Objavljeno u Nacionalu br. 487, 2005-03-15

Autor: Maroje Mihovilović

BILL COSBY PRED SUDOM

Obiteljski komičar optužen za silovanje

Slavni američki komičar Bill Cosby našao se ovih dana na udaru optužbi jedne mlade žene: ona tvrrdi da ju je Cosby, dok je igrala košarku za sveučilište Temple iz Philadelphije, drogirao trima plavim tabletama i u omamljenom stanju silovao

Skandal je izbio u siječnju ove godine, kada se policiji u gradu Durhamu u Kanadi javila jedna mlada žena optuživši Cosbyja da ju je napastovao godinu dana prije u PhiladelphijiSkandal je izbio u siječnju ove godine, kada se policiji u gradu Durhamu u Kanadi javila jedna mlada žena optuživši Cosbyja da ju je napastovao godinu dana prije u PhiladelphijiBill Cosby, 67-godišnji američki komičar, jedan od najomiljenijih američkih TV-glumaca, poznat diljem svijeta po svojoj obiteljskoj TV-seriji “Cosby show”, našao se usred skandala. Jedna mlada žena optužila ga je za drogiranje i seksualno napastovanje, pa će se Cosby uskoro naći pred sudom u svojem rodnom gradu Philadelphiji, u čijem se najsiromašnijem dijelu 1938. rodio, a čiji je danas jedan od najprominentnijih građana. Optužba je vrlo neugodna po njega, a mogla bi imati i porazne posljedice za njegovu karijeru. Nekih naznaka već ima.

VEZE SA ŽENSKOM KOŠARKOM Cosby je velik ljubitelj ženske sveučilišne košarke i sponzor ženskog tima sa sveučilišta Temple LAŽNO ZATIŠJE U SLUČAJU Pravosudne vlasti objavile su da neće pokretati kazneni postupak. Činilo se da će se sve na tome zaustaviti POSLJEDICE OPTUŽBI NA COSBYJEV RAČUN Ženski košarkaški klub sa sveučilišta Temple uklonio je sa svojih web stranica njegovu fotografiju, koja je ondje dugo stajalaSkandal je izbio u siječnju ove godine, kada se policiji u gradu Durhamu u Kanadi javila jedna mlada žena optuživši Cosbyja da ju je napastovao godinu dana prije u Philadelphiji. Ona je ispričala da je Cosbyja upoznala na philadelphijskom sveučilištu Temple, gdje je prije nastupala za sveučilišnu žensku košarkašku momčad, a potom je radila kao tehnička osoba za tu ekipu. Bila je vrsna košarkašica, te je nastupala i za neke druge sveučilišne momčadi.

S druge strane, Cosby je veliki ljubitelj ženske košarke, posebno sveučilišne, a osobito je vezan uz sveučilište Temple. Budući da je potjecao iz vrlo siromašne obitelji, a otac mu je neko vrijeme bio vojnik, Cosby je vrlo mlad otišao u marince. Po završetku profesionalnog služenja vojske želio se školovati, pa se upisao upravo na Temple. Nije odmah završio studij, jer je vrlo rano pokazao talent za komiku, pa je počeo karijeru kao profesionalni komičar, ali mu je boravak na sveučilištu ostao u odličnom sjećanju, te je ostao trajno vezan uz Temple kao sponzor studentskih aktivnosti, a posebno ženskog košarkaškog tima, čije utakmice nije propuštao.

Nakon što su se upoznali, Cosby je tu mladu ženu izveo na večeru, a potom ju je pozvao u njegovu luksuznu kuću izvan Philadelphije. Tamo je ona, kako je rekla, odjednom osjetila slabost, pa joj je Cosby dao tri plave pilule. Ona ih je popila, te počela gubiti svijest. Kako je ispričala, još dok je gubila svijest, osjetila je kako je Cosby grli i dira po grudima i genitalijama, a kada se osvijestila, ustanovila je da joj je odjeća bila uneređena. Bila je toliko zgranuta onim što se dogodilo da je napustila Philadelphiju pa živi u Kanadi, a sada je odlučila i prijaviti Cosbyja.

Kanadska policija prenijela je prijavu policiji u Philadelphiji, a o njoj je obaviješten i Cosby. On je sve optužbe odbacio, ali budući da se o svemu raspisao tisak, zbog skandala je otkazao neke dogovorene javne nastupe. Njegov odvjetnik je izjavio da on vjeruje kako nikakva kaznena prijava protiv njega neće službeno biti podignuta, te da ga vlasti zbog ovog slučaja neće kazneno goniti. U pravničkim krugovima se tvrdilo da tužiteljica nema dovoljno dokaza da podupre svoje tvrdnje, a sve se na kraju svelo na suprotstavljanje njenih tvrdnji s njegovim nijekanjem. Budući da je Cosby poznata i omiljena osoba, teško da bi mogao biti osuđen samo na temelju riječi neke žene koja za svoje tvrdnje nema dokaza. Tako se i dogodilo, pa su pravosudne vlasti u Philadelphiji objavile da protiv Cosbyja neće pokretati kazneni postupak. Činilo se da će tu stvar završiti.

Cosbyjev imidž simpatične i pozitivne osobe jedna je od najvažnijih stvari u njegovu životu i karijeri. Za njegov pozitivan pristup prema životu od najmlađih dana zaslužna je njegova majka koja ga je, nakon što ih je otac napustio, odgajala sama. Pomagao joj je jedino djed po majci, od kojeg je Bill naučio kako se pričaju šale. To mu je u životu mnogo koristilo, jer je šarmirao učitelje u školi, pa je u jednoj njegovoj svjedodžbi iz osnovne škole pisalo: “William Cosby je vrlo nadaren, a postat će ili glumac ili odvjetnik, i to zato što izvrsno laže.” Postao je komičar, jer mu je to, dok je studirao na Templeu, omogućavalo da nešto zaradi, budući da mu stipendija koju je dobio kao igrač američkog nogometa nije bila dovoljna.

U SAD-u postoje komičari koji sami nastupaju u kabaretima, lokalima i malim kazalištima i zabavljaju publiku pričajući šale, izvodeći komične monodrame ili šaljivo komentirajući aktualne događaje. Cosby se počeo baviti tim poslom i bio dosta uspješan. Imao je toliko angažmana da se morao opredijeliti hoće li se ozbiljno baviti time ili nastaviti studij i sportsku karijeru, a on se odlučio za – pozornicu. Nije pogriješio, jer je već 1964. prvi put dospio u jednu popularnu TV-emisiju, te počeo snimati ploče svojih humorističnih komentara, a takvih je ploča do sada snimio četrdesetak. Pomogla mu je i činjenica da se pojavio šezdesetih godina, u vrijeme značajnog crnačkog antisegregacionističkog pokreta, za koji se zalagao u svojim nastupima.

Ta atmosfera pomogla mu je da dobije svoju prvu značajnu glumačku TV-ulogu, jednu od glavnih uloga u zabavnoj akcijsko-špijunskoj seriji “I Spy”. On je postao prvi crni glumac koji je dobio tako važnu ulogu u TV-seriji, gdje su crnci do tada glumili jedino sluge ili kriminalce u epizodnim ulogama. No šezdesete su prošle, serija “I Spy” prestala se emitirati, a Cosby je odjednom postao – zaboravljeni glumac.

No otkrio je da se odlično slaže s djecom. Dobio je posao u uspješnoj dječjoj TV-seriji, uslijedile su slične uloge i angažmani za TV-reklame za proizvode namijenjene djeci. Tada su ga angažirali i u reklamnim kampanjama “za odrasle”, te mu je to bio glavni izvor prihoda sedamdesetih. U to doba imao je vremena i za vlastito obrazovanje pa je završio studij na sveučilištu Temple, a 1977. je doktorirao na sveučilištu Massachusetts na temelju dizertacije o utjecaju televizije na obrazovanje.

Cosby je shvatio da je njegova najveća snaga upravo njegova sposobnost da pred kamerama radi s djecom. To njegovo iskustvo nije bilo samo “glumačko”, nego i osobno. Cosby je 1963. upoznao svoju danas 60-godišnju suprugu Camille, za koju je uvijek tvrdio da je “jedina ljubav njegova života”, i s kojom ima petero djece. On je ocijenio da osobno iskustvo s velikom, sretnom, čvrsto povezanom obitelji može prenijeti na TV-ekran i tako je nastala serija “Cosby Show”.

Ideju o seriji koja bi se bavila obiteljskim događajima u imućnijoj građanskoj obitelji s više djece Cosby je rukovodiocima TV-kompanije NBC dao u vrijeme kada su u najgledanijim televizijskim satima navečer dominirali sasvim drukčiji programi, te je opće mišljenje bilo da takva serija ne može steći veliku gledanost. No Cosby je uspio uvjeriti producente NBC-ja i “Cosby Show” se počeo prikazivati 1983., a Cosby je status megazvijezde dobio u prvoj polovici 1987., kada je gledanost njegove serije probila sve rekorde gledanosti. U sezoni 1986.-1987. “Cosby Show” je gledalo 34,9 posto svih gledatelja koji bi te večeri u tjednu u SAD-u uključili TV, što je najveći postotak gledanosti od vestern-serije “Bonanza” 1964. Među 15 najgledanijih emisija te godine bilo je 13 epizoda “Cosby Showa”.

Serija je izazvala golemu pozornost kritičara i sociologa, koji su za Cosbyja tvrdili da je svojom obiteljskom toplinom mnogo učinio da se Amerikanci vrate svojim obiteljima. Serija je počela gubiti na popularnosti u prvoj polovici devedesetih, no Cosby je ostao popularan, ne samo kao TV-zvijezda, nego i kao autor knjiga o obiteljskom životu. Često je nastupao diljem SAD-a i govorio o potrebi da se Amerikanci, posebno crnci, više bave svojom djecom, brinu se za njihovo obrazovanje i napredak.

Tada se obitelji Cosby dogodila tragedija. U noći 19. siječnja 1997. na brzoj cesti koja povezuje četvrti zapadnog Los Angelesa ubijen je 27-godišnji Ennis Cosby, sin Billa Cosbyja. Na njega je Bill bio posebno ponosan jer je uspješno završio fakultet iako je u mladosti zbog jednog genetskog problema imao teškoća s učenjem. Na odvojku brze ceste puknula je guma na njegovu Mercedesu, pa ju je morao promijeniti. Vozio se do kuće svoje poznanice, koju je pozvao preko mobitela da mu dođe pomoći, jer nije imao bateriju, pa u mraku nije mogao promijeniti kotač. Kada je ona došla do mjesta gdje je Ennis Cosby zaustavio vozilo, vidjela je jednog mladića, bijelca, koji joj je zaprijetio pištoljem i otjerao je. Nekoliko minuta kasnije ona se ipak vratila, te našla Ennisa Cosbyja mrtvog, ubijenog jednim metkom. Pozvala je policiju.

Vijest da je ubijen sin Billa Cosbyja izazvala je golemu reakciju američke javnosti. Šef losangeleske policije Willie Williams obznanio je da će za taj slučaj angažirati najbolje detektive. Počela je energična istraga, no ona je vrlo brzo zapela. Žena koja je vidjela ubojicu na mjestu zločina, nakon nekoliko dana provedenih u šoku, opisala je policiji zločinca: mlad, mršav bijelac s vunenom kapom na glavi. Policija je obznanila da je Ennis Cosby vjerojatno bio žrtva kriminalaca, koji su se željeli domoći njegova automobila.

O događaju su se raspisali američki tabloidi National Enquirer, Star i Globe, koji često objavljuju izmišljene senzacionalne priče, kako bi podigli nakladu. Oni su pozvali čitatelje da jave ako nešto saznaju o ubojstvu, a National Enquirer, najnakladniji od tih listova s 10 milijuna prodanih primjeraka, čak je raspisao nagradu od 100.000 dolara onome čija eventualna informacija o ubojstvu pomogne pri hvatanju i osudi počinitelja. U redakciju se svakog dana javljalo na stotine čitatelja.

No u želji da iskoristi interes za ovo ubojstvo da bi još povećao nakladu, National Enquirer je otkrio i nešto vrlo neugodno za Cosbyja. Neposredno nakon što je objavljena vijest o ubojstvu Ennisa Cosbyja, s njegovim odvjetnicima stupila je u kontakt Autumn Jackson, 22-godišnja crnkinja iz Kalifornije. Ona im je rekla da je ona nezakonita kći Billa Cosbyja iz veze koju je on imao s njenom majkom, te da ona od njega traži 40 milijuna dolara da bi o tome šutjela. Ako on neće platiti tu ucjenu, ona će sve ispričati novinarima i uništiti njegovu reputaciju.

Odvjetnici su to prenijeli Cosbyju, a on je o tome obavijestio policiju, koja se s njim dogovorila da toj ženi postave zamku. Odvjetnici su joj poručili da su spremni platiti ako se ona pismeno obaveže na šutnju, a kada je ona došla s pratiteljem u newyorško sjedište Cosbyjevih odvjetnika da potpiše taj sporazum, dočekala ju je policija i uhitila. Sve bi prošlo u potpunoj diskreciji da za to nije saznao Enquirer i sve objavio.

Za Cosbyja je bilo vrlo neugodno to što je ona doista s Cosbyjem imala neku vezu. Cosby je priznao da je s njenom majkom prije mnogo godina imao ljubavnu vezu, ali je nijekao da je njen otac. Ipak, saznalo se da je Cosby njenoj majci godinama pomagao financijski, pa je financirao i školovanje njene kćeri Autumn Jackson. To se doimalo kao njegovo priznanje ne samo preljuba, nego i očinstva. O tome se raspisao tisak, a to je jako naškodilo njegovoj reputaciji. Oba slučaja su vrlo brzo razriješena. Policija je uhitila ubojicu Ennisa Cosbyja, bio je to neki ruski imigrant koji se još u svojoj domovini bavio kriminalom. Uz to, podnijela je kaznenu prijavu protiv Autumn Jackson, pa je ona izvedena pred sud i osuđena na 26 mjeseci zatvora zbog ucjenjivanja. DNK analiza je pokazala da joj Cosby nije otac.

Cijeli slučaj bacio je loše svjetlo na Cosbyjev brak, pa se on javno ispričao svojoj supruzi za preljub. No najnoviji događaj kao da je govorio da se stvar ipak ponavlja. Kad se pojavila prijava za seksualno napastovanje mlade žene iz Kanade, Cosby je pokušao prikazati kao da je i ovdje riječ o ucjeni, samo s drugim lažnim motivima. Prvo je preko svojeg odvjetnika dao do znanja da tužbe na svoj račun od te žene ne smatra uvjerljivim već i stoga što se ona s njima pojavila godinu dana nakon navodnog događaja, a u međuvremenu su i komunicirali. U intervjuu National Enquireru je rekao: “Gledajući unatrag, ja shvaćam da su neke moje riječi i akcije mogle biti krivo shvaćene. Ne kažem da sam napravio išta loše, ali sam se zbog svega ispričao mojoj ljubljenoj supruzi, koja je uz mene stajala sve te godine. Žao mi je zbog svih boli, koje sam joj možda nanio.”

Potom je otišao korak dalje i izravno optužio spomenutu ženu da ga je pokušala ucijeniti: “Optužbe na moj račun nanijele su mojoj obitelji boli. Ne znam zašto me ta žena tako optužuje, no ja ne namjeravam popustiti pred ucjenama ljudi koji žele zloupotrijebiti moj status zvijezde. Ovo je tipičan primjer takve zloupotrebe.”

Cosby nije dalje elaborirao, ali je to učinio njegov pomoćnik koji je medijima rekao da je ta žena, prije nego što je pokrenula postupak, kontaktirala s Cosbyjem i tražila novac. Ta ju je tvrdnja jako razbjesnila.

Kako je obznanila njena odvjetnica Delores Troiani, zbog tih objeda Billa Cosbyja ona je odlučila podići privatnu građansku tužbu protiv njega, jer želi dokazati da ona nije nikakva ucjenjivačica, nego žrtva seksualnog napasnika Cosbyja. Njena odvjetnica tvrdi da ima dodatne dokaze o napastovanju, koje će predočiti sudu, a koje nije imala u vrijeme kada je državno tužiteljstvo odbilo podići kaznenu prijavu protiv Cosbyja. No odvjetnica je uvjerena da će ono što joj nije bilo omogućeno dokazati u kaznenom postupku ona sada dokazati u građanskoj parnici.

Cosby tvrdi da se on ne zabrinjava zbog toga. Štoviše, na svojim javnim nastupima se šali, pa kada na pozornici razgovara s nekom ženom, kaže: “Pazite da vas ne drogiram s tri plave tablete.” No bilježe se prvi znakovi da to počinje smetati njegovoj karijeri. Navodno su mu otkazali neki klijenti u čijim je reklama nastupao, a zamijećeno je da je ženski košarkaški klub sveučilišta Temple sa svojeg internet sitea i iz nekih propagandnih publikacija uklonio slike Billa Cosbyja, iako su one tamo godinama stajale.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika