Objavljeno u Nacionalu br. 331, 2002-03-19

Autor: Berislav Jelinić

GAZETA

SAD - Egipatski kopilot – samoubojica ili masovni ubojica?

Američka Nacionalna uprava za sigurnost prometa (NTSB) završila je istragu o rušenju EgyptAirova “boeinga 767” nedaleko od New Yorka 31. listopada 1999. U završnom izvještaju, tvrdi američka tv mreža CBS, piše da je nesreću skrivio kopilot Gameel el Batouti, koji je namjerno zapikirao u more, ubivši 217 ljudi u avionu, uključujući i sebe. Istražitelji su pomno proučili sve podatke iz dvije crne kutije: nije bilo kvara na avionu, nije bilo ni eksplozije, a da je kopilot El Batouti namjerno uništio avion, proizlazi iz njegovih riječi.

Avion je 31. listopada 1999. iz New Yorka poletio u Kairo, a nakon 40 minuta leta, dok se nalazio nad Atlantikom, desetak kilometara južno od američkog otoka Nantucket, naglo se počeo strmoglavljivati. U tom trenutku kopilot El Batouti u kabini je bio sam, a zabilježene su njegove riječi: “Bože, u tebe se uzdam.”

Egipćani tvrde da kopilot sigurno nije namjerno izazvao nesreću, podsjećajući da su neki avioni tog tipa imali problema s mehanizmom za upravljanje na repu. Američki istražitelji s tim se ne slažu jer nikakva kvara na avionu nije bilo, jedino ne znaju koji je bio kopilotov motiv – samoubojstvo ili masovno terorističkih ubojstvo.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika