Objavljeno u Nacionalu br. 484, 2005-02-22

Autor: Plamenko Cvitić

CANNES GSM

Novi mobiteli mjere i šećer u krvi

Prošlog tjedna održan je u Cannesu 3GSM World Congress na kojem su svi važniji svjetski GSM operatori i proizvođači predstavili svoje nove uređaje i usluge pred više od 40 tisuća posjetitelja iz industrije i medija

Tako je Panasonic predstavio svoj najnoviji model VS3, jedan od najmanjih i najlakših uređaja na svijetu, čija ukupna težina ne prelazi 100 grama, koji će se početi prodavati u Europi potkraj godine.Tako je Panasonic predstavio svoj najnoviji model VS3, jedan od najmanjih i najlakših uređaja na svijetu, čija ukupna težina ne prelazi 100 grama, koji će se početi prodavati u Europi potkraj godine.Prošlog tjedna, od 14. do 17. veljače, u Cannesu je održan 3GSM World Congress, manifestacija koja u nekoliko dana na jednom mjestu okuplja tisuće predsjednika uprava i biznismena iz redova proizvođača GSM uređaja i opreme, GSM operatora i niz drugih pripadnih tvrtki. U organizaciji GSM Association, krovne udruge koja okuplja 640 GSM operatora iz cijelog svijeta, i ove se godine okupilo više od 40.000 posjetitelja koji su mogli sudjelovati na kongresu, sajmu i mnoštvu prezentacija i poslovnih sastanaka. Delegati na kongresu svakog su jutra sudjelovali na stručnim predavanjima i panel diskusijama u kojima su najveći GSM stručnjaci definirali razvoj tog telekomunikacijskog sektora: premda u svijetu ima već 1,25 milijardi GSM korisnika, ta se brojka može još povećati, uz snižavanje cijena uređaja i nove sadržaje koje nude operatori i proizvođači opreme. Takvom pozitivno razmišljanje, koje je prevladavalo kod velikog broja izlagača u Cannesu, najprimjetnije je bilo kod čelnika T-mobilea International Renea Obermanna, koji je na konferenciji za medije na iznenađenje mnogih iznio vrlo optimistično predviđanje da bi do kraja 2005. broj korisnika mobilnih uređaja u cijelom svijetu mogao premašiti 2 milijarde. Tako za sljedeće razdoblje GSM trendovi najavljuju još jače povezivanje mobilnih i internetskih komunikacija, kao i pretvaranje mobitela u multifunkcijski uređaj, koji osim za razgovaranje služi i kao fotoaparat, videokamera, uređaj s igrama i drugim zabavnim sadržajima, prijenosni televizor pa čak i ? što se u Cannesu moglo vidjeti kod nekih proizvođača ? uređaj za mjerenje razine šećera u krvi. Većina posjetitelja kongresa poslijepodneva u Cannesu provodila su u sajamsko-prezentacijskom dijelu kongresa: u šest velikih hala svoje je proizvode i usluge predstavljalo više od 600 izlagača iz 173 zemlje. Najveći svjetski operatori i proizvođači mobilnih uređaja, T-mobile, Orange, Sony Ericsson, Nokia, na plažama Cannesa, u La Croisette, podigli su i svoje goleme šatore, a Siemens je i ove godine na poprište događanja doplovio vlastitim velikim brodom. Usidren u zaljevu dvjestotinjak metara od kopna, Siemensov je brod-izložba i ove godine bio prava atrakcija za tisuće posjetitelja koji su na njega doplovljavali.

Budući da je u svijetu samo prošle godine prodano više od 670 milijuna novih mobilnih uređaja, a takve se brojke očekuju i ove godine, canneski je kongres bio premijerno mjesto za predstavljanje najnovijih uređaja velikih svjetskih proizvođača. Tako je Panasonic predstavio svoj najnoviji model VS3, jedan od najmanjih i najlakših uređaja na svijetu, čija ukupna težina ne prelazi 100 grama, koji će se početi prodavati u Europi potkraj godine. Samsung, koji je i ove godine prednjačio po količini oglasnog prostora, na sajmu je predstavio desetak najnovijih uređaja, a istaknuo tri 3G uređaja, SGH-Z500, SGH-Z130 te SGH-Z300, koji su svi ujedno i mp3 playeri. Francuski Alcatel na sajmu je predstavio čak 11 novih uređaja, koje je svrstao u tri kategorije: “trend setting” uređaji, te “praktični” i “klasični”. Uz brojne mogućnosti koje nude svi uređaji, ističu se OT-C651 s opcijom “Talk&shoot”, koja omogućuje istodobno razgovaranje preko uređaja i snimanje fotografija ili videa i slanje putem MMS-a, te OT-C551 kojim je moguće izrađivati trodijelne panoramske snimke. Sony Ericson u Cannesu je, među ostalim, predstavio i svoja dva najnovija uređaja, K600 i Z8001, oba s vrhunskim mogućnostima videa, a čelni ljudi kompanije najavili su i ovogodišnju snažnu upotrebu branda “Walkman”. Budući da je prošla godina za mnoge proizvođače GSM uređaja prošla u znaku videa, ove će se godine Sony Ericsson fokusirati na glazbu, čija reprodukcija na klasičnim mobitelima ipak nije vrhunska. Nokia je prošlotjednu manifestaciju iskoristila za predstavljanje svojih triju najnovijih uređaja 6680, 6681 te 6101. Namijenjeni poslovnim korisnicima, ti uređaji objedinjuju nekoliko multimedijskih elemenata, poput FM radija, reprodukcije mp3 datoteka, te snimanja slika, zvuka i filmova. Najviše pažnje tvrtka je dala uređaju 6680, koji objedinjuje EDGE i 3G mogućnosti.

Canneski kongres pružio je priliku da posjetitelji iz europskih zemalja vide uređaje koji se tek pokušavaju probiti na europsko tržište, poput korejskog Newgena koji svoje uređaje grupira u čak četiri kategorije: fashion, high-tech, business i activity, ili Telita čiji su trendy mobiteli svojim dizajnom pretežito namijenjeni modernim ženama. Na samom sajmu svoje su usluge predstavljali i mnogobrojni content provideri, koji svojim zabavnim sadržajima daju smisao mogućnostima koje sve kvalitetniji uređaji pružaju svojim korisnicima.

U utorak, 15. veljače, u Palais des festivals održana je GSM Awards 2005, godišnja dodjela GSM nagrada. U dvorani s tisuću uzvanika u večernjim odijelima tako su proglašeni dobitnici u 12 kategorija za proteklu godinu, a dodjeli je prethodila dobrotvorna aukcija u korist UNICEF-a, na kojoj se na dražbi mogla kupiti jakna s potpisom američkog TV voditelja Jaya Lenoa, portret britanskog glumca Rogera Moorea ili potpisane dresove različitih svjetskih nogometaša. Najskuplji predmet prodan na svečanoj večeri bio je mač Dartha Vadera iz “Ratova zvijezda”, za kojeg je anonimni kupac platio gotovo 5000 eura. Posebnu nagradu čelništva GSM udruge na svečanoj je večeri primio brazilski ministar telekomunikacija Eunicio de Oliveira, jer je Brazil u nepunih 30 mjeseci nakon lansiranja svojih GSM usluga postao četvrto najveće wireless tržište u svijetu.

Ovogodišnji GSM kongres bio je i rastanak od Cannesa, koji je postao tradicionalno mjesto održavanja ove manifestacije: zbog sve većeg broja posjetitelja i izlagača i potreba koje rastu svake godine, Cannes je jednostavno postao premalen za tu manifestaciju. Tako će se dogodine, od 13. do 16.veljače 2006., ovaj prestižni događaj održati u Barceloni.

Vezane vijesti

Hrpa zvijezda ne garantira i dobar film

Hrpa zvijezda ne garantira i dobar film

Petak je, vrijeme kada se raspravlja o tome koji filmovi će osvojiti nagrade na festivalu u Cannesu, što će biti objavljeno u nedjelju iza 19 sati.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika