Objavljeno u Nacionalu br. 331, 2002-03-19

Autor: Berislav Jelinić

GAZETA

SAUDIJSKA ARABIJA - Vjerska policija spriječila spašavanje 14 djevojčica iz požara

Četrnaest djevojčica izgubilo je život u strašnom požaru koji je zahvatio njihovu školu u Meki jer je vjerska policija spriječila vatrogascima da im pomognu, a njima onemogućila da pobjegnu iz zapaljene zgrade jer nije dopustila da im se otključaju izlazna vrata, budući da na sebi nisu imale veo i crnu odjeću, obveznu za djevojčice po vjerskim propisima. Roditelji poginulih djevojčica ogorčeni su ponašanjem zloglasne vjerske policije, pa su se o tome raspisale i saudijske novine, koje inače nikad ne kritiziraju vlast.

Kad je buknuo požar, djevojčice su bile u spavaonicama i nisu mogle dovoljno brzo navući propisanu odjeću nego su u panici pojurile prema izlazima. No pripadnici vjerske policije, mutaweeni, vidjevši da djevojčice nisu dolično odjevene, zabranili su vatrogascima da im se približe jer je “grješno doći u njihovu blizinu”. Neki su vatrogasci htjeli pomoći djevojčicama, ali su ih vjerski policajci spriječili, neke i pretukli. Također su pretukli čovjeka koji je djevojčicama s vanjske strane pokušao otključati vrata. Kad su se djevojčice pojavile na otvorenim vratima, policajci su i njih počeli tući i tjerati natrag u zgradu. Neke su djevojčice ipak uspjele izaći, druge su stradale od požara, a neke su zgažene u stampedu.

Vjerskim policajci u Saudijskoj Arabiji paze da svi na javnom mjestu budu odjeveni u skladu s vjerskim propisima, da se tako i ponašaju, da nema miješanja muškaraca i žena te da svi počnu molitvu kad je za nju vrijeme.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika