Objavljeno u Nacionalu br. 331, 2002-03-19

Autor: Berislav Jelinić

GAZETA

TORONTO - Air Canada ne prima Rushdieja

Salman RushdieSalman RushdieUprava Air Canade objavila je da u svoje avione više neće primiti poznatog britanskog pisca indijsko-muslimanskog podrijetla Salmana Rushdieja, jer bi to prouzročilo zakašnjenje letova. Rushdie je poseban sigurnosni problem za zračne kompanije pa zbog njega, želi li putovati avionom, treba uvesti dodatne sigurnosne mjere, što znači barem trosatnu odgodu leta, a Air Canada ne želi svoje ostale putnike izlagati takvom zakašnjenju.

Rushdieja je zbog njegove knjige “Sotonski stihovi”, u kojoj je – po mišljenju šiitskih dogmatika – vrijeđao proroka Muhameda, 1989. tadašnji iranski vjerski vođa ajatolah Ruhollah Khomeini fatvom (kletvom) osudio na smrt te naredio muslimanima da, ako bilo gdje vide Rushdieja, izvrše tu smrtnu kaznu. Rushdie se godinama skrivao, a počeo se više pojavljivati u javnosti i putovati tek nakon što je u Iranu poništena fatva pokojnog Khomeinija. Ipak, islamski ekstremisti smatraju da je naredba za Rushdiejevo smaknuće još na snazi i tvrde da će ga ubiti, pa je pisac još razlog posebnih mjera sigurnosti.

Američka Savezna uprava za zrakoplovstvo svojedobno je prva obznanila da se za Rushdieja, ako želi ući u SAD, moraju u avionu kojim leti uvesti dodatne mjere, a Air Canada slijedila je tu američku uputu. No, kako bi provedba te upute donijela veliko zakašnjenje i za druge putnike, Rushdieju je zabranjen let avionima Air Canade. Takvu je zabranu svojedobno donio i British Airways, ali ju je britanska kompanija 1998. ukinula.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika