Objavljeno u Nacionalu br. 409, 2003-09-16

Autor: Maroje Mihovilović

UBOJSTVO KOJE JE POTRESLO AMERIKU

Smrt sestre Williams koja je ostala u getu

Najstarija polusestra tenisačica Venus i Serene Williams, Yetunde Price, ubijena je iz kalašnjikova prošlog vikenda u ozloglašenoj četvrti Los Angelesa Compton: policija još ne zna zbog čega se zatekla tamo, ali očito je da sa svojim sestrama nije dijelila život svjetskog jet-seta

Ubojstvo se dogodilo u noći sa subote na nedjelju u najmračnijem dijelu Los Angelesa, a svi se pitaju što je zapravo Yetunde Price u tim noćnim satima tamo radilaUbojstvo se dogodilo u noći sa subote na nedjelju u najmračnijem dijelu Los Angelesa, a svi se pitaju što je zapravo Yetunde Price u tim noćnim satima tamo radilaUbojstvo Yetunde Price, 31-godišnje najstarije polusestre slavnih tenisačica Venus i Serene Williams, otkrilo je jednu dosad malo poznatu mračnu stranu trenutačno najslavnije teniske obitelji na svijetu, koja je sada šokirala javnost. Ubojstvo se dogodilo u noći sa subote na nedjelju u najmračnijem dijelu Los Angelesa, a svi se pitaju što je zapravo Yetunde Price u tim noćnim satima tamo radila. To je mjesto u socijalnom smislu tako daleko od mjesta gdje se danas kreću njene sestre Venus i Serena Williams, velike zvijezde jet-seta, kojima očito više nije do igranja tenisa, pa su, na primjer, opravdavajući se lažnim ozljedama propustile nedavno igranje na Otvorenom prvenstvu SAD-a kako bi se mogle posvetiti drugim stvarima. Te je noći 23-godišnja Venus Williams nastupala je na modnoj reviji u jednom otmjenom hotelu u New Yorku, a njena godinu dana mlađa sestra Serena bila je na zabavi što su je u Torontu organizirali producenti televizijske serije u kojoj ona kao ambiciozna mlada glumica odnedavno nastupa. Te kobne noći njihova starija sestra Yetunde izgubila je život u dijelu Los Angelesa gdje se masovno dila droga, gdje vladaju ulične bande, na zloglasnom bulevaru Greenleaf, terenu kojim vlada banda Southside Crips, čiji su članovi svojedobno ubili rappera Tupaca Shakura.

Stigla je tamo noću vozeći bijeli džip. U njenom društvu bio je jedan mlađi muškarac. Iz zasad nepoznatih razloga upala je u svađu s nekim lokalnim ljudima. Svjedoci tvrde da su se potom čuli pucnji, a po policijskim tvrdnjama ispaljeno je između šest i dvadeset metaka. Ona je pogođena s nekoliko metaka u gornji dio tijela. Njen pratilac sjeo je tada za upravljač, te odjurio iz Comptona prema jugu, prema Long Beachu. Otišao je do kuće nekog prijatelja, odakle je pozvao policiju. On je potom Yetunde Price odveo u tamošnju bolnicu u Long Beachu, ali su tamo liječnici mogli samo ustanoviti smrt.

Policija je smjesta stigla na mjesto zločina, te tamo našla pušku. Od očevidaca je saznala da su s mjesta događaja pobjegla trojica muškaraca naoružana automatom AK-47, te da su se sklonila u jednu tamošnju kuću. Pripadnici specijalne antiterorističke postrojbe SWAT opkolili su kuću, ali se ustanovilo da je ona prazna. No nešto kasnije policija je objavila da je uhitila osobu osumnjičenu za njeno ubojstvo. Rekla je da je to 24-godišnji Aaron Michael Hammer iz Comptona, ali drugi detalji o njemu nisu objavljeni. On nije bio jedini uhićen. Policija je uhitila i mladića koji je s Yetunde Price bio u automobilu. Za njega je objavljeno da se zove Rolland Wromley, da ima 28 godine, da je riječ o registriranom kriminalcu, te da je uhićen jer je prekršio odredbe svog uvjetnog oslobađanja na slobodu. Zbog čega je on osuđen na zatvorsku kaznu nije bilo objavljeno. Neki su mjesni kalifornijski mediji odmah počeli spekulirati da su Yetunde Price i Rolland Wromley otišli u Compton kupiti drogu. Losangeleska policija je objavila da je i Yetunde Price imala policijski dosje, ali nije željela otkriti zbog čega. Ako je Yetunde Price, koja je u posljednje doba živjela u jednoj drugoj losangeleskoj četvrti, tražila drogu, nije čudno što je došla u Compton jer ga je poznavala jako dobro, kao uostalom i cijela obitelj Williams, samo što drugi članovi obitelji to žele zaboraviti, a ona se Comptona nikada nije odrekla.

Yetunde Price se uvelike razlikovala od drugih članova obitelji, jer je uvijek ostala vezana uz obiteljske korijene. Premda se obitelj Williams predstavljala uvijek vrlo složnom, u toj obitelji postoje dva ogranka. Yetunde Price bila je, naime, kći iz prvog braka Oracene Williams, majke Venus i Serene. Oracene Williams je prvo bila udana za Yusefa A. K. Rasheeda, s kojim je imala tri kćeri, najstariju Yetunde, danas 29-godišnju Ishu i danas 25-godišnju Lyndreu. Bili su siromašni, te su se jako mnogo selili, pa su se tri sestre rodile u tri različita grada. Roditelji su se razveli, a u međuvremenu je Rasheed i umro. Oracene Williams se tada udala za Richarda Williamsa.

Danas 60-godišnji Richard Williams također potječe iz skromne obitelji. On je podrijetlom iz južnjačke rasističke savezne države Louisiane, gdje je započeo baveći se jednim od najtežih, najslabije plaćenih i najmanje cijenjenih poslova: bio je poljoprivredni nadničar. Poslije je počeo mijenjati poslove, radio je sve i svašta, te se često selio. Kada se krajem 70-ih oženio za Oracenu, počeo se seliti zajedno s njom, te s njene tri kćeri koje je počeo odgajati kao svoje. Cijeli život je volio tenis, sport kojim se crnci inače nisu bavili. Igrao je tenis rekreativno, gledao ga na televiziji, a legenda kaže da je upravo to obitelji promijenilo život. Navodno je 1978. gledao na TV finale jednog ženskog profesionalnog teniskog turnira i vidio kako je pobjednica Virginia Ruzici dobila ček na 30.000 dolara. To mu je dalo ideju kako da izvuče obitelj iz bijede.

Odmah je sve tri kćeri svoje supruge počeo voditi na teniske terene, kako bi od njih stvorio tenisačice, ali djevojčice nisu bile talentirane, iako je ? kako je poslije govorio ? Yetunde bila najbolja. Zlobnici tvrde da je tada sakrio svojoj supruzi kontracepcijske pilule, kako bi ona rodila još koju kćer, te je tako dobio još dvije. To što nije mogao napraviti s pokćerkama ispravio je sa svoje dvije najmlađe kćeri, s Venus, koja se rodila u Kaliforniji 17. lipnja 1980., te s najmlađom Serenom, koja se rodila 26. rujna 1981. u Michiganu. Venus je od najranije mladosti pokazivala da je snažnija od svojih vršnjakinja, pa joj je Williams prvi put teniski reket dao kada je imala samo četiri i pol godine. Sereni, koja je isto bila snažna, ali ne toliko kao Venus, dao je prvi put teniski reket kada je imala pet i pol godina.

Napokon se obitelj skrasila u Los Angelesu, i to stoga što je bila tako siromašna ? u Comptonu. Williams je dobio posao kao pazikuća, a prihvatio je posao kada je ustanovio da se kuća gdje su stanovali i koju je trebao paziti nalazi u blizini oronulog teniskog terena. To je uvelike pomoglo brzom sportskom razvoju djevojčica. One su stalno trenirale, a otac ih je čak i za kaznu, ako nešto ne bi dobro napravile u školi, tjerao na trening. Vrlo brzo skrenule su na sebe pozornost sportskih stručnjaka i novinara, pa se o njima počelo vrlo rano pisati, još dok su bile juniorke, jer su stručnjaci predviđali da će ostvariti veliku karijeru. Otac se nije žurio da ih prebaci u profesionalke. Naprotiv, smatrao je da ne bi bilo dobro da odviše rano počnu nastupati na profesionalnim turnirima, iako je bilo stručnjaka koji su ga nagovarali da ih što prije u to uključi, te počne na njima zarađivati novac. Williams je, naime, znao za neke negativne primjere igračica koje su prerano prešle u profesionalke, pa su potom zbog prevelikog pritiska roditelja i javnosti psihički popustile ili im njihova još nepotpuno razvijena tijela nisu izdržala napore, te su zbog teških ozljeda morale odustati od nastupa.

No talent njegovih kćeri ipak je vrlo rano pomogao obitelji da se izvuče iz Comptona i bijede. Naime, on je dobio ponudu nekih vodećih teniskih stručnjaka da se preseli na Floridu, kako bi mu kćeri krenule u neku od tamošnjih vrhunskih teniskih škola. Iz Comptona su se preselili na Floridu 1991. No na Floridu nisu otišli svi.

Yetunde je tada već bila 19-godišnjakinja, bila je zaljubljena u jednog lokalnog momka iz Comptona, pa nije željela otići. Njenim sestrama život se uvelike promijenio na bolje, i to ne samo za Serenu i Venus, nego i za Ishu koja je postala web-dizajnerica i pjevačica, te Lyndreu koja je postala odvjetnica. Yetunde se udala i rodila troje djece. No brak se nije održao pa ju je suprug napustio, a ona je počela podizati djecu radeći kao priučena bolničarka za sedam dolara na sat. Dok su njene sestre uživale na Floridi, ona se tek uspjela preseliti iz Comptona u trošni bungalov u četvrti Corona, u predgrađu Los Angelesa. Dok su joj tamo njena punica i ujak pomagali da podiže troje djece, njene danas superbogate sestre Venus i Serena, čije se ukupno bogatstvo procjenjuje na 140 milijuna dolara, kupile su nedavno kuće u najotmjenijem dijelu Los Angelesa Beverly Hillsu za tri milijuna dolara svaka.

Unatoč velikim socijalnim razlikama između sestara, ostale su vrlo bliske, pa su bogatije, mlađe sestre često pozivale starije sestre, među njima i Yetunde, da ih prate na natjecanja. Često ih se moglo vidjeti u počasnim ložama velikih natjecanja. Yetunde su pozivale i na neke prijeme, gdje se ona nije baš snalazila. Venus i Serena nedavno su ipak odlučile financijski pomoći Yetunde, ali je to, u usporedbi s njihovim bogatstvom, bilo začuđujuće skromno. Formalno su je zaposlile u svojem teniskom timu kao njihovu privatnu asistenticu, a sve to zato da bi ipak imala priliku da zaradi nešto više novca nego kao bolničarka. Od tog novca ona si je plaćala tečaj u jednoj poslovnoj školi, što joj je nedavno omogućilo da s jednom prijateljicom otvori frizerski salon. Kada novine pišu o tome kako su sestre bile jako bliske, najčešće spominju ono što se događalo kada su se nedavno razvodili Richard i Oracene Williams, što su njihove kćeri Venus i Serena jako teško podnijele. Yetunde je navodno jako mnogo pomogla sestrama da to prebrode.

Uz svu tu navodnu bliskost, o kojoj su sve sestre javno govorile, stvarni životni jaz između njih zapravo se sve više povećavao, a ono što se s Yetunde Price dogodilo u noći sa subote na nedjelju to je napokon i razotkrilo. Yetunde nije osjećala da pripada njihovu svijetu jet-seta, pa nije željela napustiti milje u kojem je odrasla. I to ju je te kobne noći navelo da se ponovno nađe u Comptonu, što ju je stajalo života.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika