11.12.2002. / 00:00

Autor: Nacionalova redakcija

Poslovni svijet

HVB Croatia potpisala je sa tvrtkom BMW AG iz Münchena ugovor o financiranju prodaje BMW vozila na području Republike Hrvatske

...

HVB CROATIA I BMW AG POTPISALI UGOVOR O SURADNJI
HVB Croatia potpisala je sa tvrtkom BMW AG iz Münchena ugovor o financiranju prodaje BMW vozila na području Republike Hrvatske.

Tragom tog ugovora HVB Croatia ponudit će proizvode i usluge koji će se na tržištu pojavljivati pod imenom (trade markom) BMW.

Bank Austria Creditanstalt iz Beča, matična kuća HVB Croatia nedavno je s BMW-om potpisala globalni ugovor o suradnji na području regije srednje i istočne Europe. Tako je HVB Croatia kao banka-kćer Bank Austria Creditanstalt s BMW-om sklopila ugovor o lokalnoj suradnji. Planirano je potpisivanje ovog ugovora i u drugim zemljama regije u kojima Bank Austria Creditanstalt ima banke-kćeri, Hrvatska i Poljska su prve zemlje u kojima je ugovor realiziran.

Ujedno je potpisan i ugovor između HVB Leasing Croatia i BMW München o prodaji BMW-ovih vozila na leasing.

Potpisivanje ovog ugovora značajno je za hrvatsko tržište stoga što omogućuje kreditiranje premium vozila bez ograničenja cijene vozila. Poznato je da su ostale kreditne linije na tržištu limitirane po iznosima i ostalim uvjetima.
Ugovor stupa na snagu 1. siječnja 2003. godine kada će biti objavljeni konkretniji uvjeti prodaje BMW-ovih vozila.

HVB Bank Croatia d.d. je univerzalna banka s posebnim naglaskom na lokalnim izvoznim poduzećima i privatnim komitentima višeg dohodovnog statusa. Banka pruža usluge za više od 23.000 komitenata, zapošljava oko 160 djelatnika te ima poslovnice u Zagrebu, Dubrovniku, Splitu, Zadru i Rijeci. HVB Bank Croatia ostvarila je protekle godine dobit nakon oporezivanja od 41,6 milijuna kuna. ROE (povrat na kapital) iznosio je 24,5 posto.
Na dan 30. rujna 2002. godine Banka je raspolagala aktivom od 4 milijarde kuna uz dobit prije oporezivanja od 40 milijuna kuna.

Nakon kupnje Splitske banke, Bank Austria Creditanstalt Grupa započela je s brzom integracijom obje hrvatske banke-kćeri. Proces integracije trebao bi biti završen do sredine 2003. godine. Novonastala banka imat će aktivu od ca. 13 milijardi kuna (1,7 milijardi eura), tržišni udio od oko deset posto te će pružati usluge za ca. 215.000 komitenata u 81 poslovnici.

Bank Austria Creditanstalt-Grupa članica je HVB Group. HVB Group je bilančnom svotom od preko 728 milijardi eura peta bankarska grupacija u Europi. 69.500 zaposlenika u otprilike 2.200 podružnica pruža usluge za oko 8,5 milijuna komitenata. Bank Austria Creditanstalt je kao dio HVB Group zadužena za Austriju i tržišta Srednje i Istočne Europe gdje od devedesetih godina slijedi strategiju ciljane ekspanzije. BA/CA je daleko najveća austrijska bankarska grupacija s najgušćom mrežom poslovnica u ovoj regiji od 900 filijala u 15 zemalja. Tome valja pribrojiti podružnice CA IB i HVB Leasing-a koje su također aktivne u gotovo svim zemljama regije. Bank Austria Creditanstalt-Grupa ove je godine ponovno proglašena najboljom bankom u Austriji i u regiji Srednje i Istočne Europe od financijskih stručnih časopisa Euromoney i Banker.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika