Objavljeno u Nacionalu br. 331, 2002-03-19

Autor: Berislav Jelinić

GAZETA

NJEMAČKA - 'Lufthansini' gubici veći od očekivanih

Najveći njemački zračni prijevoznik “Lufthansa”, druga najveća europska zrakoplovna kompanija, objavila je podatke o svom lanjskom poslovanju, zbog čega je pala vrijednost dionica kompanije na newyorškoj burzi. “Lufthansi” se također nakon terorističkog napada na New York i Washington 11. rujna smanjio broj putnika za trećinu, morala je prizemljiti 40 svojih aviona, otpustiti nekoliko tisuća ljudi, čak 4000 u svojoj catering tvrtki u SAD-u, a za 2001. obznanila je gubitak od čak 591 milijun eura. To je strašan pad u poslovanju, jer je godinu dana prije imala dobit od 689 milijuna eura. To je najveći financijski gubitak te kompanije otkad je prije 15 godina privatizirana.

Lanjski loši rezultati nisu posljedica samo terorističkog napada na SAD i općeg pada broja putnika u zračnom prometu, nego i velikog štrajka pilota u svibnju prošle godine koji je kompaniju koštao 75 milijuna eura. Prvi put nakon što je kompanija 1994. izašla na burzu, za svoje dionice neće isplatiti dividendu.

Vezane vijesti

Gasi se Germanwings?

Gasi se Germanwings?

Obično dobro informirani tabloid Bild objavljuje detalje korjenite reforme poslovanja Lufthanse. Zbog gubitaka Germanwingsa koji je uzrokovao da i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika