Objavljeno u Nacionalu br. 353, 2002-08-21

Autor: Nacionalova redakcija

POZADINA NABAVKE SUSTAVA S-300

S-300 nabavio je Petr Pernička kojeg SAD sumnjiči za krijumčarenje oružja. Ugovor je u ime Ministarstva obrane 1994. potpisao osobno tadašnji ministar obrane Gojko Šušak.

Gojko ŠušakGojko ŠušakSustav S-300 Hrvatskoj je nabavio Petr Pernička, bivši šef tvrtke Agroplast, koga SAD smatraju jednim od najvećih svjetskih krijumčara oružja. Nacional posjeduje dokument koji pokazuje da je raketni sustav S-300 u Hrvatsku dopremio Petr Pernička, osoba koja je u SAD na glasu kao jedan od najvećih svjetskih krijumčara oružja. Pernička je u ime tvrtke Winsley Finance Limited potpisao Ugovor o budućem ugovoru na temelju koga je u Hrvatsku dostavljen sustav S-300, a koga je u ime Ministarstva obrane 1994. potpisao osobno tadašnji ministar obrane Gojko Šušak. Kada se pokazalo da Hrvatska doista nema namjeru platiti nabavku raketnog sustava S-300, koji se pokazao kao jednom od glavnih prevaga za pobjedu Hrvatske u Domovinskom ratu, Petr Pernička osobno se 27. studenog 2000. pojavio u Sesvetama u Karlovačkoj ulici 2, gdje je kod javnog bilježnika Ignaca Vugera donio originalni primjerak ugovora o nabavci sustava S-300. On je u Hrvatsku doputovao kao kanadski državljanin s kanadskom putovnicom NO VJ562629 za koju stoji da je izdana 24. svibnja 2000.

Ako je vjerovati operativnim saznanjima češke obavještajne zajednice, Pernička je u Hrvatsku bio doputovao s reputacijom jednog od najvećih svjetskih krijumčara oružja. On je bio prozvan da je zajedno sa svojim suradnicima iz tvrtke Agroplast iz Libereca sudjelovao u krijumčarenju zrakoplova marke MiG 21 iz Rusije preko Kazahstana prema Sjevernoj Koreji. Zrakoplovi su navodno fiktivno trebali biti izvezeni u Bosnu i Hercegovinu, za što je bilo izdano i garantno pismo. Afera je razotkrivena nakon što su zrakoplovi koji su bili prevozili MiG-ove 21 u dijelovima bili sletjeli da se napune gorivom, a Pernička se nakon toga skrivao u Rusiji. SAD su zbog toga Pernički, njegovim suradnicima i tvrtki Agroplast nametnule trgovačke sankcije i zabranile svaki vid trgovine sa SAD.

Zvonko Zubak je od tvrtke koju je u poslu nabave sustava S-300 zastupao Pernička preuzeo potraživanja od Hrvatske i sada se bori za 200 milijuna dolara koliko mu, po njegovim tvrdnjama, Hrvatska duguje za nabavku tog oružja.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika