Objavljeno u Nacionalu br. 493, 2005-04-25

Autor: Melisa Skender

RANG-LISTA USPJEŠNIH

60 vrhunskih odvjetnika

Veliko Nacionalovo istraživanje donosi popis od 60 najpoznatijih hrvatskih odvjetnika iz područja kaznenog, građanskog, obiteljskog i gospodarskog prava

Marijan HanžekovićMarijan HanžekovićPopis najuspješnijih hrvatskih odvjetnika Nacional je prvi put realizirao 2001. godine, kada je na tom popisu bilo 50 imena odvjetnika i odvjetničkih kancelarija. Novi popis sadržava 60 imena, a odvjetnici su podijeljeni u dvije grupe: oni koji su specijalizirali krivično pravo te oni koji se bave građanskim, od obiteljskog do trgovačkog prava. Odvjetnike na listi nemoguće je, naravno, rangirati, no kako smo do njihovih imena došli anketirajući pravnike da odaberu vlastite favorite za pojedina područja, tako su na popisu koji objavljujemo imena koja su se najčešće ponavljala na tim listama.

JADRANKA SLOKOVIĆ Branila vitešku skupinu u Haagu, s Čedom Prodanovićem brani Rahima Ademija MARIJAN PEDIŠIĆ, ZAGREB Branitelj Hrvoja Petrača, bivši sudac; u timu je generala Gotovine, a zastupa i Pavu Zubaka ANTO NOBILO, Zagreb Oslobodio Tihomira Blaškića, branio Miroslava Kutlu, Enu Begović i Feral Tribune VESNA ALABURIĆ, Zagreb Zastupa EPH, branila Ankicu Lepej protiv tužbe Ankice Tuđman VELJKO MILJEVIĆ, Zagreb Član HHO-a, branio braću Rodić u slučaju ubojstva Zlatka Bagarića, te 'dečke s Knežije' STANKA MATIĆ, Dubrovnik Odvjetnica od 1994. Oslobidola Nevena Barača nakon pet mjeseci zatvoraIVAN KERN, Zagreb – krivičar
Bivši zamjenik javnog tužitelja dok su na čelu tužiteljstva bili Vladimir Šeks i Krunoslav Olujić, a razriješen je 1992. kada je kao tužitelj odbio goniti jednog pilota JNA optuženog za ratne zločine, te Antu Đapića, Dobroslava Pargu i Milu Dedakovića Jastreba. Branitelj je Mirka Norca u postupku protiv Tihomira Oreškovića i drugih na riječkom sudu.

BRANKO ŠERIĆ, Zagreb – krivičar
Odvjetnik Vinka Martinovića – Štele i pravni zastupnik Vesne Levar, udovice Milana Levara, koji je uspio isposlovati odštetu što ju je država za Levarovo ubojstvo obitelji morala isplatiti. Branitelj Davora Domazeta i odvjetnik Orsata Zovka u tužbi koju je ovaj podnio protiv Branka Cikatića.

LJUBO PAVASOVIĆ – VISKOVIĆ, Zagreb – krivičar
Branitelj Novice Petrača

ANTE MADUNIĆ, Zagreb – krivičar
Zastupao je okrivljene za ubojstvo obitelji Zec, osumnjičene u slučaju Pakračka poljana, glavne sudionike financijskog inženjeringa, Željka Tutunovića, Nevena Barača, a u novije vrijeme i Darinka Bagu u slučaju u kojem je uz Matu Granića, optužen za primanje mita i malverzacije s dionicama unutar Končar grupe.

SRĐ JAKŠIĆ, Dubrovnik – krivičar
Borac za zaštitu ljudskih prava s više od 20 godina staža. Bio je branitelj Dejana Subotića kojeg je oslobodio optužbi za ratne zločine na području Dubrovnika, a što je, sumnja se, bio povod atentatu u kojem je Jakšić bio ozbiljno ozlijeđen.

MATE MATIĆ, Zagreb – krivičar
Branio je Ibrahima Dedića, Slobodana Praljka, Stjepana Tuđmana, odbojkašicu Irinu Kirilovu te Matu Granića u aferi s Končarom i dionicama Končar grupe. Bio je i Baračev odvjetnik zadužen za rekonstrukciju poznatog ortakluka oko Dubrovačke banke, a branio je i bivšeg državnog odvjetnika Krunoslava Canjugu od optužbi za primanje mita.

DRAGUTIN ROTIM, Zagreb – krivičar
Odvjetnički ured utemeljio je 1983. Bavi se isključivo kaznenim pravom.

TIHOMIR RUBEŠA, Zagreb – krivičar
Aktivan u Pravnom centru i nevladinim organizacijama, kao odvjetnik zastupao je Brodokomerc, zločinačku organizaciju i Vinka Sindičića po službenoj dužnosti. Odvjetničku karijeru počeo je 1992. godine, kada je smijenjen s dužnosti prvog zamjenika okružnog javnog tužitelja.

IVO FARČIĆ, Zagreb – krivičar
Odvjetnik odbjegloga generala Ante Gotovine, specijaliziran za građansko i trgovačko pravo. Jure Kapetanović, koji se lažno predstavljao kao da je od Vlade ovlašten pregovarati o Gotovininu odlasku u Haag, Farčića je optužio da zna gdje se skriva njegov klijent bjegunac. Ta je optužba u međuvremenu odbačena, no Farčić je, baš kao i ostali članovi odvjetničkog tima Ante Gotovine, pod stalnim nadzorom ne bi li se preko njega došlo do Gotovine i konačnog otvaranja pregovora s EU.

RADAN KOVAČ, Osijek – građansko
Početkom novog milenija podigao je priličnu prašinu objavom poziva malim dioničarima Slavonske banke radi zastupanja u zaštiti njihovih prava kod preuzimanja Banke. Već deset godina izdaje i Pregled sudske prakse na elektroničkom mediju s pretraživanjima slučajeva od 1945. do danas, a novo CD izdanje s ažuriranim podacima objavljuje svake dvije godine.

MARIJAN HANŽEKOVIĆ, Zagreb – građansko
Ured odvjetnika Marijana Hanžekovića specijaliziran je za trgovačko pravo i jedan od onih koje najčešće angažiraju strane kompanije zastupane na hrvatskom tržištu. Smatraju ga glavnim kreatorom privatizacije domaćih tvrtki, a bio je zastupnik i Globus grupe Miroslava Kutle.

DAFINKA VEČERINA, Zagreb – građansko
Specijalizirala je obiteljsko pravo i danas je jedna od uspješnijih odvjetnica u brakorazvodnim parnicama. Osnovala je SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja. Sve do 1989. branila je optužene za verbalni delikt. među kojima i Čička, Glibotu, Milasa.

DAMIR i DAVOR GALETOVIĆ, Zagreb – građansko
Odvjetnički ured specijaliziran za gospodarsko pravo Damir Galetović naslijedio je od svog oca prije 24 godine. Uz Damira Galetovića koji je postao poznat kao odvjetnik Hrvoja Petrača, u uredu su partneri i supruga Beata te bratić Davor Galetović. Damir Galetović vodio je kao zastupnik Hrvoja Petrača i parnicu AGM protiv Privredne banke, a među najbrojnijim slučajevima koje ured preuzima su oni što se tiču poreza i financija.

MARIO POROBIJA, Zagreb – građansko
Mario Porobija specijaliziran je za trgovačko i međunarodno pravo te je, uz Marijana Hanžekovića, među omiljenim odvjetnicima koje angažiraju strane korporacije što posluju na hrvatskom tržištu. Pravni je savjetnik HEP-a u pregovorima oko nuklearke Krško, odvjetnik je ZABA-e, pa tako i Unicredito banke, a u pravilu zastupa bankare i jake kompanije. Predsjednik je varaždinskog Rotary kluba.

DAMIR KRAMARIĆ, Zagreb – građansko
Zastupao Radio 101 1996. kad se demonstriralo za neovisnost postaje na kojoj je bio i voditelj. Raspetljavao privatizaciju Večernjeg lista u ime Mirovinskog fonda.

BORIS POROBIJA, Zagreb – građansko
Vodi odvjetničku tvrtku Porobija i Porobija, četvrtu prema veličini na području trgovačkog prava. Ured se bavi korporativnim pravom i stranim ulaganjima, a sudjelovali su i u infrastrukturnim projektima hrvatske Vlade kao posrednici pri ulasku francuske građevinske tvrtke Bouygues u gradnju istarskog Ipsilona.

MILENKO ŠKRLEC, Rijeka – građansko
Stečajni upravitelj brodogradilišta Viktor Lenac karijeru je počeo kao sudac Privrednog suda u Rijeci. Bavio se najtežim slučajevima među kojima je i obrana braće Hajduković koji su ubili nećaka bivšeg premijera Nikice Valentića, a kolege najvećim njegovim uspjehom smatraju oslobađanje Antuna Presingera optuženog za teško ubojstvo.

TIN DOLIČKI, Zagreb – građansko
Branitelj Damira Vrhovnika, direktora brodogradilišta Viktor Lenac, karijeru je počeo kao partner odvjetničke tvrtke Bogdanović Dolički unutar koje se bavio korporativnim i trgovačkim pravom, bankama i financijama, pravnim savjetima i stranim ulaganjima te spajanjem poduzeća. Branitelj je Ivana Štokića u aferi Riječka banka i zastupnik Zagrebačke banke u tužbi koju je podnio Paško Kaćinari.

NINO RESKUŠIĆ, Zagreb – građansko
Jedan od rijetkih odvjetnika koji zastupa Hrvatski fond za privatizaciju u svim većim sporovima vezanim uz pretvorbene afere. Bio je i jedan od odvjetnika pokojne Ene Begović u postupku zbog prometne nesreće u kojoj je poginuo Fatmir Miniri.

ROBERT TRAVAŠ, Zagreb – građansko
Najpoznatiji njegov slučaj bio je onaj Slavice Ecclestone u tužbi protiv Imperijala i Ankice Tuđman pri rješavanju ostavštine njezina supruga. Bio je među odvjetnicima koji su obavili privatizaciju Riječke banke, Croatia Airlinesa i Zagrebačke banke. Bio je u službi Ureda predsjednika i Vlade RH, a čim je napustio te dužnosti, zaposlio se kao pravni savjetnik koncerna Agrokor.

RATKO ŽURIĆ – DRUŠTVO ŽIP, Zagreb – građansko
Ratko Žurić stariji je partner u odvjetničkom društvu Žurić i partneri. Smatraju ga doajenom zagrebačkog odvjetništva. Pravni je konzultant na području ugovornog i trgovačkog prava, spajanja i preuzimanja banaka i trgovačkih društava. Društvo je sudjelovalo u privatizaciji Dubrovačke i Croatia banke te osiguravajućih društava u Hrvatskoj. Imaju visok rejting u međunarodnim krugovima.

ŽELJKO ŠVEDL, Osijek – građansko
Sudjelovao u svim pretvorbama i privatizacijama gospodarstva u Slavoniji i Baranji. Godinama je bio na čelu regionalnih ureda Hrvatskog fonda za privatizaciju i ureda za pretvorbu državnog vlasništva.

BRUNO SPIZ, Zagreb – građansko
Odvjetnički ured osnovan 1984., a bave se zastupanjem u predmetima za naknadu štete u čemu su vrhunski.

MLADEN VUKMIR, Zagreb – građansko
Njegov ured jedini je koji se sustavno i isključivo bavi zaštitom intelektualnog vlasništva, a među njegove specijalnosti spadaju područja informatičke tehnologije i robni žigovi poput McDonald’sova. Sudjelovao u strategiji razvoja hrvatskog patentnog ureda, a zastupa brojne multinacionalne kompanije.

MLADEN DRAŽIĆ, Zagreb – građansko
Bivši sudac općinskog suda u Zagrebu, specijaliziran za radno i stambeno pravo. Podrijetlom je iz ugledne pravničke obitelji, otac mu je godinama radio na Pravnom fakultetu u Zagrebu.

ERNEST GNJIDIĆ, Zagreb – građansko
Poznat kao dugogodišnji odvjetnik NK Dinamo. Jedan je od vodećih članova Družbe hrvatskog zmaja. Zastupao je i predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Vlatka Markovića u tužbi za klevetu koju je protiv njega podnio nogometni sudac i zadarski poduzetnik Reno Sinovčić.

TOMISLAV GRAHOVAC, Zagreb – građansko
Bivši je aktivan sportaš i jedan od prvih odvjetnika koji se specijalizirao za sportsko pravo. Među njegovim klijentima tako su bili i Patrik Čavar, Zvonimir Bilić, Igor Bišćan i brojni drugi sportaši, ali i “civilno” građanstvo.

KRUNOSLAV OLUJIĆ, Zagreb – građansko
Specijaliziran za obiteljsko pravo, a do 1990. predavao je obiteljsko pravo na Pravnom fakultetu u Osijeku. Bio je odvjetnik Silvija Marića nakon prekida veze s manekenkom Tatjanom Mrduljaš, koja je tražila obeštećenje.

RANKO PELICARIĆ, Zagreb – građansko
Na popisu klijenata predsjednika odvjetničke komore prevladavaju domaća osiguravajuća društva. Ranko Pelicarić specijalizirao se za pravne usluge poduzećima.

TOMISLAV TONČIĆ, Zagreb – građansko
Specijaliziran za “utjerivanje” naknade štete, a u svojoj je praksi imao više tisuća uglavnom nepoznatih klijenata ili tzv. običnih ljudi.

ZORAN VUJASIN, Zagreb – građansko
Jedan od malobrojnih odvjetnika koji se posvetio patentnom pravu. Njegovo ime pojavilo se i među kandidatima na natječaju za trećeg operatera mobilne telefonije, a bio je i branitelj pokajnika iz tzv. zločinačke organizacije Zorana Miletića.

ŽELJKO OLUJIĆ, Zagreb – građansko
Branitelj Ivice Rajića iz Kiseljaka, uhićenog u Splitu 2003. godine, odvjetnik generala Mirka Norca u haaškom postupku, pravno je zastupao Ivana Koradea, a i među potpisnicima je apela za ponovno suđenje Mili Budaku, hrvatskom piscu i jednom od ministara NDH.

BORIS MAKAROVIĆ , Zagreb – građansko
Stručnjak za nekretnine koji je vodio brojne parnice protiv građevinskih tvrtki što su prodavale stanove bez kompletnih papira. Odvjetnik je Borisa Makarovića, nekadašnjeg direktora Zagreb filma, u sporu koji protiv njega vode zaposlenici zbog mobbinga na poslu.

ALAN HRANILOVIĆ , Zagreb – građansko
Još jedan od odvjetnika koji su se specijalizirali za parnice pri naknadi štete.

NEVEN GEČIĆ, Velika Gorica – građansko
Odvjetničku karijeru nastavio je nakon što je prestao biti sucem Općinskog suda u Velikoj Gorici. Specijaliziran za trgovačko pravo.

SNJEŽANA GAŠIĆ, Zagreb – građansko
Bivša zamjenica Županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu, odvjetničku karijeru počela je prije deset godina.

ZORAN MARKOVIĆ, Zagreb – građansko
Specijaliziran za korporacijsko pravo i pravni konzultant brojnih uglednih domaćih i inozemnih tvrtki. Partner je odvjetničkog ureda Plišo Marković, a među njihovim klijentima do danas su bile brojne bankarske ustanove, među kojima i Europska banka za obnovu i razvoj te Privredna banka.

IVAN PENIĆ, Zagreb – građansko
Stručnjak za građansko pravo koji je odvjetničku kancelariju otvorio nakon što je napustio položaj predsjednika građanskog odjela na županijskom sudu u Zagrebu.

IVAN SURJAN, Zagreb – građansko
Poznat kao bivši sudac, specijaliziran za građanske parnice. Bio je branitelj Hrvoja Šarinića kad ga je Irena Divković, urednica Imperijala, optužila za klevetu potražujući odštetu od 150 tisuća kuna. Bio je i branitelj Miroslava Šeparovića u optužbi da je kao ravnatelj HIS-a dostavljao novinarima povjerljive dokumente.

LUJO MEDVIDOVIĆ, Osijek – građansko i krivično
Branitelj koji je za varalicu Dražena Magdića, uz psihijatrijski nalaz, uspio isposlovati samo četiri godine zatvora za čak 41 prijevaru koju je ovaj počinio.

RAJKO ČOGURIĆ, Zagreb – krivičar
Branitelj Ante Sliškovića u slučaju Ahmići, bivši državni odvjetnik.

MIROSLAV ŠUMANOVIĆ, Zagreb – građansko
Vrhunski pravnik i stručnjak, prethodnik Rumenjaka, aktualnog predsjednika Županijskog suda u Zagrebu, na toj funkciji.

JOŠKO ČEH, Split – građansko
Najpoznatiji splitski odvjetnik, inače pravni zastupnik Igora Štimca i njegova brata Damira u procesu koji su protiv njih podigli sportski kolege i investitori u Štimčeve kladionice, koje su bankrotirale ne isplativši partnerima vlasničke udjele. Branitelj je i Ante Gudića, optuženog za ratne zločine u zatvoru Lora.

SAŠA POLDAN, Rijeka – građansko
Ured Saše Poldana najveća je odvjetnička kancelarija na području Rijeke i Kvarnera.

DRAŽEN MATIJEVIĆ, Osijek – građansko
Zacijelo najugledniji osječki odvjetnik poznat i po svojim dobrim odnosima sa županom Branimirom Glavašem, kojeg je i zastupao u brojnim parnicama što ih je ovaj političar, nedavno isključen iz HDZ-a, vodio protiv različitih redakcija i novinara zbog klevete i duševnih boli.

HRVOJE PAŽIN, Zlatar – građansko
Bivši predsjednik Općinskog suda u Zlataru. Pravni savjetnik u Elcomu.

BIANKA HONDL, Zagreb, – građansko
Jedna od najstarijih i najuvaženijih kancelarija za građansko pravo. Bianka Hondl naslijedila je ured od svog oca, odvjetnika specijaliziranog za građansko pravo.

RAJKO MLINARIĆ, Zagreb, – građansko
Zastupao policajca Mišića u sporu protiv MUP-a oko izvještaja o prometnoj nesreći koju je, vozeći u pijanom stanju, izazvao Milan Bandić. Odvjetnik je i Miroslava Kutle.

RUDOLF FRANČULA, Pula – građansko
Nekad sudac Vrhovnog suda danas je jedan od najpoznatijih istarskih odvjetnika.

Vezane vijesti

HOK: Fiskalnim blagajnama narušava se neovisnost odvjetnika

HOK: Fiskalnim blagajnama narušava se neovisnost odvjetnika

Hrvatska odvjetnička komora (HOK) usprotivila se najavljenom uvođenju fiskalnih blagajni za odvjetnike, ustvrdivši da su tim prijedlogom povrijeđena… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika