Objavljeno u Nacionalu br. 338, 2002-05-08

Autor: Nacionalova redakcija

Vojna špijunaža

Razotkrivena obnova Galeba G-4

Zrakoplovna vojna industrija SRJ ponovno je pokrenula proizvodnju i modernizaciju poznatog školsko-borbenog zrakoplova s kraja osamdesetih Super Galeb G-4. Iako se taj projekt nastoji razvijati u potpunoj tajnosti, hrvatski vojni obavještajni krugovi su o njemu uspjeli doznati cio niz pojedinosti. Nakon što je prototip moderniziranog zrakoplova G-4M prvi put poletio neposredno pred napade NATO saveza 1999. godine na SRJ da bi potom bio uništen tijekom NATO napada na SRJ, hrvatski vojni obavještajni krugovi doznali su da je u tvornici «Lola-Utva» iz Pančeva oštećeni model popravljen i prebačen u zračnu luku u Batajnici. Ondje je prije nepuna tri tjedna prvi let s obnovljenim modelom obavio zapovjednik Zrakoplovnog ispitnog centra pukovnik Marijan Jelen.
Na obnovljenom modelu znatno je poboljšan ciljnički sustav i orijentacija pilota u prostoru pri gađanju ciljeva na zemlji i u zraku. Povećana je nosivost naoružanja i spremnici za gorivo. Ugradnjom samo-navođenih raketa zrak-zrak na krajevima krila i spremnika infracrvenih «varalica» za ometanje neprijateljskih napada na zrakoplov pojačana je i sigurnost G-4M. Treći pokusni pilot na obnovljenoj letjelici obavio je major Mirko Zamaklar, a zrakoplov se trenutno nalazi na tvorničkom ispitivanju tehničke ispravnosti svih sustava.
Modernizirani zrakoplov G-4M bit će namijenjen završnoj obuci borbenih pilota, ali i za borbena djelovanja i potporu pješačkim postrojbama. U Srbiji vjeruju kako će ovaj zrakoplov zbog svoje niske cijene postati izvozni adut njihove vojne industrije na području Bliskog istoka, te u Africi i Aziji.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika