Objavljeno u Nacionalu br. 495, 2005-05-10

Autor: Melisa Skender

VILE NA BREGIMA

Zagorski Beverly Hills

Brežuljke oko Stubičkih Toplica, slikovit i ugodan kraj na sjevernoj strani Medvednice, zauzeli su svojim vilama i vikendicama poznati liječnici, sveučilišni profesori, gospodarstvenici, novinari pa i političari: zapanjujuće, većina luksuznih kuća ukusno je uređena

Brežuljke oko Stubičkih Toplica "zauzeli" su liječnici, profesori, umjetnici, novinari, gospodarstvenici pa i političari, a jedan od tih bregova mještani, zbog tamo podignutih vikendica, duhovito nazivaju zagorskim Beverly HillsomBrežuljke oko Stubičkih Toplica "zauzeli" su liječnici, profesori, umjetnici, novinari, gospodarstvenici pa i političari, a jedan od tih bregova mještani, zbog tamo podignutih vikendica, duhovito nazivaju zagorskim Beverly HillsomDavor Štern, bivši predsjednik Uprave INA-e, 2003. se odlučio iz Rusije zauvijek vratiti u Hrvatsku. Nekako u isto to vrijeme kupio je zemljište u naselju Pila, na samom rubu parka prirode Medvednica. Zlatko Vitez i njegov imenjak, autor novčanica hrvatskog dinara Zlatko Jakuš, već su starosjedioci među zagorskim vikendašima, a klet u Stubičkim Toplicama već godinama ima i akademski slikar Vasilije Jordan. No pravim starosjediocem ispravno bi bilo smatrati njihovu susjedu Đurđicu Šimunić jer je ona, kako se u Stubakima ubrzo može doznati, od plemenita roda grofova Oršić iz Donje Stubice. Upravo na brijegu iznad Donje Stubice svoj su “dvorac” podigli Željka Ogresta i Dubravko Merlić. Kuća zagasito ljubičaste fasade s ostakljenim prizemljem, nekoliko terasa i bazenom, okružena je zelenilom i cvijećem, a pogled puca na zagorske “brege” prekrivene šumom. Svojom veličinom zasigurno ne bi zauzela ni jedno krilo kakve zagorske kurije, ali način na koji je smještena u prostor i ono što se kroz zid gustih čempresa zahvaljujući brojnim staklenim stijenama može vidjeti, slikovito govori o novoj eliti koja ponovno osvaja Zagorje.

NEPRIMJETNA VIKENDICA Vasilije Jordan svoju je klijet smjestio na parcelu udaljenu od glavne ceste, uraslu u brdo STROGA PRAVILA ZA GRADNJU Dio područja općine Stubičke Toplice nalazi se unutar zaštićenog parka prirode Medvednica BIJEG IZ VELEGRADA Brežuljci, šumarci, livade i potoci što ih presijecaju zov nedirnute prirode bio je glavni razlog za kupnju zemlje u Zagorju UMIROVLJENI GENERAL ZAGOREC Drvenu kuću, koja izgleda kao da je napravljena od kolača, teško je povezati s njegovim imidžem ZAGORJE NIJE SAMO ZA VIKENDICE Velike parcele, što ih je moguće dobiti za malen novac, privlačne su i onima koji žele obiteljske kućeBrežuljke oko Stubičkih Toplica “zauzeli” su liječnici, profesori, umjetnici, novinari, gospodarstvenici pa i političari, a jedan od tih bregova mještani, zbog tamo podignutih vikendica, duhovito nazivaju zagorskim Beverly Hillsom. Izletnici koje znatiželja navede da obiđu tako prestižan kvart, tek nakon nekoliko kilometara šetnje uzbrdo, po ulici Žrtava Seljačke bune, naići će na kuće i klijeti koje mogu opravdati takvu etiketu, ne samo zbog imena i prezimena njihovih vlasnika, već i zbog odmjerenog ukusa kojim većina njih odiše.

Vasilije Jordan, primjerice, svoju je klijet smjestio na parcelu udaljenu od glavne ceste i tako je prirodno urasla u brdo da ju je gotovo i nemoguće primijetiti. Bez obzira na to njegova je vikendica opljačkana, kako se u Stubakima može doznati, već tri puta. Neven Mimica, koalicijski ministar Europskih integracija, još više drži do diskrecije – svoju je drvenu kuću sklonio u šumsko naselje Figovec. Dio područja općine Stubičke Toplice nalazi se unutar zaštićenog parka prirode Medvednica, a tu spada i Figovec, tako da su i pravila kojih se prilikom gradnje treba pridržavati prilično stroga. Tamo je danas oko 200 vikendica, mahom podignutih na mjestu nekadašnjih kleti od kojih su neke i sačuvane.

Stubičke Toplice prema posljednjem popisu imaju 2670 stanovnika, a čak 680 vikendica, kaže načelnik općine Vladimir Bosnar. Prije 20-ak godina Stubaki su bili poznati kao najbolje uređeni i među najbolje posjećenim zagorskim toplicama. Danas će, pak, i najdržavotvorniji domoljubi koji planiraju vikend provesti na bazenima, odabrati put u slovenski Čatež. Takva situacija ljuti i načelnika Bosnara koji se na predstojećim lokalnim izborima natječe već za četvrti uzastopni mandat. Zato je ovoga proljeća pokrenuta i akcija “Vratimo stari sjaj Stubičkim Toplicama”, ali novi bazeni u ovom će se, nekad vrlo popularnom lječilištu, moći graditi tek kad se pronađe investitor. Činjenica da vlasnik hotela Matija Gubec, jedinog hotela u Stubakima, za takvu investiciju nije zainteresiran, koči već godinama, kako tvrdi Bosnar, razvoj mjesta. Njegovi su birači, naime, već odavno prestali živjeti od poljodjelstva i vinogradarstva, o čemu zorno govori i broj vikendica okruženih propalom vinovom lozom. Većina zaposlenih ili radi u Zagrebu i okolnim većim mjestima, ili se bavi obrtništvom, za što im je opet potreban promet kakav šačica stanovnika ni uz sve vikendaše ne može osigurati. Tu su i obitelji koje kućne budžete krpaju iznajmljujući sobe. Ukratko ? Stubakima se nužno treba vratiti stari sjaj kako bi iznova zaživio i turizam kao osnovna privredna grana tog mjesta. Vikendaši s Beverly Hillsa ne pate, međutim, za bazenima.

Brežuljci, šumarci, livade i potoci što ih presijecaju, zov nedirnute prirode, bio je u najvećem broju slučajeva razlog za kupnju zemljišta u Zagorju. Poseban čar te idile krije se i u činjenici da je već nakon polusatne vožnje moguće iz grada zagušenog ispušnim plinovima pobjeći u potpuno drukčije okruženje gdje se može disati punim plućima. Vikendica Zlatka Viteza, primjerice, nije veća od bilo koje tipične zagorske klijeti, a drvenu kuću koja izgleda kao da je napravljena od kolača, teško je povezati s imidžom njezina vlasnika, generala Vladimira Zagorca. Zlatko Jakuš napustio je nedavno svoje dvore na osamljenom otoku Škardi, kako bi preselio u dvostruko manju kuću s puno prozora u kojoj ima atelje već 30 godina. Vikendicu Davorke Paladino, bivše supruge poznatog neurokirurga Josipa Paladina, najjednostavnije bi bilo opisati kao “kućicu u cvijeću”. Maleno zdanje okruženo je isto tako minijaturnim vrtom, pored kojeg je gotovo nemoguće proći a da se bar malo ne zastane i divi njegovanom ukrasnom bilju i nježnoj tratini.

Ljubav prema vinarstvu privukla je Zagorju i stručnog suradnika za vinarstvo na Agronomskom fakultetu zagrebačkog Sveučilišta, Schuberta Gerharda, koji je Zagorje imao prilike dobro upoznati angažirajući se oko svake vinarske izložbe tog kraja. Uostalom, vikendice kao da dobrim djelom i postoje zbog toga da bi se prijatelji pozivali u goste na izlet, pa je posljednjih nekoliko godina, osobito među Zagrepčanima, rasla i popularnost Hrvatskog Zagorja kao idealne lokacije.

Najbolji primjer za to je jedna ulica u naselju Pila koja se po svemu odvaja od svoje okoline, i to ne samo one u Zagorju. Udaljena je od glavne ceste i samog mjesta, a do nje se stiže kraćom vožnjom kroz šumarak iza čijeg se drveća najprije promalja velebno imanje (?)kardiokirurga Ivana Zvonimira Jelića koji je kupio i preuredio čitav drveni dvorac oko kojeg se rasprostire nekoliko stotina hektara (?) veliko zemljište, od pogleda zaštićeno velikom kapijom na ulazu i grmljem uz ogradu. Preko obje drvene vratnice nadsvođene lukom ispisano je crvenom bojom ime imanja, Bistrica.

Vrata do njega, Davor Štern svojem je daleko manjem posjedu nadjenuo ime Patkica, a Dubravka i Saša Drenovac koji su na neki način i odgovorni za nastajanje ovog osobitog naselja, svoj su vikendaški kutak prozvali Potočnicom. Dovoljno je zakoračiti u njihovu ograđenu oazu pa da svatko poželi i sam uložiti u tu vrstu uživanja. Dubravka Drenovac koja je, kao i njezin suprug Saša, ugledan stomatolog, sama brine o svom velikom vrtu. Njegovan travnjak obrubljuju gredice s cvijećem, a dodatnu svježinu sjenici osigurava i ribnjak uz čiju je obalu smještena. Ribnjak okružen svakovrsnim raslinjem vodom se napaja iz potoka koji svojim tokom prolazi kroz sve tamošnje parcele, kojih nema više od sedam. Ono što najprije osupne površnog promatrača jesu čak tri teniska igrališta tamo izgrađena.

Dubravka Drenovac u svom botaničkom raju vrlo ljubazno dočekuje i nenajavljene, nepoznate goste. Ima iskustva s novinarima jer njezina je kći Ira u braku s vaterpolo reprezentativcem Dubravkom Šimencom, a pozivu da prošeta takvim vrtom malo bi tko odolio. Upravo su trud i ljubav uloženi u njegovo stvaranje i njegovanje tijekom 25 proteklih godina, prava i ničim mjerljiva vrijednost imanja obitelji Drenovac koja, osim teniskog igrališta što ga dijeli s Šternovima, ima pravu dragocjenost i u potpuno renoviranoj, autentičnoj drvenoj kući kakve su među vikendašima u Zagorju očigledno sve popularnije. Uskoro su oko njihove kuće počele nicati kuće njihovih gostiju, a Dubravka Drenovac imala je, kako kaže, tek jedan uvjet za svakog svog prijatelja koji bi joj se obratio sa željom da mu pomogne kupiti parcelu u Pilama ? da na nju smjesti obnovljenu, drvenu kuću. Samo Winkleri očigledno nisu poštivali to pravilo, nego su na svom prilično velikom zemljištu podigli zidano zdanje s drvenim krovištem. Premda naočigled sve, od ograđenih hektara do teniskih terena, svjedoči o luksuzu kakav si tek malobrojni mogu priuštiti, ono što Zagorje čini tako privlačnim, osim blizine i očaravajuće prirode, jesu i niske cijene.

Zemljište površine 1700 četvornih metara u Andraševcu, mjestu kraj Stubičkih Toplica, uz baraku uređenu za stanovanje, sa strujom i vodom, oglašava se na prodaju po cijeni od deset tisuća eura, dok zemljište od pet tisuća četvornih metara u naselju Pila, na otvorenom prostoru i s prekrasnim pogledom, stoji 30 tisuća eura. Samo deset tisuća više, odnosno 40 tisuća eura, dovoljno je za kupnju gospodarstva od 1000 četvornih metara s kućom i gospodarskom zgradom koje su stare preko 40 godina i potrebno je uložiti u njihovu adaptaciju. Velike parcele što ih je moguće dobiti za relativno male novce privlačne su i onima koji u Zagorju, umjesto vikendice, žele izgraditi obiteljsku kuću. Osobito ako je zamišljaju velikom i prostranom poput dvorca, a jednu takvu upravo je nemoguće ne uočiti s glavne ceste putem od Pila prema Stubičkim Toplicama. Naselje Strmec u kojem je podignuta, za svoju je vikendicu odabrao i Nenad Ivanković.

Nekadašnji ravnatelj zagrebačke bolnice Sveti duh, Dalibor Krpan, zagorski kraj nije odabrao za odmor, već za novi poslovni pothvat. Zgrada je već dovršena, a okružena je tolikim zemljištem da mještani vjeruju kako će ovdje biti otvoren sportsko?rekreacijski centar s teniskim terenima kojih, ako se izuzmu oni u Pilama, u Stubakima i oko njih zapravo jedva da ima. Investicija na koju se Krpan odlučio, još je jedna od onih koje najavljuju povratak starog sjaja Stubaka, a Hrvatskom zagorju, koje se posljednjih godina kao turističko odredište spominjalo najčešće oko obljetnica rođenja i smrti Josipa Broza, izlazak iz zaborava.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika