Objavljeno u Nacionalu br. 397, 2003-06-24

Autor: Maroje Mihovilović

NAJVAŽNIJI TRANSFER U POVIJESTI NOGOMETA

Real kupio Beckhama zbog prodaje majica u Japanu

Prelazak Davida Beckhama iz Manchester Uniteda izveden je uz naknadu od samo 32 milijuna USD: presudila je svađa igrača s trenerom Alexom Fergusonom i želja supruge Victorie Beckham da se preseli u Madrid; Real Madrid vratit će iznos transfera već u prvoj godini samo od prodaje Beckhamovih majica na Dalekom Istoku

Prelazak Davida Beckhama iz Manchester Uniteda izveden je uz naknadu od samo 32 milijuna USDPrelazak Davida Beckhama iz Manchester Uniteda izveden je uz naknadu od samo 32 milijuna USDTransfer najboljeg engleskog nogometaša Davida Beckhama iz Manchester Uniteda u madridski Real jedan je od politički i ekonomski najvažnijih te financijsko-tehnički najsloženijih transfera u povijesti nogometa. Taj je transfer u nogometne financije unio nove standarde, omogućio višekratno seljenje igrača na europskom nogometnom tržištu. Priča se da će se zbog Beckhamova prelaska u Real uskoro iz raznih razloga seliti Ronaldinho, Guti, Fernando Morrientes, Harry Kewell, a možda i Luis Figo. Ovaj je transfer na nov način zakrvio odnose između dva najslavnija španjolska kluba, Real Madrida i Barcelone, pa i političke odnose između Madrida i Katalonije.

Opće je uvjerenje da je sve te krupne događaje pokrenuo incident koji se zbio u subotu 15. veljače u svlačionici Manchester Uniteda na njegovu stadionu Old Trafford. Momčad je upravo s 0:2 izgubila jako važnu utakmicu od najvećeg suparnika za naslov engleskog prvaka, londonskog Arsenala. Moćni i slavni menadžer Manchester Uniteda, Alex Ferguson, bijesno je vikao na igrače, a novinari koji su čekali igrače ispred svlačionice zamijetili su da je Beckham izišao iz svlačionice s ozljedom iznad oka koju nije dobio na terenu. Sljedećih dana, podigavši dugu kosu u rep, demonstrativno je pokazivao ozljedu fotoreporterima. Proširila se priča da je bijesni Ferguson u svlačionici udario Beckhama. To je demantirano objašnjenjem da je Ferguson slučajno ozlijedio Beckhama kad je u bijesu u svlačionici bacio kopačku kojom je Beckhama nehotice pogodio u glavu.

Taj je incident pokazao u kako su lošim odnosima Ferguson i Beckham, koji su nekoć bili kao otac i sin. Ferguson je Beckhama otkrio kad je ovaj imao samo 11 godina, stvorio je od njega velikog igrača, ali mu je bila nepodnošljiva njegova preobrazba iz skromnog sportaša u rasipnu zvijezdu koja stanuje u palači nedaleko od Londona, posjeduje desetak najskupljih automobila, obilazi blještave zabave i neprestano mijenja svoju frizuru koju oponašaju tisuće njegovih obožavatelja.

Ferguson je Beckhama počeo izostavljati iz momčadi ili ga uvoditi u igru tek u drugom poluvremenu, iako je Beckham i dalje uglavnom odlično igrao. Potkraj travnja u uzvratnoj utakmici četvrtfinala Lige prvaka protiv Reala nije uvrstio Beckhama u početni sastav, nego ga je uveo tek u 63. minuti, ali briljantna Beckhamova igra – u tih pola sata zabio je dva gola – nije spasila Manchester Utd. od ispadanja.

Večer nakon te utakmice iz kruga Beckamovih prijatelja i poslovnih partnera stigla je informacija da je odlučio napustiti Manchester United i da je počeo pregovore s Realom. Beckham je to demantirao, a iz Reala je potkraj travnja stiglo priopćenje da klub “nije pregovarao o Beckhamovu transferu, ne pregovara niti će pregovarati o tom transferu”. Beckham je posljednjih tjedana u nekoliko izjava iskazao lojalnost svom klubu, a britanski sportski komentatori tvrdili su da ostaje u Manchesteru, u prvom redu iz financijskih razloga. Zaključili su da je Beckham previše važan za Manchester Utd. da bi ga klub pustio, jer je najpopularniji igrač. Na njegovoj popularnosti klub je zarađivao golem novac od sponzora i prodaje klupskih suvenira, majica s njegovim imenom i brojem 7, ne samo u Britaniji nego i u inozemstvu, posebno na Dalekom istoku, gdje se na majicama s Beckhamovim likom zarađuju deseci milijuna dolara.

A tada je uslijedila senzacija. U utorak 10. lipnja stigla je iz Barcelone vijest da je s Manchester Unitedom dogovoren Beckhamov prelazak u tamošnji klub. No oni koji su pažljivije proučili sadržaj vijesti iz Barcelone uočili su da taj dogovoru samo olakšava eventualni budući transfer u Barcelonu, ali onaj tko je taj transfer dogovorio u tom trenutku još nije bio formalno ovlašten da u ime kluba Barcelona o tome pregovara. Osim toga, bio je to dogovor s Manchester Unitedom, ali ne i s Beckhamom. Vijest o dolasku Beckhama u Barcelonu u Kataloniji je bila primljena s oduševljenjem, jer je to mogla biti najava golemog preokreta u sportskoj sreći tog slavnog, ali u posljednje vrijeme ne baš osobito uspješnog kluba.

Nogometni klub Barcelona nacionalni je ponos Katalonije, nekoć je osvajao španjolske i europske titule, ali već je četiri godine bez trofeja, a ove godine završava španjolsko prvenstvo u sredini tablice nakon što mu je neko vrijeme čak prijetilo ispadanje u drugu ligu. Najvažniji igrači igrali su loše, a klub već godinama nema pravu zvijezdu. Navijači su bili ogorčeni na predsjednika Joana Gasparta, koji je klubom upravljao dvije i pol godine i zbog katastrofalnih rezultata ove sezone podnio ostavku. Katalonska javnost zahtijeva da Barcelona opet bude jaka kakva je bila dok je njome od 1978. do 2000. rukovodio Josep Lluis Nunez. Izbor novog predsjednika trebao je biti obavljen u nedjelju 15. lipnja.

Kad je raspisan natječaj za predsjednika Barcelone, javilo se šest kandidata. Najviše šansi davalo se Lluisu Bassatu, poznatom stručnjaku za propagandu, koji je već 2000. bio kandidat za predsjednika, ali ga je pobijedio dugogodišnju Nunezov potpredsjednik Gaspart. No na natječaj se javio i čovjek kojeg navijači Barcelone nekoć nisu voljeli, a sada ga doživljavaju kao spasioca, najmlađi među šest kandidata, Joan Laporta. On se već 1998. upustio u beznadnu akciju da smijeni tadašnjeg nedodirljivog predsjednika Nuneza i zasjedne na njegovo mjesto. Laporta je organizirao posebnu grupu Nunezovih protivnika, Elefant Blau, među kojima je bio i nekadašnji najbolji nogometaš svijeta Nizozemac Johan Cruyff, nekadašnji popularni trener Barcelone. No došli su na zao glas zbog pokušaja unutarklupskog puča.

Sada Nuneza više nema, a Barcelona može pjačati samo kupnjom novih igrača, ali duguje 100 milijuna eura. Nekoliko istaknutih igrača kojima su istekli ugovori namjerava otići, među ostalima Philip Cocu i Frank de Boer, a najbolji strijelac Patrick Kluivert prijeti raskidom ugovora, na što ima pravo ako mu klub ne bude plaćao dosadašnje visoke nagrade.

No Laporta je smislio senzacionalan plan. Iako je još bio samo jedan od šest kandidata, potajno je pregovarao s Manchester Unitedom o kupnji Davida Beckhama. U utorak 10. lipnja, pet dana prije izbora novog predsjednika Barcelone, objavljeno je da je Laporta sklopio sporazum s Manchester Unitedom o prelasku Beckhama u Barcelonu za 50 milijuna dolara. No Laporta još nije bio predsjednik Barcelone, a nitko još nije pitao Beckhama slaže li se s transferom u Barcelonu.

Vijest je u Kataloniji izazvala senzaciju, Laporta je najavio da će skupiti još novca za transfere, kupiti barem još pet velikih igrača i vratiti sav stari i novostvoreni dug. Preko noći je postao junak Katalonije, pa je na izborima za predsjednika Barcelone u nedjelju 15. lipnja navečer taj 40-godišnji odvjetnik pobijedio golemom većinom od 52,5 posto glasova, dok je njegov protukandidat Bassat dobio samo 31,8 posto glasova. Laporta je smjesta objavio da će početi pregovore s Backhamom.

No čim je Laporta postao predsjednik Barcelone, madridski je Real objavio je da je i on počeo pregovore s Manchester Unitedom. A iz Beckhamova su kruga od početka tvrdili da se Beckhamu ne ide u Barcelonu, ali da bi rado došao u Real, i iz sportskih i obiteljskih razloga. Odlazak u Barcelonu bio bi za Beckhama sportska degradacija, jer današnja Barcelona nije u klasi Manchester Uniteda i Reala. Barcelona se ove godine nije plasirala ni u jedno europsko natjecanje. Beckhamova supruga, pjevačica Victoria Adams, već je izjavljivala da bi željela živjeti u Madridu te je i prije transfera razgledavala vile gdje bi se mogli nastaniti.

U Kataloniji su bili ogorčeni jer su ulazak Reala u borbu za Beckhama doživjeli kao onemogućavanje obnove Barcelone. U Kataloniji su navijači uvjereni da Beckham uopće ne treba Realu pokraj zvijezda kakve su Ronaldo, Zidane, Raul, Figo, Roberto Carlos, koji su već dobili nadimak “Los Galacticos”, da će on vjerojatno mnogo vremena provoditi na klupi. Čule su se optužbe da Real kupuje Beckhama samo da ne dođe u Barcelonu. Stoga je jedan od najomrznutijih ljudi u Kataloniji postao predsjednik Reala Fiorentino Perez koji je Beckhama oteo Barceloni.koji ima 56 godina, direktor je četvrte najveće španjolske građevinske tvrtke ACS i odmalena navijač Reala. Predsjednik kluba postao je 2000. Taj povučeni čovjek, koji nosi siva odijela i tamne kravate i bježi od novinara i publiciteta, a komuniciranje s javnošću prepušta sportskom direktoru Jorgeu Valdanu, 2000. se kandidirao za predsjednika obećavši da će svake sljedeće godine u Real dovesti velikog igrača, a da će prvi biti portugalski napadač Luis Figo, koji je tada igrao u Barceloni. Oteti Barceloni najvažnijeg igrača nešto je najslađe što navijači Reala očekuju od predsjednika kluba, pa je glasovanjem 50.000 članova Reala Perez izabran za predsjednika. On održao obećanje i doveo Figa u Real. Već 2001. iz torinskog je Juventusa u Real doveo Francuza Zinedinea Zidanea, najboljeg europskog igrača. Potom je 2002. iz milanskog Intera doveo najboljeg svjetskog napadača, Brazilca Ronalda. Za te transfere potrošio je 200 milijuna dolara.

Neki su mu novinski komentatori savjetovali da ne dovodi i Beckhama, jer ima već i previše napadača, pa je bolje da kupi nekog obrambenog igrača koji će zamijeniti ostarjelog kapetana Fernanda Hierra. Osim toga, novinari su tvrdili da će razvikana zvijezda Beckham postati konkurent dvojici važnih igrača Reala, Raulu i Figu, te će poremetiti odnose u klubu. Upozoravali su ga da će Beckham sigurno željeti majicu s brojem 7, koju nosi Raul, najpopularniji igrač Reala.

Raul je u Realu ono što je Beckham u Engleskoj, ne samo vodeći strijelac i najautoritativniji igrač u svlačionici, nego i medijska zvijezda. Iako je kapetan branič Hierro, igračima zapovijeda Raul, kojeg uprava kluba za sve pita kad treba nešto riješiti s igračima. Nakon samo godinu dana otjerao je iz kluba francuskog napadača Nicolasa Anelku, koji je kupljen za golem novac, ali mu je sudbina u Realu bila zapečaćena nakon što je Anelka napao Raula da mu ne da prostora za igru. Anelka danas igra za osrednji Manchester City. Raul i njegova supruga, bivši supermodel i manekenka Mamen Sanz, glavne su ličnosti madridskog jet-seta, druže se i s kraljem Juanom Carlosom. Najbolji prijatelj Raula među igračima je Figo, u Realu na mjestu desnog napadača, gdje obično igra Beckham, pa će ga, tvrdili su mnogi, Beckham pokušati izgurati iz momčadi.

Perez je, međutim, uvjeren da će Beckham pridonijeti da Real postane nepobjediv. Ostali veliki europski klubovi imaju obično po jednog velikog igrača, kao što to torinski Juventus ima Alessandra Del Piera, Roma Francesca Tottija, londonski Arsenal Thierryja Henryja, Bayer iz Leverkusena Yildiraya Basturka, Paris St. Germain Ronaldinha. A Real će dolaskom Beckhama imati najmanje pet takvih igrača, uz Beckhama još Zidanea, Raula, Ronalda i Figa. Takav će klub, rezonira Perez, dominirati europskim nogometom, privlačiti golem broj gledatelja i sponzora, postizati veće cijene televizijskih prijenosa, pa će se novac uložen u Beckhama isplatiti.

Nogomet se nakon lanjskog Svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji snažno razvija i na Dalekom istoku. No prave nogometne zvijezde ondje su još veliki inozemni nogometaši, od kojih neki dolaze u tamošnje klubove obično na zalasku karijera. Najveća nogometna zvijezda na Dalekom istoku svakako je David Beckham, posebno nakon spomenutog svjetskog prvenstva. Manchester United je tu njegovu popularnost kapitalizirao pa je po dalekoistočnim prijestolnicama počeo otvarati dućane sa svojim dresovima i suvenirima. Najbolje se prodaju suveniri s Beckhamovim imenom i likom, posebno crvene majice Manchester Uniteda s njegovim brojem 7. Taj biznis vrijedi 100 milijuna dolara.

Real jako zaostaje u tom biznisu na Dalekom istoku, a to je područje najbrže financijske ekspanzije. Zato je Beckham trebao Realu, ne toliko da pojača momčad, niti da spriječi oporavak Barcelone, nego da klub financijski prosperira na Dalekom istoku. Cijena koju je s Manchester Unitedom postigao Real bitno je niža od one što ju je postigao Laporta u za Barcelonu. Dok je Laporta trebao za Beckhama dati 50 milijuna dolara, Perez ga je dobio za 32 milijuna. On je dobio tako nisu cijenu zbog samog Beckhama, jer je igrač dao do znanja da ne želi ići u Barcelonu iz igračkih razloga, a ne ide se onamo ni njegovoj supruzi, pa će radije ostati u Manchester Unitedu. Ostavio je mogućnost jedino da prijeđe u Real – i nikamo drugamo. Ferguson se pak želio riješiti Beckhama da mu više ne stvara probleme u svlačionici i na igralištu, da ga ne mora gledati u njegovoj rasipnosti i pomodarstvu, a kako je jedina mogućnost da Beckham ode bila da ga prodaju Realu, morali su pristati na nižu cijenu.

Perez je tako jeftino dobio jednog od najvećih igrača današnjice, za kojeg je uvjeren da će mu se isplatiti s poslovima na Dalekom istoku. Čim je postignut dogovor s Realom, Beckham i njegova supruga krenuli su na već dogovorenu promotivnu turneju na Daleki istok, gdje su ih pozvali njegovi sponzori, dalekoistočna kozmetička tvrtka i japanski lanac robnih kuća. Na tokijskom aerodromu Narita Beckhama su dočekale tisuće obožavatelja, mnogi u dresovima Manchester Uniteda. On nakon Japana posjećuje još nekoliko azijskih zemalja, čime počinje promotivnu turneju ne samo za sebe, nego i za svoj novi klub Real. Uostalom, Beckham će prvi put zaigrati za Real upravo početkom kolovoza na dalekoistočnoj turneji. Prva utakmica bit će u Pekingu protiv reprezentacije Kine, gdje se nogomet također snažno razvija i gdje je Beckham također sportska i marketinška zvijezda.

Prijelaz Beckhama u Real izazvao je potres na cjelokupnom nogometnom tržištu. Dolaskom Beckhama neki će igrači izgubiti mjesto u prvoj momčadi Reala, pa se već tvrdi da iz kluba odlaze napadači Fernando Morientes i Guti, prvi vjerojatno u Malagu, drugi u Italiju. Neki talijanski klubovi objavili su da bi bili zainteresirani za Figa ako on bude morao otići zbog Beckhama, no Valdano je u Perezovo ime objavio da Figo sigurno ostaje. Madridski su listovi objavili da ga je zaštitio njegov najveći prijatelj Raul, koji će zadržati svoj dres s brojem 7, dok će se Beckham morati zadovoljiti nekim drugim brojem, što pokazuje tko je u klubu gazda, a tko došljak. Manchester United će novcem od Beckhamova transfera sigurno nastojati kupiti nekog atraktivnog novog igrača, pa se već govori da je Ferguson zainteresiran za Brazilca Ronaldinha, koji sada igra za Paris St. Germain. No i Laporta mora, nakon što je propao transfer s Beckhamom, zadovoljiti navijače Barcelone pa i on hoće Ronaldinha. Ferguson je zainteresiran i za igrača Leedsa Harryja Kewella, ali on ne želi u Manchester United jer se klub nije dobro ponio prema Beckhamu, pa pregovara s njegovim najvećim konkurentom Arsenalom. Govori se i o raznim drugim transferima, pa će europsko nogometno ljeto biti vrlo zanimljivo.

Vezane vijesti

Beckham: Trenerski posao me ne zanima

Beckham: Trenerski posao me ne zanima

David Beckham, koji je prije mjesec dana proslavio 37. rođendan, veli kako ne razmišlja o mogućnosti obavljanja trenerskog posla kada objesi kopačke… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika