Objavljeno u Nacionalu br. 411, 2003-09-30

Autor: Mario Duspara

TURSKO POJAČANJE U ŠIBENSKOJ KOŠARCI

Najbolji turski centar u Šibenki izbjegava vojni rok

Jedan od najboljih europskih košarkaša Huseyin Besok, došao je iz Maccabija u KK Šibenku, klub koji se bori za opstanak u slaboj Hrvatskoj košarkaškoj ligi: Besok će u prvom dijelu sezone liječiti koljeno, a u drugom namjerava pomoći Šibenci u borbi za naslov, a potom otići u NBA

"Znam da je Hrvatska mala zemlja, tri ili četiri puta manja od Istanbula, ali dala je mnogo NBA igrača. Odlučio sam biti sljedeći na toj listi.""Znam da je Hrvatska mala zemlja, tri ili četiri puta manja od Istanbula, ali dala je mnogo NBA igrača. Odlučio sam biti sljedeći na toj listi."Još početkom prošlog tjedna pomalo bajkovito zvučala je priča o dolasku Huseina Besoka, bogato plaćenog igrača turske košarkaške reprezentacije i jednog od najboljih europskih igrača, u KK Šibenik, nekada slavni košarkaški klub koji u grču održava svoj prvoligaški status u slaboj hrvatskoj ligi. Ipak, igrač za kojeg bi logičnije bilo da postane član nekog NBA kluba izabrao je upravo KK Šibenik kao klub u kojem će igrati tijekom predstojeće sezone.

“Znam da je Hrvatska mala zemlja, tri ili četiri puta manja od Istanbula, ali dala je mnogo NBA igrača. Odlučio sam biti sljedeći na toj listi. Nakon što zaliječim ozljedu koljena i uhvatim formu u drugom dijelu sezone, napokon ću biti spreman oprobati se među najboljim košarkašima na svijetu”, rekao je Besok.

U NBA ligu zamalo je otišao prije dvije godine, ali je to spriječio njegov tadašnji klub Efes Pilsen u kojem je bio i kapetan momčadi. Čelnici kluba zatražili su za košarkaške prilike nepojmljivo visoku odštetu. Iskoristili su klauzulu u njegovu ugovoru po kojoj je Besok dužan klubu platiti čak dva milijuna USD prilikom odlaska u neki drugi klub čak i nakon što mu istekne ugovor. Unatoč tome, potpisao je ugovor s izraelskim Maccabijem. Maccabi je dobio potporu turskog košarkaškog saveza koji nije htio priznati protuzakonitu klauzulu u Besokovu ugovoru, pa je on tako postao prvi turski košarkaš u Izraelu. Ipak, njegov prijelaz u Izrael nije izazvao ljutnju turskih navijača kao što ju je izazvao prijelaz njegova reprezentativnog kolege Ibrahima Kutluaya u grčki AEK. “Te dvije stvari nije moguće ni usporediti jer su Turci i Izraelci u odličnim odnosima, za razliku od Grka i Turaka. Kada sam tek došao u Izrael, malo sam se bojao rata i svih stvari koje na televiziji izgledaju puno lošije. Ubrzo sam zavolio tamošnji život i još uvijek sam oduševljen životom u Tel Avivu. Nisam mogao vjerovati kakav smo odličan odnos navijači i ja razvili, zavolio sam tu prekrasnu zemlju i njezine ljude”, rekao je Besok. Stasiti Turčin ubrzo je postao miljenik navijača, ali iako je bio jedan od najskuplje plaćenih igrača u Izraelu i Europi, trener David Blatt nije ga htio registrirati za nastup na izraelskom prvenstvu.

Ozljedu koljena pogoršao je igrajući drugi krug Eurolige, kada je zbog momčadi odlučio stisnuti zube i odigrati do kraja sezone iako je znao da mora na operaciju. Ta ozljeda i dužina oporavka vjerojatno su jedan od razloga zbog kojih mu Maccabi nije produžio ugovor i na ovu sezonu.

“Morali smo ga registrirati negdje u inozemstvu, jer da je ostao slobodan igrač ili da je potpisao za turski klub, morao bi otići u vojsku”, rekao je Nur Gencer, Bresokov menadžer i osnivač najveće turske sportske menadžerske agencije Fatman Sports Consulting and Organization.

Put do potpisa prvog centra turske reprezentacije za Šibenik kao slobodnog igrača nije bio tako jednostavan. Besoka su u svoje redove, unatoč ozljedi, željeli dovesti mnogi španjolski i talijanski klubovi. “U Šibenik sam došao na nagovor menadžera Roberta Jablana, ali i zbog toga što mi trenutačno ovaj grad i klub savršeno odgovaraju. Ostali bi me klubovi sigurno pritiskali da što prije zaigram, a u Šibeniku mi nisu postavljali takve uvjete. Zbog toga sam pristao potpisati ugovor koji mi omogućuje da zaigram tek kad se budem osjećao potpuno spreman”, rekao je Besok. Nacional doznaje da Šibenik uopće neće plaćati Besoka dok ne nastupi za njih, a kad nastupi, dobit će simboličnu naknadu.

“U hrvatskim novinama pisalo se da će on doći na posudbu i da će ga plaćati nekakva turska građevinska tvrtka. Istina je da su ga mnogi europski klubovi htjeli dovesti na posudbu kako bi smanjili porezne izdatke, ali mi smo raskinuli ugovor s Maccabijem i Besok je sada igrač Šibenke. Priča da ovaj transfer financira neka tvrtka obična je glupost, on ovom klubu čini uslugu, a klub će mu pomoći da se vrati u formu do ljeta”, rekao je Nur Gencer. “U ugovoru čak postoji klauzula po kojoj se Šibenka slaže da će ga pustiti da ode u neki drugi europski klub ako on to zatraži. Dogovor je takav da može prihvatiti i ponude iz europskih klubova te zaigrati na final fouru Eurolige ili u završnici nekog drugog natjecanja ako se potpuno oporavi.”

Ipak, Besok je odmah rekao da ni ne pomišlja na takvu mogućnost. “Sviđa mi se što je Šibenik moj dolazak iskoristio za promociju košarke kao sporta, a ne za stvaranje samoreklame. Još prije sam čuo da u Hrvatskoj postoje odlični uvjeti za fizioterapiju, a dodatna preporuka bila je uspješan oporavak mog reprezentativnog kolege Mirsada Turckana koji se nakon operacije koljena za četiri mjeseca uspješno oporavio kod doktora Stanislava Peharca u Puli.”

Nakon rehabilitacije Besok želi pomoći Šibenki da izbori nastup u Goodyear ligi tako što će osvojiti barem četvrto mjesto u hrvatskoj ligi za prvaka. Naime, hrvatska liga podijeljena je u dva dijela ? prvi dio lige i drugi koji se sastoji od lige za prvaka i lige za ostanak. Prvi dio igra samo osam klubova, a preostala četiri do ožujka nastupaju u regionalnoj Goodyear ligi. U drugom dijelu sezone u ligi za prvaka nastupaju četiri kluba koji su igrali Goodyear ligu i četiri najbolja iz prvog dijela hrvatskog prvenstva. Drugi dio hrvatskog prvenstva počinje 16. ožujka pa Šibenik može računati na veliko pojačanje samo ako izbori nastup u ligi za prvaka. U ligi za ostanak hrvatskim je klubovima zabranjeno registrirati strane igrače.

“Nadam se da će moji suigrači izboriti ligu za prvaka jer kada nakon rehabilitacije budem spreman, želim se vratiti košarci u hrvatskoj ligi”, rekao je Besok.

“Besoku novac prilikom potpisa ugovora nije bio u prvom planu jer osim što je u dosadašnjoj karijeri mnogo zaradio on dolazi iz vrlo imućne obitelji i košarkom se bavi isključivo iz sportskih razloga”, rekao je Robert Jablan, menadžer sportske agencije XL koji ga je privolio na dolazak u svoj rodni grad.

”Želim zaigrati za klub u kojem je karijeru započeo veliki Dražen Petrović i ispuniti obećanje svojim prijateljima Robertu Jablanu i bivšem suigraču iz Maccabija Nikoli Vujčiću. Naime, Nikola je moj odličan prijatelj i mnogo sam vremena provodio s njim u Izraelu, a dobre su prijateljice i naše supruge.” U Besokovu rodnom Izmiru živi velik broj ljudi s područja bivše Jugoslavije, pa on solidno razumije hrvatski jezik. “Iako ga ne govorim dobro, vaš jezik mi je poznat jer se priča i u mojoj kući. Naime, baka i djed s mamine strane rođeni su u Crnoj Gori, a u Izmiru hrvatski i srpski govori mnogo ljudi. Odlično ga govori i moj otac, moje sestre Sevgi i Emel, brat Faruk i zet Cenk. I ja znam poneku riječ, ali ne govorim dobro za razliku od moje supruge Turkan. Tek ću ga sada morati usavršiti.”

Iako su mu preci pripadnici turske manjine iz Crne Gore, zemlje poznate po visokim ljudima, visinu je naslijedio s očeve strane. “Očeva je strana obitelji visoka, on je nešto viši od 190 cm, ali je strašno jak. Ipak, ja sam do sada najviši u obitelji. Ne bi bilo loše da prvo dijete dobijem baš za vrijeme boravka u Hrvatskoj”, nasmijao se Besok i dodao da je rođenje u Hrvatskoj uz visinu od preko dva metra sigurna ulaznica za NBA ligu.

BIOGRAFIJA
Husein Besok rođen je 2. 8. 1975. godine u trećem najvećem turskom gradu i ujedno drugoj najvećoj turskoj luci Izmiru, smještenom uz Egejsko more, s preko milijun stanovnika. Obitelj Besok dala je još dvoje košarkaša. Huseinov stariji brat Faruk profesionalno igra u Bešiktašu, a prije tri godine nastupio je i za tursku reprezentaciju. Najstarija sestra Sevgi također je košarkašica.
Besok je visok 212 centimetara, težak 120 kilograma, a igra na poziciji centra. Karijeru je započeo u lokalnom klubu Karsiyaka, a 1994. seli u jedan od najboljih turskih klubova Efes Pilsen. Na samom početku karijere u ovom klubu zbog želje da se dokaže stalno je upadao u probleme s osobnim greškama. Ipak, ubrzo se naučio kontrolirati pa je postao nezamjenjivi član prve petorke Efes Pilsena i turske reprezentacije. S Efesom je osvojio Kup Radivoja Koraća 1996. Bio je najbolji skakač Europskog prvenstva 1999. u Francuskoj i najbolji skakač košarkaške Eurolige u sezoni 1999./2000. Na Europskom prvenstvu 2001. s Turskom je osvojio srebrnu medalju. Bio je prvak Turske 1996. i 1997., osvojio je kup u sezonama ‘95., ‘96., ‘97. i ‘01. Nakon sezone 2000./’01. htio je otići u NBA, ali je Efes tražio odštetu od dva milijuna USD pa je Besok uz velike kontroverzije potpisao ugovor s Maccabijem iz Tel Aviva na dvije godine, uz opciju da klub može produžiti ugovor i na treću. U dvije sezone s Maccabijem osvojio je dva prvenstva i kup Izraela. U Maccabiju je primao mjesečnu plaću od 75.000 dolara, što znači da je godišnje zarađivao 900.000 USD.
Najbolju sezonu u karijeri odigrao je u turskom prvenstvu za Efes Pilsen u sezoni 2000./’01. kada je za 25 minuta u prosjeku postizao 20 koševa uz čak 13 skokova.

ANĐELKO MATOV
“Moram priznati da sam bio šokiran kad sam saznao da nam stvarno dolazi Husein Besok”, rekao je Anđelko Matov, trener KK Šibenik. Ovaj je klub prošle sezone zauzeo četvrto od ukupno šest mjesta u hrvatskoj košarkaškoj ligi za ostanak, a vjerojatno će još dugo čekati da se ponovi 1983. godina kada je Dražen Petrović Šibenki donio nepravedno oduzeti naslov prvaka. “Meni su najviši igrači visoki oko 2,04 m, a igrač od 212 koji zna igrati košarku poput Besoka ima mjesta u bilo kojoj europskoj momčadi. Čak i da ne zaigra, nama će Besok puno pomoći i samim prisustvom na treningu. Imamo jednog mladića u momčadi, zove se Hrvoje Gović, ‘88. je godište i visok je 209 cm. Mislim da će njemu iskustvo treniranja s igračem NBA potencijala znatno ubrzati razvoj. Besokovo će prisustvo na treningu puno značiti i ostalim našim igračima pa će podići i kvalitetu treninga i kvalitetu igre. Koliko god ja kao trener mogu pomoći u razvoju igrača, mislim da je još važnije da su okruženi drugim ekstra klasama igrača. Uostalom, i Dražen Petrović imao je sreću što je za vrijeme uzlaza karijere u Šibeniku trenirao s odličnim igračima u ondašnjoj momčadi.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika