Objavljeno u Nacionalu br. 383, 2003-03-19

Autor: Marko Ćustić

Trend

CeBIT 2003. - Trijumf mobitela s kamerama

Najveći informatički sajam na svijetu, hannoverski CeBIT, već drugu godinu za redom bilježi dramatičan pad broja posjetitelja i izlagača, a ove godine nije prikazana nikakva revolucionarna inovacija: najviše je bilo uređaja prilagođenih za rad u bežičnim mrežama i mobilnih telefona s kolor ekranima i ugrađenim kamerama

Motorola je predstavila svoje novo partnerstvo s MTV-jemMotorola je predstavila svoje novo partnerstvo s MTV-jemOvogodišnji CeBIT u Hannoveru još je najveći informatički sajam na svijetu, ali mu je ove godine posjećenost, prema nekim izvorima, manja za 30 posto u odnosu na prošlu. Podaci o broju izlagača podjednako su loši – ove ih se godine pojavilo oko 6500, dvadesetak posto manje nego 2002. Ako se još kaže i da je prethodna godina u odnosu na 2001. za CeBIT bila 10 posto slabija što se izlagača tiče, i da je 2002. sajam posjetilo 21 posto posjetitelja manje nego prethodne godine, jasno je da elektronička industrija u svijetu ima ozbiljnih problema. Ove se godine Ericsson pojavio samo kroz partnerstvo sa Sonyjem, veliki proizvođač softvera Adobe odustao je od sajma kad mu je štand već bio napola izgrađen, a izlagali nisu ni giganti poput AOL Time Warnera te Mitsubishi Electrica.

Ni po broju tehnoloških inovacija i revolucionarnih novih proizvoda ovogodišnji se CeBIT nije baš istaknuo. Rijetke dobre vijesti dolaze od proizvođača mobilnih telefona. Većina prikazanih modela, pa i onih jeftinijih, ima standardno ugrađen ekran u boji, GPRS i Java kompatibilnost i podršku za multimedijske sadržaje. Velika većina ima i ugrađenu digitalnu kameru, a oni ostali imaju mogućnost priključivanja kamere kao dodatka. Proizvođači mobilnih telefona tako su napokon uspjeli prikazati funkcionalne modele spremne za prodaju s mogućnostima kakve su prije godinu ili dvije na hannoverskom sajmu glumili modeli izrađeni od drva.

Sony i Philips ove su godine pokazali da im je velika ambicija zavladati budućim tržištem središnjih uređaja za kućanstva, koji bi uskoro trebali postati poslužiteljima koji će upravljati svim ostalim elektroničkim napravama. Posebno je zamijećen Philipsov iPronto, eletkronička ploča koja se gotovo cijela sastoji od LCD ekrana, povezana je bežičnim putem s ostalim kućanskim aparatima i može služiti kao daljinski upravljač i videoekran, odnosno kompjutorski zaslon koji se drži u krilu. Sličan koncept prikazao je i Microsoft, s tim da je njegov koncept Medi2Go više usmjeren prema multimediji nego kontroli kućanskih aparata.

Bežično povezivanje bilo je velika tema sajma, ali je pravu premijeru već imalo prošle godine. Ove se godine moglo samo uočiti da sve više uređaja dolazi na tržište već opremljeno Bluetooth i Wi-Fi mogućnostima.

Motorola je predstavila svoje novo partnerstvo s MTV-jem, Deutsche Telekom je postavio najveći štand na sajmu, i to u stilu starogrčkih kolonada, a Siemensovo zdanje nije mnogo zaostajalo za njim.

Mnogo je proizvoda ove godine predstavljeno kao poboljšane verzije ili rafiniraniji modeli onih koji su se mogli vidjeti prošlih godina. Još je više tvrtki okrenulo pristup od neograničenog tehnološkog optimizma prema skromnosti i štedljivosti. Tipičan primjer bio bi Hewlett Packard PSC1210, kombinirani skener, pisač i fotokopirni uređaj. Nikakva tehnološka revolucija – sve tri vrste uređaja postoje u svakodnevnoj upotrebi već duže od dva desetljeća. Međutim, ovaj je model posebno prilagođen da uštedi prostor: površinom nije veći od lista papira koji skenira ili tiska, dizajniran je kako bi uporaba bila što lakša, a uz cijenu od oko 160 eura nije ni posebno skup. Nekim je analitičarima to pokazatelj da su došla trjeznija i umjerenija vremena za visoku tehnologiju, koja bi mogla uroditi još jednostavnijim, praktičnijim i jeftinijim uređajima. Drugi pak analitičari smatraju da je to znak za uzbunu.

Sony Clie PEG-NZ 90
Najnoviji Sonyjev digitalni organizator opremljen je kamerom s autofokusom, bljeskalicom i 2 megapiksela rezolucije. Može komunicirati s drugim uređajima putem Bluetootha i bežičnog LAN-a, fotografije sprema na Memory Stick, a može služiti i kao MP3 player. Stajat će 850 eura.

Sony Ericsson T610
Novi mobilni telefon iz Sony Ericssona ima integriranu digitalnu kameru, kolor ekran i mogućnost rada na tri različite vrste GSM mreža. Opremljen je aplikacijom QuickShare za lakšu razmjenu digitalnih slika s drugim korisnicima.

Microsoft Medi2Go
Microsoftov media player zasad je samo prototip. Riječ je o prijenosnom uređaju zasnovanom na najnovijoj verziji Windows Media Playera, koji bi jednog dana trebao služiti za reprodukciju videofilmova i glazbe izravno s Interneta.

Creative I-trigue 2.1 3300
Sustav zvučnika sastoji se od jednog subwoofera snage 25 W i dvaju satelita s po 9 W. Namijenjen je spajanju na PC, ali se može spojiti i na druge izvore zvuka. U prodaji će stajati 129 eura.

Philips iPronto
Philipsov prototip neka je vrsta kombinacije daljinskog upravljača, kompjutorskog terminala i televizora u jednom. Predviđen je da bude bežično povezan sa svim kućnim elektroničkim uređajima, a na njegovu bi se ekranu trebalo gledati filmove i surfati Internetom. Preko istog bi se sučelja upravljalo funkcijama svih drugih uređaja u domaćinstvu.

Siemens SX 1
Najnoviji mobilni telefon iz Siemensa SX 1 dolazi s već uobičajenim mogućnostima reprodukcije videosnimki, fotografija i zvuka na ekranu u boji. U Europi u prodaju stiže u srpnju, a od konkurencije se najviše razlikuje po, prema Siemensovim tvrdnjama, revolucionarnim tipkama uz lijevi i desni rub uređaja. Ugrađena je i digitalna kamera, FM radio i MP3 player.

Siemens SL 55
Najluksuznija serija Siemensovih mobilnih telefona, ona s oznakom SL, dobila je novog člana, model SL55. Riječ je o vrlo malom uređaju, teškom samo 79 grama, s kolor displejom od 4096 boja. Digitalna kamera moći će se kupiti kao dodatna oprema, kad telefon u srpnju dođe u prodaju.

Microsoft Xbox Live
Od ožujka će europski igrači Microsoftove Xbox konzole moći igrati online. Naime, Xbox Live, komplet potreban za pristup Microsoftovim serverima, predstavljen je u Hannoveru i uskoro kreće u prodaju. Komplet uključuje i slušalice s mikrofonom za razgovore igrača.

Sony 1 GB MemoryStick
Vlasnike Sonyjevih digitalnih fotoaparata i ostalih uređaja svakako će zanimati pojava novog, gigabajtnog MemorySticka, čime je Sony po kapacitetu dosegnuo gigabajtne IBM MicroDrive uređaje kakvi se koriste u CompactFlash uređajima. MemoryStick će stajati oko 700 eura.

Olympus podvodna kućišta
Vrlo praktičan i atraktivan dodatak već postojećim digitalnim fotoaparatima dolazi iz Olympusa. Naime, modeli kao što su C50ZOOM, C5050ZOOM i drugi od ove će godine dobiti podvodna kućišta za snimanje na dubinama do 40 metara. U Hrvatskoj će se u prodaji pojaviti prije ljeta, a stajat će oko 400 eura.

Panasonic DVD-LX9
Luksuzni prijenosni DVD player iz Panasonica dolazi s dva stereo zvučnika i 23-centimetarskim ekranom. Osim DVD filmova, reproducira niz digitalnih audio, video i fotografskih formata. U prodaji će se naći u svibnju a stajat će 2000 eura.

Motorola A835
Riječ je o najnovijem Motorolinu mobilnom telefonu, nasljedniku Motorole A830, koja se svojedobno predstavljala kao prvi pravi UMTS telefon na svijetu. Osobine su joj uobičajene za ovogodišnji CeBIT: digitalna kamera, kolor ekran, reprodukcija audio i video datoteka. Stajat će nešto manje od 1000 eura.

Nokia 3300
Nova verzija Nokijina glazbenog telefona od starog je modela zadržala nekonvencionalan oblik i raspored tipki u odnosu na ekran. U Europi će uskoro krenuti u prodaju uz cijenu koja će se ovisno o zemlji kretati od 250 do 350 eura, a ima ugrađen MP3 player i FM radio.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika