Objavljeno u Nacionalu br. 409, 2003-09-16

Autor: Robert Bajruši

Eskalacija sukoba u NK Dinamo

Zdravku Mamiću prijete likvidacijom

Jedan od Olićevih menadžera Dragan Marić optužio je dopredsjednika NK Dinamo Zdravka Mamića da je ukrao četvrt milijuna eura od Olićeva transfera: prijetnje Mamiću dio su borbe oko ovladavanja Dinamom, a Mamićevi pristalice tvrde kako je cilj cijele akcije preuzimanje kontrole nad zagrebačkim klubom od strane Davora Šukera i Dino Pokrovac

"S ljudima poput Mamića stvarno nemam namjeru polemizirati. Novine svašta izmišljaju, a onda ne prenose moje izjave u cijelosti tako da javnost dobiva sasvim pogrešnu sliku.""S ljudima poput Mamića stvarno nemam namjeru polemizirati. Novine svašta izmišljaju, a onda ne prenose moje izjave u cijelosti tako da javnost dobiva sasvim pogrešnu sliku."Zdravko Mamić, dopredsjednik zagrebačkog Dinama posljednjih je tjedana dobio nekoliko anonimnih prijetnji smrću. Iako ne zna tko stoji iza opasnih upozorenja, Mamić je obavijestio policiju i pravosuđe i njegov se slučaj trenutno obrađuje. No, dobri poznavatelji stanja u hrvatskom nogometu potvrdili su za Nacional kako postoji osnovana sumnja da iza prijetnje, za sada samo verbalnog ugrožavanju glavnog operativca kluba iz Maksimira, stoji skupina osoba povezanih uz ovoljetni transfer Ivice Olića iz Dinama u moskovski CSKA. Riječ je o svoti od približno 500.000 eura koja je nestala prilikom Olićeve transakcije iz Zagreba u Moskvu za što je nogometašev menadžer Dragan Marić okrivio Mamića.

Prodajom Nike Kranjčara krajem sezone Šuker i Pokrovac izbit će Mamiću posljednji adut za stvaranje europskog DinamaU normalnim okolnostima gdje postoje jasna pravila ponašanja i poznatiji menadžeri završili bi na sudu. Međutim, u hrvatskom nogometu vladaju neka drugi običaji. Olić je imao nekoliko menadžera: uz najeksponiranijeg Marića tu su još bili Reno Sinovčić iz Zadra, Dino Pokrovac iz Zagreba i skupina njihovih prijatelja. Svi su ulagali prijašnjih godina u Olića dajući svoj novac Mariću, a on im je zauzvrat trebao isplatiti uvećana sredstva nakon prodaje reprezentativnog napadača. Sve njih Marić je uspio uvjeriti da je Mamić ukrao tih 500.000 eura i zasigurno netko iz tog menadžerskog miljea sada prijeti likvidacijom Dinamova dopredsjednika.

Mamićeve pristalice tvrde kako je riječ o široj akciji u kojoj upravo Dino Pokrovac i Davor Šuker pokušavaju preuzeti klub. Kako još uvijek nije donesen Zakon o sportu kojim se klubovi ustrojavaju kao dionička društva, u većini slučajeva stvarnu vlast imaju zastupnici igrača. U Dinamu je to Zdravko Mamić čija agencija MSA zastupa 16 nogometaša, ali ne i najperspektivnijeg od njih, Niku Kranjčara 19-godišnjeg člana U-21 reprezentacije. Iako već tri sezone nastupa u prvoj momčadi Kranjčar je tek ove sezone počeo doista dobro igrati, i njegova se cijena na tržištu znatno podigla. Istina, ni približno onoliko kako pišu pojedini sportski novinari koji već dvije godine izmišljaju da ga želi kupiti mnoštvo vrhunskih klubova, od Arsenala do Intera.

Istina je prilično drugačija i za sada ne postoji ni jedan ozbiljan interesent. No, ako Dinamo i mlada selekcija ostvare solidne rezultate u međunarodnim susretima, a Kranjčar odigra nekoliko dobrih utakmica, na kraju sezone sigurno će napustiti klub. Učinit će to po prilično nepovoljnim uvjetima jer u njegovom ugovoru, koji su Šuker i Pokrovac ishodili od bivšeg klupskog direktora Velimira Zajeca, stoji da može nesmetano otići čim se javi klub koji je spreman uložiti 3 milijuna eura. Tada Dinamu pripada svega polovica transfera, 1.500.000 eura, dok drugi dio dijele Kranjčar i njegovi zastupnici. Kako je Šuker već najavio da ne vjeruje u Mamićeve tvrdnje o stvaranju europskog Dinama koji će za par godina predvođen upravo Kranjčarom biti stalni sudionik Lige prvaka, sigurno je da će na kraju sezone odvesti mladog nogometaša u neki europski klub. U tom slučaju Mamić će ostati bez najvažnijeg igrača koji je podjednako bitan na terenu, ali i u marketinškom smislu kao simbol nove generacije Dinamovih igrača. Niki Kranjčaru namijenjena je uloga koju je krajem 80-tih imao Zvonimir Boban i sukob oko njega vrijedan je nekoliko milijuna eura. Stoga dio Mamićevih ljudi drži kako prijetnje smrću dopredsjedniku NK Dinama nisu isključivo zbog Ivice Olića, već i poruka da se ne miješa u Kranjčarov transfer na zapad.

Mamićev položaj sada je neugodan. Osim što je u strahu za vlastiti život, postoje veliki izgledi da mu se raspadne momčad. Jer odlazak Kranjčara vjerojatno će motivirati i dobar dio drugih nogometaša da već slijedeće ljeto napuste Maksimir. Riječ je o makedonskom reprezentativcu Goci Sedloskom, a u takvim okolnostima vjerojatan je odlazak Jasmina Agića koji povremeno dobiva pozive u hrvatsku selekciju. Bez njih Dinamo bi u europskim razmjerima postao definitivno marginalna momčad, a vrlo vjerojatno se ne bi mogao oduprijeti ni Hajduku u domaćoj ligi. Za domaću javnost krivac bi, dakako, postao Zdravko Mamić i morao bi napustiti Maksimirsku 128. A to je zasigurno posljednja stvar koju ovaj menadžer-dopredsjednik planira. Ali postoji razlika od ranijih godina kada su mu protivnici bili kompromitirani Zlatko Canjuga i Velimir Zajec koji je bio na rubu bankrota, dok je sad to kudikamo sposobniji dvojac Šuker-Pokrovac.

U prvom planu je Davor Šuker koji se trenutno nalazi na frankfurtskom auto-showu. Završivši profesionalnu karijeru, sada se bavi privatnim poslovima. Vlasnik je nogometne akademije koju polazi nekoliko stotina dječaka čiji su očevi dovoljno bogati da bi platili treninge u kampovima pod okriljem najboljeg strijelca Svjetskog prvenstva 98. u Francuskoj. Osim toga, Šuker ima vlastitu marku sportskih dresova te zajedno s Pokrovcem preprodaje igrače. Riječ je o petnaestak, u hrvatskim prilikama vrlo solidnih nogometaša, većinom povremenih reprezentativaca kao što su Mario Carević, Srđan Andrić, Petar Krpan, Vedran Ješe, Danijel Hrman, Dino Drpić, Dario Smoje i dakako, Niko Kranjčar. Pritom je Šukerovo prezime garancija u kontaktima s bogatim vlasnicima europskih klubova, dok Pokrovac brine o njihovom tretmanu dok još nastupaju u Hrvatskoj. Pokrovac je posebno dobar s upravom splitskog Hajduka gdje zastupa petoricu igrača. Prisustvo nekoga tko surađuje s najvećim protivnicima Dinama sasvim sigurno ne odgovara Mamiću. Tamo je ionako glavni čovjek njegov žestoki suparnik Igor Štimac koji lobira za Zvonimira Bobana kao budućeg predsjednika Nogometnog saveza Hrvatske. Smatra se da svi oni žele na mjesto izbornika postaviti Zlatka Kranjčara čime bi definitivno preuzeli sve važne funkcije u hrvatskom nogometu. Nitko od njih nimalo ne voli Zdravka Mamića koji je svjestan da će opstati samo ako Dinamo ostane najjači klub u Hrvatskoj. A ode li uz Pokrovčevu i Šukerovu asistenciju i Niko Kranjčar, Mamićeve šanse postaju mizerne.

Da bi čitava priča o Mamiću i Pokrovcu dobila anegdotalne konture govori podatak kako su obojica odrasli na zagrebačkom kvartu Sigečica. Poznaju se više od trideset godina, išli su u istu Osnovnu školu Ivo Marinković, družili se s istom kvartovskom ekipom. Pokrovac je krajem 80-tih bio jedan od organizatora redarske službe u tada najprestižnijem zagrebačkom klubu Saloon, da bi poslije nekoliko godina otvorio kafić Dino. Razni poslovi kojima se bavi očito idu tako dobro da je u međuvremenu kupio stan na Sigečici, a vlasnik je prilično solidnog voznog parka koji uključuje i Ferrarija i Grand Cherokeea. Kao i većina hrvatskih nogometnih menadžera nikada se nije bavio sportom osim vikend-utakmica s prijateljima. Posljednji put u javnosti je viđen kako zajedno s Šukerom prati trening reprezentativaca prije utakmice između Andore i Hrvatske.

“Ma nitko od njih ne želi stvarno preuzeti Dinamo jer ovaj je klub vreća bez dna. Šuker i njegova ekipa jednostavno pokušavaju preuzeti pod svoje što više igrača i na brzinu ih prodavati. To je kudikamo lakše nego voditi klub za koji pola Hrvatske smatra da mora postići puno više nego što je to stvarno moguće”, pojasnio je za Nacional jedan od članova Uprave NK Dinamo. To potvrđuju i brojke: ovogodišnji Dinamov proračun je 5.000.000 eura dok najjači europski klubovi poput Manchestera, Reala, Inera i Milana svake godine potroše između 200 i 250 milijuna eura, odnosno i pedeset puta veći iznos. Čak i jače istočnoeuropske momčadi imaju nekoliko puta veći budžet od Dinama koji živi doslovno od Siemensa odakle u klub po sezoni stiže 2.500.000 eura. Nedavno je Mamić pokušao nagovoriti Željka Čovića da Pliva postane generalni sponzor. Prema zakonskim odredbama tvrtke koje ulože 2 posto prihoda u sport ili kulturu dobivaju olakšice pri izračunavanju poreza. Mamić se ponadao da bi Pliva investirala i do 50 milijuna kuna godišnje, ali Čoviću takvo što nije bilo na kraj pameti. Uostalom, treba biti lud pa umjesto na sastanke sa svjetski poznatim managerima obilaziti lokalne krčme po kojima se skupljaju zastupnici hrvatskih nogometaša. Stoga je jedini izlaz u prodaji igrača ili, što je manje vjerojatno, uspješnim međunarodnim nastupima koji jamče dobru zaradu. Primjerice, i u ne pretjerano atraktivnom Kupu UEFA svaki prolaz u slijedeće kolo osigurava klubu zaradu od najmanje nekoliko stotina tisuća eura. Ako bi Dinamo još uspio eliminirati neki atraktivniji zapadnoeuropski klub, zarada bi bila milijunska. No, za realizaciju takvih optimističnih planova potrebna je bar sadašnja momčad koja je nezamisliva bez svoje jedine zvijezde. Niko Kranjčar bi po Mamiću u Dinamu trebao ostati još najmanje dvije sezone, ali Šuker i Pokrovac ga žele prodati već u ljeto 2004.

Riječ je o tome da se njegova cijena na nogometnom tržištu prilično povećala, i uspije li slijedećih mjeseci odigrati još nekoliko utakmica sasvim sigurno se neće zadovoljiti s godišnjom gažom od 100.000 eura koliko prima u Dinamu. Svoju ulogu u tome imaju i mediji koji Kranjčara opisuju bolje nego talijanski Francesca Tottija ili njemački Sebastiana Daislera. Iako je dosad u europskim natjecanjima postigao svega dva gola, tvrdi se da ga prati pola engleskih i talijanskih klubova. Istina je negdje u sredini: Niko Kranjčar na glasu je kao solidan talent, ali do sada se isticao isključivo u nastupima mlade reprezentacije ili s lošim stranim klubovima poput Maribora.

Ali u slaboj hrvatskoj ligi igrači poput njega postaju zvijezde oko kojih se vode pravi ratovi. Kada se desi da sukobljene strane još sumnjiče jedna drugu za oduzimanje pola milijuna eura, postaje jasno zašto nisu isključenja ni rješenja kakva se vide u vesternima. Ako ništa drugo, svi ti menadžeri imaju puno više oružja nego poslovnih aktovki, i zahvaljujući njima zanimljiviji su događaji izvan nego na terenu.

Davor Šuker: ‘Ne polemiziram s osobama kao što je Mamić’
Davor Šuker nalazi se u Frankfurtu gdje će, kako sam kaže, biti tijekom sljedećih mjesec dana. U kratkom telefonskom razgovoru odbio je govoriti o svom odnosu s Dinamovim dopredsjednikom. “S ljudima poput Mamića stvarno nemam namjeru polemizirati. Novine svašta izmišljaju, a onda ne prenose moje izjave u cijelosti tako da javnost dobiva sasvim pogrešnu sliku. Zato ću ubuduće davati izjave jedino na televiziji jer samo tada znam da ću biti ispravno i cjelovito prenesen”. Ono oko čega je Šuker sasvim rezolutan je da su neosnovane najave da namjerava preuzeti upravljanje maksimirskim klubom. “To nije istina. Imam 36 godina i još moram puno učiti da bih mogao voditi klub kakav je Dinamo. Za sada sam potpuno zaokupljen vođenjem tvrtki i ne zanima me nikakav angažman u našim klubovima. Što se tiče Dine Pokrovca nas dvojica smo u dobrim odnosima, a priče po kojima on stoji iza nekakvih prijetnji smatram besmislenima”.

Nogometaši koje zastupaju Pokrovac i Šuker
Niko Kranjčar, Dino Drpić, Ivan Ćosić (Dinamo), Srđan Andrić, Mario Carević, Almir Turković, Hrvoje Vejić, Petar Krpan (Hajduk), Alen Maras, Mladen Pelajić, Marko Marić, Dario Smoje, Vedran Ješe, Kruno Lovrek (Zagreb).

Vezane vijesti

Mamić i Gobac žele vlast nad 143 milijuna kuna

Mamić i Gobac žele vlast nad 143 milijuna kuna

Zdravku Mamiću nije ovih tjedana jedina briga postavljanje nove vlasti u Hrvatski nogometni savez. Medijski manje zanimljiv, ali financijski bitan,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika