Objavljeno u Nacionalu br. 380, 2002-02-25

Autor: Nina Ožegović

POZADINA EKSCESA NA SNIMANJU 'TURBO LIMACH SHOWA'

Svi incidenti Siniše Crmka

Siniša Cmrk (39) prošlog je tjedna na snimanju dječje emisije 'Turbo Limach Show' pred 70-oro djece istukao svoju asistenticu Marijetu Jelenčić: to nije prvi incident najbolje plaćenog televizijskog voditelja u Hrvatskoj, o čemu svjedoče brojni prijašnji sukobi na snimanju emisije, ali ravnatelj HRT-a Mirko Galić, unatoč prijavama, do danas nije reagirao

Siniša Cmrk (39) prošlog je tjedna na snimanju dječje emisije 'Turbo Limach Show' pred 70-oro djece istukao svoju asistenticuSiniša Cmrk (39) prošlog je tjedna na snimanju dječje emisije 'Turbo Limach Show' pred 70-oro djece istukao svoju asistenticuSiniša Cmrk (39), najbolje plaćeni televizijski urednik i voditelj u Hrvatskoj, prošlog je tjedna na snimanju dječje emisije “Turbo Limach Show” u Boćarskom domu pred sedamdesetero djece istukao svoju asistenticu Marijetu Jelenčić, majku dvoje djece, koja honorarno radi na Prisavlju četiri godine.

Crmkovo nasilje nad asistenticom vrhunac je njegove agresivnosti: već mjesecima on je stalno u sukobu s urednicima jer nije dobio projekt 'Dječjeg Eurosonga' Crmk je, smatrajući kako je posve prirodno da on radi novi eurovizijski projekt 'Dječji Eurosong', od Zabavnog programa HTV-a za to zatražio 500.000 kuna Siniša Crmk naprasno je prekinuo svoj brak s Ljerkom Očić: navodno je jednog dana, iz čistog mira i bez riječi objašnjenja, ustao od ručka i više se nikada nije vratio Marijeta Jelenčić je završila u Traumatološkoj bolnici, a Cmrk je napisao rukom nemušto pismo isprike, usput je optužio za neprofesionalnost i zaključio da je afera napuhana. I danima se nije odazivao novinarima i nije objasnio svoju izjavu: “Trebao sam je još jače udariti!” Taj skandal izazvao je zgražanje nacije što je pobudilo nadu da se i u Hrvatskoj počinju osuđivati nasilnici.

Taj zadnji eksces Siniše Cmrka, talentirane televizijske zvijezde, samo je kulminacija njegove agresivnosti. Zadnjih mjeseci sukobio se s mnogim urednicima i nastavnicima, na primjer, s učiteljicom Veselkom Čubelić iz Osnovne škole Josipa Kozarca iz Slatine koja ga je upozorila da svojom arogancijom i urlanjem plaši djecu. Zbog psovanja i vikanja na snimanju “Turbo limach showa”, nastavnici Osnovne škole Rogoznica već su ga prijavili županijskom Uredu za prosvjetu, jer su smatrali da djeca nisu dužna slušati njegove prostakluke. Na njegovo ponašanje još je prije šest mjeseci upozoren ravnatelj Mirko Galić, ali nitko nije reagirao.

Na HTV-u tvrde da se mjesecima ponaša bahato, psuje kolege i šalje ih u materinu, među ostalima i bivšu glavnu urednicu Mariju Nemčić, a često hoda HTV-om odjeven kao Mickey Mouse. Isprva se mislilo da je to sve dio njegove razbarušene, umjetničke prirode, ali kad je nedavno pokušao istući i snimatelja, mnogi su se zabrinuli. Kažu da je prolupao.

Prije otprilike mjesec dana na zidovima HTV-a osvanuli su plakati s kojih je Cmrk pozivao Aleksandra Kostadinova, urednika Zabavnog programa, i Damira Matkovića, urednika Zabavno-sportskog programa, na boksački meč. Taj incident, kao i ovaj s Marijetom Jelenčić, Kostadinov nije htio komentirati: “O njegovu ponašanju odluku treba donijeti poslovodstvo i ravnatelj.” I mnogi drugi opasali su se bedemom šutnje i pokušali minorizirati najnoviji incident.

Cmrk je i na sastanku žirija za “Doru” imao čudan ispad. S vatrogasnim šljemom na glavi upao je na sastanak žirija, u kojem su bili i skladatelji Đorđe Novković, Stjepan Mihaljinec i Stipica Kalogjera, i pjevač Goran Karan te ih žestoko izvrijeđao i ispsovao. Članove žirija je nazvao lopovima, a Matkovića optužio da je nesposoban.

“Pred svima mi je prijetio da će me izmlatiti i pozvao me sutradan na dvoboj”, kaže Matković i dodaje da su ostali isprva mislili da se radi o snimanju skrivenom kamerom. “Kad smo shvatili da to nije šala, počeli smo održavati sastanke iza zaključanih vrata. Taj incident nisam prijavio ravnatelju HTV-a Mirku Galiću, jer mislim da umjetnici imaju pravo na eksces, a i iz ranijih sam iskustava znao da ova kuća neugodne slučajeve obično sprema pod tepih. Samo sam usmeno obavijestio Vanju Sutlića. Mislim da Cmrk ima pravo o meni privatno misliti što hoće, ali u javnosti se mora civilizirano ponašati.”

Po Matkovićevu mišljenju taj incident na “Dori” zapravo je Cmrkov odgovor na ideju o “Dječjem Eurosongu”, novom eurovizijskom projektu, koji bi se trebao održati 15. studenoga u Kopenhagenu. Cmrk je zaključio da je posve prirodno da on to radi i zato je od Zabavnog programa zatražio 500.000 kuna za taj projekt. Budući da “Dječji Eurosong” spada u Dječji program, Matković mu nije mogao proslijediti novac ni obećati da će dobiti projekt, unatoč njegovu 12-godišnjem iskustvu u dječjoj emisije. Pretpostavlja se da je zbog tog odbijanja Matkovića i Kostadinova doživio kao ljude koji ga blokiraju u karijeri, što je eskaliralo ispadom na “Dori”.

Kako otkriva Zoran Margetić, urednik u ostavci Dječjeg programa, “Dječji Eurosong” bit će velik projekt u kojem će sudjelovati 15 europskih zemalja, a osnivači su Hrvatska, Švedska, Norveška i Danska. Organizatori očekuju uspjeh jer će se taj program razlikovati od ostalih toga tipa po tome što će djeca sama skladati pjesme. “Zasad se ne zna tko će raditi taj projekt”, rezolutno je odgovorio Margetić.

Nikome nije posve jasno što je zapravo Cmrka potaknulo na tako prostačko, despotsko i nasilničko ponašanje. Upućeni tvrde da je odnos Siniše Cmrka i Marijete Jelenčić godinu dana bio korektan i bez sukoba. “Očito je puknuo,” kažu. Neki spominju da je jedan od razloga njegova eksplozivna narav, a drugi ističu da ga je užasno pogodila nedavna majčina smrt. Treći smatraju da se glavni junak dječjih emisija treba liječiti.

Cmrka na HTV-u ne vole jer nikad nije imao dlake na jeziku i uvijek je bio daleko od svih klanova pa neki ovaj povod mogu iskoristiti kao dobrodošlu priliku da ga maknu. Uvijek je žestoko kritizirao HTV, što se onima koji su osjetili njegovu britku kritiku nije svidjelo. “Ni Kafka ne bi mogao opisati televizijsku zgradu, stanje duha i tehnološkog nenapretka u njoj”, rekao je za Nacional prije tri godine. Kažu da je i na početku televizijske karijere bio drzak i bezobrazan, ponekad je histerično bacao stvari oko sebe, no nije se fizički obračunavao. “Ja sam napoleonski tip, omanji, malo drčan, često kolerik, ne bojim se nikoga pa znam često doći u konflikt.”

Nabliži suradnici opisuju ga kao tvrdoglavog i beskompromisnog profesionalca, koji je oduvijek želio držati sve konce u svojim rukama. On to i ne poriče: “Ja sam gazda u svojoj emisiji!” Budući da je poznat i kao užasno težak šef, suradnici mu se često mijenjaju, osobito asistentice, jer ga najviše živciraju glupost i netaktičnost.

Čim je sjela u uredničku fotelju, Jasna Ulaga-Valić ponudila mu je mjesto urednika Dječjeg programa, što je on odbio navodno zato što bi zarađivao manje nego kao vanjski suradnik HTV-a. Svojedobno je imao ideju za emisiju u informativnom programu, ali se nije ostvarila. Cmrk je lani ponudio i ideju za hrvatski kviz, što je naišlo na opće oduševljenje, ali projekt nikad nije donio na ogled.

Cmrku svi priznaju iznimnu kreativnost i maštovitost, velik glazbeni i književni talent. Piše pjesme i priče, koje je pod pseudonimom objavljivao u Večernjem listu i za njih dobivao nagrade. Tvrde da ga krasi humanistička crta: “Ako se na koga sažali, spreman ga je odmah zaposliti.”

Iako je rođen u Zagrebu kao jedinac, djetinjstvo je proveo u Podravini kod djeda i bake gdje je pokupio, kako kaže, moralnost sela. Đelekovec, rodno mjesto svog oca Stjepana Cmrka, taksista i vozača hitne pomoći, koji je umro kad mu je bilo samo pet godina, naziva “selom mojim malim”. Priznaje da je provincijalac i da su ga po dolasku u Zagreb nakon završene Upravno-pravne škole u Koprivnici fascinirala svjetla velegrada. I da je emocionalne traume iz djetinjstva kompenzirao čitanjem i učenjem.

Apsolvirao je sociologiju, ali je usporedo počeo raditi na televiziji, filmu i u kazalištu. “Htio sam postati specijalist za terorizam i feminizam”, od čega mu ovo drugo očito nije uspjelo. Radio je kao čistač, dostavljač, kopao kanale po Dubravi, dva mjeseca radnog staža stekao je i konobareći na Krku. Kao kaskader dublirao je poznatu američku glumicu Heather Locklear u filmu “Dvanaest žigosanih”. Imao je i malu ulogu u filmu Dušana Makavajeva “Manifesto” i u američkoj seriji “Vjetrovi rata”.

Cmrk je godinama bio u vezi s nekadašnjom asistenticom emisije “Turbo Limach Show”, koja je stoički podnosila njegov raskošni temperament, a 1997. se oženio Ljerkom Očić, orguljašicom i docenticom na Muzičkoj akademiji, čija obitelj već šest stoljeća živi na imanju na Laščinskoj cesti, gdje se godinama održavaju mjesečni koncerti “Iz salona Očić”. Kad je Cmrk prvi put posjetio njihovu kuću iz XIX. stoljeća, bio je odjeven u crveni frak i zelenu košulju, jedno od najboljih “Turbo Limach” odijela. U džepu je donio drveni pribor za jelo – žlicu, vilicu i nož – i rekao da zbog alergije na metal ne može jesti iz njihove starinske obiteljske srebrnine.

Upoznali su se u “Turbo Limachu” gdje je ona bila gošća, o čemu je Cmrk tada rekao: “Nakon tog susreta u mojoj je duši mjesecima trajao potres, bio sam fasciniran njome, napisao sam joj prvu pjesmu.” Na dan njihova vjenčanja unajmio je avion koji je proletio iznad kuće Očićevih s natpisom: “Ljerka, volim te do neba!” Za njega je Ljerka Očić govorila da je vrlo emotivan i pošten. Brzo se prilagodio životu u njezinoj obitelji. Postao je glavni domaćin kućnih koncerata. A potom, nakon idile, odjednom naprasni prekid. O njihovu razvodu Zagrebom su kolale ružne priče. Navodno je jednog dana iz čistog mira, bez riječi objašnjenja, ustao od stola i više se nikada nije vratio, čime je potvrdio da u njemu ipak čuči divljak.

Odvjetnik Zoran Vujasin savjetovao je Marijeti Jelenčić da više ne daje izjave za javnost. Na pitanje hoće li osobno tužiti Sinišu Cmrka, odgovorio nam je da će pokušati učiniti sve da se ta mučna situacija riješi mirnim putem. To podrazumijeva jamstvo da se sličan incident neće ponoviti. Ako u tome ne uspije, ponovno će razgovarati s odgovornima na HTV-u i sa Cmrkom, a nakon toga donijet će konačnu odluku. “Nakon oporavka Marijeta Jelenčić namjerava se vratiti na posao za koji je vrlo nadarena”, rekao je i dodao da taj incident ne bi smio utjecati na njezin daljnji angažman na HTV-u. Napomenuo je i da Cmrkovu ispriku ocjenjuje kao zakašnjelu, nedostatnu i nekorektnu.

Što se tiče priča o njezinu zapošljavanju na HTV-u, Galić je taj prijedlog odbacio, barem zasad. Odlučeno je da Cmrk završi snimanje “Turbo Limach Showa”, jer trenutačno nema razloga za prekid snimanja. Naravno, pod uvjetom da ekipa emisije odgojno utječe na Cmrka i da ga obuzda u vikanju i psovanju, što je vjerojatno izazvalo salve smijeha.

“Cmrk ima žuti karton i ako napravi novi eksces, možemo zaustaviti emisiju”, rekao je Krešimir Macan, glasnogovornik HTV-a. “U ovom slučaju definitivno će presuditi javnost: ako javnost osudi Cmrka, izgubit će emisiju!”

“ZAŠTO CMRK NIJE LUPIO GALIĆA?”
SANJA SARNAVKA KOMENTIRA CRMKOVE NASILNE POSTUPKE

Sanja Sarnavka, jedna od dviju koordinatorica ženske udruge B.a.B.e, nasilničko ponašanje Siniše Cmrka proglasila je nedopustivim i rekla da će ženske udruge zatražiti njegovo smjenjivanje.
“To je prestrašno! U Danskoj i Švedskoj osoba koja je lupila ženu pred 70 djece ne bi više smjela raditi ne samo u dječjoj emisiji nego ni u dječjem programu. Ni pet minuta! Čula sam da HTV namjerava cijeli slučaj zataškati, što je porazno. Udarivši ženu koja je u hijerarhiji niže od njega, demonstrirao je poziciju moći. Zašto nije lupio Mirka Galića? Cmrk treba snositi sankcije jer se očito problematično ponaša. Valjda misli da mu je kao televizijskoj zvijezdi sve dopušteno. Zato bi mu HTV trebao pomoći u liječenju i poslati ga na terapiju. Treba ga suspendirati dok ne ozdravi, jer je to jedini način da se promijeni stav hrvatskog društva prema nasilju nad ženama.”

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika