Objavljeno u Nacionalu br. 341, 2002-05-29

Autor: Nacionalova redakcija

KINA

RIJEŠEN SPOR OKO TINTINA

TintinTintinKina i Belgija riješili su neugodan diplomatski spor oko Tintina, slavnog belgijskog junaka stripova. Mladi Tintin u stripovima, koji je pod pseudonimom Herge crtao danas već pokojni belgijski umjetnik Georges Remi, u raznim pustolovinama diljem svijeta bio je i u Kini.

Već 80-ih i u Kini su počele kolati ilegalne kopije tog popularnog stripa u crno-bijeloj tehnici na lošem papiru. Lani je Kineska dječja izdavačka kuća otkupila prava za objavljivanje Tintina u Kini i objavila nekoliko strip-knjižica u boji, prijelomom nalik originalu. No nastao je velik spor kad je kineski izdavač promijenio ime epizode koja se u izvorniku zove “Tintin u Tibetu”, a kineski izdavač ju je objavio pod naslovom “Tintin u kineskom Tibetu”, imajući dojam da je autor stripa Tibet prikazao kao samostalnu zemlju, a ne dio Kine, pa je u naslovu to želio “ispraviti”.

Udovica Georgesa Remija je prosvjedovala pa je belgijski izdavač zabranio distribuciju preimenovane knjižice. Spor je poprimio i diplomatske razmjere kad je lani belgijski ministar vanjskih poslova Louis Michel posjetio Kinu. Sad je kineska strana popustila pa je strip objavila pod originalnim naslovom “Tintin u Tibetu”.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika