Objavljeno u Nacionalu br. 336, 2002-04-24

Autor: Nacionalova redakcija

Gazeta

I HSLS-ovci Joško Kontić i Ante Grabovac uzimaju novac prema izmišljenim računima

Zar sam se kao saborski zastupnik trebao voziti na metli, sad vidim da bi bilo bolje da sam u Zagreb putovao avionom.” Tom je konstatacijom Mario Kovač, ministar pomorstva, prometa i veza prošli tjedan u emisiji Željka Ogresta i gosti, komentirao činjenicu da je prošle godine saborsku blagajnu, oštetio za 14.988 kuna jer je naplaćivao izmišljene putne troškove.
Otkriće Nacionala da Kovač, ali i mnogi drugi zastupnici potkradaju porezne obveznike naplaćujući fantomske troškove puta, izazvalo je prije mjesec dana burnu raspravu u Saboru. Slučaj je rezultirao revizijom putnih troškova svih saborskih zastupnika, ali izazvao i uvrijeđenu reakciju Branimira Glavaša, koji je podnio državnom odvjetniku kaznenu prijavu protiv tajnice Sabora Danice Orčić, drugih saborskih zastupnika i samoga sebe. Uzgred, putni troškovi Branimira Glavaša, koji živi mnogo bliže od Kovača, prošle su godine koštali državu 68.363 kuna a samo u ožujku 7200 kuna!
Da je Željka Ogresta pokazala više upornosti, novopečeni ministar pomorstva, prometa i veza morao bi auditoriju objasniti zašto umjesto komfornije i kraće vožnje avionom bira automobil, iako nema vozačku dozvolu. Stvar je prozaična: nije se vozio avionom jer u tom slučaju ne bi mogao ubirati izmišljene putne troškove zajedno sa svojim stranačkim kolegama Joškom Kontićem i Antom Grabovcem.
A s automobilom je to lako izvedivo. Pokazuju to i liste putnih troškova u posjedu redakcije Nacionala, koje svjedoče da je Kovač često na sjednice Sabora u Zagreb dolazio u automobilu zajedno s Kontićem i Grabovcem, ali ih to nije priječilo da sva trojica traže nadoknadu. Uredno i redovno su ubirali naknade za troškove automobila koja na relaciji Zagreb-Šibenik iznosi 744 kuna, Kontić do Sinja 840 kuna i Imotskog, gdje živi Grabovac, oko tisuću kuna, a svi zajedno mjesečno koštaju pet tisuća kuna. No Mario Kovač i dalje tvrdi da je nedužna žrtva novinarske prozivke, iako dokumenti pokazuju da je tek političar koji sa svojim zemljacima po sitno potkrada državni proračun.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika