Objavljeno u Nacionalu br. 402, 2003-07-29

Autor: Berislav Jelinić

NACIONAL OTKRIVA

Obiteljskom nasilniku Čučiću policija još nije oduzela revolver

Prije mjesec dana, u vrijeme kada se hrvatska javnost zgražala zbog otkrića da je Ljubomir Čučić godinama zvjerski premlaćivao suprugu Magali Boers, on je pokrenuo postupak kako bi zamijenio oružni list za svoj revolver i eventualno produžio dozvolu za držanje oružja

U policiji neslužbeno tvrde kako Čučićev zahtjev za zamjenu oružnog lista sigurno neće biti odobren. To se neće dogoditi zato što Zakon o oružju jasno propisuje da odobrenje za nabavu oružja nekome može biti izdano ili produženo samo ako "ne pU policiji neslužbeno tvrde kako Čučićev zahtjev za zamjenu oružnog lista sigurno neće biti odobren. To se neće dogoditi zato što Zakon o oružju jasno propisuje da odobrenje za nabavu oružja nekome može biti izdano ili produženo samo ako "ne pLjubomir Čučić, bivši diplomat i čelnik Europskog pokreta Hrvatska, koji je godinama zvjerski premlaćivao svoju suprugu Magali Boers, već dugo posjeduje dozvolu za držanje oružja. Nacional je doznao kako on godinama posjeduje revolver, a prije otprilike mjesec dana, u vrijeme kada se gotovo cjelokupna hrvatska javnost zgražala zbog otkrića da je tukao svoju suprugu Magali Boers, taj nasilnik u obitelji pokrenuo je upravni postupak kako bi zamijenio svoj oružni list i eventualno produljio dozvolu za držanje oružja.

U policiji neslužbeno tvrde da Čučićev zahtjev za zamjenu oružnog lista neće biti odobren, ali i da se taj postupak može odužiti nekoliko godinaČučić je krajem lipnja bio zamolio jednog od djelatnika Europskog pokreta Hrvatska da mu ode uplatiti upravnu pristojbu od 30-ak kuna, koliko je po zakonu morao uplatiti tijekom ispunjavanja formalnosti na temelju kojih može zatražiti produljenje dozvole. Bio je to završetak postupka u kojemu je Čučić vjerojatno prošao i detaljni liječnički pregled, te odradio druge formalnosti za obnovu oružnog lista.

To je Čučić učinio neposredno uoči izvanredne skupštine Europskog pokreta i Europskog doma, na kojima je smijenjen sa svojih funkcija sa zabranom dolaska na radno mjesto. Koji su to razlozi naveli bivšeg diplomata da uz sebe ima revolver teško je dokučiti.

U policiji neslužbeno tvrde kako Čučićev zahtjev za zamjenu oružnog lista sigurno neće biti odobren. To se neće dogoditi zato što Zakon o oružju jasno propisuje da odobrenje za nabavu oružja nekome može biti izdano ili produženo samo ako “ne postoje druge okolnosti koje ukazuju da bi oružje moglo biti zlouporabljeno, a osobito zbog teže poremećenih obiteljskih odnosa”.

Teže poremećeni obiteljski odnosi u zakonu su svrstani uz bok prekomjernom uživanju alkohola, te narušenim odnosima na poslu ili narušenim susjedskim odnosima. Policija je neslužbeno potvrdila kako Čučiću oružni list neće biti obnovljen i zato što je protiv njega u tijeku postupak u komu je osnovano osumnjičen za kazneno djelo koje u sebi ima elemente nasilja. Zakon o oružju i u tim slučajevima predviđa uskraćivanje mogućnosti za držanje ili nošenje oružja.

U takvim slučajevima odmah se pokreće postupak po komu će se Ljubomiru Čučiću oduzeti dozvola za držanje oružja. Međutim, sve to zasigurno još dulje vrijeme neće spriječiti Čučića da ima revolver. Policija je neslužbeno potvrdila kako i postupak za obnovu oružnog lista i postupak za oduzimanje dozvole za držanje oružja znaju potrajati više mjeseci, pa i godina. Stoga bi Čučić oružje zakonski mogao posjedovati još gotovo pune dvije godine. Toliko je, primjerice, trebalo da se okonča upravni postupak u komu je više od stotinu pištolja i revolvera bilo oduzeto od umirovljenoga generala Vladimira Zagorca, jer je protiv njega također u tijeku kazneni postupak.

U međuvremenu, Čučić je prošlog tjedna posredno svojoj još uvijek zakonitoj supruzi poslao dramatičnu poruku.
Osoba bliska Magali Boers Nacionalu je izjavila da je Čučić poručio svojoj supruzi kako bi mogao ubiti sebe i njihovu mlađu kćer, koju je 15. srpnja oteo iz bolnice u Bordeauxu u Francuskoj. Čučić je navodno zaprijetio da će to učiniti ako mediji nastave pratiti njegovu dramu, te ako Magali Boers ustraje na tomu da preuzme njihovu kćer, što joj daje za pravo Privremeno djelomično rješenje Centra za socijalnu skrb u Zagrebu.

Tu dramatičnu poruku Čučić je poslao u petak poslije podne, po svemu sudeći nedugo nakon što je za Večernji list izjavio kako je krivicom svoje supruge u Hrvatskoj ostao bez ugleda i primanja, ali da joj zato djecu neće dati ni pod koju cijenu. Odluku Centra za socijalnu skrb koja njihove dvije kćeri do zaključenja njihova razvoda braka dodjeljuje na skrb Magali Boers, Čučić je nazvao nepravednom i pristranom. Ta njegova izjava dodatno potvrđuje da Čučić, unatoč brojnim javnim apelima, nema namjeru poštovati tu odluku.

Večernji list objavio je kako je Čučić tijekom razgovora pokazivao znakove potpune iscrpljenosti, rastrojenosti i napetosti. Utoliko njegovu prijetnju da bi mogao ubiti sebe i njihovu mlađu kćer ne treba zanemariti.

Ako Čučić bez revolvera ostane i prije završetka upravnog postupka, onda će to biti zasluga Ljubice Matijević, novoimenovane javne pravobraniteljice za djecu. Ona je Nacionalu izjavila kako je podnijela pismeni podnesak Centru za socijalnu skrb, policiji i Državnom odvjetništvu u kojem traži da što prije poduzmu sve što je u okvirima njihovih ovlasti kako bi se zaštitila 13-mjesečna kći koju je Čučić 15. srpnja 2003. nakon operacije rascjepa nepca oteo iz bolnice u Francuskoj.

“Ja na osobnoj i na profesionalnoj razini moram reagirati. Ne smijem se praviti kao da me slučaj ne zanima. Reagirala sam kao javna pravobraniteljica i kao majka i poslala sam nadležnim službama zahtjev da svatko u okviru svojih ovlasti reagira što brže. Mislim da to formalno pravno nije nedopušteno. Posebno sam apelirala na to da se zaštiti zdravlje njihove malodobne kćeri. Ona je nedavno operirana i notorno treba redovnu postoperativnu kontrolu i njegu. Svako zanemarivanje takvog postupanja moglo bi štetiti zdravlju djeteta”, izjavila je za Nacional Ljubica Matijević.

Ona je tako reagirala iako je u tomu formalno sprječavaju dvije pravne okolnosti. Nju je 17. srpnja 2003. Sabor imenovao na dužnost javne pravobraniteljice za djecu, a na dužnost stupa tek kada prisegne pred Saborom. Njezin se ured formalno tek osniva i ona tek treba izabrati svoje pomoćnike, zamjenike i slično. Osim toga, druga pravna zapreka u ovom slučaju je to što je Ljubica Matijević zastupala Magali Boers. Zato je svojim istupom ona riskirala i da je optuže za sukob interesa.

No Ljubica Matijević ponijela se kao savjesna i hrabra dužnosnica koja je odmah na početku mandata pokazala da neće dopustiti da formalno pravne nedorečenosti zaprijete sigurnosti djeteta, koje ona po prirodi svog posla mora štititi.

U ovom trenutku još je neizvjesno hoće li se jednako tako odgovorno ponijeti i djelatnici Centra za socijalnu skrb u Zagrebu. Oni moraju osigurati valjanu dostavu Privremenog djelomičnog rješenja, na temelju kojeg Čučić mora otetu kćer vratiti na skrb majci. Prema nekim tumačenjima ta je dostava bila valjano izvršena onoga trenutka kada je Čučić telefonom izjavio službeniku Centra za socijalnu skrb da nema namjeru preuzeti rješenje koje njemu ne ide u prilog.

Prema tom rješenju Čučić djecu do okončanja razvoda braka mora povjeriti na skrb majci. No on to ne namjerava učiniti. Prvo se nekoliko dana skrivao po Hrvatskoj, a potom je najvjerojatnije napustio zemlju. Čučić tvrdi kako je njegova kći dobro, a koliko je on sposoban za adekvatnu brigu za kćer doista je teško dokučiti. U svakom slučaju, svojim je ponašanjem dodatno potvrdio navode iz obrazloženja odluke Centra za socijalnu skrb, po čemu je on sklon interese svoje djece podrediti vlastitim interesima. Zato je krajnje vrijeme da Centar za socijalnu skrb naredi da se krene u ovrhu, odnosno da mu službenici Centra, ako treba i uz pomoć policije, oduzmu kćer.

Istodobno, Državno odvjetništvo moralo bi hitno reagirati i što prije dogovoriti ročište u postupku koji Čučića tereti za nasilništvo u obitelji. Samo tako stvorili bi se preduvjeti za konačno rješenje njihove obiteljske drame, u kojoj su zbog Čučićeva nasilništva već prilično traumatizirani i njegova supruga i dvije kćeri. Budu li se mjerodavna državna tijela zbog formalno pravnih nedorečenosti nastavila ponašati indolentno, morat će se suočiti s mogućnosti da budu suodgovorni za sudbinu 13-mjesečne djevojčice koju je otac nasilnik oteo iz francuske bolnice netom nakon teške operacije.

Vezane vijesti

Nemoguće postalo moguće: 'Ljubomir Čučić nije oteo djecu'

Nemoguće postalo moguće: 'Ljubomir Čučić nije oteo djecu'

Bivšeg diplomata Ljubomira Čučića sisački Županijski sud pravomoćno je oslobodio svake krivnje, piše Večernji list. Naime, Općinsko državno… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika