Objavljeno u Nacionalu br. 491, 2005-04-12

Autor: Stanko Borić

TOP STIPENDIJA

Splitske tvrtke u lovu na Top studente

U prostorijama HGK Split predstavljena je akcija Top stipendija za Top studente kako bi lokalne tvrtke saznale sve o najboljim kadrovima i novim mogućnostima promidžbe

Prorektor Splitskog sveučilišta Igor Zanchi kazao je da je akademska zajednica prepoznala kvalitetu Nacionalove akcije Top stipendija, te je pozvao gospodarstvenike na uključenjeProrektor Splitskog sveučilišta Igor Zanchi kazao je da je akademska zajednica prepoznala kvalitetu Nacionalove akcije Top stipendija, te je pozvao gospodarstvenike na uključenjeOd iduće godine, u želji da nagradi još više studenata, Top stipendija za Top studente, projekt Nacionala i njegovih partnera INA-e, Diners Cluba, HRT-a, Ingre i Podravke, organizirat će se i na regionalnoj razini. Tako je 5. travnja u Splitu održana prezentacija Top stipendije, kojom je ovaj projekt predstavljen studentima tamošnjeg Sveučilišta, ali i malim i srednjim poduzetnicima regije kako bi ih potaknuli da se uključe u ovu hvalevrijednu akciju. Prezentacija je održana u prostorijama Županijske komore Split Hrvatske gospodarske komore. HGK će i dalje aktivno pomagati Nacionalovu projektu, te će u njihovim županijskim komorama biti održane i druge regionalne akcije Top stipendije. Predstavnik HGK u Splitu Mladen Buljan istaknuo je koliko je važno da gospodarstvenici ulažu u studente svojih regija, te na taj način osiguravaju kvalitetan kadar i sebi i gospodarstvu Hrvatske u cjelini.

NOVI POČETAK U SPLITU Predstavljanje u HGK Split tek je prvo u nizu regionalnih predstavljanja Top stipendijeProrektor Splitskog sveučilišta Igor Zanchi kazao je da je akademska zajednica prepoznala kvalitetu Nacionalove akcije Top stipendija, te je pozvao gospodarstvenike na uključenje. “Akademska zajednica iznimno cijeni ovakav velik doprinos gospodarstvenika ovoj akciji, koja je od velikog značaja za gospodarski i akademski razvoj Hrvatske”, rekao je Zanchi. Prezentaciju su vodile Iva Biondić, izvršna direktorica NCL Media grupe i Nina Šmigmator, voditeljica projekta Top stipendija. Na prezentaciji su izneseni detalji projekta Top stipendija i planovi za regionalno stipendiranje. Od ove godine izniman doprinos Nacionalovoj akciji daju i Hrvatska gospodarska komora i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, te Ministarstvo gospodarstva , rada i poduzetništva. Predstavljen je i Klub Top studenata, koji će uključivati sve dobitnike Top stipendije.

MojPosao, VBZ Knjižara, Knjižnica Bogdan Ogrizović i Naklada Ljevak tvrtke su koje nagrađivanjem i davanjem mnogih pogodnosti članovima aktivno pripomažu Klubu Top studenata. Prezentaciji su prisustvovali i dosadašnji korisnici Top stipendija, kojima su uručene i kartice Kluba. Članovi Kluba moći će na stranici www.topstipendija.net saznati o svim pogodnostima i razmjenjivati informacije i savjete.

Stipendistica 2003. godine, ekonomistica Katarina Dorić, kazala je: “2003. godine akcija nije bila toliko poznata, tako da nisam uspjela dobiti željeni posao, ali vjerujem da će se to promijeniti. Ovim putem zahvaljujem Nacionalu i Ivi Pukaniću koji su jedini uvidjeli da naš rad treba nagraditi.” Novina je ove godine uvođenje certifikata izvrsnosti koji dodjeljuje Ministarstvo znanosti, a koji će uvelike pomoći da se ne ponavljaju problemi poput Katarinina. “Ovim putem željela bih zahvaliti Nacionalu na pomoći. Mojim stipendiranjem, odano je priznanje i meni i mojem fakultetu koji je često degradiran”, kazala je apsolventica Učiteljske akademije Vida Bebić. Zoran Spasić s Kineziološkog fakulteta, stipendist 2004. godine, rekao je da je vrlo sretan zbog dobivene stipendije. “Mnogi moj fakultet smatraju nezahtjevnim, ali ne obazirem se na te priče. Ja sam sa našao u tome poslu i u potpunosti mu se posvetio. U svojoj karijeri i životu očekujem veliki uspjeh, a ovim putem zahvaljujem se Nacionalu i partnerima koji su mi mnogo pomogli”, rekao je Spasić. Zahvalnost Nacionalu i partnerima izrazili su i Ana Kovačević, studentica zagrebačkog Ekonomskog fakulteta i stipendistica 2004., stipendist 2003. Željko Baričević s Medicinskog fakulteta, te stipendistica 2004. godine Vesna Pekić sa splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje.

Top stipendisti bili su, zapravo, glavne zvijezde održane prezentacije, a okupljeni gospodarstvenici i poslovni ljudi bili su vrlo zainteresirani za njihove priče. Na splitskoj prezentaciji naglašena je važnost povećanja broja Top stipendista na regionalnoj razini te stipendiranja studijskih smjerova prema potrebama regionalnih gospodarstvenika. To potvrđuju i statistički podaci o dosadašnjim stipendistima. Naime čak 65,5 posto Top stipendista školuje se na Zagrebačkom sveučilištu. Kada se tome pridoda brojka od 17,2 posto stipendista sa Sveučilišta iz Splita, dolazi se do podatka da je ostatak Hrvatske pokriven s manje od 18 posto. Taj podatak dodatno naglašava važnost ovogodišnjeg širenja Top stipendije na druge sveučilišne gradove u Hrvatskoj. Svi zainteresirani regionalni partneri mogu se uključiti u akciju stipendiranjem jednoga ili dva studenta, kojima bi, po želji, omogućili i obavljanje prakse u svojim tvrtkama.

Sudjelovanjem u projektu Top stipendija partneri postaju dio jedinstvene akcije u Hrvatskoj kojom utječu na njezin akademski i gospodarski razvitak, a na regionalnoj razini ulažu u najuspješnije studente koji time postaju i njihov potencijalni kadar. U svim regionalnim projektima sudjelovat će regionalne dnevne novine i radiopostaje, pa će regionalni partneri i na taj način dobiti mogućnost da tvrtku i svoje proizvode ili usluge predstave najširoj javnosti. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 12. travnja održat će se Sajam stipendija, na kojem će se zainteresirani moći upoznati sa svim stipendijama dostupnim u Hrvatskoj, te o mogućnostima stipendiranja u inozemstvu. Na sajmu će se zainteresirani moći upoznati i s Nacionalovom Top stipendijom, na prezentaciji koja počinje u 12 sati.

Vezane vijesti

Josipović: Pratit ću razvoj karijera novih Top stipendista

Josipović: Pratit ću razvoj karijera novih Top stipendista

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović uručuio je u Predsjedničkim dvorima dobitnicima Top stipendije za top studente prve rate za akademsku godinu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika