Objavljeno u Nacionalu br. 336, 2002-04-24

Autor: Nacionalova redakcija

Gazeta

Svađa Paola Magellija i Slobodana Šnajdera

Za predstavom “Brat magarac” koja je igrala u Moskvi u sklopu “Dana hrvatske kulture” vuku se, navodno, negativne reakcije u ruskim medijima koji su tu katoličku predstavu (inače na repertoaru ZKM-a ravnatelja Slobodana Šnajdera) u svom pravoslavnom miljeu shvatili kao provokaciju. Da katolička predstava – iako vrlo kvalitetna i dobitnica svih mogućih kazališnih nagrada – nije najbolji izbor za pravoslavnu Rusiju govorilo se još u prije polaska predstave u Moskvu. Neki su izbor opravdavali činjenicom da je daleko jeftinija od Brezovčeva “Velikog meštra sviju hulja”, prve predstave nastale u Šnajderovu mandatu. Istina je ipak, čini se, prozaičnija.
Paolo Magelli, režiser “Triju sestara” i donedavni veliki Šnajderov prijatelj, čovjek koji je javno stajao iza Šnajdera u svim problemima koji su ga pratili za HDZ-a, režirao je i vrlo popularnu predstavu “Ptičice”, koju je kao gostujuću predstavu želio prikazati u Šnajderovu ZKM-u. No, kako su “Ptičice” nastale u produkciji splitskog HNK, na čelu kojeg je Mani Gotovac koju Šnajder ne voli kao ni ona njega, Šnajder je odbio ugostiti “Ptičice” u ZKM-u. Drugi se prostor nije našao, pa Zagrepčani nisu vidjeli popularnu i nagrađivanu predstavu.
Magelli, navodno, bivšem prijatelju nije ostao dužan, pa je odbio u Beogradu režirati Šnajderovu dramu “Nevjesta od vjetra” o glumici Gemmi Boić, a Šnajderov sljedeći potez bio je da Čehovljeve “Tri sestre” u Magellijevoj režiji ostavi u Zagrebu, a u Moskvu pošalje “Brata magarca”. Također je skinuo Magellijeve predstave s festivala u Argentini i sarajevskom MESS-, iako su već bile u selekciji.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika