Objavljeno u Nacionalu br. 402, 2003-07-29

Autor: Maroje Mihovilović

POLITIČKA I BRAČNA KRIZA TALIJANSKOG PREMIJERA

Berlusconija žena vara s marksistom

Drugi brak talijanskog premijer Silvija Berlusconija u krizi je: danskom premijeru Rasmussenu požalio se da ga supruga vara s marksističkim teoretičarom Massimom Cacciarijem, dok on vrijeme provodi s 21-godišnjom tajnicom Francescom Impigliom

U Italiji znaju da je Berlusconijev brak u krizi, da zapravo više i ne postoji osim na papiruU Italiji znaju da je Berlusconijev brak u krizi, da zapravo više i ne postoji osim na papiruTalijanski premijer Silvio Berlusconi imao je pretprošlog vikenda čast kakvu američki predsjednik George W. Bush ukazuje samo najbližim prijateljima i saveznicima: dobio je poziv da sa suprugom dva dana provede kao Bushov osobni gost na njegovu ranču u Crawfordu u Texasu. Berlusconi je na ranč stigao helikopterom, dočekali su ga Bush i njegova supruga Laura, no taj je susret bio u jednoj pojedinosti drukčiji od sličnih situacija kad je bračni par Bush dočekivao svoje osobne goste. Obično bi nakon dolaska Bush odmah počeo srdačan razgovor sa svojim muškim gostom, a Laura Bush sa suprugom gosta, no ovaj put Laura Bush nije imala sugovornicu, jer je Berlusconi na Bushov ranč u Teksasu – došao sam.

To je, naravno, izazvalo komentare u medijima, posebno talijanskima, iako zapravo Talijani i nisu očekivali da Berlusconi u Crawford stigne sa suprugom, glumicom Veronicom Lario. U Italiji znaju da je Berlusconijev brak u krizi, da zapravo više i ne postoji osim na papiru. O tome se u talijanskim medijima dugo nije govorilo mnogo, djelomice i stoga što se mediji boje moćnog Berlusconija.

Veronica Lario druga je supruga premijera Berlusconija. Prvi se put oženio 1965. Carlom Elvirom Dall’Oglio, rođenom 1940. u La Speziji. Njoj je tada bilo 25 a njemu 29 godina, upravo je završio studij, izbjegao služenje vojske i počeo poduzetničku karijeru. Kći Maria Elvira, zvana Marina, rodila im se 1966. a sin Pier Silvio 1969. Zahvaljujući njegovim poduzetničkim uspjesima 1980. su kupili luksuznu Villu Arcore sagrađenu nedaleko od Milana u 18. stoljeću.

Te godine Berlusconi je otišao u milansko kazalište “Manzoni” na komediju “Veličanstveni rogonja” sa slavnim filmskim i kazališnim glumcem Enricom Marijom Salernom. Fascinirale su ga grudi glumice u sporednoj ulozi, koja se u jednom prizoru razodjenula i pokazala ih. Bila je to 24-godišnja Veronica Lario. A 44-godišnji Berlusconi poslao joj je veliki buket cvijeća u garderobu i pozvao je na sastanak, a ona je pristala.

Veronica Lario rodila se 19. srpnja 1956. godine u selu kraj Bologne, a pravo joj je ime Miriam Bartolini. Vrlo je rano ostala bez oca a majka ju je nagovarala da postane tajnica i da si izbije iz glave maštanja kako će postati glumica. Izrasla je u visoku i stasitu plavušu pa je, prvenstveno jer je bila spremna pokazati svoje tijelo bez odjeće, počela dobivati male uloge u kazališnim komadima, televizijskim serijama i u reklamama. Neki su joj predviđali veliku karijeru, no susret s Berlusconijem potpuno je promijenio njezin život. On ju je pozvao da se preseli u Milano, gdje je tada živio, te joj je unajmio vilu u Via Rovani u rezidencijalnoj četvrti gdje ju je redovito posjećivao. Odlazio je s njom i na kratke izlete u inozemstvo. Počeo ju je obasipati darovima i luksuzom, što je ona prihvatila, kao što je prihvatila i njegov zahtjev da prekine glumačku karijeru. Potkraj 1983. Veronica Lario ostala je u drugom stanju i kad je u srpnju 1984. u jednoj švicarskoj klinici rodila djevojčicu Barbaru, Berlusconi je dijete odmah priznao i njihova je veza postala javnom. Berlusconi je odlučio razvrgnuti svoj prvi brak i 1985. se s prvom ženom dogovorio o podjeli imovine. Dogovoreno je da djeca ostanu živjeti s ocem u Villi Arcore, a najstarija kći otišla je studirati u Englesku.

Berlusconi se s Veronicom Lario počeo pojavljivati u javnosti, no ona se loše osjećala na velikim prijemima i raznim svečanostima pa ih je počela izbjegavati. Iz vile Arcore nakon nekoliko preselila se u drugu vilu u Milanu. Berlusconiju je rodila još dvoje djece, 1986. kćer Eleonoru i 1988. sina Luigija.

Te su godine za Berlusconija bile burne, postao je najveći talijanski televizijski magnat, a početkom 90-ih ušao je u politiku, dok se ona povukla iz javnosti. Sve su rjeđe izlazili zajedno, viđali su ih zajedno još samo za ljetnog odmora u njihovoj vili u ljetovalištu Porto Rotondo na Sardiniji. No nakon 1994., kad je Berlusconi prvi put nakratko postao premijerom, ni tih zajedničkih ljetovanja više nije bilo. Lani je Berlusconi ljeto proveo na Sardiniji, a ona s djecom u Australiji.

Malo-pomalo počelo se govorkati da se brak raspada. U predizbornoj kampanji 2001. Berlusconi naručio da se napiše njegova biografija, puna pohvala, koja je tiskana u 12 milijuna primjeraka i poslana na brojne adrese kao predizborni propagandni materijal. U toj knjizi njegov brak s Veronicom Lario bio je idilično opisan, a kako se u Italiji se ozbiljne novine ne bave privatnim životima političara, to mu nije smetalo na izborima pa je 2001. izabran za premijera. Tada se Berlusconi iz Milana preselio u Rim i nastanio u otmjenom stanu na rimskom trgu Navona. Žena je ostala u Milanu i u rijetkim intervjuima ponešto rekla o sve hladnijim odnosima s mužem. Nedavno ju je jedan novinar pitao da li oni uopće razgovaraju, čuju li se barem telefonom. Ironično je odgovorila: “Oh, naravno, čujemo se katkad telefonom. I ne samo to, neki put čak uspijem i vidjeti muža – na televiziji.”

Njihova sve veća udaljenost postajala je sve vidljivija, jer se kao premijer po protokolu trebao na raznim mjestima pojavljivati sa suprugom, ali nje nikada ni u protokolarnim prilikama nije bilo. Berlusconi je pozvao u svoju vilu na ljetovanje kćeri ruskog predsjednika Vladimira Putina, ali ih tamo nije kao domaćica primila Veronica Lario nego njezina kći Barbara. Kad je lani španjolski premijer Jose Maria Aznar udavao kćer, na svadbu je pozvao brojne europske državnike. Svi su oni došli sa suprugama, jedino je Berlusconi došao sam.

Početkom jeseni prošle godine u posjet Italiji došao je mladi danski premijer Anders Fogh Rasmussen. Nakon službenih razgovora on i Berlusconi održali su tiskovnu konferenciju, na početku koje talijanski premijer na opće čuđenje počeo hvaliti izgled danskog kolege: “Rasmussen je najljepši premijer Evrope. Razmišljam o tome da ga predstavim svojoj supruzi, jer je mnogo ljepši od Cacciarija.”

Rasmussen, kojem su simultano prevodili što Berlusconi govori, začuđeno ga je gledao, a Berlusconi mu se izravno obratio: “Sve ću vam to kasnije objasniti.” Novinari su odmah javili svojim redakcijama da je Berlusconi prvi put sam javno spomenuo Cacciarija i tako potvrdio ono što se priča, da ga žena vara s venecijanskim sveučilišnim profesorom, marksističkim filozofom i bivšim gradonačelnikom Venecije Massimom Cacciarijem, kojeg mnoge žene smatraju jednim od najzgodnijih Talijana.

Massimo Cacciari rodio se 5. lipnja 1944. godine u Veneciji, diplomirao filozofiju u Padovi a sada je profesor estetike na sveučilištu u Veneciji. Bio je pokretač nekoliko talijanskih filozofskih časopisa, autor više filozofskih knjiga u kojima se bavio Nietzscheom, Schopenhauerom, Heideggerom. Smatraju ga angažiranim lijevim intelektualcem. Bio je član talijanskog parlamenta od 1976. do 1983. a od 1993. do. 1999. bio je gradonačelnik Venecije.

Toga dana, kad je Berlusconi javno izgovorio njegovo ime, Cacciari je u Bolzanu predstavljao svoju knjigu. Kad su mu novinari ispričali što je Berlusconi izgovorio, nije mogao doći k sebi: “Taj je čovjek potpuno lud! Zar je to nešto o čemu treba govoriti na konferenciji za tisak dvojice premijera? Mora da je nad Italijom prošla kometa koja mu je pomutila pamet.” Novinari su ga pitali da im on objasni u kakvim je odnosima s Veronicom Lario, ali je on to odbio pa od njega nisu uspjeli doznati čak ni da li se uopće poznaju. No to je posredno potvrdila Veronica Lario, koja očito nije dobro primila tu javnu uvredu, koju joj je priredio muž priznavši da je “rogonja”. U razgovoru s jednim novinarom otkrila je da je svoju najstariju kćer, koja je završila srednju školu, upisala na sveučilište u Veneciji gdje je Cacciari profesor. “Bit će to za mene”, rekla je dvosmisleno, “idealna situacija.”

Novinari su uskoro mogli zamijetiti da se Veronica Lario udaljava od muža ne samo sentimentalno nego i politički. Berlusconi je bio jedan od najgorljivijih zagovornika američke akcije u Iraku, a Veronica Lario u ožujku je dala intervju talijanskom časopisu MicroMega koji je vodio veliku kampanju u Italiji protiv rata. Ona je izjavila da podržava pacifiste i protivnike rata te su tako suprotstavila politici muževe vlade koja je pacifiste hapsila i protiv njih podizala kaznene prijave. U intervjuu je rekla: “Vjerujem u pacifiste, oni su tu da nam probude savjest. Ne smije ih se kriminalizirati.” Uz to je dodala važan obiteljski detalj. Njezina su djeca također protivnici rata, pacifisti, a najmlađi sin Luigi, ispričala je u intervjuu, o tome je raspravljao sa svojim ocem, premijerom Berlusconijem: “I nakon žive rasprave svatko je ostao pri svojim stavovima.”

S politikom vlade i stranke svog muža nije se sukobila samo na tom pitanju. Nedavno se otvorila neobična rasprava o jednomg od najgorih pokolja što su ga Nijemci počinili u Italiji, na području Marzabotto nedaleko od Bologne u jesen 1944., gdje su Nijemci, zbog partizanske aktivnosti, pobili po tamošnjim selima nekoliko stotina civila. Rasprava je nastala nakon što je jedan od najbližih Berlusconijevih suradnika Sandro Bindi, glasnogovornik njegove stranke Forza Italia, izjavio da su za pokolj krivi antifašistički partizani, jer da oni nisu napadali Nijemce, oni ne bi poubijali civile. U ljevičarskim krugovima nastalo je opće ogorčenje, mnogi su tražili od Berlusconija da se od te izjave ogradi, ali on to nije učinio. No tada je reagirala Veronica Lario, očito u želji da pokaže da se sa svojim mužem ne slaže.

Udruga koja čuva sjećanje na taj pokolj objavila je – očito s njenim odobrenjem – pismo što ga je Veronica Lario, prije nego što se ta polemika rasplamsala, napisala toj udruzi hvaleći njen rad, za koji je i sama osobno zainteresirana. Naime, jedna od žrtava pokolja u Marzabottu bio je i njezin djed Raffaele Bartolini, koji je tada imao 37 godine, kojeg su Nijemci odveli od kuće, strpali na kamion, odveli izvan sela gdje je živio i s još šestoricom strijeljali. U svom pismu Veronica Lario opisala je i potresan detalj kako je njena majka, koja je tada imala samo 11 godina, vidjevši kako joj Nijemci trpaju oca na kamion da ga odvezu, iz kuće dotrčala do oca s kruhom da “ne bude gladan na putu”, ne znajući da ga odvoze na strijeljanje. Ispričala je kako ga je poslije danima čekala. Objavljivanje tog potresnog pisma pokazalo je kako je dubok razdor između supružnika, kako Veronica Lario očito ne može oprostiti mužu da ne poštuje ni tu groznu tragediju njene vlastite obitelji.

Napokon, oni koji prate događaje u obitelji Berlusconi po još jednom elementu zaključuju da je taj brak propao. On je doduše “rogonja”, ali se i on osvetio ženi za nevjeru. Proširila se glasina da i on vara nju. Još prošlog ljeta fotografi tabloida Visto uspjeli su probiti mjere sigurnosti oko Berlusconijeve vile na Sardiniji, gdje on obično provodi ljeto, te su ga snimili s djevojkom raskošnih oblina, 21-godišnjom Francescom Romanom Impigliom, njegovom tajnicom za koju tvrde da je i više od toga. Njezin otac je direktor pogrebnog poduzeća i vođa Berlusconijeve stranke Forza Italia u mjestu Arcevia u području Ancone, gdje je stranački vrlo aktivna bila i njegova kći. Novinari su je pitali kakve ona kvalifikacije ima da tako mlada preuzme mjesto Berlusconijeve tajnice, na kojem je prije bila iskusna tajnica s dugim stažem na takvim poslovima. Ona je izjavila da je završila srednju školu jezičnog smjera te da je to normalan rezultat njenog angažmana u stranci Forza Italia, a potom i u Berlusconijevoj predizbornoj kampanji. Na nagađanja da je Francesca Romana Impiglia premijerova ljubavnica Berlusconi nije reagirao.

U Francuskoj, Britaniji, SAD-u, Španjolskoj, Njemačkoj i brojnim drugim zemljama na čelu vlade ne bi mogao biti čovjek s takvom bračnom situacijom kakve ima Belrusconi. U Italiji se to tolerira, nitko ne otvara to pitanje smatrajući ga osobnom stvari premijera, koja se nikoga drugog ne tiče, kao što se nikoga ne smije ticati ni privatni život drugih političara. Uz to, u Italiji se moćnom Berlusconiju toleriralo i mnogo toga drugoga, pa ovakav stav prema Berlusconijevu privatnom životu – u jednom društvu koje ima očito drukčije kriterije u ovoj sferi, te u kojem se mnogi, posebno u medijima, plaše premijera – i ne začuđuje.

Vezane vijesti

Berlusconi je mafiji plaćao zaštitu

Berlusconi je mafiji plaćao zaštitu

Nekadašnji talijanski premijer Silvio Berlusconi sedamdesetih je plaćao velike iznose sicilijanskoj mafiji koja je njega i njegovu obitelj štitila od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika