Objavljeno u Nacionalu br. 483, 2005-02-15

Autor: Dean Sinovčić

55. BERLINALE

Bez hollywoodskih zvijezda i s malo dobrih filmova

Ovogodišnji berlinski festival nije ugostio nijednu filmsku zvijezdu čiji honorar po filmu iznosi 20 mil. dolara, a u program nije uvršten ni jedan konkurent za Oscara jer je direktor Dieter Kosslick odlučio da se festival mora istaknuti filmovima i zanimljivim temama

S obzirom na to kako je sastavljen ovogodišnji žiri u Berlinu, na kraju bi nas mogli iznenaditi pobjednici. Predsjednik je Roland Emmerich, Nijemac koji se u Hollywoodu proslavio ultraskupim filmovima kao što su ?Godzilla? i ?Dan neS obzirom na to kako je sastavljen ovogodišnji žiri u Berlinu, na kraju bi nas mogli iznenaditi pobjednici. Predsjednik je Roland Emmerich, Nijemac koji se u Hollywoodu proslavio ultraskupim filmovima kao što su ?Godzilla? i ?Dan neNakon što su se prošle godine festivali u Cannesu i Veneciji natjecali tko će dovesti više hollywoodskih zvijezda, očekivalo se da će im i berlinski, treći najveći festival na svijetu, nastojati konkurirati. Dogodilo se sasvim suprotno. Organizatori ovogodišnjeg berlinskog festivala, koji se održava od 10. do 20. veljače, nisu htjeli dovesti ni jednu veliku zvijezdu čiji honorar po filmu doseže 20 milijuna dolara, čak nisu doveli ni jedan film koji je ozbiljan konkurent za Oscara, kao što su to činili prethodnih godina. Jednostavno, direktor festivala Dieter Kosslick odlučio je da se festival mora istaknuti filmovima i zanimljivim temama a ne skupim zvijezdama. Kad imate dobre filmove, to je prihvatljivo, ali prva polovica berlinskog festivala nije ponudila film koji se natječe za nagradu Zlatni medvjed o kojem bi svi pisali hvalospjeve. Festival je otvorio film ?Man to Man? francuskog redatelja Regisa Wargniera, čime se odustalo od taktike prethodnih godina kad su festival u Berlinu otvarali američki kandidati za Oscara, lani ?Studengora? a prije dvije godine ?Chicago?. Taj je film odabran u skladu s Kosslickovom namjerom da se festival pozabavi temama iz i oko Afrike. Ali, avaj, film ?Man to Man? s Josephom Fiennesom kao znanstvenikom, koji potkraj 19. stoljeća uz pomoć pustolovke koju glumi Kristin Scott Thomas otima dvoje Pigmejaca jer misli da su oni ?karika koja nedostaje? u razvoju ljudske vrste, nije oduševio nikoga iako je korektno režiran, ali i pomalo dosadan. Na konferenciji za novinare redatelj i glumci uvjeravali su sve oko sebe da je riječ o ozbiljnom filmu koji se ujedno bavi rasizmom, ali tu dosadu razbila je indijska novinarka koja je pitala Wargniera koliko je promijenio temu knjige po kojoj je snimao film. ?Oprostite, ali film koji ste gledali nije snimljen prema knjizi nego prema originalnom scenariju?, hladno je odgovorio Wargnier, na što je novinarska kratko reagirala sa ?ups, sorry?. Sad znate koliko je filmskim autorima teško s neinformiranim novinarima. Kudikamo bolji ?afrički? film je ?Hotel Ruanda?, jedini s nominacijama za Oscara u Berlinu, ali ne u konkurenciji za Zlatnog medvjeda. Don Cheadle, nominiran za Oscara za najbolju mušku ulogu, voditelj je hotela u kojem se skrivaju stotine Tutsija od pokolja Hutua za vrijeme rata u Ruandi, a film se temelji na istinitom događaju. Uz Cheadlea, u Berlinu se pojavila i Sophie Okonedo, nominirana za Oscara za najbolju sporednu ulogu.

55. Berlinale je okupio filmove koji obrađuju teme iz i oko Afrike te ističu seks kao problematiku Na projekciji filma 'Oprosti' za kung fu' Ognjena Sviličića cijelo kino se grohotom smijalo brojnim komičnim scenama Ronald Emmerich, redatelj hollywoodskih skupih filmova, odlučivat će o kvaliteti malih, neameričkih filmova kakvih je većina u konkurencijiNakon tako slabašnog otvorenja mnogi su pomislili da je film ?Asylum?, prikazan drugog dana, trebao otvoriti festival. Jedan novinar glasno je to rekao na konferenciji za novinare, popljuvavši ?Man to Man? i hvaleći ?Asylum?. Na to mu je Hugh Bonneville, koji glumi u oba filma, rekao ?baš vam hvala, ovo je bilo divno?. ?Asylum? je apsolutni glumački povratak 41-godišnje Natashe Richardson čiji se suprug u ovom filmu zapošljava u umobolnici gdje se ona zaljubljuje u jednog od pacijenata koji se tamo našao jer je ubio svoju suprugu. Rađen prema knjizi Patricka McGratha koju je za film preradio Patrick Marber, scenarist ?Bliskih odnosa?, ?Asylum? se pokušavao snimiti šest godina i tek je sada ta avantura uspješno okončana. Natasha Richardson u Berlin je došla bez supruga Liama Neesona a na crvenom tepihu pojavila se s takvim dekolteom da se zapitate postoji li u Americi ljepša glumica od nje. Tako lijepa dominirala je i na partyju u povodu filma u kockarnici na 37. katu hotela “Park Inn” na Alexanderplatzu. Čak ni nekolicina napumpanih mladih sponzoruša na partyju nije joj mogla konkurirati. Budući da je njezina majka Vanessa Redgrave svakog ljeta u Hrvatskoj, rekla nam je da je već čula najljepše priče o Hrvatsskoj i da je namjerava posjetiti, ali ne zna kad. Možda se to dogodi već ovog ljeta jer direktor sarajevskog festivala Miro Purivatra već godinama pokušava u Sarajevo dovesti Natashu Richardson i Liama Neesona, ima obećanje Vanesse Redgrave da će mu pomoći, a Hrvatska nije daleko.

Tko zna koji bi film mogao zadovoljiti ovogodišnji žiri? U konkurenciji su tri američka, od čega su dva već prikazana. ?Thumbsucker? je jedan od onih malih filmova koji se vjerojatno nikada ne bi snimili da u njemu ne glumi neka megazvijezda. U ovom slučaju to je Keanu Reeves koji ima malu ulogu zubara, dovoljnu da se zbog njega uloži novac u snimanje. On se na jedan dan pojavio u Berlinu, ali samo zato jer je prethodnih dana putovao Europom promovirajući svoj novi visokobudžetni triler ?Constantine? pa mu je bilo usput svratiti u Berlin. Drugi prikazani američki film je ?In Good Company? s Dennisom Quaidom i Scarlet Johansson, neozbiljan za ovakav festival, klasičan ?crowd pleaser?, film za široke narodne mase koji nema što tražiti u konkurenciji za Zlatnog medvjeda. Treći film bit će prikazan u četvrtak, ?Life Aquatic? s Billom Murrayem. Autori su od njega mnogo očekivali, a on je već, pomalo nezasluženo, propao u američkim kinima i kod američke kritike te ostao bez nominacija za Oscara. Uvrijeđeni glumci sad ne žele doći u Berlin pa se očekuju samo redatelj Wes Anderson i glumica Angelica Huston.

S obzirom na to kako je sastavljen ovogodišnji žiri u Berlinu, na kraju bi nas mogli iznenaditi pobjednici. Predsjednik je Roland Emmerich, Nijemac koji se u Hollywoodu proslavio ultraskupim filmovima kao što su ?Godzilla? i ?Dan nezavisnosti?. Tko je on da sudi o kvaliteti malih, neameričkih filmova, kakvi su većinom u konkurenciji za Zlatnog medvjeda? Čudan je i izbor Nina Cerrutija, modnog maga koji je nekoć davno radio na nekim filmovima jer su u njima glumci nosili njegova odijela. U žiriju je i Bai Ling, kineska glumica koja radi u Hollywoodu a na ovom festivalu promovira samu sebe. Prvog dana pojavila se na službenom fotografiranju žirija odjevena u traperice i top koji je bio toliko prozračan da su joj grudi s lakoćom izvirivale, na radost fotografa. Na otvorenju festivala pojavila se u ekstravagantnoj haljini s najdubljim mogućim dekolteom i tako odjevena rasplesala se na partyju nakon projekcije. Nije teško pogoditi što se dogodilo. Njemački tabloidi sutradan su objavili amaterske fotografije koje su im dostavili uzvanici na partyju na kojima se vidi kako Bai Ling rukama prekriva svoje gole grudi koje su joj ispale iz haljine. Svaki dolazak na projekciju filma u službenoj konkurenciji za nju je modni događaj, tako da će sigurno biti najviše fotografirana osoba ove godine u Berlinu.

U najavama za ovogodišnji festival, uz afričke teme, isticao se i seks kao filmska tema. Seks prodaje sve, ali u Berlinu baš i ne. U nedjelju je prikazan dokumentarac ?U dubokom grlu? o fenomenu čuvenog pornića ?Duboko grlo?. Iako je taj dokumentarac prije dva tjedna prikazan na festivalu u Sundanceu, u Berlinu nitko ne mari za njega pa se tako na konferenciji za novinare kojoj su prisustvovali redatelji Randy Barbato i Fenton Bailey pojavilo samo dvadesetak novinara. Šteta, bilo je zabavno razgovarati o važnosti seksa u američkim medijima s autorima koji kažu da im je New York Times odbio objaviti plaćeni oglas za taj film. Očito filmske novinare seks baš i ne zanima.

U berlinskoj gužvi, među gomilom filmova u raznim sekcijama, prikazan je i jedan hrvatski, ?Oprosti za kung fu? Ognjena Sviličića. Iako njegov prethodni film ?Da mi je biti morski pas? nije dao naslutiti da bi Sviličić mogao dsnimiti dobar film, sve se preokrenulo s filmom ?Oprosti za kung fu?. Priča o djevojci (Daria Lorenci) koja se trudna vraća iz Njemačke u Dalmatinsku zagoru, gdje njezini roditelji (Filip Radoš i Vera Zima) propadaju u zemlju od srama jer ona nema muža, a otac djeteta ju je napustio, oduševila je gledatelje koji su napunili kinodvoranu Cinestar u Berlinu. Na partyju nakon projekcije u hrvatskom veleposlanstvu Sviličić je bio iznimno zadovoljan, ali je problem bila jako loša kopija filma prikazanog u Berlinu. Iskreno nam je priznao kako mu je u ?guranju? filma na berlinski festival najviše pomogao Vinko Brešan čiji su ?Svjedoci? ovdje lani prikazani. On mu je rekao da će uvjeriti ljude iz organizacije berlinskog festivala da ubace kasetu s njegovim filmom u video a nakon toga neka odluče. Odlučili su sasvim ispravno jer se cijelo kino grohotom smijalo brojnim komičnim scenama.

U drugom dijelu festivala u Berlin će stići 20 milijuna teška hollywoodska zvijezda, Will Smith koji će s glumicom Evom Mendes promovirati film ?Hitch?, komediju koja vrlo brzo stiže i u naša kina. Jednako zanimljiv bit će i dokumentarac ?A Different Story?, biografska priča o pjevaču Georgeu Michaelu koji će zbog toga svratiti u Berlin. Već zbog toga što on dolazi promovirati taj film čini se da se u njemu nema previše njegovih nestašnih igrarija s dečkima u javnom zahodu, ali nemojmo suditi dok ne pogledamo film.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika