Objavljeno u Nacionalu br. 331, 2002-03-19

Autor: Berislav Jelinić

ZRINJEVAC

Picula postrožio izlazak i ulazak uposlenika ministarstva iz zgrade na Zrinjevcu

Šef hrvatske diplomacije Tonino Picula nedavno je, iziritiran nemarom djelatnika svog ministarstva, morao donijeti odluku o strožoj kontroli ulazaka i izlazaka iz zgrade na Zrinjevcu. Najnoviji skandal vezan je uz dolazak proljeća zbog čega je ministarstvo nerijetko gotovo potpuno pusto budući da brojni zaposlenici opčinjeni dolaskom proljeća napuštaju radna mjesta i odlaze ispijati kavice ili se šetati centrom Zagreba. Picula to nije znao dok prije desetak dana sa suradnicima nije prošetao ministarstvom, no umjesto stotina tamošnjih službenika, nailazili su na manje-više prazne urede. Zato je hitno donesena odluka po kojoj svi djelatnici diplomacije moraju upisivati u službene kartice svaki izlazak iz zgrade i točno vrijeme kada odlaze, odnosno vraćaju se na posao.
Opravdanja službenika za ovakvo ponašanje najčešće su vezana uz slabe plaće. No besparicu još jače osjećaju u hrvatskim veleposlanstvima gdje su plaće smanjene i do trideset posto. Da su stvari došle do apsurda pokazuje primjer Bugarske, gdje veleposlanik i diplomatsko osoblje Srbije i Crne Gore imaju dvostruko veće plaće od predstavnika Republike Hrvatske.

ZAGREB

Romsko pitanje odlučuje o zagrebačkom poglavarstvu

Najnoviji primjer skandaloznog odnosa gradskih vlasti Zagreba prema romskoj zajednici povezan je uz financijske malverzacije vezane uz njihovo kolektivno preseljenje na Kozari Bok. Grad Zagreb je platio 400.000 kuna za kontejnere u koje su Romi trebali biti smješteni, no umjesto novih stigli su stari i neupotrebljivi kontejneri čija je realna cijena nekoliko puta manja od plaćene. Iako je ubrzo otkriveno da iza sumnjivog posla stoji pomoćnik pročelnika za zdravstvo, rad i socijalnu skrb Zdravko Čokić, MUP još uvijek nije pokrenuo službenu istragu. Prema riječima visokih izvora iz zagrebačke gradske vlade, zbog Čokićevih malverzacija će ispaštati njegov šef Zvonimir Šostar koji će vjerojatno ostati bez dosadašnje funkcije u novom poglavarstvu koje sastavlja gradonačelnica Vlasta Pavić.

MEDIJI

Tomislav Wruss napušta mjesto glavnog urednika Jutarnjeg lista

Tomislav Wruss, glavni urednika Jutarnjeg lista, uskoro napušta ovo radno mjesto. Odlukom osnivača Europapress Holdinga Nina Pavića, a u suglasnosti sa drugim vlasnikom EPH, njemačkim medijskim koncernom WAZ, Wrussa bi uskoro trebao zamijeti Goran Litman, jedan od urednika u Jutarnjem listu, a kao drugi kandidat za mjesto glavnog urednika spominje se Branko Tuđen, nekadašnji glavni urednik Večernjeg lista a danas glavni urednik Sportskih novosti.
Wruss je izgubio Pavićevu podršku u trenutku izbijanja “afere Grupo”, kada je odbio bezrezervno podržati Pavića i njegove poslovne partnere optužene za ilegalno stvaranje medijskog monopola u državi. Jutarnje list je o cijeloj aferi pokušao izvještavati korektno, no naslovna stranica ovih dnevnih novina, na kojoj je objavljena vijest da je Pavić u zatvoru, značila je definitivni gubitak vlasnika EPH jednom od svojih najboljih urednika i čovjeku pod čijim je ravnanjem Jutarnji list skoro prestigao Večernji list, najtiražniju dnevnu novinu u Hrvatskoj.
Odlazak Wrussa s mjesta glavnog urednika pitanje je dana, no ljudi koji su stvarali Jutarnji list, koji su u njemu od samih početaka, ne kriju svoju nezadovoljstvo kako Wrussovom smjenom, tako i predloženim nasljednicima, iako im je svima jasno da nemaju mogućnost utjecati na izbor novog urednika.

Vezane vijesti

Zabrinutost zbog proturomske ksenofobije

Zabrinutost zbog proturomske ksenofobije

Predsjednik saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Furio Radin na početku plenarne sjednice Hrvatskog sabora danas je u ime… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika