Objavljeno u Nacionalu br. 453, 2004-07-20

Autor: Melisa Skender

Katolička škola seksa

Pedofilija u dvoru biskupa Kerna

Wolfgang Rothe, bivši glavni tajnik biskupa Kurta Krenna podnio je ostavku nakon što je austrijski časopis Profil objavio fotografije na kojima ljubi jednog sjemeništarca

Wolfgang Rothe, bivši glavni tajnik Kurta Krenna, podnio je ostavku nakon što su u javnosti objavljene fotografije na kojima strasno ljubi jednog sjemeništarca.Wolfgang Rothe, bivši glavni tajnik Kurta Krenna, podnio je ostavku nakon što su u javnosti objavljene fotografije na kojima strasno ljubi jednog sjemeništarca.Prostorije biskupskog ordinarijata u Sankt Poltenu, austrijskom gradu veličine Samobora nedaleko od Beča, prošlog su tjedna zjapile sablasno prazne nakon što je policijska istraga na računalima kojima su se služili sjemeništarci te katoličke biskupije otkrila oko 40 tisuća fotografija pedofilskog sadržaja. Pusti, uski hodnici urešeni su portretima svih biskupa od 1455. kada je osnovano mjesto St. Polten i ustoličen ordinarijat biskupije, a među kojima bi se jednog dana valjda trebalo naći i lice aktualnog biskupa Kurta Krenna. Ničim remećena tišina koja tamo vlada očigledan je dokaz da biskup izbjegava susrete s novinarima koji svakodnevno dežuraju u blizini. Jedina časna sestra na koju smo obilazeći oveću zgradu ordinarijata uspjeli naići očigledno se poželjela skriti u najmračniju rupu da bi izbjegla objektiv fotoaparata i neugodna pitanja o svom nadređenom. Jer, uhvaćena u klopku uskog prolaza, samo je plaho zavrtjela glavom i nije htjela ni progovoriti. Pa smo ju pustili. Ništa više nismo uspjeli izvući ni od gospodina kojeg smo zatekli u uredu biskupa, a koji nam se izbjegavao predstaviti. Tek kasnije smo od ekipe ORF-a, čiji smo kombi zatekli na ulazu u biskupiju, doznali da bi to mogao biti novi biskupov tajnik.

Wolfgang Rothe, bivši glavni tajnik Kurta Krenna, podnio je ostavku nakon što su u javnosti objavljene fotografije na kojima strasno ljubi jednog sjemeništarca. Svojom ostavkom na aferu je reagirao i voditelj zajednice Ulrich Kuchl, ali sam biskup Krenn odbija otići i prepustiti biskupiju kojom stoluje 13 godina.

Iako mještani St. Poltena radije šute o tome, upravo je anonimna prijava austrijsku policiju dovela na prag ordinarijata biskupa Krenna. Ispada da su glasine o nepriličnim zabavama svećenika i sjemeništaraca odavno probile samostanske zidine. Kad se pak umiješala i policija, ono o čemu se do tada samo šaputalo pretvaralo se u sve glasnije optužbe. Prva je reakcija biskupa bila poricanje. Kako je istraga napredovala, pojavili su se prvi dokazi o pedofilskim sklonostima unutar biskupije. A kad je otkriveno čak 40 tisuća slika s maloljetnim dječacima u pozama koje ne priliče njihovoj dobi i seksualnoj nedozrelosti, biskup je ponovno poricao ono što je bilo očito govoreći kako je posrijedi neslana šala sjemeništaraca. Konačno, gotovo šest mjeseci nakon anonimne prijave, austrijski tjednik Profil objavio je tri fotografije na kojima je lako prepoznati biskupova, sada već bivšeg tajnika u strastvenom zagrljaju s jednim od budućih svećenika koje je pripremao za taj poziv.
Policija, naravno, nije krenula istraživati međusobne seksualne odnose unutar Katoličke crkve jer seksualno je opredjeljenje osobna stvar svakog pojedinca, pa čak i svećenika. Fotografije su, međutim, postale dovoljno snažan dokaz da se iza zidina ordinarijata ne poštuju baš dosljedno pravila celibata. Nitko više nije mogao biti siguran u to da se sjemeništarci u takve odnose upuštaju dobrovoljno, a ne pod prisilom ili na nagovor svećenika, svojih mentora – tim prije što je policija prikupila iskaze novih svjedoka koji potvrđuju da je riječ bila o seksualnom zlostavljanju. Vijest o skandalu obišla je cijeli svijet, stranicu joj je posvetio i New York Times.

Nezadovoljni publicitetom koji je njihovo mjesto na taj način steklo, stanovnici St. Poltena odlučili su oko sebe podići zid šutnje. Sredovječna šefica turističke agencije TUI jedva je pristala na karti grada pokazati gdje se ordinarijat uopće nalazi. Biskupa je, kaže, ovih dana u gradu nemoguće pronaći, a ionako u njega, tvrdi krupna plavuša koja je odbila fotografiranje, ne dolazi prečesto. Sumnju da je uistinu riječ o pedofilskim sklonostima dodatno pojačava iskustvo s austrijskim kardinalom Hansom Hermannom Grorom koji je koncem 90-ih morao istupiti iz Crkve zbog seksualnog zlostavljanja učenika katoličke škole za dječake. Čak kad mu je i Vatikan već bio okrenuo leđa, biskup Kurt Krenn pokušao je relativizirati slučaj i podržvao Hansa Hermanna Grora koji je i dalje nijekao da je učinio bilo što nažao polaznicima škole. Aferu s kardinalom otkrio je i tada tjednik Profil, magazin koji je prvi objavio informaciju o policijskoj istrazi jer je anonimna prijava na adresu redakcije u Beču stigla par dana nakon što ju je primila policija.

“Prva informacija objavljena je prije šest mjeseci, ali nikome u to nije bilo lako povjerovati. Istodobno je trajala i policijska istraga gdje su navodi iz anonimne prijave potvrđeni pregledom računala kojima se koriste sjemeništarci u ordinarijatu. Biskup Krenn, njegov tajnik čije smo fotografije objavili u prošlom broju i voditelj sjemeništa protiv kojeg je i pokrenula policijsku istragu uporno su nas demantirali. Dok se nismo dokopali fotografija, priča je visjela u zraku, baš kao što nitko nije vjerovao da američki vojnici maltretiraju iračke zatvorenike sve dok nisu objavljene i fotografije koje to dokazuju”, rekao je za Nacional glavni urednik Profila Christian Rainer. S njim smo razgovarali telefonom jer je u petak cijela redakcija bila na nogama, zauzeta pripremom broja s novim detaljima o pedofilskoj aferi unutar austrijske Katoličke crkve. Nakon što su objavljene sporne fotografije, priču su počele pomnije pratiti i druge novinske redakcije. Komentar biskupa Krenna tražila je i državna ORF televizija, a austrijske dnevne novine Die Standard priču nisu skidale s naslovnice cijeli prošli tjedan.

Biskup Kurt Krenn je na objavljivanje fotografija reagirao lakonskom izjavom kako one nisu nikakav dokaz homoseksualnih odnosa među svećenicima i sjemeništarcima u njegovoj biskupiji, nego su rezultat nestašluka pojedinih polaznika biskupskog sjeminišta koji su od ranije poznati po neprimjerenom vladanju.

Nestašne sjemeništarce i njihov osjećaj za humor napao je i voditelj sjemeništa Ulrich Kuchl tvrdnjom kako su mu anonimnom prijavom njegovi štićenici željeli smjestiti. Istodobno je optužio biskupa Krenna da je u sjemenište primao i polaznike koje ni jedno drugo sjemenište ne bi prihvatilo zbog psihičke labilnosti, bolesti ili stoga što naprosto nisu izdržali jednogodišnje razdoblje kušnje koje je biskup Krenn u svojoj biskupiji, uostalom, ukinuo. Takav potez prilično iznenađuje kad se zna da biskup St. Poltena slovi kao prilično reakcionaran, a njegovo, makar verbalno, zagovaranje oštrog držanja do crkvenih dogmi približilo ga je navodno i srcu Pape. S druge pak strane, prema pisanju Die Standarda i brojnih drugih novina koje prate slučaj, biskup Krenn povezan je i s desno nastrojenim katoličkim fundamentalistima koji su pod okriljem njegove biskupije osnovali već nekoliko svojih organizacija. Usto, ovaj katolički uglednik nikad nije skrivao koliko je blizak politici desnog krila Jorga Haidera.

Nakon izjave da optužbe zbog kojih je austrijska policija pokrenula istragu nisu drugo nego “dječačke psine”, biskup Krenn još je više potkopao svoj imidž u austrijskoj javnosti. Naime nitko od gotovo 20 tisuća mještana St. Poltena nije, po svemu sudeći, ostao zatečen šokantnim vijestima, jer glasine o seksualnim opačinama iza manastirskih zidina kolaju već godinama. Doprle nisu izgleda samo do Hrvatske katoličke misije.

Kako to u Austriji, osobito oko Beča, biva, prvi je naš sugovornik nakon što smo mu se obratili progovorio tečnim hrvatskim jezikom. Jedan je od malobrojnih, ako ne i jedini koji za aferu s biskupom nije čuo jer ne odlazi u njegovu crkvu, već u drugu, udaljenu svega parsto metara dalje, na Rathaus trgu, gdje svoj ured ima Hrvatska katolička misija i mise se služe na hrvatskom jeziku. Tako je od 1975. kad je misija osnovana, no hrvatski svećenik koji trenutačno drži službe u St. Poltenu ondje je stigao tek prije desetak dana. Ružica Nikolić, njegova desna ruka, u misiji je međutim posljednjih 30 godina i kaže da poznaje biskupa Krenna i o njemu može reći samo najbolje. Biskup je, kaže nam, susretljiv prema zajednici Hrvata unutar svoje biskupije, a ni jedna od optužbi kojima ga trenutačno proganjaju nije dokazana. Službeni dio razgovora završio je zaključkom kako je biskup ipak nadređen Hrvatskoj katoličkoj misiji koja se sasvim lijepo snalazi u okrilju njegove biskupije i, dok se optužbe ne dokažu, hrvatski katolici što već treću generaciju žive u Beču i okolici ne žele u njih vjerovati.

Neslužbeni se dio razgovora nastavio općom raspravom o ulozi Katoličke crkve, dok se nismo dotakli homoseksualaca i Gay Pridea i navodnih orgija za koje je naša sugovornica čula i u koje vjeruje više nego što je sklona vjerovati u objavljene fotografije na kojima svećenik ljubi jednog od svojih štićenika. Gospođa Ružica Nikolić pozvat će se na 2000 godina dugu tradiciju katoličanstva u kojoj za homoseksualce nema mjesta, baš kao što nema mjesta za kondome ili abortus. S obzirom na to da je malena zajednica Hrvata u Austriji puna tri desetljeća uspjela očuvati svoju kulturu, pa se pomoćnica svećenika misije hvali time što čak i djeca iz treće generacije doseljenika znaju tečno govoriti hrvatski, jasno je odakle takvo tvrdoglavo odbijanje i nevjerica. Spominjali su se čak i špijuni koji su sve to biskupu smjestili, a što je na tragu teorije o neslanoj šali na koju se pozivao biskup Krenn. Uvidjevši, međutim, kako situacija postaje sve ozbiljnija, Kurt Krenn je prije nekoliko dana odlučio sazvati komisiju i unutar svog ordinarijata provesti internu istragu.

“Zaboravite tu istragu. Komisiju je sazvao sam biskup Krenn, on je od šest izabrao čak dva njezina člana izravno, a osim toga imena svih šest članova komisije nepoznata su javnosti. Ispada da biskup istražuje samog sebe. Vjerujem kako je to tek bacanje prašine u oči jer Krenn na taj način pokušava još jednom uvjeriti javnost da nije znao za stvari za koje je morao znati”, uvjeren je Rainer, glavni urednik Profila. Pravi razlog za iznenadnu odluku o pokretanju interne istrage unutar ordinarijata on vidi u tome što je policija ovih dana dodatno proširila istragu zbog iskaza svjedoka koji tvrde kako su u ordinarijatu, najčešće na spornim sjemeništima koji okupljaju sjemeništarce iz različitih krajeva svijeta, dječaci bili i seksualno zlostavljani. Policija navodno ima čak i imena svećenika-zlostavljača, no s njima neće izaći u javnost dok ne prikupi dovoljno dokaza. Uostalom, smatra Christian Rainer, biskup je morao znati što se događa jer s obzirom na količinu pronađenog materijala, s takvim je hobijem moralo biti upoznato više ljudi. Isto mišljenje imaju i mještani St. Poltena, jer ako su glasine doprle do njih, i biskup je za njih morao znati. To je bila njegova odgovornost, iako je neobično i to što su mještani od takvih govorkanja, prije nego što se policija umiješala, radije okretali glavu nego štogod poduzeli.

“Koliko nam je ovdje, u Austriji, crkva malo važna govori i to što su mještani St. Poltena trebali protiv biskupa Krenna prosvjedovati kod Pape za njegova trodnevnog posjeta. Okupilo se, međutim, svega par desetaka vjernika kojima je bilo dovoljno stalo i Papa ih stoga nije ni primio”, zaključio je sredovječni mještanin koji je na sam spomen da bismo ga htjeli fotografirati na brzinu ispio kavu i napustio terasu slastičarnice u blizini ordinatijata . Rado bi nam pomogao, kaže, ali kako ga se to zapravo ne tiče, ne bi želio davati izjave za novine. Njegovu tezu potvrđuju i konkretna istraživanja prema kojima je vidljivo da austrijski katolici u sve većem broju napuštaju instituciju crkve. Samo u posljednjih deset godina više od 200 tisuća njih prestalo se izjašnjavati katolicima. Samo 17 posto od svih katolika u Austriji ide na nedjeljnu misu, no čak 80 posto još uvijek će se vjenčati u crkvi, krstiti dijete ili tražiti oprost grijeha prije smrti.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika