Objavljeno u Nacionalu br. 495, 2005-05-10

Autor: Stanko Borić

TOP STIPENDIJA

Zadar će ulagati u svoje studente

Predstavljanju Top stipendija u HGK u Zadru nazočili su osim dožupana Stanka Zrilića, gradonačelnice Ane Lovrin i prorektorice Danice Škare i predstavnici većeg broja regionalnih gospodarstvenika

Domaćin prezentacije, predsjednik županijskog HGK-a Dario Jurin kazao je kako mu je čast ugostiti ovako vrijednu akciju u čiji uspjeh bezrezervno vjerujeDomaćin prezentacije, predsjednik županijskog HGK-a Dario Jurin kazao je kako mu je čast ugostiti ovako vrijednu akciju u čiji uspjeh bezrezervno vjerujeU prostorima Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Zadar, Top stipendija Nacionala i partnera Ingre, HRT-a, INA-e, Diners Cluba i Podravke, predstavila se 3. svibnja zadarskim studentima i regionalnim gospodarstvenicima. Usporedo s brojem prijava studenata, svakim tjednom raste i broj zainteresiranih gospodarstvenika koji uviđaju vrijednost Nacionalove akcije i velike mogućnosti promocije vlastite tvrtke. Domaćin prezentacije, predsjednik županijskog HGK-a Dario Jurin kazao je kako mu je čast ugostiti ovako vrijednu akciju u čiji uspjeh bezrezervno vjeruje. “Iznimno mi je drago vidjeti ovoliko mladosti na jednome mjestu, te posebno pozdravljam regionalne privrednike koji su prepoznali važnost ulaganja u znanje”, kazao je Jurin. Gradonačelnica Zadra Ana Lovrin pozdravila je sve sponzore – donatore akcije, te kazala kako i sam grad Zadar puno ulaže u svoje studente, a istaknula je iznimnu društvenu vrijednost Top stipendije. “Top stipendija mladima omogućuje da biraju ono što zaista žele raditi. Top studenti mogu birati studij po vlastitom izboru, a ne po dostupnosti i financijskim prilikama”, kazala je Ana Lovrin. Gradonačelnica je istaknula kako studiranje onoga što zaista vole mladim ljudima donosi zadovoljstvo u životu, a njihovo će znanje, bez sumnje, pomoći i cijeloj zadarskoj regiji.

Moja je želja da se zadarska mladost školuje i na prestižnim fakultetima u Europi i svijetu, te da se vrate u Zadar i pomognu njegovu napretku”, rekla je Ana Lovrin. Prorektorica Zadarskog sveučilišta Danica Škara vrlo je zadovoljna činjenicom da je konačno netko prepoznao kvalitetu hrvatskih studenata, te da se nada većem broju Top stipendista iz zadarskoga područja. “Koristim ovu priliku da uputim sve pohvale Nacionalovoj akciji, te bih željela čestitati stipendistima. Svim dobitnicima Top stipendije iz Zadra pružit će se prilika da budu asistenti na Zadarskome sveučilištu, kao što je to postala moja studentica Sanja Škifić”, kazala je Danica Škara. Dožupan Zadarske županije Stanko Zrilić rekao je kako mu je drago što Top stipendija, kao što i samo njeno ime govori, nagrađuje najbolje studente i tako honorira njihov višegodišnji trud. “Uvjeren sam da su hrvatski studenti među najkvalitetnijim u Europi i mogu se dokazati bilo gdje u svijetu. Jasno je da je znanje osnovni generator napretka cijeloga društva, a ja sam uvjeren da će hrvatski studenti pokazati svima koliko su Hrvati kvalitetan kadar”, kazao je Zrilić. Dožupan se nada da će u budućnosti veći broj studenata moći doći do Top stipendije, što se može ostvariti uključivanjem većeg broja regionalnih privrednika u akciju.

Od svih dosadašnjih Top stipendija samo jedna je završila na zadarskome Sveučilištu. Dobitnica najveće stipendije u Hrvatskoj je Sanja Škifić s Filozofskog fakulteta, koja je u međuvremenu postala asistentica prorektorici Škara. “Dobivena stipendija djelovala je na mene jako pozitivno. Ne samo zato što mi je to značilo veliko materijalno olakšanje, već i zato što sam dobila svojevrsno priznanje za svoj trud”, kazale je jedina zadarska Top studentica, koja smatra da su se konačno počele prepoznavati prave vrijednosti u društvu. “Pozvala bih sve svoje kolege da se više trude prilikom studiranja i prijave se za Top stipendiju jer time mogu samo dobiti”, rekla je Sanja Škifić.

Svetko Košćica iz Tankerske plovidbe smatra da je akcija odlično zamišljena, te vrlo poticajna za gospodarstvenike. “Moj savjet je da se više računa vodi o specifičnim potrebama pojedine regije i da se stipendiraju studenti s područja koja su najpotrebnija lokalnim privrednicima”, kazao je Koščica. Prema njegovu mišljenju, zbog manjih novčanih iznosa kojim raspolažu lokalni privrednici, trebalo bi omogućiti da više tvrtki sudjeluje u stipendiranju jednog studenta. Anita Čolak, voditeljica Službe kadrovskih i pravnih poslova Zračne luke Zadar, drži Nacionalovu akciju hvalevrijednim pothvatom, koji svakako treba podržati. “Nacionalova akcija je prava stvar i s njom treba nastaviti. Top stipendisti će u budućnosti voditi cjelokupno hrvatsko društvo”, kazao je Bruno Šuta iz benkovačke tvrtke TCG. Šuta smatra kako svaku tvrtku čini prije svega njezin kadar, te zato treba ulagati u njega. “Ovome području nedostaje prvenstveno inženjera strojarstva i građevine, te treba poraditi na povećanju njihova broja”, rekao je Šuta. Voditeljica kontrolinga i standarda tvrtke Ilirija Margita Morožin kaže kako bi regionalno stipendiranje trebalo još malo razraditi. “Od ove akcije koristi, pored tvrtki i pojedinaca, ima i kompletno društvo”, kazala je Margita Morožin. Najveći broj okupljenih gospodarstvenika najavio je uključivanje u regionalno stipendiranje dogodine. Sljedeća prezentacija Top stipendije održat će se 10. svibnja u Dubrovniku u dvorani 2 Dubrovačkog sveučilišta s početkom u 12 sati, a pozvani su svi zainteresirani studenti i lokalni privrednici.

Vezane vijesti

Metalfest Hrvatska 2012 - jeftinije ulaznice do 01. 06.

Metalfest Hrvatska 2012 - jeftinije ulaznice do 01. 06.

Samo su četiri dana ostala do početka Metalfesta Hrvatska 2012, festivala koji će po mnogo čemu biti poseban. Uz to što je prvi, povijesni Open air… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika