Objavljeno u Nacionalu br. 390, 2003-05-06

Autor: Maroje Mihovilović

AMERIČKI RAPPERI PONOVNO U RATU

50 Cent – nova meta rap mafije

Newyorška policija uvjerena je da će 50 Cent, najuspješniji hip hop glazbenik današnjice, uskoro biti ubijen jer nije htio pristupiti glazbenoj kući Murder Inc., koju kontrolira prljavi kapital zarađen od prodaje droge: napetost među američkim rapperima ponovno je kao 1996. i 1997. kad su ubijeni Tupac Shakur i Notorius B.I.G.

Sean "Puff Daddy" Combs otkrio je NotoriusaSean "Puff Daddy" Combs otkrio je NotoriusaNewyorška policija uvjerena je da će najpopularniji američki mladi rapper 50 Cent uskoro biti ubijen. 50 Cent ovih dana nikamo ne izlazi bez pancirne košulje, u kojoj čak i nastupa. Za prijevoz od aerodroma do hotela i od hotela do mjesta koncerta traži blindirani automobil. S njim je sada mnogo veći broj tjelohranitelja. Policija mu je ponudila zaštitu, ali je 50 Cent, koji prezire policiju s kojom je cijelog života bio u sukobu, a tri je godine proveo u zatvoru, to odbio. No policija na njegove koncerte šalje pojačane ekipe specijalaca za nasilne situacije. Nekoliko je njegovih koncerata zbog sigurnosnih procjena zabranjeno. Policija ga nadzire jer zna da je u opasnosti u prvom redu jer je i sam dio rappersko-gangsterskog miljea. 50 Cent je pod policijskom istragom jer je 31. prosinca uhićen u New Yorku zbog nezakonitog posjedovanja oružja.

'Nitko te ne poštuje jer tobom vlada Supreme' 50 Cent u pjesmi posvećenoj šefu tvrtke 'Murder Inc.'Kad je 30. listopada u New Yorku ubijen rapperski disk jockey Jam Master Jay, policija je najviše sumnjala raspačavatelja droge s kojim je Jay navodno ušao u neuspješan posao s drogom pa mu se ovaj osvetio. Danas je policija sve uvjerenija da je ubijen jer je bio zaštitnik i pomagač 50 Centa.

Rap glazba danas je golem biznis (13 posto prodanih ploča u SAD-u), najpopularniji izvođači prodaju se u milijunskim nakladama. Među 20 najprodavanijih albuma u ovom su trenutku četiri rapperska. Na prvom mjestu Madonnin “American Life” a na drugom “Get Rich or Die Tryin’” 50 Centa, u 12 tjedana prodan u već nekoliko milijuna primjeraka. U ožujku je bio na prvom mjestu. A na 10. je mjestu najnoviji album 50 Centa “The New Breed”. Nijedan drugi američki izvođač popularne glazbe u ovom trenutku nema dva albuma među prvih 20.

Njegove koncerte posjećuju deseci tisuća ljudi, radiopostaje u New Yorku i u drugim američkim velegradovima svakodnevno emitiraju njegove pjesme, a njegovi videospotovi prikazuju se svakodnevno na MTV-ju i BET-ju (Black Entertainment Television). U rapperskom miljeu suparništvo nadilazi nadmetanje tko će prodati više ploča i prerasta u gangsterske ratove vatrenim oružjem. Policija je uvjerena da je rapperska scena u New Yorku sada u ratnom stanju u kakvom je bila 1996. i 1997. kad su u ratu između rappera Istočne i Zapadne obale ubijeni Tupac Shakur i Notorious B.I.G. Ubojstva još nisu razjašnjena.

Bilo je to doba kad je rap, koji je nastajao u crnačkim getima potkraj 70-ih i početkom 80-ih, stekao širu popularnost i počeo donositi golem novac. Među poslovnim ljudima mnogi su svoj novac stekli u crnačkim getima raspačavajući drogu i baveći se drugim vrstama kriminala. Rap je nastao u New Yorku, ali je postao jak i u Kaliforniji pa se razvilo veliko suparništvo newyorških i kalifornijskih rappera.

Među rapperima najpopularniji je bio Tupac Shakur, pravim imenom Lesane Parish Crooks. Rodio se 1971. u New Yorku, a tvrdi se da ga je majka, članica crnačke radikalne grupe Crne pantere, začela dok je bila u zatvoru optužena za postavljanje bombe. Ne zna se tko mu je bio otac. Majka je promijenila ime i sebi i sinu pa je on postao Tupac Shakur. Ime je dobio po južnoameričkom indijanskom revolucionarnom pokretu Tupac Amaru, a prezime mu na arapskom znači “Bogu zahvalan”. On se s 12 godina počeo baviti glazbom i kazalištem, pohađao je umjetničku gimnaziju u Baltimoreu, s majkom i očuhom preselio se u Kaliforniju, gdje mu je očuh osuđen na 60 godina zatvora zbog oružane pljačke.

Prvu rap pjesmu snimio je 1990. a već 1992. postao je velika zvijezda s albumom “2pacalypse Now”, koji je sljedeće godine povučen iz prodaje zbog nasilničkih tekstova, a on je tvrdio da samo izražava osjećaje mladih američkih crnaca. Sam je bio iznimno nasilan: 1993. je osuđen zbog napada na filmskog redatelja, poslije jer je pucao na dvojicu policajaca u prepirci o prometnom prekršaju, 1994. je uhićen u Los Angelesu jer je policija otkrila pištolj u njegovom automobilu, umalo je poginuo u studenom te godine kad su ga ispred glazbenog studija u Manhattanu napali navodni pljačkaši, pokušali mu oteti nakit i pogodili ga s pet metaka, ali je preživio. On je od početka sumnjao da to nije bila pljačka nego pokušaj likvidacije. U veljači 1995. osuđen je na četiri i pol godine zatvora jer je seksualno napastovao 21-godišnju djevojku koja je tvrdila da ju je s trojicom prijatelja oteo, odvukao u hotelsku sobu, gdje su je ona trojica držala na koljenima dok ga je ona morala oralno zadovoljavati. Odsjedio je u zatvoru 11 mjeseci prije nego što je oslobođen jer se obvezao na dobro ponašanje. Izjavljivao je da je osjećajan i romantičan, dokazujući to ulogama u filmovima u kojima je počeo nastupati. No javnost mu nije vjerovala, posebno nakon što je počeo surađivati sa zloglasnim rapperskim producentom Marionom “Sugeom” Knightom.

Marion “Suge” Knight, kojem je danas 38 godina, bio je jedan od osnivača producentske i izdavačke kuće Death Row Records, koju je nazvao tako zlokobno kako bi pokazao nasilan karakter glazbe koju će producirati. Njegova producentska kuća imala je sjedište u Los Angelesu, koji je on želio pretvoriti u centar rapa i oduzeti prvenstvo New Yorku. Za njega su počeli raditi i Newyorčani Tupac Shakur, Dr. Dre i Snoop Dogg. Knight se žestoko sukobio s newyorškim rap producentima, uzajamno su se vrijeđali preko medija, a pojavile su se i rap pjesme u kojima su jedni druge napadali. Knight, bivši igrač rugbyja iz vremena dok je studirao u Las Vegasu, imao je više od 150 kilograma. Prvi put je uhićen 1992. jer je pretukao dva rappera iz konkurentske grupe, a 1995. je osuđen na mjesec dana zatvora zbog droge.

Knightov najveći neprijatelj postao je s vremenom tada najpoznatiji newyorški rapper i producent Notorious B.I.G. Njegovo pravo ime bilo je Christopher Wallace, 1972. se rodio u četvrti Bedford-Stuyvesant, najsiromašnijem crnačkom dijelu Brooklyna. Kao tinejdžer zbog droge je neko vrijeme proveo u zatvoru. Počeo se baviti rapom početkom 90-ih te ga je zapazio tada već poznati Sean “Puff Daddy” Combs, budući ljubavnik Jennifer Lopez, koji mu je ponudio ugovor svoje tvrtke Bad Boy Entertainment. Wallace, koji je također bio krupan, nastupao jev pod imenom Biggie Smalls, a poslije je uzeo umjetničko ime Notorious B.I.G., pod kojim je postao velika zvijezda. Osnovao je vlastitu tvrtku M.A.F.I.A. i angažirao druge rappere. Postao je vodeći rapperski producent u New Yorku pa se sukobio sa “Sugeom” Knightom, glavnim rapperskim producentom u Kaliforniji, ali i s Tupacom Shakurom. Shakur je bio uvjeren da je Notorious B.I.G., s kojim je nekoć bio veliki prijatelj, ali se s njim posvađao, organizirao onu navodnu pljačku 1994. u kojoj je umalo ubijen. Shakur je stoga stalno javno vrijeđao Notoriousa.

Knight i Shakur doputovali su 7. rujna 1996. u Las Vegas kako bi prisustvovali boksačkom meču Mikea Tysona i Brucea Seldona. Nakon meča Knight, Shakur i njihovi prijatelji odvezli su se iz hotela Knightovim BMW-om. Iz bijelog cadillaca na njih je otvorena vatra. Shakur je pogođen s nekoliko metaka u prsa, a Knight je lakše ranjen. Shakuru su u bolnici izvadili jedno plućno krilo, ali je šest dana nakon ranjavanja umro.

Policija je uzalud istraživala tko su ubojice. Po jednoj teoriji ubojice su gađali Knighta, ali su ga promašili. Po drugoj iza ubojstva je stajao sam Knight, koji je sa Shakurom bio u automobilu kako ne bi bio sumnjiv. Navodno ga je želio ubiti jer mu je Shakur najavio da napušta njegovu producentsku kuću i odlazi u New York, a s njim i Dr Dre i Snoop Dogg. Nakon ubojstva Dr Dre i Snoop Dogg to su i učinili. Policija protiv Knighta nije imala dokaza. Prijatelji su mu savjetovali da se čuva jer će sigurno biti metom novog napada. No “Suge” Knight je nakon nekoliko tjedana ponovno uhićen zbog nasilništva, a kako je bio na uvjetnoj slobodi, osuđen je na devet godina zatvora. Odsjedio ih je pet u najstrožem federalnom zatvoru i oslobođen 2001. kad je ubojstvo Tupaca Shakura već bilo objašnjeno.

Shakura je u Las Vegasu ubio tada 21-godišnji Orlando Anderson, član crnačke gangsterske bande Southside Crips iz Los Angelesa. On se 7. rujna 1996. slučajno sukobio s Knightom i njegovim društvom u robnoj kući u Las Vegasu. U tučnjavi Knight i Shakur divljački su pretukli Andersona. On se odlučio osvetiti. Dogovorio se sa članovima svoje losangeleske bande, koji su također došli u Las Vegas na boksački meč, da ubiju Shakura, no sjetili su se da bi na tome mogli i zaraditi. Neki članovi Southside Cripsa, tjelohranitelji Notorious B.I.G.-a, od njega su čuli da traži nekoga tko će ubiti Shakura. Tog je dana i Notorious B.I.G. bio u Las Vegasu pa su za tu uslugu tražili milijun dolara i on je pristao, uz uvjet da Shakura ubiju iz njegovog pištolja.

Tako je Notorious B.I.G. zadao zapadnim rapperima strašan udarac, misleći da će biti uništeni kad je nekoliko tjedana poslije “Suge” Knight završio u zatvoru. No Notorious je 9. ožujka 1997., šest mjeseci nakon ubojstva Shakura, doputovao u Los Angeles na dodjelu nagrada Soul Train Music Awards. Tog je tjedna izišao njegov novi album “Life after Death”, koji je samo u jednom tjednu prodan u 695.000 primjeraka, što je bio najbolje prodavani album u prvom tjednu u SAD-u nakon 1995. kad je u jednom tjednu prodano 855.500 albuma Beatlesa. Nešto iza ponoći izišao je iz dvorane, sjeo u svoj automobil chevrolet suburban, kad je iz susjednog auta otvorena vatra. Pogodilo ga je pet metaka i umro je u bolniciu nakon pola sata.

Policija je pretpostavljala da je to osveta za ubojstvo Shakura. Ubojice nikada nisu otkriveni, iako je Notoriousova obitelj raspisala veliku nagradu za informacije o ubojici. Ni ubojstvo Shakura nedavno nije razjasnila policija nego reporteri Los Angeles Timesa. No na temelju njihova otkrića policija nije mogla uhititi ubojicu jer je Orlando Anderson ubijen u gangsterskom obračuna u praonici automobila u Los Angelesu 29. svibnja 1998.

Newyorška policija uvjerena je da se rivalstvo od prije šest godina sada ponavlja, ali ne između istočnih i zapadnih rappera, nego između dviju skupina rappera iz New Yorka. U svom studiju u četvrti Jamaica newyorškog Queensa 30. listopada ubijen je rap disk jockey Jam Master Jay. On je upravo s dvojicom mladih rappera, od kojih je jedan bio njegov nećak, pripremao studio za snimanje, kad je na vrata studija pozvonio neznanac. Kad mu je sestra jednog od glazbenika otvorila vrata, on ju je odgurnuo, uletio unutra i Jam Masteru Jayu ispalio metak u glavu. Ubio ga je na licu mjesta i pobjegao.

Jam Master Jay bio je miroljubiv. Pravo mu je ime bilo Jason Mizell, imao je 37 godina, bio oženjen i imao troje djece. Za razliku od većine rappera on nije bio iz kriminalnog siromašnog miljea nego iz obitelji srednje klase, ali je kroz rap upoznao i najbjedniji crnački milje. Bio je velik zagovornik eliminacije nasilnih elemenata iz rapa. Bio je disc jockey i producent, promotor mnogih mladih rappera. Vodio je rap grupu Run DMC koju je osnovao s Joeom “Runom” Simmonsom i Darrylom “DMC” McDanielsom. Bila je to najuspješnija grupa u povijesti rapa. Čulo se da ga je iz osvete ubio mladi rapper kojem nije želio pomoći, ali i da je žrtva osvete krijumčara droge s kojim je ušao u posao jer mu je hitno trebao novac jer se našao u velikim dugovima. Policija je ispitala tog krijumčara Curtisa Scoona, ali protiv njega nema dokaza.

Newyorška policija ipak misli da je ubojstvo Jam Mastera Jaya upozorenje njegovu najuspješnijem štićeniku 50 Centu. To je utvrdila pomnom analizom rapperskih tekstova, iz kojih je odavno vidljiv novi sukob sličan onomu između Notoriousa i njegove organizacija M.A.F.I.A., te Tupaca Shakura,”Sugea” Knighta i njegove producentske kuće Death Row Records. Sad su na suprotnim stranama 50 Cent i rapperska producentska kuća Murder Inc. Nekoć su ratovale pacifička i atlantska obala, sada se rat vodi unutar newyorške četvrti Queens.

50 Cent rodio se 1976. u najbjednijem dijelu Queensa, South Jamaica. Pravo mu je ime Curtis Jackson. Majka mu je bila preprodavačica kokaina i cracka, ne zna se tko mu je bio otac. Majku mu je netko ubio kad je om imao osam godina pa su ga odgajali djed i baka. Mladost je proveo na pločniku najgroznije ulice Queensa, koja se tada zvala New York Avenue, a sada se zove Guy R. Brewer Blvd. I on je zarađivao prodajući droge. Kao 17-godišnjak 29. lipnja 1994. uhićen je sa 16-godišnjom Taeishom Douse dok su na ulici pokušavali prodati crack prikrivenom agentu FBI-a. Policija mu je pretresla stan i pronašla heroin i oružje. Pred sudom je priznao krivnju te je poslan u maloljetnički kazneni zavod. Kad se vratio iz kaznenog zavoda, ponovno je uhvaćen s drogom i osuđen na tri godine zatvora. Po izlasku iz zatvora osnovao je obitelj, dobio sina i počeo se baviti rapom. Zapazio ga je Jam Master Jay i ponudio mu da snima za njegovu tvrtku JMJ. Već njegove prve ploče imale su dosta uspjeha pa su ga zapazili i agenti moćnijih kuća. Potpisao je ugovor s Trackmastersom koji mu je osigurao ugovor s Columbijom. Producenti su ga zatvorili u usamljenu kuću a on je za nekoliko tjedana producirao 36 pjesama. Najbolje su snimljene na album “Power of a Dollar”, koji je, čim je 1999. izišao, proglašen rap klasikom. Počeo je snimati drugi album, a tada je umalo ubijen.

U travnju 2000. netko je na ulici u njega ispalio devet metaka velikog kalibra, jedan u lice. Mjesecima se liječio, a Columbia mu je otkazala je ugovor. To je potaknulo nekoliko newyorških disc jockeyja, među kojima i Jam Mastera Jaya, da mu financiraju novi album, koji je također postigao golem uspjeh. Eminem, danas najpopularniji američki rapper, izjavio je da mu je 50 Cent najdraži izvođač rapa. 50 Cent potpisao je ugovor s Eminemovom izdavačkom kućom Shady/Aftermath. Eminem je jednu od pjesama 50 Centa upotrijebio i u svom filmu “8 milja”.

Neki su rapperi počeli o 50 Centu pisati vrlo neugodne pjesme. Posebno su se u tome isticali rapperi izdavačke kuće Murder, Inc., ponajviše Ja Rule. Izdavačka kuća Murder, Inc. prošlih je godina lansirala nekoliko poznatih rapperskih zvijezda, među kojima su najviše uspjeha imali Ja Rule i pjevačica Ashanti. Na čelu te kuće je 42-godišnji Irv Gotti, koji se zapravo zove Irving Lorenzo, ali je uzeo prezime Gotti prema nedavno preminulom Johnu Gottiju, bossu newyorške mafijaške obitelji Genovese. Za Irva Gottija kažu da iznimno uspješno otkriva glazbene talente. No ovih dana Internet site www.thesmokinggun.com, koji objavljuje tajne državne i policijske dokumente, objavio je dokument porezne uprave koji pokazuje tko stoji iza rapperske kuće Murder, Inc. Pravi vlasnik te kuće je Kenneth “Supreme” McGriff, jedan od najmoćnijih crnačkih gangstera iz četvrti South Jamaica. Godinama je bio šef gangsterske bande Supreme Team, koja se bavila preprodajom droge. Prema procjenama financijskih stručnjaka oni su imali promet od 300.000 dolara dnevno. McGriff se na tome fantastično obogatio, ali je uhvaćen te je u zatvoru odsjedio devet godina. Kad je izišao, ubacio se u rapperski biznis. S Irvom Gottijem dogovorio se da će on financirati Murder, Inc., dok će Gotti figurirati kao glavni šef te mu potajno plaćati dividende. Gotti je za McGriffa počeo okupljati najbolje rappere Queensa, no nedostajao im je najbolji– 50 Cent. Mamili su ga da im priđe, a kad je odbio, stigla je osveta. Devet metaka u njega 1999. je ispalio, tvrdi danas policija, ubojica kojeg je poslao McGriff.

Ni 50 Cent nije stao dužan McGriffu i Gottiju: u nekoliko pjesama razotkrivao je njihove poslove i odnose. U pjesmi “Ghetto Quaran” lani je govorio o McGriffu kao o najvećem kriminalcu South Jamaice, za kojeg je ubojstva po narudžbi izvršavao ubojica Prince. U pjesmi “Order of Protection” 50 Cent je pisao o odnosu Kennetha “Supremea” McGriffa i Irva Gottija a Gottiju je poručio: “Nitko te ne poštuje, jer tobom vlada ‘Supreme’, reketira te od prvog dana.” McGriffa su ti javni napadi jako pogađali jer je sebe želio prikazati kao uglednog poslovnog čovjeka, pa je čak o sebi dao prema knjizi “Crime Partners” snimiti igrani film u kojem su kao glumci nastupili najpoznatiji rapperi Murder, Inca Ja Rule i Ashanti, ali i Snoop Dogg i Ice-T.

Na te pjesme 50 Centa odgovarali su McGriffovi i Gottijevi rapperi, ponajviše Ja Rule. Istražitelje ubojstva Jam Mastera Jaya i napada na 50 Centa 1999. najviše je zainteresirala nedavno objavljena pjesma “Loose Change” koju izvodi Ja Rule u kojoj prijeti 50 Centu: “50, you gon’ get shot again by the M-U-R-E-D-R Inc.,” – “50, opet će na tebe pucati Muredr, Inc.” Ja Rule je pogrešno izgovorio ime kuće za koju radi, jer je rekao “Muredr, Inc.”, a ne “Murder, Inc.”. Da je pravilno izgovorio, istražitelji bi to mogli shvatiti kao priznanje da je Murder, Inc. 1999. pucao u 50 Centa i da ga i sada želi ubiti, te uhapsiti njegove vođe.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika