Objavljeno u Nacionalu br. 417, 2003-11-12

Autor: Željko Rogošić

NAJVEĆA ZVIJEZDA TALIJANSKOG NOGOMETA

Da nisam nogometaš, radio bih na benzinskoj

Najbolji igrač i kapetan Rome te oslonac u igri talijanske nogometne reprezentacije, napadač Francesco Totti u ekskluzivnom intervjuu za Nacional

U kolovozu je prikupio i objavio knjigu viceva o sebi, "Tutte le barzellette su Totti", koja je začas postala najprodavanija knjiga u Italiji, a Totti, ambasador UNICEF-a, u korist djece odrekao se pola prihoda od prodaje.U kolovozu je prikupio i objavio knjigu viceva o sebi, "Tutte le barzellette su Totti", koja je začas postala najprodavanija knjiga u Italiji, a Totti, ambasador UNICEF-a, u korist djece odrekao se pola prihoda od prodaje.Francesco Totti, 27-godišnji kapetan Rome, najveći je adut talijanske reprezentacije. Izbornik Trapattoni shvatio je da ga samo maštovita Tottijeva igra, uz Vierijevu asistenciju, može odvesti na Europsko prvenstvo u Portugal. Talijani su uspjeli, a dječak koji je s 13 godina prvi put obukao žuto-crveni dres Rome postao je idol Talijana. “Nisam igrao protiv Hajduka zbog ozljede leđa”, rekao nam je u baru “Romina” velikog sportskog kompleksa Trigoria 30-ak km od Rima, gdje se igrači Rome pripremaju za važne utakmice. U rukama liječnika, fizioterapeuta i masera proveo je cijelo prethodno popodne.

Totti je počeo igrati nogomet sa sedam godina, u klubu Fortitudo, i već 1993. nastupati u prvoj ligi. Kapetan Rome postao je 2000./01., kad je Roma napokon osvojila talijansko prvenstvo. Totti je 1996. s mladom reprezentacijom osvojio Prvenstvo Europe, ali četiri godine poslije s A reprezentacijom nije uspio dosegnuti naslov europskog prvaka jer ih je Francuska pobijedila u finalu. U reprezentaciji s mnogo zvijezda izborio se za poziciju talijanskog broja jedan. Priča se da bi Berlusconi sigurno Tottija rado doveo u Milan i da njegova trenutačna vrijednost od 60 milijuna eura nije nikakav problem. Isto bi željeli i Intera i Juventus. Tottija prati glas da baš nije bistar. Njegovi su odgovori jednostavni i kratki a na njegov se račun pričaju brojni vicevi. Ali djevojke ga vole, a vicevi zabavljaju. U sretnoj je vezi s TV voditeljicom Ilary Blasi, u kolovozu je prikupio i objavio knjigu viceva o sebi, “Tutte le barzellette su Totti”, koja je začas postala najprodavanija knjiga u Italiji, a Totti, ambasador UNICEF-a, u korist djece odrekao se pola prihoda od prodaje.

NACIONAL: Jeste li očekivali ovakav ishod prve utakmice s Hajdukom u Rimu? – Ne, očekivao sam našu uvjerljivu pobjedu. Ali teško je igrati protiv momčadi koja se samo brani. Pobijedili smo, jer smo bili bolji.

NACIONAL: Kakva je momčad Hajduk? – Predstavio se u dobrom svjetlu. Nismo ga podcijenili. Hrvati su uvijek dobri tehničari. Na utakmici u Splitu igrat će se drukčije. Iznenadili su me navijači Hajduka, sjajno navijaju za svoj klub.

NACIONAL: Što očekujete od utakmice u Splitu? – Našu sigurnu pobjedu i prolaz dalje u Kupu UEFA. Želio bih doći u Split. Ali vidjet ćemo što će reći liječnici.

NACIONAL: Za vas je čak i Alex Ferguson rekao da ste najbolji svjetski nogometaš? – Ne osjećam se najjačim. Konkurencija je strašna i svatko ima pravo na svoj izbor. Možda vi više volite Vierija ili Figa? Lijepo je to kada o vama tako govore najbolji treneri poput Fergusona. Mislim da mogu igrati još bolje. Hoću još napredovati.

NACIONAL: Roma igra puno bolje nego prošle sezone. Trenutačno ste treći. Kako je moguće da se neka momčad potpuno izmjeni lice nakon samo nekoliko mjeseci ljetne stanke? – Da, u prvenstvu smo treći iza Juventusa i Milana. Sa Juventusom smo igrali 2:2, mada smo u zadnjoj minuti mogli dobiti. Igrali smo s Interom 0:0. Mi jesmo i osjećamo se jaki. Roma jako želi osvojiti prvenstvo.

NACIONAL: Kako mislite osvojiti prvenstvo uz moćni Juventus i strpljivi Milan? – Mi smo najbolji. Roma je sada jača od Juventusa. Dokazali smo da se s njim možemo nositi. I Milan će nam gledati u leđa.

NACIONAL: Koja je momčad Rome jača ? sadašnja ili ona koja je 2001. osvojila prvenstvo? Nedostaje li vam Gabriel Omar Batistuta? – Teško je reći koja je momčad jača. Batistuta i ja bili smo glavni igrači pri osvajanju prvenstva. Odlično smo surađivali. Nema više Batistute, ali tu je odlični Cassano. I Montella, svakako. Ipak, ova momčad Rome je bolja, čvršća, trener Capello ima veći izbor rezervnih igrača. Emerson vodi momčad, od njega sve počinje. Sadašnja Roma igra ofenzivno. Mi igramo najzabavniji nogomet u Italiji. Novi su sjajni igrači Chivu i Carew. Mladi De Rossi je sjajan talent.

NACIONAL: Kako ste se osjećali nakon osvajanja prvenstva 2001.? – Ti se dani pamte cijeli život. Najveća draž je bila preteći Juventus.

NACIONAL: Je li moguće da sada na vrhuncu karijere, kao kapetan reprezentacije, uz basnoslovnu cijenu, vi kao Rimljanin prijeđete u drugi talijanski klub, Juventus ili Milan? – Nemoguće. Ne vjerujem da je sada moj transfer moguć. Juve i Milan, to je sjever. Što bi tamo radio jedan pravi Rimljanin.

NACIONAL: Ipak, za koliko biste novca prešli u drugi klub? Vaša je sadašnja vrijednost na tržištu 60 milijuna eura. – O tome mnogi pišu, ali ja o tome ne mogu razgovarati, jer nikakav transfer u drugi klub nije aktualan. Uostalom, o novcu se i ne govori.

NACIONAL: Kad bi Roma odlučila od vas napraviti medijsku figuru poput Beckhama, bi li ste pristali na to? – Ne znam je li Beckham zaista sretan svojim položajem u Realu.

NACIONAL: Iako ste već godinama jedan od najboljih nogometaša na svijetu, stalno vam izmiče Zlatni globus. Je li vam stalo do te nagrade? – Naravno da jest. Zlatni globus je moja velika želja. Od njega su me udaljile prošlogodišnje ozljede, zbog kojih nisam uspio odigrati cijelu sezonu. Godinu prije nisam ga osvojio jer je Italija imala loš rezultat na Svjetskom prvenstvu.

NACIONAL: Zašto je Italija tako loše prošla na SP-u u Koreji i Japanu? – Nismo bili kondicijski spremni. Možda nam ni u glavama nije sve bilo na mjestu. U utakmici s Korejom i sudac Moreno iz Ekvadora učinio je svoje. Prava krađa! Poništio nam je regularan gol, meni dodijelio crveni karton zbog simulacije. Nije bila simulacija nego faul. Mislim da sam sve utakmice igrao dobro, davao ili namještao golove. Nisam mogao učiniti više. Regularni golovi poništeni su nam i protiv Meksika i Hrvatske.

NACIONAL: Kako ste se osjećali nakon poraza od Hrvatske? – Loše. Mučno. Izgubila je bolja momčad. Ne volim se toga sjećati.

NACIONAL: Bili ste najbolji talijanski igrač. A novinari su vas optužili kao jednog od krivaca za ispadanje. Govorili su da ste nemotivirani… – Da, svašta se govorilo. Glupo je reći da sam bio nesposoban preuzeti odgovornost za ispadanje jer sam poveo svoju tadašnju djevojku.

NACIONAL: Vaša bivša djevojka, TV voditeljica Sabrina Ferilli, obećala je da će se skinuti gola ako Roma dobije prvenstvo 2001.? – Da, Sabrina je to obećala. I učinila. Mi odavno više nismo zajedno.

NACIONAL: Ona se udala, a vi ste još uvijek poželjni neženja? Priča se da će vaša veza s manekenkom i plesačicom Ilary Blasi završiti brakom? – I ja sam čuo. Ilary je bila hostesa u TV emisijama, plesačica u emisijama kviza “Passaparola”. Više nije plesačica. Sada se pojavljuje u emisijama RAI 3.

NACIONAL: Je li teško održavati ljubav jer ste oboje hiperpopularni, a paparazzi vas stalno proganjaju? – Ne, to nam nije nimalo teško. Među nama vlada veliko povjerenje.

NACIONAL: Koje je vaše najveće razočaranje u karijeri? – Finale Europskog prvenstva 2000. kad smo igrali s Francuskom. Cijelu smo utakmicu vodili i u produžecima, pred sam kraj, Trezeguet nam je zabio gol. Tragedija.

NACIONAL: Može li Italija osvojiti Europsko prvenstvo u Portugalu? – To je naš cilj. Mi to možemo. Svi smo već spremni. Italija to očekuje od nas. Zadnji finale smo nesretno izgubili, na SP-u smoo pokradeni ispali. Sve osim pobjede za našu je reprezentaciju neuspjeh.

NACIONAL: Tko je sada jači ? Italija ili Francuska? – Obje su momčadi velike. Mi se želimo osvetiti Francuskoj za poraz u finalu 2000. godine.

NACIONAL: Kakav je vaš odnos s izbornikom Giovannijem Trapattonijem? – Odličan. Trapattoni je skupio hrabrosti i potpuno promijenio sliku momčadi Italije, iako se u javnosti nakon neuspjeha na SP-u i prvih utakmica u kvalifikacijama za EP tražila njegova ostavka. Italija danas igra kudikamo ofenzivnije. Svima nam je vratio vjeru u pobjedu. On mi daje punu slobodu u igranju.

NACIONAL: Može li vaš trener u Romi, Fabio Capello, u budućnosti biti trener reprezentacije? – Naravno da može. Capello je jedan je od najjačih europskih trenera. Ali mislim da ga u ovom trenutku stolica trenera reprezentacije ne zanima. Capello je u Romi, mi pobjeđujemo.

NACIONAL: Kako se u napadu reprezentacije slažete s Christianom Vierijem? – Sve bolje, jer nam Trapattoni daje “odriješene ruke” i oslanja se na nas. Svi kažu da zajedno igramo izvrsno, da smo prodorni, da odlično surađujemo. Nismo veliki prijatelji, ali priča se da bi bilo dobro da se nađemo u istom klubu.

NACIONAL: U napadu talijanske reprezentacije je velika gužva. Kako mogu Totti, Vieri, Alessandro Del Piero, Pippo Inzaghi igrati zajedno? – Trener slaže reprezentaciju, a naše je da osiguramo sebi mjesto. Ja sam sada siguran i svi kažu da sam broj jedan. Del Piero i ja smo slični, ali svi u napadu vide mene i Vierija. Tko je treći, nije moja odluka.

NACIONAL: Može li Italija igrati dobro i bez vas ili je bez Tottija 30 posto slabija? – Italija je jaka. Uvijek, bio Totti na terenu ili ne.

NACIONAL: Kad ste počeli igrati nogomet? Tko je otkrio vaš talent i tko je trener uz kojega ste igrački sazreli? – Oduvijek sam igrao nogomet, od svoje sedme godina. Spavao sam s loptom u krevetu. Mnogo mi je dao trener Carlo Mazzone, jedan od najvećih talijanskih trenera, trenutačno je trener Bologne. On razumije igrače, daje im prostora, ima sluha za mlade. On je otkrio moj talent i na to je vrlo ponosan.

NACIONAL: Što biste bili da niste postali nogometna zvijezda? – Radio bih na benzinskoj crpki. Još kao dijete privlačio me miris benzina. Volim taj miris i danas. I automobile.

NACIONAL: Koji je vaš igrački uzor i želite li postati trener nakon igračke karijere? – Moj je uzor Giuseppe Giannini. Kad za deset godina završi moja igračka karijera, trenirat ću djecu. To je moja velika želja.

NACIONAL: Ali što ćete još postići u nogometu? – Konačni mi je cilj da Roma bude prvak Italije a Italija prvak svijeta. A za deset godina vidim sebe u obitelji punoj djece. Mislim da će u finalu SP-a u Njemačkoj 2006. Italija pobijediti domaćina. Dolazi nova generacija igrača, De Rossi, Ferrari iz Parme, Boriella iz Milana.

NACIONAL: Koliko ste se promijenili otkako ste velika zvijezda? – Ostao sam isti, jednostavan čovjek, kažu, u duši još dječak.

NACIONAL: Nedavno je izišla knjiga viceva o vama. “Tutte le barzellette su Totti” jedan je od talijanskih bestselera. Zašto ste potpisali tu knjigu viceva? – Kad već vicevi o meni postoje, odlučio sam ih prikupiti sam. Zašto bi to učinio netko drugi. Da sam znao, napravio bih to i prije, jer vidio sam da novcem prikupljenim od prodaje knjige mnogima mogu pomoći. Shvatio sam da je bolje biti objektivan prema šalama na svoj račun nego stalno biti ranjavan od onih koji se fotoaparatima bave vašim životom.

NACIONAL: Doživljavate li sebe baš kao lik iz vica? – Ako sam već lik u vicevima, važno je da sam pozitivan. Kad tih viceva već ima puno, bolje da su prikupljeni u knjizi. Neka se svi smiju. A hoće li se pričati za deset godina, tko zna. Smijte mi se. To vrijedi za sve osim za protivnike na terenu.

NACIONAL: Odnedavno ste ambasador UNICEF-a? Što ste dosad postigli? – To je za mene veliko priznanje i čast. Prvi je moj potez kao ambasadora UNICEF-a da sam 50 posto prihoda od prodaje knjige darovao UNICEF-u i Odjelu za socijalnu skrb grada Rima.

Francesco Totti rođen je 27. rujna 1976. a majka Fiorella i otac Lorenzo sjećaju se da je već s devet mjeseci njihov sin trčao za loptom. Koju godinu poslije majka Fiorella tjerala ga je na nogomet među ostalim i zato da ne bi gledao teško bolesnog djeda i baku koji su živjeli s njima u kući. S pet godina igrao je prvi put nogometnu utakmicu, i to sa starijim dečkima. Njegov tim zvao se Fortitudo, a Totti je bio najmanji i najmršaviji od svih igrača, ali je bio i najbolji. Sa 10 godina počeo je igrati u klubu Lodigiani a nakon dvije godine klub je objavio kako su Roma i Lazio zainteresirani za njega. Sa 13 godina Totti je potpisao za Romu. U sezoni 1992./93. mlada momčad Rome s Tottijem je trenirala i igrala protiv prve momčadi Rome i nakon tog treninga trener Vujadin Boškov pozvao je Tottija u prvu momčad. Sa 16 godina, 28. ožujka 1993., Totti je odigrao prvu utakmicu u prvoj talijanskoj ligi, i to protiv Brescie. Prvi gol za Romu postigao je sljedeće sezone, kada mu je trener bio Carlo Mazzone. Prvi veliki ugovor s Romom Totti je potpisao 1994. iako ga je već tada zvao Milan. Dvije godine poslije s mladom reprezentacijom Italije osvojio je europsko prvenstvo, a 1998. odigrao je prvu utakmicu za reprezentaciju Italije. Treneri Rome su se mijenjali, ali ključna sezona za Tottija je bila 1999./2000., kada je trener Rome postao Fabio Capello – sezonu poslije Roma je osvojila prvenstvo Italije a Totti postao najbolji talijanski nogometaš.

ŠALE IZ KNJIGE

PALESTINA
Novinar upita Tottija: “Kakva je vaša poruka Palestini?”
Totti: “A, ništa, želim poručit navijačima da idu na stadion i podrže svoju momčad, jer inače će završiti kao Fiorentina…”

VEČERNJA ŠKOLA
Totti sretne Del Piera u večernjoj školi.
Totti: “Onda, Alessandro, kako si napisao zadaću?”
Del Piero:” Ma, ništa, predao sam bijeli papir!”
Totti: “I ja. Sada će pomisliti da smo prepisivali!”

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika