Objavljeno u Nacionalu br. 449, 2004-06-22

Autor: Ivo Šušak

IVO ŠUŠAK: ANALIZA HRVATSKE IGRE U PORTUGALU

Tudor mora biti okosnica reprezentacije

Premda Wayne Rooney, Michael Owen i Paul Scholes predstavljaju najveću opasnostSlažem se s izbornikom Ottom Barićem koji je u pripremama reprezentacije temeljio dio strategije na čuvanju i onemogućavanju točnih dodavanja Davida Beckhamana

Kad je Giovanni Rosso srušen za jedanaesterac, i kad je Dado Pršo dao brzi gol nakon pogreške Marcela Desaillyja, Francuzi su bili zreli za poraz.Kad je Giovanni Rosso srušen za jedanaesterac, i kad je Dado Pršo dao brzi gol nakon pogreške Marcela Desaillyja, Francuzi su bili zreli za poraz.Otto Barić postupio je mudro pri sastavljanju reprezentacije koja je igrala protiv Francuske. Tražio je napadače koji mogu zadržati loptu kako bi srednja i zadnja linija mogle predahnuti. Da su u napadu bile jedna ili dvije brze špice koje brzo gube loptu, Francuzi bi dobili šansu. Ovako je Tomislav Šokota uspijevao zadržati loptu, a Dado Pršo je u tome majstor, pri tom je često iznudio i prekršaj. Tako su izmorili obrambenu liniju Francuske i kada je Ivica Olić ušao, svojom je svježinom i brzinom pomogao da se stvori treća gol šansa, koja, na žalost, nije iskorištena. Tako i treba igrati protiv momčadi koja funkcionira kao stroj, a Francuzi su stroj bez obzira na to što su utakmicu protiv Engleske riješili u posljednje tri minute.

Hrvatska reprezentacija igrala je hrabro, nije popustila pod pritiskom Francuza koji melju sve svoje suparnike. Naši su igrači agresivnošću od prve minute dali do znanja da ih respektiraju ali se ne boje. Velika je razlika između prvog i drugog poluvremena. Francuzi su kroz izjave naglašavali da ova reprezentacija Hrvatske nije ona iz 1998. i očekivali su da će lakše izaći s njima na kraj. Prvih 45 minuta prošlo je u ispipavanju snaga. Tada se dogodio peh i primili smo gol, iako smo mogli proći i bez njega. Francuzi su već tada shvatili da neće tako lako protiv Hrvatske kao što su mislili. To je potvrdilo drugo poluvrijeme, kad je Hrvatska pokazala da može parirati brzoj pas igri, ali je i igrati. Takva je igra donijela ravnopravnost na terenu, dvije prilike iz kojih je naša reprezentacija povela s 2:1 i na kraju stvorila šansu za pobjedu. Ivica Mornar u toj je situaciji junački izdržao pritisak francuskog igrača, ali mu je ponestalo koncentracije. Međutim, rezultat je odličan i potvrdio je ono što sam već govorio – da se naša momčad smije nadati plasmanu u drugi krug. Nakon utakmice s Francuskom možemo još više žaliti zbog rezultata utakmice sa Švicarskom.

Prvi je gol naša reprezentacija primila iz prekida, nakon pogreške, ako se uopće može govoriti o pogreški. To su tako brzi centaršutovi, velik je broj igrača u kaznenom prostoru i postoji strah da se lopta ne pospremi u vlastiti gol pa je brzo prošla pokraj Igora Tudora. Međutim, on je agresivnošću, iznošenjem lopti i predajom veznim igračima pokazao da je važan igrač ove momčadi. Reprezentacija je s njim dobila na čvrstini, bez obzira na to što je primila dva gola, te joj je golove dala jedna Francuska. Osim toga, to nisu bili golovi iz pripremljenih prilika. Tudor, po meni, treba biti okosnica ove momčadi. Osim njega istaknuo bih Darija Šimića, koji je iskustvom, čvrstinom u duelu, pokazao da još nije za otpis, da je, dapače, igrač na kojem može počivati obrana naše momčadi.

Negativno navijanje, koje se čulo potkraj prvog poluvremena, teško može utjecati na igrače, ne vjerujem da su se zbog toga zainatili. Moguće je da su ti povici otvorili oči našim igračima i da su shvatili da mogu igrati s Francuzima. Nisu samo parirali Francuzima, oni su i igrali, i to me posebno veseli. Prvo poluvrijeme vrlo su dobro parirali, a u drugom su igrali. Lopta je išla brzo s jedne na drugu stranu i vidjelo se da su u nekim trenucima francuski obrambeni igrači pitali jedni druge ”što je, gdje smo, fali nas”. Ja nisam za ružne povike s tribina i ne vjerujem da je to izazvalo dodatan motiv kod igrača, ali im je možda otvorilo oči.

Francuzi nisu vjerovali da im Hrvatska može parirati. Pod dojmom svoje moći i naše nemoći protiv Švicarske, mislili su da im Hrvatska ne može zabiti gol. No kad je Giovanni Rosso srušen za jedanaesterac, i kad je Dado Pršo dao brzi gol nakon pogreške Marcela Desaillyja, Francuzi su bili zreli za poraz. Mislim da nas je sudac oštetio, bez obzira na komentare. Lopta je znatno promijenila smjer nakon što je udarila u ruku Davida Trezegueta, a ruka je dio tijela koji ne smije sudjelovati u nogometnoj igri. Nisam stručnjak za suđenje, ali uvijek bih dosudio slobodan udarac za momčad koja se branila.

Francuski izbornik Santini pogriješio je kada je u prvu postavu stavio Sylvaina Wiltorda umjesto Roberta Piresa. Wiltord je igrač koji ulazi u igru kad francuskoj momčadi ne ide. Pires je pak strašan igrač Arsenala i, bez obzira na Thierryja Henryja i Zinedinea Zidanea, važan dio igre bazira se na njemu, i pomoglo nam je to što nije bio u prvoj postavi. Wiltord je igrač koji završava akcije, dok Pires puno sudjeluje u pas igri. Pomogla nam je i igra Mikaela Silvestrea, koji je skrivio jedanaesterac, umjesto Bixentea Lizarazua. Lizarazuovo iskustvo u obrani nedostajalo je Francuzima. Igrač njegova iskustva teško bi napravio prekršaj za jedanaesterac na Rossi. Mladost nosi svoje, iako ni Silvestre nije mlad.

Nisam trener koji dijeli savjete kolegama, ali znao sam da ova momčad može parirati brzoj pas igri Francuza ili bilo kojoj svjetskoj momčadi. U to sam bio uvjeren. Vjerovao sam da i mi možemo igrati na taj način. Jako sam zadovoljan što smo mi vodili pas igru kad smo bili u posjedu lopte. Za tu igru igrač poput Jerka Leke dokazao se u 25 minuta utakmice protiv Francuske, iznimno ga cijenim i tražio bih mu mjesto u reprezentaciji.

Utakmica s Englezima bit će vrlo teška. Englezi nisu uvjerljivi i to ne govorim samo na temelju njihove posljednje utakmice protiv Švicarske, gdje su zapravo pojedinačnim akcijama Waynea Rooneyja, koji je jako opasan, došli do dva gola, nakon čega je bilo samo pitanje vremena kad će pasti treći. Činjenica da su Švicarci više imali loptu u posjedu govori da Engleska nema igru. Pribojavam se, osim opasnog Rooneyja, još i Michaela Owena, koji se još nije iskazao, a negdje mora pokazati svoje mogućnosti. Tu je i David Beckham s odličnim dodavanjima, ali se pribojavam i Paula Scholesa jer je to igrač koji često šutira iz prve. Ako blokiramo njegov udarac s distance, postoji šansa da pobijedimo Englesku.

Igra Engleske dosta se bazira na pasovima Davida Beckhama. Prvi gol protiv Švicarske njegov je gol, sve što se događalo na utakmici događalo se nakon njegova pasa. Ne može netko biti velik samo zato što, poput Beckhama, ima dobru komunikaciju s medijima. Bilo bi nepošteno govoriti kako nije velik igrač. Mudri treneri uvijek pokušavaju onemogućiti dodavača lopti jednom Rooneyju ili Owenu. Onemogućavanje Beckhama otupit će oštricu Rooneyja i Owena. Ja sam za posebnu pasku na Beckhamu, kao i Otto Barić, koji je na pripremama već temeljio dio naše strategije na čuvanju Beckhama.

Ovih dana sam, kao bivši gruzijski izbornik, komentirao situaciju na Europskom prvenstvu za gruzijske novine. U skupini A Grčka je iznenađenje samo ako se površno gleda. Ako se uzme u obzir njihov niz u kvalifikacijama, vidi se da je to momčad koja može napraviti rezultat, koju dodatno nosi entuzijazam, u koju je na južnjački temperament njemački izbornik Otto Rehagel unio važan dio obavezne igre. Oni su potvrdili da trener koji standardizira momčad i strategiju u kontinuitetu može napraviti dobar rezultat. Portugal je pokazao premalo s obzirom na rejting pojedinaca i tipičnost portugalskog nogometa, klupskog i reprezentativnog. Zato je negativno iznenađenje. Španjolci su me u drugoj utakmici protiv Grčke također razočarali. Isto tako i Rusi, po igračkom kadru nisu trebali ovako završiti. Sloboda koja je došla padom komunizma prihvaćena je i u nogometu i sada nemaju odnos prema nacionalnoj momčadi.

U grupi C govorio sam lijepo o Bugarskoj ne samo na osnovi rezultata nego i promatranja igara kroz kvalifikacije. Ipak, na Europskom prvenstvu su iskazali balkansku neodgovornost kada je u pitanju obrana gola. Sve su golove protiv Švedske primili igrajući u liniji i pokušavajući izaći u zaleđe, što su Šveđani iskoristili. Kažnjeni su drastično, ali su to i zaslužili iako je posjed lopte bio podjednak. Oni završavaju kao Rusi i Švicarci. Talijani su, s druge strane, uvijek zadovoljni s neriješenim rezultatom na početku, dok su Danci pokazali svoje velike mogućnosti koje su navijestili u drugom poluvremenu utakmice protiv Hrvatske.

U skupini D ponovila se teza kako Nijemce nikada ne smijete podcijeniti. Neriješen rezultat protiv Nizozemske bio im je neophodan kako bi povratili vjeru u svoje mogućnosti koje nisu na razini Francuske, ali je Njemačka momčad koja odlično igra na turnirima. Češka je pokazala kvalitetu u brzoj pas igri koja je mljela Latviju i bilo je pitanje trenutka kada će zabiti gol. Svidjela mi se Češka.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika