Objavljeno u Nacionalu br. 473, 2004-12-07

Autor: Dean Sinovčić

TRIJUMF HRVATSKOG OLIMPIJSKOG ODBORA

Svjetska olimpijska elita u Dubrovniku

Najviši predstavnici gradova kandidata za Olimpijske igre 2012., New Yorka, Londona, Pekinga, Pariza i Madrida, okupili su se radi promocije svoje kandidature prošlog tjedna u Dubrovniku: bez obzira na ishod njihova nadmetanja, najveći dobitnik skupa je Hrvatski olimpijski odbor

Nikada do sada Hrvatska nije bila domaćin tako važnog sportskog događaja koji je u Dubrovniku okupio gradonačelnike najvećih svjetskih gradova poput newyorškog Michaela Bloomberga i elitnih bivših sportaša kao što je Sebastian Coe, ali i onih kojNikada do sada Hrvatska nije bila domaćin tako važnog sportskog događaja koji je u Dubrovniku okupio gradonačelnike najvećih svjetskih gradova poput newyorškog Michaela Bloomberga i elitnih bivših sportaša kao što je Sebastian Coe, ali i onih kojDubrovnik je proteklog vikenda centar svjetskog olimpijskog pokreta jer je u hotelu Excelsior održana 33. godišnja skupština Europskih olimpijskih odbora. S obzirom na to da je u tijeku kandidatura gradova za dobivanje organizacije Olimpijskih igara 2012. godine te da su se u Dubrovniku promovirale kandidature Moskve, New Yorka, Madrida, Londona i Pariza, zbog tog su se događaja u Hrvatskoj pojavila najpoznatija imena svjetskog olimpijskog pokreta na čelu s Jacquesom Roggeom, predsjednikom Međunarodnog olimpijskog odbora i Mariom Pescanteom, predsjednikom Europskog olimpijskog odbora. Nikada do sada Hrvatska nije bila domaćin tako važnog sportskog događaja koji je u Dubrovniku okupio gradonačelnike najvećih svjetskih gradova poput newyorškog Michaela Bloomberga i elitnih bivših sportaša kao što je Sebastian Coe, ali i onih koji nisu poznati samo zbog sportskog utjecaja poput Timothyja Shrivera, člana obitelji Kennedy i brata Marije Shriver, supruge Arnolda Schwarzeneggera. Svi oni došli su kako bi lobirali, povećavali europski i svjetski utjecaj te predstavljali svoje države kao oličenje olimpizma i sportskog duha.
Za organizaciju takvog događaja potrebno je imati i te kakav utjecaj u Međunarodnom olimpijskom odboru. U ovom slučaju nema nikakve sumnje da je presudan utjecaj imao Antun Vrdoljak, hrvatski član MOO-a i veliki prijatelj Marija Pescantea koji je već dovodio Roggea u Hrvatsku, pokazivao mu Dalmaciju i trudio se uvjeriti ga da je Dubrovnik idealno mjesto za organizaciju takvog događaja. Uostalom, Europski olimpijski odbor utemeljen je 1969. godine upravo u Dubrovniku pa je na neki način taj grad i zaslužio biti domaćin tako važnom sportskom događaju. Kada je u četvrtak dolazio u Dubrovnik, Antun Vrdoljak bio je nevjerojatno sretan, a oni koji su se s njim vozili po Dubrovniku kažu da je u jednom trenutku čak zapjevao ariju koja je svirala na radiju. Međutim, u petak ujutro, kada je počela skupština Europskih olimpijskih odbora, Vrdoljak se ni sa čim nije isticao, nije se gurao pred novinare želeći istaknuti svoje zasluge, već se maksimalno pobrinuo za to da boravak Roggea u Hrvatskoj prođe u redu te je s njim u petak odletio za Zagreb. Ipak, u toj velikoj brizi, Vrdoljak je izgubio osobnu kartu koja je poslije nađena i predana djelatnicima HOO-a.
S obzirom na to da su nacionalni olimpijski odbori dobrostojeće organizacije, predstavnici 48 zemalja te brojni drugi gosti sami su si platili troškove puta i smještaja. Neki od njih došli su vlastitim avionom, poput jordanskog princa Feisala Al Husseina, predsjednika jordanskog olimpijskog odbora, drugi su se također koristili privatnim avionima poput moskovskog dogradonačelnika Valerija Chantseva, gradonačelnika New Yorka Bloomberga i gradonačelnika Pariza Bertranda Delanoa, a neki su bili skromniji, poput gradonačelnika Madrida Alberta Ruiza Gallardona te predsjednika MOO-a Jacquesa Rogguea koji su redovitim linijama preko Zagreba stigli u Dubrovnik.
Za medije je najveća zvijezda među dubrovačkim gostima bio Michael Bloomberg, gradonačelnik New Yorka, koji silno želi organizaciju Olimpijskih igara 2012. Bloomberg i njegova ekipa u detalje su isplanirali svoju promociju te su zahtijevali da održe konferenciju za novinare na terasi hotela Excelsior iako je padala kiša i puhao vjetar. Bloomberg je inzistirao da se na TV snimkama i fotografijama u pozadini vide dubrovačke zidine. Kako mu kosa ne bi vijorila, njegovi su kolege od domaćina zatražili lak za kosu koji mu je, poslije se vidjelo, i te kako koristio. Za loše vrijeme nije mario, izjavio je da mu je ovakvo vrijeme draže od sunčanog jer se kroz sivo nebo naziru otoci u daljini. Vjerojatno bi isto rekao i da su padale sjekire, a kako bi se dodatno dodvorio domaćinima, pozvao je Dubravku Šuicu, gradonačelnicu Dubrovnika, u posjet New Yorku.
Po samouvjerenosti u dobivanju organizacije Igara jedini mu može konkurirati Sebastian Coe, prije dvadesetak godina najbolji svjetski trkač na 800 i 1500 metara. Kako gradonačelnik Londona Ken Livingstone nije mogao doći u Dubrovnik, Sebastian Coe je kao predsjednik organizacije London 2012 predstavljao kandidaturu tog grada. Coe izgleda jednako kao i prije 20 godina, uvjeren je u pobjedu Londona i prema trenutačnim kalkulacijama New York i London najveći su favoriti za dobivanje Olimpijskih igara 2012. Odmah do njih je i Pariz čiji je gradonačelnik Bertrand Delanoe posjetio Dubrovnik. Poznat po tome što ne krije homoseksualne sklonosti, Delanoe se istaknuo i nepoznavanjem engleskog jezika zbog čega mu je u susretima s novinarima pomagao prevoditelj. Osobito je srdačan bio susret Delanoea i Bloomberga gdje su se izgrlili i izljubili kao da dijele iste političke nazore iako je poznato da je Bloomberg republikanac, a politici republikanaca, osobito oko rata u Iraku, suprotstavljala se većina Francuza. Delanoe je odmah pozvao Bloomberga da što prije posjeti Pariz jer Bloomberg do sada nikada nije bio u Parizu. “O ljepotama Pariza pričali su mi i moja bivša supruga i moja kći tako da ću sigurno posjetiti Pariz”, odgovorio mu je Bloomberg čija kći je sportašica, trenira jahanje, i nada se putu na Olimpijske igre u Peking 2008. godine.
Dva grada koja imaju male šanse za dobivanje Olimpijskih igara 2012. godine su Madrid i Moskva. Madrižani tvrde da već imaju 60 posto izgrađenih objekata, a od onog što trebaju izgraditi 90 posto može biti dovršeno do 2007. godine. Međutim, na službenom predstavljanju kandidature osjetio se manjak samopouzdanja, gradonačelnik Gallardon uopće se prije nastupa nije kretao među novinarima i promovirao Madrid, a odmah nakon promocije je s pratećom ekipom požurio na avion. Kao da osjećaju kako nakon Barcelone 1992. godine u roku od 20 godina nije realno da Španjolska opet organizira jedno takvo natjecanje. S druge strane, dogradonačelnik Moskve Valerij Chantsev, iako također ne govori engleski, uz pomoć je prevoditelja sate provodio s novinarima. Ni novinari nisu imali ništa protiv, ipak je njegova savjetnica Julia Bordovski bila najzgodnija djevojka u hotelu Excelsior iako konkurencija nije bila velika.
Predstavnici pet gradova kandidata imali su 12 minuta za predstavljanje svojih gradova i realno je nemoguće očekivati da se u 12 minuta može objasniti zašto netko zaslužuje organizaciju Olimpijskih igara. Svi gradovi igraju na istu kartu ? svi sportski događaji zbivat će se u radijusu od maksimalno 10 kilometara, svima je promet odlično organiziran, kod svih je infrastruktura u vrlo dobrom stanju a jedini novitet je bio isticanje multikulturalnosti pa se tako govorilo koliko predstavnika različitih nacionalnosti živi u New Yorku ili Parizu pa će se, tim slijedom, sportaši iz cijelog svijeta osjećati u njihovu gradu kao kod kuće. Dapače, Bloomberg je istaknuo da u New Yorku postoje stotine restorana s nacionalnim kuhinjama pa će, valjda, gosti iz različitih zemalja u New Yorku sigurno naći mjesto gdje mogu jesti kao kod kuće. Konačna odluka o gradu domaćinu bit će donesena 8. srpnja 2005. godine u Singapuru na godišnjoj skupštini Međunarodnog olimpijskog odbora.
U tom cjelokupnom društvu isticao se jordanski princ Feisal Al Hussein,41-godišnji sin jordanskoga kralja, predsjednik Jordanskog olimpijskog odbora koji nam je priznao da je ovdje došao učiti. On je prošle godine postao predsjednik i želio bi učiniti sve da se sport u Jordanu što više promovira. Želio bi lobiranjem postići da se Jordan uključi u zemlje koje sudjeluju na Mediteranskim igrama, iako ne spada u mediteranske zemlje. Ujedno uči kako izgledaju promocije gradova kandidata kako bi se Jordan mogao kandidirati za Pan-Arapske sportske igre.
Naravno, za hrvatsku je ovaj događaj od neprocjenjive važnosti. Rješavali su se domaći problemi pa smo tako čuli kako se novi tajnik HOO-a Josip Čop opire ideji da se financijski pomogne Vaterpolskom savezu. Taj savez, čiji je novi predsjednik Perica Bukić, mora zbog izgreda u Sloveniji na finalu europskog prvenstva u vaterpolu platiti kaznu od 100.000 eura. Do sada je plaćeno samo 10.000 eura, sljedeća rata od 30.000 eura dolazi na naplatu za nekoliko dana i ako je Vaterpolski savez ne plati, naša će reprezentacija biti izbačena sa sljedećeg Svjetskog prvenstva u vaterpolu koje će se održati u Montrealu. O porastu međunarodnog utjecaja ne moramo ni govoriti, s obzirom na to da u HOO-u stalno razmišljaju o kandidaturama za europska i svjetska prvenstva u raznim sportovima. Takvi događaji daju Zlatku Mateši i njegovu HOO-u sve veće i veće šanse.

'Newyorški gradonačelnik Michael Bloomberg pozvao je dubrovačku gradonačelnicu u posjet'VALERIJ CHANTSEV, dogradonačelnik Moskve
NACIONAL: Zašto Moskva zaslužuje dobivanje Olimpijskih igara 2012. godine? – Nitko ne može poreći kvalitetu ruskih sportaša koji su postizali svjetske i olimpijske rekorde. Samo u Moskvi živi više od 500 olimpijskih prvaka. Godine 2012. bit će stota godišnjica od prvog pojavljivanja Rusa na Olimpijskim igrama 1912. godine u Stockholmu. U tih 100 godina ostvarili smo tako mnogo velikih uspjeha a da pri tom nismo organizirali Olimpijske igre u pravom smislu te riječi. Već sam više puta rekao da smo organizirali Olimpijske igre 1980. No, tada su mnoge zemlje, uključujući Ameriku, bojkotirale te Igre iz političkih razloga i sportašima je bio zabranjen nastup. Zato vjerujemo da zaslužujemo cjelokupne Olimpijske igre, osobito ako se zna za naš doprinos Olimpijskim igrama. Prije 24 godine politika se umiješala u sport i zato nismo mogli organizirati prave Olimpijske igre. Vjerujemo da je stogodišnjica dobar razlog za proslavu i željeli bismo da ga olimpijska obitelj proslavi s nama u Moskvi. Mislim da bismo organizirali spektakularne igre.
NACIONAL: Pribojavate li se da bi političke odluke ili utjecaj korporacija mogao odlučiti tko će biti domaćin Olimpijskih igara? – Baš zbog toga i želimo dobiti organizaciju Igara. Mi smo zemlja koja je do sada bila više puta žrtva tih uplitanja u sportske odluke. Naš nastup je pošten, ne kršimo nikakva pravila i željeli bismo da na takav način dobijemo organizaciju Igara.
NACIONAL: Domaćin Igara mora se brinuti o sigurnosti svih sportaša i gostiju. Bojite li se mogućih terorističkih prijetnji Čečena ili nekog drugog? – Cijeli svijet zabrinut je zbog terorizma i svaki grad jednako je izložen terorizmu. Mi garantiramo najveću razinu sigurnosti u slučaju da se Igre organiziraju u Moskvi. Organizirali smo brojna vrhunska svjetska natjecanja, samo prošlog tjedna organizirali smo finale teniskog Fed Cupa, svjetski kup u klizanju i svjetski kup u gimnastici. Nije bilo ni incidenata ni kritika. Zato jamčimo razinu sigurnosti kakvu zahtijeva Međunarodni olimpijski odbor.
NACIONAL: Koliko novca ćete potrošiti na promociju Moskve za ovu kandidaturu, a koliko na organizaciju Igara ako ih dobijete? – Mislimo da je 25 milijuna dolara sasvim dovoljno za promociju Moskve. Ako dobijemo organizaciju Olimpijskih igara 2012., naš olimpijski odbor izračunao je da ćemo potrošiti 1,76 milijardi dolara. Vjerujemo da bi financijski profitirali pri čemu državna sredstva ne bi prelazila sedam posto cjelokupnog proračuna.

SEBASTIAN COE, predsjednik projekta London 2012
NACIONAL: Kako se osjećate sada kada više niste atletičar, ali se borite za dobivanje organizacije Olimpijskih igara? – To je vrlo uzbudljiv posao. Privilegija je nastojati dobiti organizaciju Olimpijskih igara za svoj grad. To je čast, ali i vrlo zahtjevan posao, a ja uživam u jednom i drugom.
NACIONAL: Koja je prednost Londona u ovoj kandidaturi? – Glavna prednost Londona je London. To je najuzbudljiviji grad na planetu, kulturno najkreativniji i najraznovrsniji, a to mogu reći jer živim tamo. Također, sport je strast za ljude koji žive u Londonu kao i za sve Britance. Naša je prednost što se možemo koristiti starim stadionima kao što su Wimbledon i Wembley, a nove ćemo sportske centre izgraditi u kompaktnom olimpijskom parku. Vjerujem da svi gradovi kandidati imaju kapacitete za organizaciju Olimpijskih igara, a ja kao predsjednik projekta “London 2012” trebam osigurati da Međunarodni olimpijski odbor točno zna i shvaća što mi to radimo. Angažirali smo sve svoje snage, a neka ostali gradovi brinu svoje brige.
NACIONAL: Koliki je proračun Londona za promotivne aktivnosti, a koliki u slučaju da dobije organizaciju igara? – Olimpijski proračun je 2,37 milijardi funti od čega će se 1,5 milijardi funti dobiti iz nacionalne lutrije, a ostatak novca od prodaje televizijskih prava, ulaznica i mnogih drugih izvora. No, svi ti troškovi neće opteretiti građane Velike Britanije, naše financiranje bit će transparentno.
NACIONAL: Koliko je London siguran grad s obzirom na moguće terorističke prijetnje? – Svaki grad koji se kandidira nastoji sportašima pružiti maksimalnu sigurnost. London ima vrhunske policijske snage i vrlo dobru infrastrukturu koja će poslužiti u toj borbi. Uostalom, nekoliko posljednjih Olimpijskih igara organizirano je uz pomoć i ekspertize sigurnosnih snaga Velike Britanije.
NACIONAL: Prije 20 i više godina vaš najveći konkurent na stazi bio je Steve Ovett. Gdje je on sada i u kakvim ste odnosima? – Steve Ovett živi u Australiji, u Queenslandu. Nakon Božića provest ću s njim nekoliko dana.

BERTRAND DELANOE, gradonačelnik Pariza
NACIONAL: Zašto bi Pariz trebao dobiti organizaciju Olimpijskih igara 2012. u usporedbi s ostalim gradovima? – Mi izražavamo veliku ljubav prema Igrama i smatramo da smo ih zaslužili. Pariz se ne može uspoređivati s ostalim gradovima, ali vam mogu reći koje su naše prednosti. Imamo jako dobre odnose s ostalim kandidatima. Kao i u svakom drugom nadmetanju, svatko želi pobijediti, ali s puno respekta prema ostalim kandidatima. Kao i svi sportaši, i mi u ovom natjecanju jako mnogo treniramo, naša je momčad vrlo jaka, osjeća se zajedništvo i to nas ističe među ostalim kandidatima.
NACIONAL: Koliko ćete novca potrošiti za dobivanje i organizaciju Igara? – Proračun troškova kandidature i promocije Pariza iznosi 27 milijuna eura, a pola od tog iznosa dolazi iz privatnih izvora. Proračun organizacije Igara iznosi nešto više od četiri milijarde eura. Kao i kod prikupljanja novca za kandidaturu Pariza, i kod prikupljanja sredstava za organizaciju oslonit ćemo se na privatan sektor, velike francuske kompanije, tako da francuski porezni obveznici uopće neće osjetiti troškove organizacije Olimpijskih igara.
NACIONAL: Danas ste se susreli s gradonačelnikom New Yorka Michaelom Bloombergom. Usprkos tomu što je republikanac i što su se američki i francuski predsjednik Bush i Chirac sukobljavali oko rata u Iraku, pozvali ste ga da posjeti Pariz. – Kao prvo, gradonačelnici međusobno imaju odlične odnose bez obzira na političke razlike. Mi dijelimo iste probleme i pokazujemo istu strast prema gradovima koje vodimo. Volim Ameriku, pokazao sam to time što sam bio jedini strani gost na skupštini gradonačelnika američkih gradova. No, mi smo svi slobodni, različiti ljudi i ponekad se ta različitost više ili manje ističe. Ali to ne utječe na osnovne vrijednosti kao što su demokracija i sloboda.

Vezane vijesti

Đakić podupire Kosor, Šuica nije htjela otkriti svog favorita

Đakić podupire Kosor, Šuica nije htjela otkriti svog favorita

Nakon sjednice predsjedništva HDZ-a u središnjici stranke započela je sjednica Nacionalnog vijeća stranke. Uoči početka sjednice Josip Đakić… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika