Objavljeno u Nacionalu br. 490, 2005-04-05

Autor: Stanko Borić

TOP STIPENDIJA 2005.

Regionalne stipendije

Novi partner Top stipendija za top studente ove je godine HRT, koji će i medijski pratiti akciju: Hrvatska gospodarska komora savjetovat će poduzetnike kako da se uključe u regionalno stipendiranje

Marija Nemčić, ravnateljica HRT-a, kaže da se HRT odlučio uključiti u akciju jer Top stipendiju smatraju pametnom i kvalitetnom akcijom u koju treba ulagatiMarija Nemčić, ravnateljica HRT-a, kaže da se HRT odlučio uključiti u akciju jer Top stipendiju smatraju pametnom i kvalitetnom akcijom u koju treba ulagatiJedan od pet partnera Nacionala u akciji Top stipendija za Top studente, od ove godine postala je i Hrvatska radiotelevizija. Najveća nacionalna televizijska kuća će s Inom, Ingrom, Diners Clubom i Podravkom donirati sredstva u zajednički fond Top stipendije vrijedan milijun kuna, iz kojeg će biti dodijeljene najviše stipendije u Hrvatskoj. Tako će 25 dobitnika Top stipendije i ove školske godine, odnosno deset mjeseci, dobivati stipendiju u iznosu od 4000 kuna mjesečno. HRT će donirati sredstva za stipendiranje pet izvrsnih studenata dobitnika Top stipendije, ali će dati i medijsku potporu cijeloj akciji. Marija Nemčić, ravnateljica HRT-a, kaže da se HRT odlučio uključiti u akciju jer Top stipendiju smatraju pametnom i kvalitetnom akcijom u koju treba ulagati. “HRT se u ovakve akcije uključuje vrlo rijetko, samo u one akcije koje smatramo vrlo vrijednima”, rekla je ravnateljica Marija Nemčić. HRT je prepoznao kvalitetu projekta koji naglašava činjenicu da je obrazovanje iznimno važno za Hrvatsku. Marija Nemčić očekuje da ovogodišnja akcija bude jača i veća nego dosadašnje tri. “U ovoj akciji studenti doista imaju konkretne koristi”, smatra Marija Nemčić.

Iako dobitnici Top stipendije nemaju nikakvih obveza prema tvrtkama koje im osiguravaju stipendiju, iz HRT-a poručuju da će svakako “baciti oko” na studente stipendiste koji bi mogli pripomoći HRT-u u razvoju kvalitete programa i djelovanja. Veliku potporu akciji svakako će dati i medijsko praćenje Top stipendije na nacionalnoj televiziji. Naime, ovogodišnja Top stipendija za Top studente bit će vrlo dobro popraćena kroz mozaični i obrazovni program Hrvatske radiotelevizije. HRT će svakog utorka u emisiji “Dobro jutro Hrvatska” imati redovitu rubriku o akciji Top stipendija za Top studente. Akcija će se pratiti i u emisijama ”Život uživo” i “Znanstvena petica”, te u talk showu poput “Maje”. Zanimljivo je da će HRT akciju pratiti i preko svojih regionalnih studija i tako zabilježiti sve promotivne akcije u sveučilišnim gradovima. Sva događanja vezana uz akciju bit će detaljno popraćena na HRT-u, a u studije će kao gosti biti pozivani Top studenti, kao i bivši korisnici stipendija.

Regionalni pristup toj akciji jedno je od opredjeljenja organizatora, tako da se već sada stvaraju planovi za sljedeću godinu, kada bi se akcija trebala proširiti i na regionalno stipendiranje. Tada će i manje lokalne tvrtke dobiti priliku stipendirati barem po jednog izvrsnog studenta iz vlastite regije. Važnu ulogu imat će Hrvatska gospodarska komora, koja će ove godine podržati akciju. HGK će u sklopu akcije Top stipendija za Top studente u svojim dvoranama u Zagrebu i drugim sveučilišnim gradovima, Dubrovniku, Osijeku, Rijeci, Splitu i Zadru mjesne poduzetnike upoznavati s mogućnošću ulaganja u najbolje hrvatske studente. Istodobno, ondje će se o kandidiranju za Top stipendiju moći raspitati i svi zainteresirani studenti. Prvo predstavljanje Top stipendije regionalnim tvrtkama održava se u utorak 5. travnja u splitskoj županijskoj gospodarskoj komori.

Inače, u dvoranama HGK održavat će se sastanci Stipendijskog vijeća i Stipendijske komisije, ali i druge priredbe koje će biti organizirane u sklopu akcije Top stipendija za Top studente. Uz ustupanje prostora, Hrvatska gospodarska komora obvezala se i da će stipendistima omogućiti obavljanje prakse u Komori. Pročelnica Ureda predsjednika Hrvatske gospodarske komore Zdenka Peternel rekla je da se HGK za sudjelovanje u akciji Top stipendija za Top studente odlučio kada su u Komori shvatili važnost tog projekta. “Uvidjevši važnost projekta za hrvatsko društvo koje teži biti vjerodostojan konkurent u suvremenom društvu znanja, HGK je odlučio dati svoj doprinos s ciljem populariziranja i poticanja hrvatskih gospodarstvenika da i oni sudjeluju u ovom hvalevrijednom projektu”, rekla je Zdenka Peternel.

U HGK naglašavaju iznimnu važnost sudjelovanja svih hrvatskih regija u projektu. Zato će u prostorijama županijskih komora u Dubrovniku, Splitu, Rijeci, Zadru i Osijeku, u suradnji sa Sveučilištem, organizirati prezentacije projekta. “Od velike je važnosti da gospodarstvenici ulažu u studente svojih stručnih područja i regija. Tako osiguravaju, među ostalim i sebi, kvalitetan kadar i potiču studente da budu izvrsni te time osiguraju bolju budućnost hrvatskom gospodarstvu. što pridonosi dobrobiti hrvatskog društva u cjelini”, rekla je Zdenka Peternel. Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević uvjeren je da će takvi projekti, u kojima se vrednuje i potiče ulaganje u znanje, pridonijeti da postotak visoko obrazovanih u Hrvatskoj bude veći od sadašnjih poražavajućih sedam posto. Vidošević kaže kako nam ta činjenica mora biti motivacija da se neprestano usavršavamo i poticaj da postanemo vjerodostojan konkurent u suvremenom društvu znanja. “Top stipendija za Top studente izvrstan je poticaj mladima koji simbolično pokazuje da je naobrazba ne samo isplativa već je i uvjet uspjeha i opstanka, kako pojedinca tako i društva u cjelini. Ona je conditio sine qua non nove ekonomije”, rekao je Nadan Vidošević.

Vezane vijesti

Josipović: Pratit ću razvoj karijera novih Top stipendista

Josipović: Pratit ću razvoj karijera novih Top stipendista

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović uručuio je u Predsjedničkim dvorima dobitnicima Top stipendije za top studente prve rate za akademsku godinu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika