Objavljeno u Nacionalu br. 340, 2002-05-22

Autor: Nacionalova redakcija

RATNO ZRAKOPLOVSTVO

Hrvatska nije adekvatno osposobila pilote MIG-ova 21

Premda je 16. svibnja svečano završena obuka šestorice pilota hrvatskog ratnog zrakoplovstva na zrakoplovima MIG-21 rezultati takve obuke ne mogu se nazvati briljantnim, a niti se obuka može zvati naprednom ili poslužiti kao obrazac za daljnje školovanje. Piloti su svoju obuku na MIG-ovima započeli odmah nakon završetka obuke na klipnim zrakoplovima Pilatus, bez prethodnog uobičajenog školovanja na nekoj vrsti mlaznog školsko-borbenog zrakoplova što je uobičajeno u svijetu.

Primjena ovakvog načina obuke zapravo je krajnja nužda koju su u zapovjedništvu Ratnog zrakoplovstva morali primijeniti kako bi očuvali barem kakvu takvu borbenu sposobnost hrvatskog ratnog zrakoplovstva u budućnosti, jer je većina sadašnjih pilota pred umirovljenjem, a mladi vojni piloti zbog katastrofalnog stanja zrakoplova nemaju mogućnost letenja.

Šestorica novopečenih pilota zapravo su prošli najosnovniju obuku upravljanja zrakoplovima MIG-21 bez mogućnosti njegove uporabe u borbenim situacijama, što će moći učiniti tek za nekoliko godina. Iako se očekuje kako bi nova generacija pilota mogla ići na školovanje po istom modelu već na jesen, iz MORH-a najavljuju kako će to biti vrlo teško izvedivo pošto su zbog nedostatka novca upitni remont i nabava dvosjeda u Rumunjskoj.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika