Objavljeno u Nacionalu br. 451, 2004-06-06

Autor: Dean Sinovčić

POLO

Polo se vratio na brijune

Na Brijunima se našlo mnogo playboya i nasljednika slavnih obitelji koji su iskoristili svoje prezime, priliku, veze i poznanstva za ugodan i besplatan vikend

Predsjednik Republike Stjepan Mesić, pripadnici svjetskog jet-seta, nekoliko ljepotica i oko 250 uzvanika prošlog su vikenda na Brijunima prisustvovali reinkarnaciji pola, igre koja se na ondje igrala prije 80 godina.Predsjednik Republike Stjepan Mesić, pripadnici svjetskog jet-seta, nekoliko ljepotica i oko 250 uzvanika prošlog su vikenda na Brijunima prisustvovali reinkarnaciji pola, igre koja se na ondje igrala prije 80 godina.Četrdesetak novinara, predsjednik Republike Stjepan Mesić, pripadnici svjetskog jet-seta, nekoliko ljepotica i oko 250 uzvanika prošlog su vikenda na Brijunima prisustvovali reinkarnaciji pola, igre koja se na ondje igrala prije 80 godina. Ponovo su ga onamo doveli Ivan Jakovčić, istarski župan, Umberto Angeloni, direktor talijanske modne kuće “Brioni”, i Čedo Komljenović koji se pobrinuo da jet-setteri i brojni novinari stignu na Brijune. Pet privatnih aviona sletjelo je u petak u Pulu s uzvanicima u Hrvatsku, među kojima je bio i 73-godišnji Patrick Guerrand Hermes, član uprave istoimene francuske modne kuće, ali na Brijunima se našlo mnogo playboya i nasljednika slavnih obitelji koji su iskoristili svoje prezime, priliku, veze i poznanstva za ugodan vikend. Polo, čini se, nije im bio osobito važan jer mnogi od njih nisu osobiti znalci toga sporta. No tko bi propustio besplatan vikend na Brijunima?

Budući da Jakovčić, Angeloni i Komljenović govore talijanski, svi koji se ne snalaze s tim jezikom i nisu znalci pola zbunjeno su gledali u konje i njihove jahače kako trče prema maloj bijeloj loptici. Uvodna riječ na turniru “Brioni Polo Classic” održana je na talijanskom, bez hrvatskog prijevoda. Nakon što je Mesić otvorio turnir, a Jakovčić ubacio prvu lopticu u teren, talijanski komentator preko razglasa je predstavio članove četiriju momčadi i objašnjavao što se događa na terenu. Usput su se na talijanskom ispričali što nisu osigurali komentatore na engleskom i španjolskom jeziku, ali nitko se nije ispričao što nema komentatora na hrvatskom. Budimo iskreni, teško da će Hrvati prigrliti polo kao nacionalni sport, ali osigurati hrvatskog komentatora bila je stvar elementarne pristojnosti.

Stjepan Mesić, koji je stalno govorio Brioni umjesto Brijuni, rekao je da je nekad jahao, ali da nikad nije igrao polo. Nije igrao ni Winston Churchill, nećak slavnog strica koji “skija i pomalo igra tenis, ali ne i polo, to je igrao djed”. Jakovčić je dobio plaketu od Pierrea de Charbonnierea, predsjednika polo kluba Pariz, jer su svojedobno Brioni i Pariz bili dva kluba pobratima. Na pitanje kako se zove gospodin koji mu je predao plaketu, Jakovčić je odgovorio: “Pojma nemam.” Uopće je malo koga zanimalo koje su to četiri momčadi koje igraju i tko pobjeđuje. Prvoga dana, u petak navečer, sve je začinjeno večerom pred hotelom Neptun, gdje su prikazani inserti iz starih filmova na kojima se vidi da se nekoć davno na Brijunima igrao polo. Slijedila je nevjerojatno kvalitetna ponuda istarskih jela i vina, tako da su svi uzvanici siti išli na spavanje oko jedan noću, kad je jak vjetar počeo odnositi suncobrane s terase hotela.

Kako prvoga dana na Brijunima nije bilo predstavnika Vlade, smatralo se da bi drugog dana, u subotu, mogao doći netko od važnijih hadezeovaca jer tada više nije bilo Mesića. No nitko se nije pojavio, ali su stigli esdepeovci Slavko Linić, Boris Komadina i Duško Ljuština. Sutradan Jakovčića nije bilo ni na polo terenu, ni na gala večeri, došao je samo direktor “Brijuni Rivijere” Veljko Ostojić. Gala večera održana je pod velikim šatorima među rimskim zidinama, pri čemu se Umberto Angeloni svim silama odupirao pokušajima hrvatskih novinara da fotografiraju uzvanike. Cijelo popodne Čedo Komljenović uvjeravao ga je da bi hrvatski fotografi trebali obaviti svoj dio posla, nakon čega je Angeloni nevoljko popustio i dopustio kratak dolazak na početak večere.

Vezane vijesti

'Neka se osvrne i pogleda sam sebe'

'Neka se osvrne i pogleda sam sebe'

Prvi potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić danas je na pitanje novinara što može poručiti Ivanu Jakovčiću koji odgovara… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika