Objavljeno u Nacionalu br. 488, 2005-03-22

Autor: Melisa Skender

TOP STIPENDIJA

Potpisani ugovori: počinju prijave za stipendije

U Hrvatskoj gospodarskoj komori Nacionalovi partneri Diners Club, HRT, INA, INGRA i Podravka potpisali su ugovore kojima se i ove godine jamči milijun kuna za stipendiranje 25 najboljih hrvatskih studentica i studenata

Ministar je prilikom prošlotjedne svečanosti potpisivanja novog godišnjeg ugovora NCL Media Grupe i partnera u vijećnici Hrvatske gospodarske komore napomenuo da će hrvatska sveučilišta ove godine primati 900 novih znanstvenih novaka, dakle čak 30Ministar je prilikom prošlotjedne svečanosti potpisivanja novog godišnjeg ugovora NCL Media Grupe i partnera u vijećnici Hrvatske gospodarske komore napomenuo da će hrvatska sveučilišta ove godine primati 900 novih znanstvenih novaka, dakle čak 30Jedan od 58 izvrsnih studenata, koliko ih je do sad osvojilo Top stipendiju tjednika Nacional i partnera Ine, Ingre, Podravke i Diners Cluba, a ove godine pridružila se i Hrvatska radiotelevizija, pisao je nedavno ministru obrazovanja, znanosti i sporta Draganu Primorcu kako bi ga podsjetio na obećanje dano lanjske godine o primanju najuspješnijih studenata među znanstvene novake. Kako bi odgovorio poduzetnom mladcu, ministar je prilikom prošlotjedne svečanosti potpisivanja novog godišnjeg ugovora NCL Media Grupe i partnera u vijećnici Hrvatske gospodarske komore napomenuo da će hrvatska sveučilišta ove godine primati 900 novih znanstvenih novaka, dakle čak 300 novaka više nego lanjske godine. Naravno, top studenti su za ta mjesta više nego kvalificirani.

“Ministarstvo radi i na uvođenju certifikata izvrsnosti, ali o tome će biti više govora nakon što stručna skupina pripremi odgovarajući model jer nikako ne bismo željeli da takav certifikat bude tek deklarativan. On bi morao biti jamstvo prave kvalitete, dokument koji bi izvrsnim studentima pružio prednost pri zapošljavanju i daljnjem radu”, rekao je ministar Dragan Primorac priznajući kako je upravo akcija Top stipendija za top studente bila inspiracija za pokretanje takvog projekta vrednovanja iznimnog znanja i trajnog nastojanja da se ono usavršava i nadopunjuje. Ove godine akciju Top stipendije za top studente prepoznala je i Hrvatska Gospodarska komora u čijoj je Vijećnici među partnerima akcije potpisan i četvrti ugovor o donaciji milijun kuna za 25 novih top stipendija. Osim sveučilišta čiji su se rektori i prorektori od prve ideje rođene 2001. u redakciji tjednika Nacionala do dodjele prvih stipendija 2002. uključili u akciju pa i danas čine stručno ocjenjivačko tijelo koje već četvrtu godinu bira najbolje među više stotina prijavljenih studenata, tako godinu za godinom sve veće zanimanje za akciju pokazuju i privredni subjekti. Zdenka Peternel, predstavnica Hrvatske gospodarske komore, podsjetila je na porazne statistike prema kojima tek 30 posto studenata upisanih na fakultet dogura do diplome.

“U vrijeme opće globalizacije, kad postoji realan strah za opstanak i uspjeh, osobito nas malih, znanje je jedan moćan alat”, procijenila je Zdenka Peternel, napominjući kako pokroviteljstvom nad top studentima Gospodarska komora nastavlja vlastitu praksu nagrađivanja najboljih začetu tradicionalnom dodjelom nagrade Zlatna kuna za izvrsnost u poslovanju.

Napokon, top studentima nude se nove mogućnosti napredovanja i dodatnog obrazovanja u sklopu programa Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva. Državni tajnik za gospodarstvo, Vladimir Vranković, najavio je tako kako su top stipendisti, njih 58 koji su već iskoristili stipendiju, kao i sljedeće generacije koje tek trebaju osvojiti novčanu potporu u mjesečnom iznosu od četiri tisuće kuna, pozvani da se uključe u Nacionalni program za poticanje poduzetništva, što pak otvara nove mogućnosti i onim izvanrednim studentima koji nemaju znanstvenih ambicija jer većim izazovom smatraju primjenjivanje znanja u praksi svakodnevnog poslovanja i upravljanja. Niz kriterija kojima se rukovode rektori i prorektori sveučilišta, a prva selekcija radi se već kod prosjeka ocjena u indeksu, odlučuje o 25 studenata kojima će za sljedeću školsku godinu biti dodijeljena stipendija. Budući da akciju od početka prati i Akademska zajednica, na potpisivanju ugovora bili su i njezini predstavnici, članovi ocjenjivačkog vijeća prof. dr. sc. Žaneta Ugarčić-Hardi, prorektorica Sveučilišta u Osijeku, prof. dr. sc. Vesna Vrtiprah, prorektorica Sveučilišta u Dubrovniku, te prorektor zagrebačkog Sveučilišta prof. dr. sc. Tihomir Hunjak koji je, u maniri crnog humora, izjavio kako se nada da uz ovakve poticaje hrvatski studenti više neće studirati baš toliko temeljito, aludirajući na prosjek prema kojem od upisa do diplome u pravilu prolazi najmanje sedam godina.

Top studenti mogu od ove godine iskoristiti i mogućnost dodatnog obrazovanja koje im u obliku plaćenih seminara i otvorenih mjesta za obavljanje stručne prakse nudi Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva. Broj studenata koji su zainteresirani za ovu akciju također je iz godine u godinu sve veći. Tako se i ove godine očekuje više stotina ponuda, a kako se u akciju uključila i Hrvatska radiotelevizija, moguće je da će taj broj premašiti i tisuću. Marija Nemčić, ravnateljica Hrvatske radiotelevizije ispričala je izostanak generalnog direktora Mirka Galića i izrazila zadovoljstvo uključivanjem u akciju koja, uz podršku kvalitetnih partnera, angažiranih oko projekta, promovira ideju znanja kao kapitala u koji je potrebno ulagati. Tako će i HRT, uz medijsku potporu koju je javna radiotelevizija akciji uvijek poklanjala, ove sezone uložiti 200 tisuća kuna u Top stipendije za top studente, čime će pokriti troškove studija za pet izvanrednih studenata. Veliku pomoć akcija ima u PR agenciji Apriori komunikacije koja od samog početka pomaže u njezinoj organizaciji i provođenju.

Zadovoljstvo uspjehom akcije koja godinu za godinom stiče sve snažniji ugled i pozitivan imidž u promociji važnosti obrazovanja i ulaganja u znanje, istakla je u ime redakcije tjednika Nacional Sina Karli, glavna i odgovorna urednica news magazina čije je uredništvo prije četiri godine došlo na ideju da medijskom potporom i konkretnim novčanim iznosom za svakog izvrsnog studenta pokuša skrenuti pozornost na talentirane i vrijedne mlade ljude. “Osim što su se ove godine u akciju aktivno uključila dva, za ovakav projekt najvažnija ministarstva, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, podrška Hrvatske gospodarske komore omogućit će i bolju suradnju s lokalnim gospodarstvenicima kako bi već iduće godine Top stipendije na području svoje regije stipendirali lokalni gospodarstvenici”, najavila je daljnje planove glavna urednica. Na takav bi način bilo moguće pratiti izvrsne studente koji se prijavljuju za Top stipendiju, a čiji broj iz godine u godinu znatno raste tako da se i za Top stipendije za top studente 2005. očekuje više stotina prijava. Tvrtke partneri, a Ingra je uz Inu i Podravku podržavala akciju od samih njezinih početaka, osim na domaćem, djeluju i na inozemnim tržištima te su vjerojatno iz tog razloga najprije i prepoznale vrijednost znanja kao osnovne pokretačke snage. “Svoje 50-godišnje uspješno poslovanje, međunarodni ugled i kvalitetu, Ingra je i stekla upravo zahvaljujući visokim kvalifikacijama i stručnosti svojih rukovodećih kadrova”, naglasio je Igor Oppenheim, predsjednik Uprave tvrtke koja je širom svijeta sudjelovala u uspješnoj izgradnji više od 700 objekata. “Svake godine iznova impresionira broj izvrsnih studenata koji se prijavljuju za ovu akciju, a što pokazuje da Hrvatskoj ne nedostaje mladih, ambicioznih i marljivih studenata. Ono što Hrvatskoj nedostaje je sustav adekvatnog motiviranja i nagrađivanja individualnih napora, a akcija Top stipendija za top studente zasigurno je jedan od najboljih načina na koje se to može ostvariti i prema tome jedinstvena na području Hrvatske”, rekao je Oppenheim uoči potpisivanja ugovora za još jednu sezonu.

Znanje kao kriterij prilikom biranja svojih uposlenika njeguje i Podravka, još jedna od tvrtki koje su u ovom projektu od samih početaka. Predsjednik Uprave Podravke Darko Marinac naglasio je da je iznos što ga svaki od 25 studenata dobiva kao top stipendiju u deset mjesečnih uplata još uvijek veći od iznosa bilo kojeg drugog financijskog poticaja namijenjenog studentima. Dodao je kako znanje i iskustvo svojih zaposlenika u Podravci smatraju najvrednijom imovinom.

Ina, najveća kompanija u Hrvatskoj, osim što ulaganjem u izvanredne studente podržava njihove napore u daljnjem napredovanju i učenju, na taj način izravno pomaže i opće napredovanje i razvoj društva, ustvrdio je savjetnik predsjednika Uprave dr. Mladen Proštenik. “Potrošnja energije izravno je vezana uz razvoj društva: što je društvo razvijenije, potrošnja energije je veća. Stoga, pomažući na ovaj način razvoju društva, Ina izravno ulaže i u svoje buduće poslovanje”, zaključio je Proštenik, a već drugu godinu za redom najbolje studente koji se prijave na akciju Top stipendije za top studente podržava i Diners Club Adriatic, vodeći kartičar u Hrvatskoj s više od 400 tisuća izdanih kartica i preko 60 tisuća prodajnih mjesta. Kako je rekla Marija Radonić, članica Uprave Diners Cluba Adriatic, njihova tvrtka pružanjem svojih usluga mladim ljudima kroz proizvode kao što je primjerice studentska Diners kartica, vodi brigu o mladim ljudima i uči ih odgovornosti prema društvu.

Svojevrsnu odgovornost predstavlja i dobivanje Top stipendije. Naime, osim novčane pomoći od četiri tisuće kuna mjesečno i posebnih programa što se za top studente spremaju u Ministarstvu znanosti i Ministarstvu gospodarstva, svaki od njih dobit će priliku i osobno se promovirati i maksimalno iskoristiti medijsku pozornost, ne samo u svrhu osobnog probitka, već i za nove generacije studenata koji bi trebali biti motivirani da se studiranju posvete sa što većom motivacijom.

“Studentica sam 4. godine ekonomije i još uvijek sam u dvojbi što da odaberem: istraživački rad ili praksu. Već sam treću godinu demonstrator na fakultetu i imam određenog iskustva u radu sa studentima, a, osim što mi se sviđa raditi sa studentima, privlači me i mogućnost mog osobnog, dodatnog obrazovanja i daljnjeg usavršavanja”, ambiciozna je apsolventica Mira Oraić, a ništa manje angažirana na pitanju svojeg budućeg profesionalnog opredjeljenja nije ni Ana Kovačević, apsolventica kroatistike i lingvistike na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. “Imam još pet ispita do kraja i svakako bih htjela biti znanstveni novak pa očekujem da će mi činjenica da sam top student to i omogućiti, a ne da takve statuse dobivaju neki ljudi preko nekih drugih veza. Htjela bih, prije svega, usavršiti svoje znanje književnosti, ali i jezika, a kao znanstveni novak nastojala bih pridonijeti aktivnijoj komunikaciji između profesora i studenta.”

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika