Objavljeno u Nacionalu br. 423, 2003-12-23

Autor: Dean Sinovčić

NASTAVAK MEDICINSKE AGONIJE KOSTELIĆEVIH

Ante Kostelić ugrožava zdravlje svoje djece

Skijašica Janica Kostelić ovih je dana bila na kontroli štitnjače na Rebru i doznala da joj nalazi još uvijek nisu dobri: zagrebački liječnici kažu da je za to odgovoran njen otac koji ju je izložio psihološkom stresu, promijenio joj vrstu tableta koje uzima i tjerao je na fizički napor

Ante Kostelić nije se pridržavao uputa, mijenjao je terapiju, a posljednji nalazi štitnjače Janice Kostelić još uvijek nisu dobri, potvrdilo nam je nekoliko zagrebačkih liječnika upućenih u slučaj Janice Kostelić.Ante Kostelić nije se pridržavao uputa, mijenjao je terapiju, a posljednji nalazi štitnjače Janice Kostelić još uvijek nisu dobri, potvrdilo nam je nekoliko zagrebačkih liječnika upućenih u slučaj Janice Kostelić.Da se Ante Kostelić pridržavao terapije koju su hrvatski liječnici preporučili u slučaju liječenja bolesti štitnjače njegove kćeri Janice Kostelić, hrvatska skijašica ovih bi dana mogla reći kako je izliječena i zdrava. Međutim, Ante Kostelić nije se pridržavao uputa, mijenjao je terapiju, a posljednji nalazi štitnjače Janice Kostelić još uvijek nisu dobri, potvrdilo nam je nekoliko zagrebačkih liječnika upućenih u slučaj Janice Kostelić. A budući da je prije nekoliko dana objavljeno da zbog ozljede koljena Janica Kostelić neće skijati do kraja sezone, gotovo se nitko nije pitao što se događa s njezinom štitnjačom.

Otac i trener Janice Kostelić sam joj je mijenjao terapiju za bolest štitnjače, pa je njeno stanje još uvijek loše, iako je mogla već biti izliječenaBolest štitnjače Janice Kostelić u hrvatskim je medijima objavljena prvih dana studenoga i to nakon istupa obiteljskog liječnika dr. Željka Šućura, koji je zapravo rekao da se bolest zataškava i da bi to uz njezine profesionalne napore moglo imati kobne posljedice po njezinu karijeru i zdravlje. Nakon što se konačno smirio neviđeni medijski urnebes u kojem je svatko svakoga optuživao, objavljeno je da će se Janica Kostelić uz pravilnu terapiju oporaviti za šest do osam tjedana. Ti su tjedni upravo prošli, ali njezini nalazi i dalje nisu dobri.

“Prvi nalaz nakon početka provođenja terapije bio je pozitivan, pokazao je da se hormoni štitnjače smiruju i da će s nastavkom terapije Janica doista biti zdrava u spomenutom roku. Međutim, već drugi nalaz bio je lošiji i liječnici su znali da se dogodilo nešto nepredviđeno”, rekli su nam liječnici upućeni u događaje oko liječenja Janice Kostelić. Nakon provjere načina provođenja terapije liječnici su otkrili da je Ante Kostelić promijenio terapiju. Naime, na početku je Janica uzimala tablete Favistan koje se proizvode u Austriji i koje su općepoznate kod liječenja pretjeranog rada štitnjače. No ubrzo nakon toga ona više nije uzimala Favistan, nego je počela uzimati Athyrazol. Radi se o hrvatskom proizvodu koji ima iste efekte kao i austrijski Favistan. Međutim, problem je u tome što jedna tableta Favistana ima 20 miligrama a jedna tableta Athyrazola 10 miligrama što znači da je Janica Kostelić uzimala dvostruko slabije tablete od preporučenih. Ante Kostelić branio se tada od upozorenja zagrebačkih liječnika tvrdeći kako mu je tu zamjenu tableta preporučio jedan ugledni zagrebački liječnik, ali ta njegova tvrdnja nije potvrđena. Ako to i jest istinita tvrdnja, ona samo potvrđuje da je Ante Kostelić našao i u Zagrebu liječnika koji će govoriti ono što on želi čuti.

Bez obzira na težinu bolesti štitnjače njegove kćeri Ante Kostelić nije odabrao liječnika koji će svojom stručnošću i autoritetom objasniti obitelji Kostelić što im je činiti. On je prvih dana nakon objavljivanja dijagnoze najavio da će razgovarati s desetak liječnika kako bi dobio cjelokupnu sliku o bolesti i njezinu izlječenju. I doista, početkom studenoga Ante Kostelić počeo je obilaziti zagrebačke bolnice i ugledne liječnike i svi su mu oni preporučili stvaranje liječničkog konzilija koji će se pozabaviti bolešću Janice Kostelić i službenim izjavama zajednički istupati u javnosti. Međutim, Ante Kostelić nije želio ispred sebe imati grupu od pet ili deset liječnika nego samo jednog. S druge strane, ni jedan zagrebački liječnik nije želio samostalno prihvatiti brigu o Janici Kostelić, prije svega zbog njezina oca. Znajući da je teško surađivati s Antom Kostelićem i znajući njegovu ponekad prgavu narav, nitko nije želio riskirati da ga Ante Kostelić jednog dana javno proglasi krivim za bolest svoje kćeri ili prekid njezine sportske karijere. Zato su liječnici predložili stvaranje konzilija, ali ih je zato Ante Kostelić i odbio, jer se s jednim liječnikom može obračunati ali ne i s cijelim konzilijem. Stoga u ovom trenutku nitko od liječnika s kojima smo razgovarali ne zna konzultira li se Ante Kostelić trajno s nekim liječnikom. “Mene više ne konzultira, a za druge ne znam”, rekli su nam liječnici s kojima je prvih dana studenoga Ante Kostelić razgovarao a zatim im se prestao javljati. Jedino što smo uspjeli saznati jest da Janica Kostelić dolazi u bolnicu Rebro radi pretraga te da posljednji nalazi nisu bili dobri.

U naelektriziranoj atmosferi koju je svojim izjavama često potencirao Ante Kostelić ostalo je nejasno kolika je težina te bolesti, čime je ona potencirana i postoje li različite metode liječenja ili jedna jedinstvena. Liječnici s kojima smo razgovarali uvjeravali su nas da je Janičin slučaj osrednje težine, nije bezazlen ali nije ni drastičan. U medijima su se isprva pojavile informacije, koje je u svom istupu usputno spomenuo dr. Šućur, kako su tri operacije noge u kratkom razmaku i narkoza pod kojom je Janica Kostelić tada bila prouzročile bolest štitnjače. Iako je dr. Šućur narkozu doista spomenuo kao usputni razlog, mnogi novinari naveli su je kao glavni. Međutim, liječnici s kojima smo razgovarali rekli su da je to besmislica. “Lokalna anestezija sigurno ne utječe na štitnjaču, dok narkoza može imati utjecaj na rad štitnjače, ali mali, gotovo beznačajan”, odgovorili su nam naši sugovornici. Da je tome tako potvrđuje i izjava austrijskog kirurga dr. Christiana Schenka koji je već operirao i Ivicu i Janicu Kostelić te koji bi sada ponovno trebao operirati Janicu Kostelić zbog problema s hrskavicom koljena. Zbog te operacije pitali su ga hoće li narkoza pogoršati stanje štitnjače, na što je on odgovorio da za to čuje prvi put te dodao da operacija koljena neće utjecati na štitnjaču.

Osim narkoze kao razlog pojačanog rada štitnjače spominjali su se i nasljedni faktori, jer su i Ante Kostelić i baka Janice Kostelić imali problema sa štitnjačom. No ti razlozi su bitni ali ne i ključni za pojavu bolesti. Ni jedan liječnik nije nam želio sa stopostotnom sigurnošću reći koji je uzrok bolesti s obzirom na to da Ante Kostelić nikom nije dopustio da se u potpunosti posveti liječenju štitnjače njegove kćeri. Međutim, naši sugovornici ozbiljno pretpostavljaju da je uzrok stres, odnosno psihički pritisak koji Ante Kostelić stvara nad svojom kćerkom te je stanje u glavi Janice Kostelić uzrok bolesti. Oni koji poznaju odnos Ante Kostelića i njegove djece ne čude se toj konstataciji jer je Kostelić odavno poznat po spartanskom radu i isto takvom odnosu prema djeci. Takav je rad doveo Janicu Kostelić do titule najbolje svjetske skijašice, ali i do psihičkih problema koji su se očitovali u pojačanom radu štitnjače.

U liječenju štitnjače osim uzimanja lijekova preporučuje se mirovanje, ali ne potpuno. U slučaju Janice Kostelić radilo se o tome da je ona mogla boraviti na snijegu, ali ne i trenirati jačim intenzitetom. S obzirom na to da su posljednji nalazi štitnjače loši, naši sugovornici su se složili ? ili je Ante Kostelić mijenjao terapiju ili je Janica Kostelić trenirala prejakim intenzitetom ili se dogodilo oboje. S obzirom na to da nam je potvrđeno kako je Ante Kostelić svojedobno promijenio preporučene tablete te da je prošlog tjedna Janica Kostelić vozila kao predvozačica na utrci Svjetskog kupa u Madonni di Campiglio, očigledno je da se Janica Kostelić i njezin otac uopće nisu pridržavali pravila liječenja. Stoga i ne čudi što štitnjača još nije zaliječena, iako je trebala biti prema predviđanjima uglednih zagrebačkih liječnika. Uostalom, neposluh oca i kćeri Kostelić potvrđen je i nedavnim izjavama dr. Schenka i obiteljskog fizioterapeuta Miodraga Radića. Dr. Schenk je rekao kako Antu Kostelića nikada više neće pitati o stanju njegove djece jer jedan dan tvrdi kako je s Janičinim koljenom sve u redu, a drugi je dan dovede s koljenom u problematičnom stanju. Za Janicu Kostelić fizioterapeut Radić je rekao: “Od Janice sam gotovo odustao jer ne sluša ni mene ni ikog drugog i ne brine o svojem tijelu.” Uostalom, obitelj Kostelić imala je u rukama posljednje nalaze iz Rebra koji su pokazali da štitnjača nije u dobrom stanju, ali je Ante Kostelić ipak poslao svoju kćer da vozi kao predvozačica utrku Svjetskog kupa u Italiji. Mjerenjem njezinog rezultata ustanovljeno je da bi se plasirala među prvih 30 skijašica što znači da je, usprkos bolesti štitnjače, bila izložena velikom naporu, upravo onome koji liječnici strogo zabranjuju. U ovom slučaju nije bitno što je Janica Kostelić rekla novinarima kako je vozila s 50 posto snage, ti isti novinari javili su kako je na kraju utrke bila potpuno iscrpljena, kako nije u stanju voziti utrke Svjetskog kupa i kako ne želi priznati koliko je teško njezino stanje.

Osim što, dakle, nitko pomno ne vodi brigu o štitnjači Janice Kostelić, nitko ne zna, primjerice, kakva je njezina prehrana. Naime, Vedran Pavlek, direktor skijaške reprezentacije, svojedobno je rekao liječnicima kako se Janica Kostelić čudno hrani. Nitko od liječnika nije preciznije saznao o čemu je riječ, ali je pregledima vezanim za štitnjaču ustanovljeno kako je razina željeza u njezinoj krvi vrlo niska. Tako niska razina nije neuobičajena za žene, ali kako je Janica Kostelić vrhunska sportašica preporučeno joj je, osobito zbog liječenja štitnjače, da poveća razinu željeza prije svega češćim uzimanjem mesa. Nitko od liječnika nije nam znao reći je li obitelj Kostelić poslušala savjete. Jednako tako Janici Kostelić preporučeno je da koristi antioksidante, odnosno da uzima tablete s vitaminima koji u sebi sadrže antioksidante. Redovitim uzimanjem tih tableta ubrzat će izlječenje bolesti štitnjače barem za tjedan dana, ali, ponovno, nitko nam nije znao reći uzima li Janica Kostelić preporučene tablete.

Zbog svega navedenog nitko od hrvatskih liječnika nije mogao predvidjeti što će se dogoditi sa štitnjačom Janice Kostelić. Prošlog je tjedna iz hrvatske skijaške reprezentacije stigla vijest kako će Janica Kostelić sigurno na operaciju i odstranjivanje štitnjače, ali se ne zna kada će ona biti obavljena. S druge strane, nitko iz reprezentacije posljednjih tjedana nije govorio daje li preporučena terapija liječenja štitnjače bilo kakve rezultate. Kirurško uklanjanje štitnjače nije neobičan potez jer se bolest pojačanog rada štitnjače u 50 posto pacijenata ponovno pojavljuje u roku od nekoliko mjeseci te se nakon operacije tabletama regulira unos potrebnih hormona koje luči štitnjača. Poznavajući nestrpljivost Ante Kostelića kada je u pitanju oporavak njegove djece, očigledno je za njega uklanjanje štitnjače Janice Kostelić jednostavnija metoda od strpljivog i discipliniranog provođenja terapije. Pitanje je samo koliko će Janica Kostelić trpjeti takvo samovoljno ponašanje svog oca jer su se, prema nepotvrđenim informacijama, navodno pojavile prve tenzije između Janice i Ante Kostelića, pri čemu je ona počela davati do znanja svom ocu kako ga više ne želi slijepo slušati.

Vezane vijesti

Myhrer "ukrao" Kosteliću slalomski globus

Myhrer "ukrao" Kosteliću slalomski globus

Andre Myhrer, 29-godišnji švedski skijaš, osvojio je mali Kristalni globus u slalomu ove sezone Svjetskog kupa. U posljednjoj utrci godine doslovno… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika