Objavljeno u Nacionalu br. 486, 2005-03-08

Autor: Tanja Simić, Marina Biluš

TRAGEDIJA U GOI

Zagonetna smrt u Indiji

Domagoj Šeks, 25-godišnji sin predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa, pronađen je mrtav prije nekoliko dana u Indiji: prema neslužbenim informacijama ubijen je i pronađen u moru u turističkoj pokrajini Goa, gdje je boravio s bendom i djevojkom

 Kao zaljubljenik u trance glazbu, Domagoj Šeks već je prije godinu dana prvi put nekoliko mjeseci proveo Goi, koja je nekad slovila za hipijevski raj, a danas je poznata po višednevnim trance partyjima na prelijepim pješčanim plažama Kao zaljubljenik u trance glazbu, Domagoj Šeks već je prije godinu dana prvi put nekoliko mjeseci proveo Goi, koja je nekad slovila za hipijevski raj, a danas je poznata po višednevnim trance partyjima na prelijepim pješčanim plažamaDomagoj Šeks, 25-godišnji sin predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa, prema neslužbenim informacijama stradao je prije nekoliko dana u Indiji. Pronađen je mrtav u moru u poznatom ljetovalištu Goa na zapadnoj obali Indije. Iako je iz Ureda predsjednika Sabora u ponedjeljak, 7. ožujka, nejasno priopćeno da “sin predsjednika Šeksa nije ubijen, niti je nestao, ali nije dobro”, potvrda o njegovoj smrti objavljena je još istoga dana nešto kasnije. Isprva, ni Ministarstvo vanjskih poslova, a ni hrvatsko veleposlanstvu u Delhiju nije moglo službeno potvrditi tu informaciju, no ubrzo se doznalo da je predsjednik Sabora Vladimir Šeks u ponedjeljak odgodio službeni put u Izrael te s bivšom suprugom Marijom otputovao u Indiju.

O stradanju Domagoja Šeksa zasad nema pouzdanih informacija, a kako se našao u Indiji, rekonstruirali smo u razgovoru s njegovim prijateljima i znancima. Kao zaljubljenik u trance glazbu, Domagoj Šeks već je prije godinu dana prvi put nekoliko mjeseci proveo Goi, koja je nekad slovila za hipijevski raj, a danas je poznata po višednevnim trance partyjima na prelijepim pješčanim plažama. Kako je Domagoj DJ, Gou je, kažu, prvi put posjetio prije godinu dana s djevojkom, ne bi li u klubovima odradio nekoliko dogovorenih gaža. Nakon tog posjeta Indiji, oduševljen tamošnjom atmosferom koju je u nekoliko navrata opisao u svojim reportažama za Slobodnu Dalmaciju, Domagoj Šeks je svoje zagrebačke prijatelje nagovarao da mu se pridruže na sljedećem putovanju na Gou. Tamo je ponovno otputovao krajem prošle godine. S nekolicinom prijatelja kupio je autobus i krenuli su u Indiju. Kako su tamo živjeli i što su radili, malo je poznato. Zasad se zna samo to da je Domagoj Šeks prije otprilike tjedan dana na Goi sam otišao na neki od brojnih partyja. Kako se nije vratio ni nakon nekoliko dana, zabrinuti su prijatelji njegov nestanak prijavili policiji. Policija je, kako doznajemo, odmah posumnjala da je riječ o osobi čije je tijelo već pronašla u moru, ali nije znala identitet mladića. Njegovi su prijatelji, po odjeći i naušnici, tijelo i identificirali kao Domagoja Šeksa.

Domagoj Šeks, student Filozofskog fakulteta, u Zagrebu je poznat kao član Radikal Dub Kolektiva, grupe koja je u posljednjih nekoliko godina postigla solidan uspjeh na alternativnoj sceni u Hrvatskoj i izvan nje. Domagoj Šeks bio je sampler, zadužen za elektroničke efekte, a grupa je nedavno završila snimanje drugog studijskog albuma pod radnim nazivom “Bas mater”. Javnost ga poznaje i kao predsjednika nevladine udruge Autonomna tvornica kulture Attack, čiji se aktivisti zalažu za širenje kulturne i političke alternative, poštivanje različitih stavova i ideja. U glavnom gradu mladi Šeks poznat je kao ‘nepopravljivi’ punker, a zbog antiglobalističkih stavova nerijetko su ga nazivali anarhistom. Mladić koji se često i glasno bunio protiv sustava jednom se izravno sukobio s policijom, i to prije nekoliko godina kad su specijalne postrojbe MUP-a upale na punk koncert u Samoboru i nasrnule na okupljenu mladež. Domagoj je tada priveden zajedno s dvojicom sinova Dražena Budiše. Od tog incidenta odbijao je davati komentare izjavljujući tek “ne želim govoriti o svojim aktivnostima jer me u medijima uvijek predstavljaju kao Šeksova sina, a ono bitno dođe u drugi plan” No njegove stavove možda najbolje ocrtava uvodnik fanzina Bolan, pokrenutog 1995., u kojem kao jedan od urednika Domagoj Šeks piše:

“Ja vidim oko sebe naš svijet, rat, glad, nesreću, patnju, mržnju, siromaštvo, kriminal. Vidim svog prijatelja kako gleda ploču svog omiljenog benda, a nema love da je kupi, vidim svog prijatelja kako ide u Caritas, vidim svog prijatelja kako dobiva batine, vidim svog prijatelja kako pije i puši travu, vidim svog prijatelja kako ne može upasti u školu koju hoće jer nema vezu, vidim naš svijet, naš svijet koji nije gomila skupih poslovnih ručkova, posao u velikom poduzeću, skupa odijela i kravate, plivam u parama, mnoštvo ulizica oko mene, odlučivanje o tuđim životima u svoju korist i lažne ideale. To sve ja ne vidim, ne osjećam, to je vaš svijet, a ne naš. I uvijek će to biti vaš svijet i želim vam da ostanete u njemu i udavite se u vlastitom egoizmu”. Osim po svom aktivizmu i promoviranju socijalnih i inih jednakosti, sin predsjednika Sabora u širem je krugu prijatelja bio poznat i kao apsolutni antipod djece domaćih političara jer se, bez obzira na materijalne mogućnosti te na politiku koju je zastupao njegov otac, uvijek ponašao u skladu sa svojim uvjerenjima.

U dnevnom tisku ponovno se pojavio ovoga ljeta, kao organizator Attackova festivala Underwater overground 2 u Jelsi na Hvaru. Attakovci su, naime, dobili dozvolu da u objektu bivšeg Dječjeg ljetovališta grada Beograda organiziraju smještaj za veći broj posjetitelja festivala. Mještani su burno reagirali. “Invazija Šeksovih partyjanera napala je tuševe i WC u auto-kampu Grebišće”, žalili su se Jelšani glasno protestirajući protiv “djevojaka i mladića osobenog stila” koji su nagrnuli u hvarsko ljetovalište. U povodu reakcija mještana u dnevnome tisku, Domagoj Šeks se očitovao kao organizator, istaknuvši da su ispunili sve pretpostavke za nesmetano održavanje manifestacije te da su osigurali i vlastitu struju i vodu kako bi se izbjegao odlazak posjetitelja u obližnji kamp.

Domagoj Šeks sin je iz prvog braka Vladimira Šeksa. Predsjednik hrvatskog sabora prvi se put oženio u rujnu 1967. u Osijeku za godinu dana mlađu arhitektonsku tehničarku Mariju. Četiri godine kasnije mladi je par dobio prvo dijete ? Zrinku, a 1979. rodio se Domagoj. Prvi brak Vladimira Šeksa trajao je pune 34 godine, sve dok u studenome 2001. godine Šeks nije zatražio razvod. Nedugo potom Šeks je napustio obiteljski stan od 161,80 četvornih metara u samom središtu Zagreba i odselio se k svojoj dugogodišnjoj ljubavi Slavonki Anici Resler, otorinolaringologinji sa zagrebačkog KBC Rebro.

No o raspadu Šeksova braka dugo se nije znalo ništa, a rijetki su znali da je istaknuti HDZ-ovac napustio suprugu i djecu kako bi živio s drugom ženom. Za njegovu novu vezu navodno se pročulo tek kad se na primanjima počeo pojavljivati u pratnji dvije godine mlađe liječnice. Da nije riječ samo o tračevima, potvrdilo se 27. travnja 2003. kad je na intimnoj ceremoniji u Blatu na otoku Korčuli Vladimir Šeks oženio Anicu Resler. I dok je kćer Zrinku Poštić Šeks, diplomiranu pravnicu koja se 1996. udala i odselila u Osijek, otac često posjećivao, pričalo se da mu Domagoj jako zamjera što je ostavio njihovu majku i otišao drugoj ženi.

Zanimljivo je da je Vladimir Šeks svoju današnju suprugu navodno upoznao još osamdesetih godina. Bilo je to u vrijeme njegove pravničke karijere u rodnom Osijeku u kojem je živio sa suprugom i djecom. Priča se da je Anicu Resler, tada tek diplomiranu liječnicu, upoznao nedaleko od rodnih joj Našica, na imanju njezinih roditelja. Ljubav je navodno buknula u trenu, no Vladimir Šeks tada je ipak ostao uz svoju obitelj s kojom se nakon prvih demokratskih izbora 1990. preselio u Zagreb.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika