Objavljeno u Nacionalu br. 473, 2004-12-07

Autor: Marina Biluš

EKSKLUZIVNI INTERVIEW S GRADONAČELNIKOM NEW YORKA

'New York je bogat grad i novac neće biti problem'

Michael Bloomberg, gradonačelnik New Yorka i milijarder, govori za Nacional o olimpijskoj kandidaturi svoga grada, terorističkim napadima i američkom predsjedniku

Demokrat, koji je tek 2000. godine prešao u republikanski tabor, zaljubljenik je u medije za koje tvrdi da su moćniji od političkih stranaka.Demokrat, koji je tek 2000. godine prešao u republikanski tabor, zaljubljenik je u medije za koje tvrdi da su moćniji od političkih stranaka.Newyorški gradonačelnik Michael Bloomberg prošli je tjedan prvi put posjetio Hrvatsku kako bi na 33. Skupštini europskih olimpijskih odbora u Dubrovniku lobirao za New York, grad kandidat za domaćina Olimpijskih igara 2012. godine. Taj američki milijarder na mjestu gradonačelnika Velike Jabuke zamijenio je svog stranačkog kolegu, republikanca Rudolpha Giulianija. U želji da se domogne gradonačelničke fotelje, Bloomberg je za predizbornu kampanju 2001. potrošio mnogo više novca od bilo kojeg drugog kandidata, a prema nekim procjenama riječ je o 45 milijuna dolara vlastitog novca. Doduše, bogatašu njegova kalibra potrošena suma nije bila velik problem s obzirom na to da je navodno “težak” više od 5 milijardi dolara. Demokrat, koji je tek 2000. godine prešao u republikanski tabor, zaljubljenik je u medije za koje tvrdi da su moćniji od političkih stranaka. To ne čudi jer je Bloomberg zapravo medijski tajkun koji je svoje bogatstvo stekao osnovavši “Bloomberg L.P.”, kompaniju specijaliziranu za poslovno informiranje. Dio njegova moćna medijskog carstva je i financijska novinska agencija “Bloomberg News” koja danas ima 80 ureda u svjetskim poslovnim centrima, radiopostaja čiji se program emitira u više od 200 američkih gradova, te financijska satelitska televizija koja je postala jedan od najvažnijih svjetskih financijskih medija. Michaelu Bloombergu su 63 godine, rođen je u Bostonu i potječe iz skromne obitelji ruskih doseljenika. Studij ekonomije plaćao je radeći na sveučilišnom parkiralištu, a unatoč golemu bogatstvu i danas na posao odlazi podzemnom željeznicom. Trči svako jutro, svakodnevno čita sedam dnevnih listova, kaže da nikad ne gleda televiziju i da obožava lijepe i uspješne žene.

O PREDNOSTIMA NEW YORKA 'New York je drugi dom cijelom svijetu i sam je zapravo kao jedno veliko olimpijsko selo' O PRIJETNJI OD TERORIZMA 'Države koje se nisu pokušale suprotstaviti terorizmu postale su za njega laka meta i to je svima jasno' O STRANAČKOJ POLITICI 'Ne postoji demokratski ili republikanski način da počistimo smeće. Treba ga samo počistiti' MISIJA JORDANSKOG PRINCA Princ Feisal Al Hussein došao je u Dubrovnik učiti kako predstaviti Jordan kao kandidata za Panarapske igreNACIONAL: Razlog vašem prvom posjetu Hrvatskoj je promoviranje kandidatura za domaćina Olimpijskih igara 2012. gdje se New York natječe u iznimno jakoj konkurenciji uz Moskvu, London, Pariz i Madrid. Što biste rekli da New York ima, a ostali gradovi nemaju? – Ne mogu odgovoriti na to pitanje jer ne znam što ostali gradovi mogu ponuditi. No ono što znam je da je New York idealan grad za Olimpijske igre. Već sama poslovica da ako uspiješ u Velikoj Jabuci možeš uspjeti bilo gdje, dovoljno govori u prilog našoj kandidaturi. New York je grad u kojem se oni koji nisu spremni na natjecanje i konkurenciju vjerojatno ne osjećaju ugodno. Taj grad sam po sebi predstavlja izazov. Želio bih da svi znaju da je New York itekako predan ideji o kandidaturi za domaćina Olimpijskih igara i da bi to za naš grad značilo neopisivu čast. Nekoliko je čvrstih razloga zbog kojih mislim da bi New York bio najbolji domaćin najveće sportske manifestacije u svijetu. Vjerujem da New York predstavlja sve ono što predstavljaju i same Igre. New York nije grad za one koji se žele samo izležavati u životu, a uvjeren sam da duh tako dinamičnoga grada idealno korespondira s duhom Olimpijskih igara. New York je grad sanjara, grad ljudi koji uvijek žele bolje, više, jače, a uz to je uistinu mjesto prepuno različitosti. Upravo je različitost ujedinjena istim ciljem i duhom ono što Olimpijske igre predstavljaju kroz povijest. U njemu žive sve nacije, sve rase, sve religije ovog svijeta. New York je drugi dom cijelom svijetu i sam je zapravo kao jedno veliko Olimpijsko selo. Novinari su me pitali koliko će novca New York potrošiti na organizaciju Olimpijskih igara ako bude izabran za domaćina. Želim da svi znaju da novac neće biti problem. New York je velik grad velikodušnih ljudi. U njemu se svakodnevno stvaraju golema bogatstva i bez problema možemo financirati Olimpijske igre. Novac neće biti problem.

NACIONAL: Vjerujete li da New York do 2012. godine neće imati razloga strahovati zbog mogućih terorističkih napada? – New York i Amerika nisu jedini koji trebaju strahovati. Terorizam je na žalost prijetnja cijelom svijetu. Tužno je, ali i istinito da će nad životima svih nas vjerojatno uvijek visjeti prijetnja terorizma. Sloboda je nešto neprocjenjivo, ali nešto za što se svaka zemlja na svijetu morala izboriti krvlju i žrtvama. Jednako tako, svaka zemlja koja se nije zaštitila od terora koji joj je prijetio, tu je slobodu izgubila ili je nikada nije ni stekla. Ne vjerujem da će se to ikada promijeniti, no uvjeren sam da borba protiv terorizma nije uzaludna i besmislena. Svjestan sam da rat u Iraku nije popularan, ali sam siguran da nakon njega nitko ne može poreći da teroristi od početka tog rata puno teže postižu svoje ciljeve. Države koje se nisu pokušale suprotstaviti terorizmu, postale su za njega laka meta i to je svima jasno. Bilo bi divno da možemo reći da u budućnosti ni kap krvi neće biti prolivena u borbi protiv terorističkog zla, ali to bi bilo nerealno…

NACIONAL: Jesu li se Newyorčani oporavili od šoka i patnje koja ih je pogodila 11. rujna. 2001. godine? – Obitelji i bližnji žrtava koje su poginule 11. rujna nisu se oporavili, nisu preboljeli i nisu zaboravili. No grad je preživio, zapravo naučio je živjeti s tom patnjom. Morali smo se oporaviti i mislim da nam to uspijeva. Turizam cvjeta, stopa kriminala u stalnom je padu i nikada nije bila tako niska, obrazovni i zdravstveni sustav se uvelike popravio. U tom smislu grad je ponovno oživio. Ali New York nikada neće i ne smije zaboraviti svoje žrtve.

NACIONAL: Na mjesto gradonačelnika New Yorka došli ste nakon Rudolpha Giulianija koji je nakon 11. rujna postao iznimno popularan gradonačelnik. Je li bilo teško zamijeniti čovjeka za kojeg Newyorčani tvrde da je preporodio njihov grad? – Mislim da nikada nisam ni trebao niti sam nastojao popuniti njegovo mjesto. Rudolph Giuliani je moj vrlo dobar prijatelj, podržavao me u kampanji za gradonačelnika i na tome sam mu zahvalan. Kada je on vodio grad, odlično je radio svoj posao i tijekom svog mandata riješio je mnoge probleme. No u gradu se uvijek rađaju nove poteškoće koje sada pokušavam riješiti. Imam svoje načine, svoje izvore i vjerujem da posao gradonačelnika New Yorka obavljam prilično dobro. No mislim da je jako nezahvalno uopće uspoređivati gradonačelnike. Svi mi imamo svoje uspjehe i neuspjehe, uspone i padove.

NACIONAL: New York uživa imidž najliberalnijega grada na svijetu. Nije li paradoksalno da ga već godinama vode republikanci koji su, kako znamo, konzervativni? – Triput za redom Newyorčani su za gradonačelnika izabrali republikanca iako u gradu omjer 5:1 ide u korist demokrata. To samo pokazuje da kruta politika nije uvijek presudna. Mnogi ljudi, iako uvjerenjem liberalni demokrati, kada su u pitanju važne stvari donošenje odluke ipak žele povjeriti republikancima. To i ne treba čuditi jer, kako ja volim reći, ne postoji demokratski ili republikanski način da počistimo smeće. Njega jednostavno treba počistiti. Tako se i ja, koliko je god moguće, trudim pozornost usmjeriti na rješavanje problema u gradu, a manje na to uime koje stranke to radim.

NACIONAL: Kada govorimo o republikancima, nemoguće je ne spomenuti i ponovno izabranog predsjednika SAD-a Georgea W. Busha. Je li vam on prijatelj? – Predsjednik Bush i ja prilično se dobro poznajemo. Ne mogu reći da smo bliski prijatelji, ali ako ga nazovem on će se javiti. Georgea W. Busha maksimalno sam podržao u njegovoj nedavnoj predsjedničkoj kampanji i mislim da dobro radi svoj posao. No općenito ne volim ocjenjivati političare. Ja vam to ovako gledam – niti će Bush za 10 godina biti predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, niti ću ja biti gradonačelnik New Yorka. Ono što je uistinu bitno je da su i od njega i od mene i od svih ostalih političara puno važnije same države, gradovi, škole, bolnice i sve ono što čini i utječe na živote svih nas. Političari su nevažni u usporedbi s tim. Život treba promatrati na duge staze.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika