Objavljeno u Nacionalu br. 451, 2004-06-06

Autor: Plamenko Cvitić

VILE NA PRODAJU ZA 4,5 MILIJUNA EURA

Vlasnik najskupljeg posjeda na Jadranu

Flautist i klavirist s karijerom u građevinarstvu Jasminko Hodžić prodaje svoj luksuzni kompleks vila u Pinezićima na otoku Krku: vile su nagrađene arhitektonskim nagradama, opremljene su bazenom s jacuzzijima, teniskim terenom, vinskim podrumom i pristaništem

"Kad sam 1997. krenuo u gradnju, namjeravao sam izgraditi vilu za odmor moje obitelji i poslovnih partnera, a ideja o komercijalnom iznajmljivanju tada mi uopće nije bila na pameti", kazao je Hodžić."Kad sam 1997. krenuo u gradnju, namjeravao sam izgraditi vilu za odmor moje obitelji i poslovnih partnera, a ideja o komercijalnom iznajmljivanju tada mi uopće nije bila na pameti", kazao je Hodžić.“Odlučio sam prodati svoj luksuzni kompleks vila u Pinezićima na Krku za 4,5 milijuna eura”, kazao je vlasnik jedne od najatraktivnijih nekretnina na Jadranu Jasminko Hodžić. “Kad sam 1997. krenuo u gradnju, namjeravao sam izgraditi vilu za odmor moje obitelji i poslovnih partnera, a ideja o komercijalnom iznajmljivanju tada mi uopće nije bila na pameti”, kazao je Hodžić. Selo Pinezići nalazi se na sjevernoj strani najvećeg hrvatskog otoka, udaljeno tek nekoliko kilometara od Malinske. “Budući da je moj otac na Krku imao restoran, još sam kao dijete dolazio i zavolio otok. Kad sam odlučio kupiti zemljište za gradnju, obišao sam nekoliko lokacija, ali Pinezići su me privukli zbog svog prirodnog fenomena. Naime, prvi put sam došao u travnju i vidio da su sve šume oko mora prepune ciklama. Oduševio me taj ružičasti tepih, ali i mirnoća sela. Ovdje je čak i ljeti sve tiho i mirno, nikad nema gužve i čovjek se zaista može odmoriti u savršenom miru. Otok je veoma blizu Rijeke, ima i zračnu luku a iz Munchena gdje boravim većinu vremena treba mi samo šest sati vožnje autom”, kazao je Hodžić. Izgradnja kompleksa započela je 1997 a brigu oko izgradnje Hodžić je povjerio riječkom arhitektu Željku Vukušiću. Ohrabren punim povjerenjem investitora, Vukušić je u projektima na neobičan i avagardan način spojio tradicionalne i moderne arhitektonske ideje pa je, primjerice, za koncept vile “Korana” Vukušić dobio nekoliko međunarodnih arhitektonskih priznanja.

PINEZIĆI Selo se nalazi na sjevernoj strani Krka, nekoliko kilometara od Malinske ARHITEKTURA Izgradnja je počela 1997., a arhitekt Željko Vukušić nagrađen je za koncept 'Korane'Kompleks vile “Hodžić” prostire se na gotovo pet tisuća četvornih metara i obuhvaća nekoliko elemenata: u sredini kompleksa nalazi se restoran s terasom, a pokraj njega izgrađen je veliki teniski teren opremljen snažnim reflektorima pa se tenis može igrati i noću. Na najvišoj poziciji sagrađena je glavna vila “Hodžić” u kojoj obično odsjedaju članovi obitelji. Obojana kombinacijom bijele i plave, glavna vila replika je stare kvarnerske građanske kuće obogaćena modernim elementima poput elegantnih stupova južnog pročelja koji se otvaraju prema najljepšoj vizuri ? moru i pogledu na susjedni otok Cres. Ispod glavne vile izgrađen je veliki bazen u obliku klavira koji se grije uz pomoć dva jacuzzija. Osim glavne vile, kompleks ima još tri građevine. Na zapadnoj strani izgrađena je vila duhovitog naziva “Četiri prijatelja”, obojana u zelenu, ljubičastu, crnu i bijelu boju. Riječ je o četiri apartmana različitih veličina koji su oblikovani poput trupa broda s jedrom i nizom malih brodskih prozora. Na južnom dijelu kompleksa sagrađene su vile “Korana” i “Tajana”, nazvane po dvjema Hodžićevim kćerima. Zanimljiva igra s koloritom prisutna je i kod ovih vila, pa je “Tajana” obojana u ružičastu, a “Korana” u intenzivnu žutu boju. Budući da je član somelijerskih udruženja, Hodžić je naročitu brigu posvetio izgradnji i uređenju vinskog podruma koji je hladnim dugačkim podzemnim hodnicima povezan s vilom “Četiri prijatelja” i teniskim terenom. Hodžićev vinski podrum s gotovo stotinjak različitih vina iz cijelog svijeta otkriva pravog enološkog stručnjaka. “Ponudu vina kakvu imamo nećete naći sve do Beča, a naši su gosti uvijek iznenađeni da tako nešto postoji na jednom otoku”, kazao je Hodžić.

Kapacitet čitavog kompleksa je 7 apartmana s 22 ležaja raspodijeljenih u četiri vile. Svi prostori u kompleksu opremljeni su protupožarnim i sigurnosnim sustavima, klima uređajima, direktnim telefonskim linijama te televizorima s videorekorderima i satelitskim prijamnicima. Svaki apartman osim spavaćih soba ima i kupaonicu, prostrani dnevni boravak, blagovaonicu i opremljenu kuhinju. Tik do teniskog terena smješten je i mali business centar u kojem gosti mogu koristiti računalo, Internet i fax uređaj. Posebnu pažnju Hodžić je posvetio i uređenju eksterijera, pa je tako čitav kompleks okružen vrtom koji sadrži više od stotinu najrazličitijih biljnih vrsta, tako da nema godišnjeg doba u kojem ne cvijeta po nekoliko biljaka. “Čitav vrt ima ugrađen sustav automatskog navodnjavanja, a u vrtu se mogu naći i vrlo egzotične biljne vrste poput palmi, čileanskog bora, kivija”, kaže Hodžić. Vrt koji okružuje kompleks obogaćen je i skulpturama istarskog kipara Šime Vidulina, a apartmane uljepšavaju djela poznatog hrvatskog slikara Zvonimira Mihanovića. Isprva zamišljen kao mjesto za odmor obitelji i prijatelja, ovaj je kompleks 2003. počeo funkcionirati kao centar elitnog turizma. “Bilo mi je žao da je ovako lijep prostor prazan jer u njemu nisu moja obitelj ili prijatelji, pa sam odlučio iznajmljivati dio kompleksa iz jednostavnog razloga da visoke troškove održavanja pokrijem zaradom od iznajmljivanja”, kazao je Hodžić. U vrlo kratkom vremenu Ministarstvo turizma kompleks je kategoriziralo kao hotel s pet zvjezdica i otada su Hodžićeve vile otvorene i za turiste. “Imamo vrlo miješanu klijentelu i ovdje su se već odmarali Amerikanci, Rusi, Nijemci, Austrijanci, Talijani i Slovenci, a u zadnje vrijeme pristižu i neki diplomati”, s ponosom ističe Hodžić. Na pitanje kako definira elitni turizam, Hodžić spremno odgovara: “Mislim da postoje dvije vrste. Prvo je ono što mogu pružiti veliki elitni hoteli, a drugo je ono čime se mi bavimo. Jako se brinemo za gosta, imamo i osobni pristup u razumnim granicama te ispunjavamo sve želje. Gost se kod nas osjeća jako opušteno, gotovo kao kod kuće, jer ne robuje nikakvim postavljenim normama. Primjerice, ako gost umjesto u restoranu želi doručkovati ispred svoje vile, ili nešto pojesti dva sata poslije ponoći, zašto mu ne bismo ispunili tu želju? Ako pak želi na raspolaganju imati automobil s ili bez vozača ili brod koji će ga odvesti na kupanje na neku divlju plažu, i tu ćemo želju spremno ispuniti. Osim toga, gosti se svaki dan s našom kuharicom dogovore što žele jesti sutra.

Dakako, sve to ne bi bilo moguće bez vrhunskog osoblja koje broji desetak ljudi. Posebno želim izdvojiti našu kuharicu Mariju Melvin, koja je godinama bila šefica kuhinje u francuskim i talijanskim restoranima u Njemačkoj, a na kraju sam je ‘ukrao’ poznatom sjevernotalijanskom restoranu ‘La Subita’. Moja desna ruka je i konobar Abaz Blekić, koji je iskustvo stekao radeći u hotelu ‘Haludovo’ punih 17 godina. Najljepše je to što ja i supruga uopće ne trebamo biti prisutni, jer vrhunsko osoblje svakom gostu uvijek pruži ono najbolje”, kazao je Hodžić. U hrvatskoj javnosti gotovo nepoznat, Hodžić o sebi ne voli puno pričati. “Prodajem ovaj kompleks, a ne sebe. Sebe ne moram reklamirati”, kazao je bez lažne skromnosti. Ipak, u ležernom razgovoru s Nacionalovim novinarom otkrit će detalje iz svog života. Rođeni Zagrepčanin, 47-godišnji Hodžić nimalo ne nalikuj prosječnom hrvatskom tajkunu. U Zagrebu je paralelno završio dva fakulteta, vanjsku trgovinu na Ekonomskom fakultetu, a na Glazbenoj akademiji učio je klavir i flautu. Tijekom studija nalazio je i vrijeme za bavljenje sportom, a od čega posebno izdvaja vaterpolo. Nakon odslužene vojske nekoliko je godina proveo u Iraku, Siriji i Kuvajtu radeći na logistici špedicije za naftnu branšu. Godine 1985. preselio se u Njemačku ali je i dalje radio u naftnoj industriji, a 1991. prešao je u građevinsku industriju. “U posljednjih 14 godina radio sam s brojnim koncernima koji proizvode građevinske materijale, a posljednjih godina zadužen sam za gradnju novih ili repariranje starih tvornica vapna, gipsa i silikatne opeke u čitavoj jugoistočnoj Europi”, kazao je Hodžić. Neobični spoj poduzetništva i umjetnosti utjecao je i na njegov privatni život. Na Valentinovo 2000. u Zagrebu upoznao je opernu pjevačicu Antonelu Malis, dogodila se obostrana ljubav i ubrzo nakon vjenčanja rodio se sinčić Aleksandar Ivan koji danas ima nepune tri godine. Hodžićeva supruga poznata je u hrvatskim glazbenim krugovima, premda češće nastupa u Italiji i Njemačkoj gdje ima brojne štovatelje. Rođena Splićanka, nakon studija na Glazbenoj akademiji u Splitu otišla je u Rim na studij opernog pjevanja, gdje je prije nekoliko godina i maturirala. Tijekom boravka u Rimu, dvaput je pjevala pred papom, a 2001. je u petom mjesecu trudnoće u Splitu nastupala u “Maloj Floramy”.

Godine 1998. u suradnji s renomiranim gitaristom Goranom Listešom pobijedila je predstavljajući Hrvatsku na natjecanju RAI-ja, a draga joj je i uloga svećenice u “Aidi”. Kad nije u Pinezićima i Zagrebu, Antonela Malis Hodžić većinu vremena provodi kod svoje mentorice Dunje Vejzović u Stuttgartu, a ovo ljeto provest će u pripremama za veće opere i važnije uloge te za snimanje CD-a s dvanaestak pjesama namijenjenog prvenstveno zahtjevnoj talijanskoj publici. Zbog brojnih poslovnih obveza, bračni par Hodžić već godinama živi na relacijama Munchen-Rim-Pinezići-Zagreb, a ideja o prodaji elitnog kompleksa na Krku pala je nakon zaključka da od jeseni Hodžić mora mnogo više vremena provoditi u Njemačkoj. “Posljednjih godinu-dvije imam sve manje vremena, započeo sam razne projekte, tako da je nedostatak vremena glavni razlog prodaje kompleksa. Međutim, ne forsiram brzu prodaju, a ovakvi objekti se ionako ne prodaju tako brzo. Dosad je bilo nekoliko zainteresiranih, uglavnom stranaca, pa ćemo vidjeti hoće li se netko definitivno odlučiti za kupnju. A dok ne prodamo kompleks, nastavit ćemo ga razvijati kao centar elitnog turizma i mjesto za odmor nas i naših brojnih prijatelja. Svake me godine iznova obraduje kraj sezone početkom rujna, kad organiziramo druženja naših prijatelja. Za svoje prijatelje iz industrije i umjetnosti, za jedno vrlo šaroliko društvo, početkom rujna okrunimo sezonu koncertom klasičnog sadržaja koji organiziramo na teniskom terenu. Uklonimo mreže, postavimo binu i stolice i čitavu noć uživamo u operi”, zaključuje Hodžić, ponosni vlasnik elitnog kompleksa na otoku Krku.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika