Objavljeno u Nacionalu br. 464, 2004-10-05

Autor: Melisa Skender, Marina Biluš

ZAPOČELE ISPLATE TOP STIPENDIJA

Dodijeljeno prvih 4000 kuna za najbolje studente

Tradicionalna akcija Top stipendija za top studente koju je pokrenuo Nacional s partnerima VIPnetom, Ingrom, INOM, Podravkom i Diners Clubom obilježena je prošlog tjedna u atriju Muzeja Mimara prigodnim domjenkom gdje je 25 studenata uručen prvi iznos od 4000 kuna za novu akademsku godinu

Većina među 25 ovogodišnjih stipendista na pitanje u što namjeravaju uložiti prvu od deset mjesečnih uplata odgovara kako će prvo počastiti prijatelje.Većina među 25 ovogodišnjih stipendista na pitanje u što namjeravaju uložiti prvu od deset mjesečnih uplata odgovara kako će prvo počastiti prijatelje.Početak još jedne akademske godine top studenti, njih 25 koliko ih je odabrano među više od 300 prijava za Top stipendiju, obilježili su prigodnim domjenkom u atriju Muzeja Mimara prošlog tjedna, kad im je na račun sjelo prvih četiri tisuće kuna, iznos koji će primati i u idućih devet mjeseci. Time je zatvoren još jedan krug već tradicionalne akcije koju je pokrenuo časopis Nacional, a u suradnji s agencijom Apriori komunikacije i njezinim direktorom Danijelom Koletićem pretvorena je u tradiciju kojoj je namjera promovirati važnost znanja kao osnovne pokretačke snage svakog društva.

Akciju su podržale i tvrtke poslovni partneri: VIPnet, Ingra, INA, Podravka i Diners Club, koje, ulažući u stipendije izvrsnih studenata, ulažu i u svoj budući kadar. Sveučilišta također pokazuju interes da zadrže studente koji se ističu svojom izvrsnošću kao znanstvene novake, a u čemu je podršku obećao pružiti i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Dragan Primorac. Prošlog tjedna u Mimari stipendistima je, u ime Ministarstva, na stipendiji čestitao Primorčev državni tajnik za znanost Slobodan Uzelac. Uz poslovne partnere, predstavnike pet tvrtki zahvaljujući kojima je stipendijski fond za ovu godinu iznosio milijun kuna, uručenju stipendija u Mimari prisustvovali su i prorektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Tihomir Hunjak, te prorektorica Sveučilišta u Osijeku Žaneta Ugarčić-Hardi. Prigodu nije propustio ni ministar gospodarstva Branko Vukelić.

“Ovo je zaista sjajna akcija jer predstavlja formulu uspješnosti ? ulaganje u mladost i ulaganje u znanje. Uvjeren sam da će ovi mladi studenti stipendije koje su im dodijeljene itekako znati iskoristiti za stjecanje novih znanja i stvaranje novih dobara u Hrvatskoj. Kao ministar gospodarstva, rada i poduzetništva želim istaknuti značaj obrazovanja i znanosti za razvoj hrvatskoga gospodarstva i vjerujem da će ovi mladi studenti pridonijeti da gospodarska slika naše zemlje u sljedećim godinama bude kvalitetnija”, smatra ministar Vukelić koji je studentima uručio kreditne kartice Diners Cluba za podizanje stipendije. Većina među 25 ovogodišnjih stipendista na pitanje u što namjeravaju uložiti prvu od deset mjesečnih uplata odgovara kako će prvo počastiti prijatelje. Na popisu želja je i dosad nedostupna literatura, a kako je za Nacional rekao Zoran Spasić, 23-godišnji apsolvent Zavoda za kineziologiju pri PMF-u u Splitu, sada mu neće biti problem ni iz inozemstva naručiti potrebne knjige.

“Posebno mi je drago što sam dobio ovu stipendiju ne toliko zbog novca, koji uvijek dobro dođe, koliko zbog činjenice da je na taj način i kineziologija kao znanost dobila svojevrsno priznanje. Znate što se obično misli o sportašima i studentima fizičke kulture, a ova stipendija dokaz je kako se i u ovo područje znanosti ipak misli ulagati”, optimističan je Spasić. Stipendiju za top studente i poslovni partneri akcije smatraju isplativim ulaganjem.

“Iznimno nam je drago što sudjelujemo u ovoj akciji jer smatramo da je jako važno pomoći mladim ljudima. I naša se tvrtka sastoji od mladih stručnjaka i vjerujemo da treba pomagati mladima kako bi jednog dana mogli što bolje raditi u hrvatskim kompanijama te tako pridonijeti boljitku cijele države”, izjavila je Dubravka Jusić, rukovoditeljica korporativnih komunikacija VIPneta, a da uložen novac odlazi u prave ruke uvjerena je i Sandra Obuljen iz Ingre.

Željka Kontent, direktorica sektora upravljanja ljudskim resursima Ine, rekla je kako u Ini očekuju da će jednoga dana neke od stipendista, koje kroz akciju “Top stipendije za top studente” sufinanciraju već treću akademsku godinu, i zaposliti u svojoj kompaniji. Poslovna strategija Podravke također je ljude i znanje prepoznala kao jedinu dugoročnu konkurentsku prednost, istaknuo je direktor korporativnih komunikacija Podravke Saša Blažeković, a iz koprivničke tvrtke također najavljuju kako će među današnjim stipendistima najvjerojatnije tražiti svoj budući rukovodeći kadar.

“Diners Club je od početka uključen u ovu akciju te namjeravamo i dalje nastaviti podržavati izvanrednu ideju. Što se samih studenata tiče, poručujem im da puno uče i napreduju”, kratak je u svojoj izjavi bio predsjednik uprave Diners Cluba Žarko Kraljević.

Izvrsnost studenata i kadrovski apetiti rukovodećih hrvatskih kompanija, a naravno i sveučilišnih ustanova koje bi darovite akademce voljele zadržati kao znanstvene novake, najvjerojatnije se mogu smatrati razlogom zbog kojeg je među odabranim stipendistima ove godine najviše onih koji se bave egzaktnim znanostima poput matematičara, biologa, studenata elektrotehnike, medicine, stomatologije. Unatoč tomu, ni druga područja nisu ostala zapostavljena. Stipendiju od ukupno 40 tisuća kuna dobio je tako ove školske godine i Domagoj Kresnik, student Visoke glazbene škole za glazbenu umjetnost po licenci Moskovskog konzervatorija, na odsjeku za kompoziciju. Mladić koji govori engleski, francuski, grčki, a poznaje i latinski jezik, već je sa 23 godine primljen u Društvo hrvatskih skladatelja.

“Mislim da novac od stipendije neću trošiti sad, nego ću čekati da se skupi svih 40 tisuća kuna i uložiti ih u nešto. Nisam još odlučio što bi to bilo, ali imam nekoliko ideja”, tajanstveno je na pitanje o tome u što namjerava uložiti stipendiju odgovorio mladi glazbeni umjetnik.

“Najprije ću počastiti društvo, a onda ćemo vidjeti”, kaže Srđan Maksimović, Kresnikov vršnjak i student elektrotehnike, odsjek računarstva na zagrebačkom FER-u. Studentskom džeparcu dodanih četiri tisuće kuna mjesečno bit će dovoljno i za putovanje, a Maksimović planira obići europske metropole. Često sudjeluje na međunarodnim studentskim natjecanjima, pa je tako već bio u Rumunjskoj, Poljskoj i Češkoj, a slobodno je vrijeme i novac kojim su nagrađeni njegovi iznimni rezultati na studiju odlučio najprije uložiti u putovanje u Amsterdam. Najveći dio stipendija najvjerojatnije će ipak biti ostavljen po knjižarama i, u konkretnom slučaju, računalnim trgovinama i servisima, jer svojim su dosadašnjim rezultatima ovi akademci već dokazali što im je u životu prioritet ? učenje, informiranost, znanje i osobno napredovanje.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika