Objavljeno u Nacionalu br. 327, 2002-02-19

Autor: Nacionalova redakcija

Javno & tajno

Edith Piaf na Kaptolu

Edit Piaf bila je mala i naizgled slaba, ali uvijek nasmijana, kapriciozna, puna životne radosti, a najviše sam stavila naglasak na njene “ups and downs”, male trenutke depresije iz kojih se uvijek izvlačila ljubavlju. Novi muškarac bi joj dao snagu, ‘procvjetala’ bi, imala nove pjesme… I naravno, na strast za poslom u kojoj nije imala mjere. Zato je ‘izgorjela’, umrla u 47-oj godini, a izgledala je kao da ima 70”, kaže Jasna Bilušić, jazz pjevačica, po obrazovanju glumica i dramaturginja, od 1990. u angažmanu u Komediji. Ona će u predstavi “Ptičica” o poznatoj fancuskoj šansonjerki Edit Piaf
redatelja Lawrenecea Kiirua i autorice teksta Pam Gems odglumiti glavnu ulogu.
Drama se bavi životom Edit Piaf od rođenja do smrti. “Mislila sam da to možda i nije za Komediju, za tip predstava koje Komedija daje posljednjih deset godina, koje imaju malo zuckerwaser štih, a sve u agramerskom duhu. To, naravno, nije po sebi loše, to je Komedijin image koji dovodi publiku, ali nije loše da s barem jednim-dva projekta godišnje privuče i neke druge ljude. Mislim da je “Vrapčić” takav komad”, dodaje pjevačica.
Jer, “Vrapčić” nije mjuzikl, akcent je na dramskim situacijama, dobivanju šanse da nastupa po kabareima… ona je potekla iz “blata”, i iz njega, naravno, izišla s pjevanjem. Radi o ženi rođenoj na ulici, odrasloj u bordelu, koja je od sedme do 15-te godine nastupala na ulicama Montmartra, koja se bavila i prostitucijom dok nije dobila priliku pjevati po kabareima. “Nikad se nije, kako se kaže, pokondirila, ostala je privržena tom miljeu kao što je ista ostajala i njena ljubav prema ljudima, i ta možda bih mogla reći bolesna, patološka potreba za muškarcem, i zato je tako trčala iz jedne ljubavi u drugu. Nažalost, ti muškarci koji su prošli kroz njen život u pravilu su se dobro okoristili, novčano ili publicitetom, jer je ona usprkos svemu bila jako naivna. ‘Pojavljuju’ se, pod drugim imenima, Yves Montand, Charles Aznavour, Lou Barrierre, njen menadžer, a i njena polusestra Simone Bertaud, koju glumi Mila Elegović-Balić, najavljuje Jasna Bilkušić
Komad je pisan tako da Piaf ne silazi s bine, no, kako je Jasna Bilušić u dobroj kondiciji, a mnoge pjesme Edit Piaf ima već nekoliko godina u repertoaru, nisu joj bile potrebne neke posebne pripreme. Njeni kostimi bit će nekoliko malih crnih haljina, jedino će izgled njezina lica pretrpjeti korekcije: imat će dvije perike (u dugoj polovici života, izmučena bolešću i morfijem, Piaf je bila gotovo bez kose), njene obrve prekrit će se voskom, kako bi se dobile visoke arkade Edit Piaf. Premijera predstave bit će 1. ožujka.

Restorani: 25 godina Babilona

U svojoj 25. godini postojanja samoborski restoran Babilon neprestano će pripremati razna iznenađenja posjetiteljima. No, naglasak stavljaju na suradnju i partnerstvo s restoranom “Kukuriku” iz Kastva, također poznatom po vrsnoj kuhinji, specijalitetima i “opuštajućoj atmosferi”. Sve to moći će posjetitelji okusiti i osjetiti svakog posljednjeg petka u mjesecu, počevši od 22. veljače. Vlasnici oba restorana, Vesna Horvatinčić i Nenad Kukurin, nadaju se – ne samo u slavljeničkoj godini.

‘Susjeda’ u ZKM-u

Povišene emocije, nervozni tremolo i vika, uglavnom besciljno kretanje pozornicom, sve kao odraz unutrašnjeg kaosa – dominirali su u petak Malom scenom ZKM-a, gdje je praizvedena drama “Susjeda” Zorice Radaković i redateljice Ivice Boban. U urbanu, dobro situiranu svakodnevicu u kojoj se čuje tek poneka sirena uvlači se nacionalna mržnja, plemenska iracionalnost, ulizivanje “novom poretku”... što razara glavnu junakinju.
Na domjenku nakon praizvedbe viđeni su političar Stipe Šuvar, slikar Braco Dimitrijević, izdavač Božo Rudež, slikar Zlatko Kauzlarić Atač, a sve je iznenadio dolazak akademika Aleksandra Flakera. Bili su tu i mnogi glumački kolege ekipe “Susjeda” koju je predvodila Nataša Dorčić.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika