Objavljeno u Nacionalu br. 391, 2003-05-13

Autor: Maroje Mihovilović

Britanski film s najvećom zaradom u povijesti

Film o nogometu koji je osvojio Ameriku

Romantična komedija o mladoj Indijki kojoj konzervativni roditelji brane da se bavi nogometom, a ona se zaljubljuje u svog trenera, prvo je zaradila 17 milijuna funti u Velikoj Britaniji, a sada već deset tjedana zaredom u Americi privlači sve više gledatelja

SAD ne mari za nogomet, ali 'Bend It Like Beckham' zarađuje milijune u kinimaSAD ne mari za nogomet, ali 'Bend It Like Beckham' zarađuje milijune u kinimaVećina Amerikanaca dosada nije znala tko je to David Beckham, nije nikad čula za nogometaša Manchester Uniteda i engleske reprezentacije, jednog od najpopularnijih sportaša na svijetu. Tek posljednjih tjedana mnogi su Amerikanci prvi put čuli za njega, ali ne zbog njegovih sportskih sposobnosti, nego zahvaljujući malom engleskom filmu u čijem se naslovu spominje i u kojem se pojavljuje samo u kratkom kadru iz televizijskog prijenosa utakmice. No taj mali film ovih dana osvaja Ameriku, iz tjedana u tjedan ima sve više gledatelja. Taj vedri film lani je u Britanijinakon premijere u travnju zaradio 17 milijuna funti, više nego ijedan film financiran samo britanskim novcem.

SAD ne mari za nogomet, ali 'Bend It Like Beckham' zarađuje milijune u kinimaAmerički distributeri htjeli su za američko tržište promijeniti naslov “Bend It Like Beckham” (“Zavrni kao Beckham”), s pravom tvrdeći da američki gledatelji uopće neće razumjeti što to znači. Ipak, ne smislivši alternativni naslov, ostavili su izvorni i u ožujku gotovo bez ikakve reklame pustili film u nekoliko stotina kina u SAD-u ne očekujući mnogo od njega. No iz tjedna u tjedan imao je sve više gledatelja a pohvalili su ga i američki kritičari.

I Roger Ebert iz Chicago Sun-Timesa morao je čitateljima najprije objasniti da je Beckham najpopularniji engleski nogometaš koji puca slobodne udarce tako da zavrne loptu u luku pokraj živog zida protivničkih igrača u nebranjeni dio protivničkog gola i tako često zabija neobranjive golove. Ovog je tjedna, nakon osam tjedana prikazivanja u SAD-u, film “Bend It Like Beckham” ušao među prvih deset najgledanijih filmova u SAD-u. Dosad je u SAD-u zaradio 10.966.633 dolara. Danas se prikazuje u 483 kina u SAD, no distributeri zbog velikog zanimanja iz tjedna u tjedan povećavaju broj kinodvorana.

Film govori o gimnazijalki Jesminder “Jess” Bhamra, djevojci indijskog podrijetla iz zapadnog Londona koja u parku s mladićima voli igrati nogomet. Njezin je idol David Beckham pa joj je sobu na mansardi izlijepljena njegovim slikama, a često slici svog idola povjerava svoje najveće intimne tajne. Jednom je u parku vidi plavokosa Juliette Paxton, koja igra nogomet u ženskom klubu te je pozove da i ona dođe igrati u klub. Jess bi to voljela, ali su njeni roditelji, Indijci koji su u Britaniju imigrirali iz Ugande, vrlo konzervativni pa bi njena majka htjela samo da Jess, poput svoje starije sestre Pinky, pronađe “lijepog indijskog mladića” i uda se nakon što završi studij prava i nauči kako se spremaju vegetarijanski i mesni ručak na punjabski način. Ona ipak ode s Juliette u klub i potajno počne trenirati i igrati, a starija sestra, koja se sprema za udaju, pomaže joj to tajiti pred roditeljima. U nizu komplikacija roditelji otkriju da ona igra nogomet pa joj to zabrane, ali se ona te zabrane ne drži. Zaljubi se u svog trenera, u kojeg je zaljubljena i Juliette. Napokon, istoga dana održavaju se i razuzdano indijsko vjenčanje starije sestre i ključna nogometna utakmica, važna jer na nju dolaze i skauti iz SAD-a koji traže talentirane igračice za ženske klubove u SAD-u, jedinoj zemlji na svijetu gdje muškog nogometa gotovo i nema, ali je ženski nogomet toliko razvijen da postoji profesionalna ženska nogometna liga. Otac, koji otkrije da mu kći i dalje igra nogomet te vidi da je to čini sretnom, omogući kćeri da pobjegne sa sestrina vjenčanja i ode na utakmicu, gdje ona u igru uđe naknadno, pa prvo omogući Juliette da izjednači rezultat, a potom zabije odlučujući pobjedonosni gol iz slobodnog udarca “zavrnuvši loptu kao Beckham”. Zahvaljujući svojoj odličnoj igri i Jess i Juliette dobiju poziv da u SAD-u studiraju i profesionalno igraju nogomet.

Film je snimila britanska redateljica indijskog podrijetla Guridher Chanda, koja je snimila već nekoliko uspješnih filmova o životu indijskih useljenika. Scenarij u kojem ima mnogo autobiografskih elemenata, jer ni njoj konzervativni roditelji nisu dopuštali da se bavi filmom, napisala je prije nekoliko godina. Nije joj bilo lako naći financijere, jer britanski producenti nisu skloni davati novac ni za sportske ni za etničke filmove, jer ne donose novac, a kombinacija tih dvaju žanrova može biti samo financijska katastrofa. Ipak je nagovorila producente da joj financiraju film, uvjeravajući ih da će biti jeftin. Toliko je štedjela da je za većinu sporednih uloga angažirala svoje rođake pa u filmu glume njena majka, teta, bratići. Onda se dala u potragu za glavnim glumcima. Znala je da će o tome tko će igrati Jess ovisiti uspjeh filma. U Britaniji ima dosta mladih profesionalnih glumica indijskog podrijetla koje su već postigle stanovit uspjeh. No ona se odlučila za glumicu s relativno malo iskustva, koja nikada nije nastupila na filmu ali ju je impresionirala u kazališnoj predstavi.

To je bila Parminder Nagra, koja se 1976. rodila u indijskoj obitelji u Leicesteru. Roditelji su joj Sikhi koji su doselili 60-ih. Otac joj u poduzeću svog bratića radi kao knjigovođa a majka se u tvornici u Leicesteru zaposlila na tekućoj vrpci. Živjeli su u indijskom dijelu grada, ona je pohađala školu u kojoj se jako zainteresirala za glumačku sekciju. Počela je nastupati i u amaterskoj glumačkoj trupi. Lokalno kazalište u Leicesteru pripremalo je predstavu s mnogo likova pa su pozvali i amatere da im se pridruže. Neposredno prije premijere profesionalna glumica, koja je trebala imati jednu od glavnih uloga, iznenada je morala odustati pa je redatelj Parminder Nagri povjerio tu ulogu. Jako se istaknula, dobila mnogo pohvala i odlučila da bude glumica.

Iako se, kao i Jess iz filma “Bend It Like Beckham”, odlučila za neuobičajeno zanimanje, roditelji je u tome nisu sprječavali, iako je njena majka priznala da bi joj bilo draže da joj se kći bavi sigurnijim poslom. S 18 godina otišla je u London da se okuša kao glumica, ali isprva nije mogla dobiti uloge pa je obavljala razne poslove da se prehrani. Gotovo je odustala, vratila u Leicester, ali je još jednom otišla u London i drugi put bila bolje sreće. Dobila je nekoliko manjih uloga na televiziji, ali i važnije uloge u kazalinim predstavama.

Redateljica Gurinder Chadha za jednu manju ulogu uzela je poznatu britansku pop pjevačicu Shaznay Lewis, članicu grupe All Saints. Trenera Joea glumi mladi irski glumac Jonathan Rhys-Meyers, koji iza sebe već ima bogatu karijeru i važne uloge u visokobudžetnim filmovima kao “Michael Collins” i “Ride with the Devil”. Posebno pažljivo odabrala je mladu glumicu za lik Juliette. Tu je ulogu dala 19-godišnjoj Keiri Knightley, za koju filmski stručnjaci tvrde da će uskoro postati velika filmska zvijezda. I otac i majka su joj glumci, majka i poznata književnica, a ona je već kao vrlo mlada glumila i u filmu “Fantomska prijetnja” iz serijala “Ratovi zvijezda”.

Parminder Nagra i Keira Knightley odmah su se sprijateljile. Nikad prije nisu igrale nogomet pa ih je prije snimanja osam tjedana trenirao profesionalni nogometni trener Simon Clifford. Parminder Nagra posebno je vježbala slobodne udarce i tvrdi da ju je Clifford čak naučio kako da “zavrne loptu kao Beckham”.

Film je premijerno prikazan 22. travnja 2002. u jednom od najotmjenijih kina na trgu Leicester Square u Londonu. Na premijeru je bio pozvan i David Beckham, ali je nekoliko tjedana prije slomio nogu pa se liječio da bude spreman za Svjetsko prvenstvo. No preko šurjakinje Louise Adams, koja je prisustvovala premijeri, redateljici i glumcima poželio je mnogo sreće. Beckham je film gledao nakon nekoliko tjedana u Manchesteru na specijalnoj projekciji. Bio je jako zadovoljan filmom te je Parminder Nagri rekao: “Samo nastavi s vježbanjem.”

On je mislio na nogomet, no ona je već zaboravila na nogomet jer je, zahvaljujući velikom uspjehu, dobila nove glumačke ponude. Igrala je u nekoliko televizijskih filmova, imala glavnu ulogu u novoj televizijskoj adaptaciji Shakespeareove komedije “Na Tri kralja”, za koju je dobila odlične kritike. Njezina prijateljica Keira Knightley, koja je već otprije imala američkog agenta, dobila je još atraktivnije uloge, pa je bila Lara u novoj televizijskoj adaptaciji Pasternakova “Doktora Živaga” u kojoj joj je partner – kao Živago – bio Hans Mattheson, a igrala je i u dva filma gdje su joj partneri bili Johnny Depp, Liam Neeson i Rowan Atkinson.

Film se počeo prikazivati i izvan Britanije, odlično je prošao na festivalima u Locarnu i Sundanceu. Parminder Nagra bila je pozvana u Madrid na svečani godišnji kongres Fife gdje je dobila posebnu nagradu za promociju nogometa.

Keira Knightley i ona bile su pozvane u SAD da se sastanu s najpopularnijom američkom nogometašicom Mijom Hamm i zajedno izvedu početni udarac u Washingtonu na prvoj utakmici ovogodišnjeg američkog ženskog nogometnog prvenstva. Budući da od završetka snimanja filma nisu trenirale nogomet, vježbale su pucanje lopte u hotelskoj sobi i malo oštetile hotelski namještaj. Nakon samo osam tjedana prikazivanja u SAD-u Parminder Nagra već u toj zemlji ima mnogo obožavatelja koji je prepoznaju na ulici i od nje traže autograme. No zapazili su je i producenti. Od sljedeće godine Parminder Nagra postaje stalna članica glumačke ekipe serije “Hitna služba”, gdje će biti partnerica Gorana Višnjića. Dobila je ugovor na tri godine. Iako nikada nije bila u Indiji, glumit će Indijku koja studira u SAD-u i u hitnu službu dolazi na praksu. Bit će to posebno za nju napisan lik, koji će se zvati –Parminder Nagra. Javila je roditeljima u Leicester da će sljedeće tri godine živjeti u Los Angelesu i dobiti takav honorar da se više ne moraju brinuti za svoju egzistenciju. Nagovarala je majku da napusti svoj posao na tekućoj vrpci u tvornici. Majka je to odbila, rekavši da je to ipak sigurno stalno zaposlenje. A osim toga, veseli je svaki dan pričati s kolegicama na poslu i hvaliti se uspjehom svoje kćeri.

Vezane vijesti

Beckham: Trenerski posao me ne zanima

Beckham: Trenerski posao me ne zanima

David Beckham, koji je prije mjesec dana proslavio 37. rođendan, veli kako ne razmišlja o mogućnosti obavljanja trenerskog posla kada objesi kopačke… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika