Objavljeno u Nacionalu br. 411, 2003-09-30

Autor: Davor Pašalić

Šokirana obitelj Srbina koji je ubio Annu Lindh

Mijailovića je ubojicom učinio otac alkoholičar

Nacionalovi reporteri posjetili su selo u Srbiji gdje je Mijailo Mijailović, osumnjičen za ubojstvo švedske ministrice Anne Lindh, završio osnovnu školu, te u razgovoru s njegovom obitelji i prijateljima otkrili niz pojedinosti iz tragičnog života godinama zlostavljanog vodoinstalatera

Tvrdi se da je Mijailović u Švedskoj viđan u društvu kriminalaca iz nekadašnje SFRJ, kao i da mu je idol bio kralj jugoslavenske mafije u Stockholmu Dragan Joksović, poznat i kao blizak suradnik ratnog zločinca Željka RažnatovićaTvrdi se da je Mijailović u Švedskoj viđan u društvu kriminalaca iz nekadašnje SFRJ, kao i da mu je idol bio kralj jugoslavenske mafije u Stockholmu Dragan Joksović, poznat i kao blizak suradnik ratnog zločinca Željka RažnatovićaZa mještane mirnog sela Pružatovca sa 60-ak kuća okruženih zelenilom, 45 km jugozapadno od Beograda, sve se promijenilo u četvrtak, 25. rujna, kad su se pojavili prvi uljezi s fotoaparatima i diktafonima, spremni da zabilježe svaku njihovu riječ.

Dragoslav Mijailović je pod utjecajem alkohola zaključavao obitelj u sobu dok bi u stanu orgijao Nakon što je nožem napao oca, Mijailović je smješten u popravni dom gdje je, kako kaže, proveo najljepše godine životaPotom su stigli i televizijski snimatelji. Neki su novinari govorili mještanima nerazumljivim jezicima, ali svi htjeli razgovarati sa 78-godišnjim Životom Mijailovićem, čiji je 24-godišnji unuk Mijailo dobar dio djetinjstva proveo u Pržatovcu a prije tri tjedna u Stockholmu, prema tvrdnjama švedske policije, ubio švedsku ministricu vanjskih poslova Annu Lindh, zadavši joj 10. rujna u robnoj kući NK nekoliko udaraca nožem u grudi, trbuh i ruke.

Mijailo Mijailović rođen je u Stockholmu 6. prosinca 1978. Roditelji su ga, kad je imao šest godina, poslali sa sestrom u Pružatovac. Dječak je u obližnjem Mladenovcu završio osnovnu školu, nakon čega se, s 13 godina, vratio u Švedsku. U Srbiji je navodno zaboravio švedski, zbog čega se po povratku u Stockholm nije uspeo uklopiti u društvo. Kažu da je uvijek bio sam, da nije imao prijatelje. Roditelji su, kako se tvrdi, mislili da je dječakovo asocijalno ponašanje posljedica ljutnje što su ga vratili u Švedsku.

Policija je u Stockholmu, nekoliko dana nakon ubojstva najpopularnije švedske političarke, uhitila jednog 35-godišnjaka zbog sumnje da je počinio taj zločin. Osumnjičenik je oslobođen zbog nedostatka dokaza, ali je odmah zatim priopćeno da je uhićen muškarac srpskog podrijetla, opisan kao psihički poremećena osoba s dugom poviješću nasilničkog ponašanja i problema s drogama. Ubrzo je priopćeno i da se zove Mijailo Mijailović i da policija ima dokaze da je on ubio Annu Lindh.

Kuća Živote Mijailovića u Pružatovcu okružena je cvijećem i uredno podšišanom travom. U dvorištu su dva psa, u staji dva konja i ždrijebe. Sve je iznimno čisto i uredno. On je dugo, od 1970., radio u Švedskoj u tvornici margarina. Kad je mirovljen, povukao se sa suprugom u Pružatovac. Mirovinu je ostavio na raspolaganje sinu Dragoslavu, koji živi u Švedskoj, kamo je stigao 1972. i zaposlio se u istoj tvornici gdje mu je radio otac.

Kad su prvi novinari u četvrtak zakucali na vrata Živote Mijailovića, nisu mu rekli zašto žele što više doznati o njegovu unuku Mijailu. Začuđeni je djed ispričao da je njegov unuk uvijek bio miran i povučen, odličan učenik, “nikakvih problema nije bilo s njim”. Rekao je da Mijailova dvije godine starija sestra Irena ima izvjesne duševne tegobe, ali da se to nipošto ne može reći i za Mijaila, s kojim svaki tjedan razgovara. Života Mijailović ispričao je da njegov unuk nikada nije položio vozački ispit, “iako u garaži ima novi BMW”, da u Švedskoj nije završio srednju školu pa je radio kao vodoinstalater, da se nije susretao ni s policijom ni s kriminalcima, niti kretao u sumnjivu društvu.

Susjed Milun Stepanović je izjavio: “Dobro poznajem cijelu obitelj, viđao sam Mijaila kad je dolazio, ovamo preko puta, k djedu Životi i baki Kosi. Sasvim je normalan, u svemu umjeren momak. Dođu ljeti, svi su radili kao crnci.”

U policiji u Mladenovcu kažu da Mijaila Mijailovića nemaju u kriminalnoj evidenciji, jer je u Srbiji završio samo osnovnu školu, a prilikom kasnijih dolazaka nije činio kažnjiva djela.

Situacija u Švedskoj nešto je drukčija. Prema podacima objavljenima u Stokholmu, Mijailo Mijailović odgovarao je pred sudom jer je 15-godišnjoj djevojčici s područja bivše SFRJ i njezinoj majci prijetio da će ih silovati. Mijailović je djevojčici i majci, koje su se zbog njegovih prijetnji preselile u drugi dio Stockholma i promijenile identitet, platio odštetu od 600 eura.

Tvrdi se da je Mijailović u Švedskoj viđan u društvu kriminalaca iz nekadašnje SFRJ, kao i da mu je idol bio kralj jugoslavenske mafije u Stockholmu Dragan Joksović, poznat i kao blizak suradnik ratnog zločinca Željka Ražnatovića zvanog Arkan. Joksović se bavio ucjenjivanjem, upravljao je ilegalnim kockarnicama, krijumčario cigarete i alkohol, sve dok 1998. nije izrešetan na hipodromu u Stockholmu.

U Mladenovcu se priča da je Mijailo 1997. nožem napao oca Dragoslava, koji je, navodno, maltretirao sina, kćer i suprugu. Isto je objavljeno i u Švedskoj. Prijatelji tvrde da se Dragoslav Mijailović liječio od alkoholizma i da je svakodnevno zlostavljao obitelj, zbog čega je kći Irena poslana na psihijatrijsko liječenje. Navodno je Dragoslav obitelj zaključavao u sobu, dok je u stanu orgijao. Zbog napada na oca Mijailo je smješten u popravni dom, gdje mu se toliko svidjelo da je, kako navode švedski mediji, policajcima rekao: “Bile su to najljepše godine u mom životu.”

Mijailova baka Kosana tvrdi da njezin unuk nikad oca nije napao nožem, nego je Dragoslav Mijailović pljusnuo suprugu Milovinu dok je spremala tortu, a “Mijailo je skočio, slučajno je uhvatio mazalo (slično rebrastom nožiću) i slučajno oca zakvačio po licu”. Ona tvrdi da joj unuk nije bio psihički bolestan, osim što bi ga ponekad zaboljela glava: “Stalno smo mu govorili ? ‘ne vjeruj nikomu’. Sve mi se čini da mu je netko nešto podmetnuo. S Mijailom nikad nije bilo problema, uvijek je bio dobar, nije bježao iz škole, ne puši, ne pije, samo jede sladoled.”

Mijailo Mijailović izjavio je da nema nikakve veze s ubojstvom Anne Lindh. Isto misli i njegov ujak iz Mladenovca Radoslav Grčić. On kaže da je Mijaila posljednji put vidio prije osam godina: “Bio je izrazito povučen, volio je sport, posebno košarku. Nije imao izljeve bijesa ni bilo kakve nekontrolirane ispade, naprotiv, imao sam dojam da raste kao stabilan oslonac obitelji. Zbog toga ne mogu povjerovati da je on ubojica. A ako i jest, krivac je otac, a sve ostalo posljedica je bahatosti toga čovjeka koji je veću pažnju posvećivao gostionici nego djeci.”

Dragoslav Mijailović u Mladenovcu je kupio stan, u Ulici Janka Katića 5. Susjedi tvrde da su u toj obitelji odnosi bili daleko od idealnih. Navodno je Mijailo kao dječak nožem napao baku i majku, ali je sve zataškano. Jedna susjeda Mijaila i Irenu Mijailović opisala je ovako: “Bili su stravični, jezivi kao djeca, posebno dječak. Isprva sam mislila da su napušteni, jer su iz Švedske, u kojoj su imali sve, došli u Srbiju, ali sam poslije uvidjela da su pomalo ludi. Imali su nekakav stravičan pogled, iskolačili bi oči na tebe da se u trenutku od tog pogleda slediš. Bili su takvi da si mogao očekivati da će te gurnuti kad silaziš niza stube”.

Mijailo Mijailović je, kako navode švedski mediji, policajcima u Stockholmu rekao da mu “nikad nije bilo jasno zašto su ga roditelji poslali u Srbiju”. Najbolji njegov prijatelj iz Pružatovca, Srećko Andrić, tvrdi pak da je Mijailović žalio što se vratio u Švedsku: “Mijaila je jedino zanimao sport. Dugo smo se družili dok je bio ovdje. Vezivale su nas iste preokupacije ? košarka i tenis. Žalio je što se vratio u Švedsku, volio je Pružatovac i Mladenovac. Znam da je u Stockholmu jedno vrijeme mnogo radio. Sve ovo što se sada događa šokiralo me. Mijailo nikada nije pokazivao ništa što bi nagovještavalo da bi mogao ubiti.”

Mogućnost da je ubojica Anne Lindh srpskog podrijetla nedvojbeno je uznemirila vlast u Beogradu, posebno izjava Mijailovićeva znanca iz Švedske da je Mijailo zamrzio Annu Lindh 1999. kad je NATO bombardirao Srbiju: “U mom stanu gledali smo na televiziji kad je ministrica na sastanku Europske unije u Berlinu izjavila: ‘Ja razumijem da je bombardiranje Srbije neizbježno. Inače bi srpsko nasilje nad kosovskim Albancima bilo još veće.’ Te rečenice Mijaila su silno razbjesnile.”

Veleposlanstvo Srbije i Crne Gore u Stockholmu priopćilo je da ubojstvo Anne Lindh ni na koji način ne bi trebalo dovoditi u vezu s podrijetlom osumnjičenika: “Duševno rastrojstvo kod ljudi i njihovo podrijetlo nisu baš ni u kakvoj vezi. Tragedija koja je snašla Švedsku, kao i ona koja je 12. ožujka pogodila Srbiju ubojstvom premijera Zorana Đinđića, na human i potresan način može zbližiti narode i vlade dviju zemalja.” Anna Lindh je bila takoreći svjedokinja Đinđićeva ubojstva. Srpski premijer ustrijeljen je dok je išao na sastanak sa švedskom ministricom u zgradi srbijanske vlade.

Života Mijailović je pred televizijskom kamerom izjavio da i on i mnogi drugi Srbi mnogo duguju Švedskoj. Nakon što je dva dana odgovarao na pitanja novinara, odlučio ih je više ne primati u kuću. Nacionalovu je reporteru rekao: ”Želim da dobiješ unuke, pa da doznaš što ja osjećam.”

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika