Objavljeno u Nacionalu br. 395, 2003-06-10

Autor: Maroje Mihovilović

Memoari Hillary Clinton

Ispovijest prevarene prve dame Amerike

Hillary Clinton, američka senatorica i supruga bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona, na 567 stranica napisala je memoare 'Living History' koji izlaze u utorak 10. lipnja, u kojima opisuje i aferu oko Monice Lewinsky: knjiga je već prije izlaska zbog brojnih predbilježbi dospjela na drugo mjesto liste najprodavanijih knjiga u SAD-u, iza najnovije pete knjige o čarobnjaku Harryju Potteru

Hillary Clinton, američka senatorica, sa suprugom Billom Clintonom, bivšim američkim predsjednikomHillary Clinton, američka senatorica, sa suprugom Billom Clintonom, bivšim američkim predsjednikom“Gušila sam se, hvatala zrak. Počela sam plakati i vikati na njega: ’Što misliš time reći? Što mi to govoriš? Zašto si mi dosad lagao?’ Bjesnila sam a on je stajao preda mnom i ponavljao jedno te isto: ’Žao mi je. Samo sam želio zaštititi Chelsea.’”

HILLARY CLINTON O MUŽU PRELJUBNIKU 'Bila sam u šoku, slomljena srca, ogorčena zato što sam mu dotad vjerovala: željela sam Billu zavrnuti vratom. Našla sam se pred najtežom odlukom u životu, da li da ga ostavim. Dugo sam o tome razmišljala' 'Na godišnji odmor poveli smo i psa Buddyja da Billu pravi društvo: on je bio jedini član obitelji koji je za to još imao volje. Nitko drugi s njim nije želio razgovarati. Tjednima sam s njim jedva prozborila koju riječ' Tako je bivša “prva dama SAD-a”, senatorica Hillary Clinton u svojim memoarima “Living History” (”Živa povijest”) na 567 stranica, koji izlaze u utorak 10. lipnja, opisala 15. kolovoza 1998. kad joj je suprug, tadašnji predsjednik Bill Clinton, priznao da je imao seksualne odnose s mladom volonterkom u Bijeloj kući Monicom Lewinsky. Njezina knjiga već je zbog velikog broja predbilježbi na drugom mjestu liste najprodavanijih knjiga u SAD-u, iza najnovije pete knjige o malom čarobnjaku Harryju Potteru.

Ispričala je kako se osjećala jadno, ljutito, povrijeđeno, iznevjereno, ali opisala i kako se osjećao bijedno njezin suprug, kojem je rekla da će sam morati svojoj kćeri ispričati taj svoj grijeh. Tako se osjećala jer je sve dotad iskreno vjerovala mužu kad je poricao da je imao bilo kakve odnose s mladom djevojkom iz Kalifornije koja je obavljala pomoćne poslove u Bijeloj kući. Clinton joj je dotad govorio da je djevojku upoznao jer se motala po njegovu uredu i dva-tri puta s njom razgovarao nakon što ga je pitala za stalan posao. Bila je uvjerena da je afera samo pokušaj Clintonovih protivnika da ga diskreditiraju izmišljotinama pa je i sama govorila da je to ”široka desničarska zavjera”.

Zato je bila zaprepaštena kad ju je probudio ujutro 15. kolovoza 1998. da joj kaže istinu. Specijalni istražitelj Kenneth Starr, koji je godinama istraživao razne nezakonitosti bračnog para Clinton iz vremena prije nego što je Bill Clinton postao predsjednikom, te dok su bili u Bijeloj kući, razotkrio je razne pojedinosti Clintonova odnosa s Monicom Lewinsky, pa je sve to predao Velikoj poroti, pred kojom je Clinton trebao svjedočiti za dva dana, pravosudnom institucijom koja u tajnosti provjerava ima li u nekim pravosudnim istragama elemenata za podizanje optužnice te koja ima pravou tajnosti ispitivati svjedoke. Svjedoci moraju pred Velikom porotom govoriti istinu, jer ako se utvrdi da su lagali, slijede teške zatvorske kazne. Da se otkrilo kako je Clinton lagao pred Velikom porotom, ostao bi i bez predsjedničkog položaja, pa je odlučio pred njom priznati da je s Monicom Lewinsky imao spolne odnose.

U memoarima Hillary Clinton piše da se, čuvši muževo priznanje, našla pred velikom dilemom: “Uvjeravao me je da je ono što se dogodilo među njima bilo kratko i sporadično. Znala sam da ga je sram. On je pak znao da u meni sve ključa, da sam užasno bijesna. Bila sam u šoku, slomljena srca, ogorčena zato što sam mu dotad vjerovala. Kao uvrijeđena supruga željela sam Billu zavrnuti vratom. Našla sam se pred najtežom odlukom u životu, da li da ga ostavim. Dugo sam o tome razmišljala.”

Opisala je i sljedeće tjedne: “Nekoliko dana potom otišli smo na ljetovanje u Martha’s Vineyard. Poveli smo i psa Buddyja da Billu pravi društvo. On je, naime, bio jedini član obitelji koji je za to još imao volje. Nitko drugi s njim nije želio razgovarati. Tjednima ja sam s njim jedva prozborila koju riječ, a i to su bile samo uvrede na njegov račun. Mnogo sam čitala, šetala plažom. On je spavao u prizemlju, ja na katu.”

No odlučila je ostati s njim, sačuvati brak i kandidirati se za senatoricu iz New Yorka. On ju je u tome podržao. Tada su počeli ponovno razgovarati, a tema nije više bila samo budućnost njihovih odnosa. Ona kaže da su se oboje smirili, pomirili s onim što se dogodilo, otkriva da i dalje voli supruga, dajući do znanja da “aferu Lewinsky” smatra prošlošću, iako je svjesna da će izlazak njene knjige opet skrenuti pozornost na tu aferu.

Novinska agencija Associated Press uspjela je i prije izlaska knjige objaviti neke zanimljive dijelove. Slavne televizijske novinarke Barbara Walters, Diane Sawyer i Katie Couric natjecale su se koja će od njih dobiti prvi ekskluzivni intervju s Hillary Clinton. Dobila ga je Barbara Walters, a u tom intervjuu čije je emitiranje bilo zakazano za nedjelju 8. lipnja navečer, Hillary Clinton otkrila je još neke detalje o događajima opisanima u knjizi. Već je najavljen i dolazak Hillary Clinton u emisiju CNN-ova voditelja Larryja Kinga a sljedećih dana promovirat će knjigu i u Britaniji. Cijelo ljeto davat će intervjue, držati predavanja, potpisivati primjerke i na druge načine raditi na promociji knjige za koju je dobila basnoslovnih 8 milijuna dolara. Čak su je napadali da nastoji zaraditi na “aferi Lewinsky”, kao i Billa Clintona, koji piše svoje memoare za još veći honorar. On ionako kao bivši predsjednik odlično zarađuje, jer za predavanja, koja drži dosta često, zna dobiti 250.000 dolara.

Kad je potkraj 1998. i početkom 1999. “afera Lewinsky” bila na vrhuncu, Hillary Clinton, bivša uspješna odvjetnica, odlučila je i sama ući u politiku. U mirovinu je 2000. odlazio Daniel Patrick Moynihan, dugogodišnji senator iz New Yorka, i ona se odlučila kandidirati za njegovo mjesto. Tada čak još nije ni živjela u New Yorku a suparnik joj je trebao biti tadašnji popularni republikanski gradonačelnik New Yorka, Rudolph Giuliani, pa su joj davali male šanse. No ona se preselila u New York a Giuliani je usred kampanje morao odustati zbog bračnog skandala i raka prostate pa ga je zamijenio mladi kongresmen Rick Lazio, kojeg je Hillary Clinton u studenom 2000. lako pobijedila i ušla u Senat.

Američki Senat ima 100 članova i hijerarhijski je organiziran: senatori veterani poput Edwarda Kennedyja, Roberta Byrda ili Johna McCaina imaju golem utjecaj, dok oni koji su tek ušli, poput Hillary Clinton, sebi tek krče prostor djelovanja. Hillary Clinton brzo se na socijalnim temama afirmirala u Demokratskoj stranci, koja je nakon poraza Ala Gorea na predsjedničkim izborima 2000. i lošeg rezultata na izborima za Kongres 2002. zapala u krizu.

Demokrati su već počeli predizbornu kampanju za predsjedničke izbore 2004. Opće je uvjerenje da će na tim izborima 2004. pobijediti dosadašnji republikanski predsjednik George W. Bush, ne samo zbog popularnosti stečene borbom protiv terorizma, nego i stoga što Demokratska stranka zasad nema jačeg kandidata koji bi mu se suprotstavio. Kandidature je istaknulo devet demokratskih političara koji se već diljem SAD-a nastoje nametnuti javnosti. No 60 posto američkih birača nema pojma tko su demokratski predsjednički kandidati.

Mnogi su demokrati uvjereni da bi stranka kao predsjedničkog kandidata trebala imati prepoznatljivu osobu, a Demokratska stranka danas ima samo jednu takvu osobu – Hillary Clinton. Ona ne poriče da ima predsjedničkih ambicija, ali je dala obećanje koje ne želi prekršiti. Kad se kandidirala za senatsko mjesto iz New Yorka, politički su je protivnici napali da i ne namjerava iskreno djelovati u Senatu, jer joj je to samo odskočna daska za predsjedničke izbore. Tada se tvrdilo da će ona već 2004. prekinuti svoj prvi šestogodišnji senatorski mandat pa su zbog toga neki newyorški birači tvrdili da neće glasovati sa Hillary Clinton. Ona je stoga obećala da će, bude li izabrana, svoj šestogodišnji senatorski mandat odraditi do kraja, do 2006. godine.

Poznavatelji američkih političkih prilika tvrde da joj uopće i nije bilo na pameti da se kandidira na predsjedničkim izborima 2004. jer bi se – čak i da je 2000. pobijedio Gore – morala suočiti s predsjednikom koji želi dobiti drugi mandat, a to je vrlo teško, iako je to uspjelo njenom suprugu Billu Clintonu koji je 1992. pobijedio Bushova oca nakon prvog njegova mandata. Ona je u planu možda imala predsjedničke izbore 2008., kad se sadašnji predsjednik više neće moći kandidirati, pa će republikanski kandidat možda biti njegov brat Jeb Bush, ne baš profiliran političar, što bi njoj otvorilo velike šanse.

Američki politički komentatori ovu knjigu vide kao mogući početak predsjedničke kampanje za izbore daleke 2008. godine. Hillary Clinton sasvim je jasno da će, ako ona postane predsjednički kandidat, afere koje su pratile njenog muža i nju opet biti izvučene u prvi plan. Stoga ovom knjigom želi staviti točku na te afere, kako bi uklonila moguće buduće motive napada. U autobiografiji posebnu je pozornost posvetila “aferi Lewinsky” i prikazala se kao uvrijeđena, pogođena žena koja je ipak skupila snage da prema grješnom mužu bude velikodušna. Tvrdeći da je za muževu nevjeru doznala vrlo kasno, otklonila je optužbe da ju je tolerirala jer joj je bila važnija muževa politička karijera od vlastite časti. Iznijela je i svoje stajalište o “aferi Whitewater”, u kojoj su njih dvoje bili optuženi da su protuzakonito trgovali zemljištem dok je on bio guverner Arkansasa. Ona u knjizi dokazuje da je to bila konstrukcija na temelju lažnog svjedočenja njihova ogorčenog bivšeg poslovnog suradnika.

Zbog svega toga promocija njene autobiografije “Living History” neće biti samo reklamna kampanja za knjigu nego i važna prilika da vidi kako je doživljava politička javnost, je li joj spremna oprostiti bivše afere. Ovih dana mnogo se više piše o Hillary Clinton nego o svih devet demokratskih predsjednički kandidata zajedno. Upravo je najavljeno da će po njenoj autobiografiji biti snimljen televizijski film o Hillary Clinton i da će je vrlo vjerojatno glumiti Sharon Stone.

I njeni politički protivnici tu su autobiografiju shvatili kao politički čin pa osporavaju upravo najosjetljiviji dio knjige, dovodeći u sumnju opis Hillary Clinton kako je doznala da je muž vara. Ona piše da je prvi put za muževu nevjeru doznala u subotu 15. kolovoza 1998. rano ujutro, kad ju je suprug probudio i priznao joj preljub. Ali Peter Baker, novinar dnevnog lista Washington Post, potanko je istražio tu aferu i impeachment te tvrdi da je ona za muževu nevjeru doznala dva dana prije, jer ju je o tome obavijestio Clintonov odvjetnik David Kendall. On joj je navečer 13. kolovoza 1998. rekao da će Clinton morati svjedočiti pred Velikom porotom i da će morati priznati preljub s Monicom Lewinsky. Drugo jutro, 14. kolovoza 1998., dnevnik New York Times objavio je na naslovnici tekst u kojem se tvrdilo isto ono što joj je rekao Kendall, da će Clinton pred Velikom porotom morati priznati preljub. To svakako dovodi u sumnju njezinu priču kako ju je silno iznenadilo muževo priznanje. No Kendall danas niječe da je Hillary Clinton obavijestio da će joj muž priznati nevjeru.

I o onome što se događalo poslije toga postoje svjedočanstva koja odudaraju od prikaza Hillary Clinton. Ona je tvrdila da je sa suprugom prekinula komunikaciju. No bliski Clintonov suradnik, pisac njegovih govora Sidney Blumenthal, ovih je dana objavio svoje memoare u kojima je odnos njih dvoje nakon 15. kolovoza 1998. prikazan sasvim drukčije. Clinton se 17. kolovoza preko televizije u vezi s aferom obratio američkoj javnosti i priznao svoju seksualnu vezu s Monicom Lewinsky, a navečer je nazvao telefonom Blumenthala, koji je bio u Italiji, da ga pita što misli o govoru. Ovaj mu je odgovorio da je govor bio dobar, a tada je Clinton dao slušalicu svojoj supruzi, pa je Blumenthal i s njom o govoru izmijenio nekoliko riječi. Potom je telefonsku slušalicu preuzeo Clintonov savjetnik James Carville, a Blumenthal u svojim memoarima tvrdi kako je u pozadini mogao čuti Billa i Hillary Clinton kako i dalje raspravljaju o dojmu što ga je ostavio govor. Drugim riječima, Blumenthal u svojim memoarima opovrgava tvrdnje Hillary Clinton da ona nakon 15. kolovoza 1998. više uopće nije mogla razgovarati s mužem, nego samo eventualno na njega vikati. Iz Blumenthalovih riječi moglo bi se, naprotiv, zaključiti da su njih i dalje funkcionirali kao politički par, dogovarajući se o tada presudnim Clintonovim političkim potezima za spas njegova predsjedničkog položaja.

Sasvim je sigurno da će biti još mnogo osporavanja njenih tvrdnji iz autobiografije, ali ona će postići ono što želi: da se sporna pitanja razbistre dovoljno prije nego što eventualno uđe u predsjedničku predizbornu kampanju. A uskoro trebaju izići i memoari Billa Clintona pa će biti mnogo moguće usporedbe. Politički analitičari tvrde, međutim, da je malo vjerojatno da će Clinton osporiti ključne točke iz njene autobiografije, jer je snažno podržao njezin ulazak u Senat, a snažno podržava i njene ambicije da uđe u Bijelu kuću. Oni se sada ponovno politički se dogovaraju i usklađuju aktivnosti. Doduše, rijetko se vide, jer je ona pretežno u Washingtonu, a on živi u New Yorku, no navodno se nastoje sresti barem jednom tjedno. Sam Clinton zasad memoare svoje supruge nije želio komentirati.

Nije ih željela komentirati ni Monica Lewinsky. Jedan joj je list ponudio da napiše recenziju autobiografije Hillary Clinton, ali ona je to odbila, rekavši da to smatra dalekom prošlošću, da memoare neće pročitati, kao što nije pročitala ni novinske članke koji ih najavljuju.

Vezane vijesti

Clinton i Lavrov složni oko potrebe suradnje u Siriji

Clinton i Lavrov složni oko potrebe suradnje u Siriji

Američka državna tajnica Hillary Clinton i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u subotu su se složili oko potrebe suradnje kada je riječ o… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika