Objavljeno u Nacionalu br. 355, 2002-09-04

Autor: Nacionalova redakcija

Mediji

Der Spiegel: WAZ stvara medijski monopol na Balkanu

Bodo Hombach i Ninoslav Pavić (mala slika)Bodo Hombach i Ninoslav Pavić (mala slika)Pod naslovom “Smiješna kuhinja”, njemački tjednik Der Spiegel krajem kolovoza donio je oveći tekst o prodoru Westdeutsche Allgemeine Zeitunga (WAZ) na tržišta istočnoevropskih država, a veliku pažnju posvetio je i stanju u Hrvatskoj. “Bivši koordinator za jugoistočnu Europu Bodo Hombach na meti”, piše Der Spiegel, tvrdeći kako Hombachova “grupacija WAZ u toj regiji stvara medijski monopol”.

Za većinskog vlasnika Nacionala Ivu Pukanića kažu da se morao priviknuti na prijetnje ubojstvom i policijsku zaštitu. “Najdraža tema ovog novinara koji razotkriva sada su aktivnosti grupe WAZ. Na svojim udarnim stranicama proziva medijsku kuću iz Essena da u međuvremenu posjeduje već 70 posto hrvatskog tiska u toj balkanskoj zemlji.”
Der Spiegel piše kako je 1998. godine grupa WAZ ulogom u iznosu od 20 milijuna eura kupila 50 posto vlasništva Europapress Holdinga (EPH) koji je se zatekao u financijskim poteškoćama. EPH je vlasnik brojnih dnevnih i tjednih listova kao i razgranate distribucijske mreže. Pukanić, stoji dalje, u tome vidi sumnjivo partnerstvo: “EPH je obična marioneta ultradesničarskog krila HDZ-a, stranke bivšeg hrvatskog predsjednika Tuđmana.” Menager EPH-a Ninoslav Pavić, kojem je grupa WAZ prepustila uredništvo u Hrvatskoj, navodno beskrupulozno vrši pritisak na medije koji su još neovisni kako bi i njih bacio u zagrljaj izdavačke kuće iz Essena.

Pavić ove optužbe odbacuje kao “zlobna podmetanja lista koji traži senzaciju”. Bodo Hombach, bivši koordinator Pakta o stabilnosti na Balkanu i od veljače jedan od menagera u grupi WAZ, u Pukanićevoj tvrdnji nazire pokušaj pokretanja nacionalističkih osjećaja u narodu. Hombach: “Svojim angažmanom sprječavamo kriminalce da se dokopaju medija kao i situacije u kojima se novine zbog nedostatka novca priklanjaju nekoj političkoj opciji”.
Nije upitno kako se grupa WAZ nakon pada komunizma veoma brzo ubacila na otvoreno tržište u postkomunističkoj jugoistočnoj Europi. Uz učešće u Mađarskoj (šest listova) godine 1996. ova je grupacija kupila nekoliko medija u Bugarskoj, osigurala si je dionice u Rumunjskoj (2000.g) te Srbiji (2002.g.) Dovršavaju se i pregovori u Crnoj Gori i Bosni. Ovaj koncern sa okruglo 2 milijarde eura godišnjeg prometa izravnim ili neizravnim učešćem u međuvremenu posjeduje u jugoistočnoj Europi 23 lista, 38 časopisa i 10 oglasnika. Ipak, u svome pohodu na istok ovaj najveći Europski izdavač nije stekao prijatelje. Kad su 1996. u Bugarskoj preuzeli izdavačku kuću s najjačim listom “24 sata” gotovo su se svi mediji počeli bojati kako je izveden “blitzkrieg” u svrhu uništenja domaćeg tiska. U međuvremenu ovaj medijski gigant iz Essena nadzire oko 75 posto bugarskog tržišta tiska. Listovi koji su nekad u sebi imali političke komentare i analize pod palicom WAZ-a spali su na žuti tisak s golim ljepoticama i vulgarnim tekstovima.
Hombac je preko Der Spiegela obećao da će se WAZ od sada s protivnicima obračunavati na sudu, što se prije svega odnosi na urednika “Nacionala” Pukanića, koji je “svojom tvrdnjom kako Beograd i ne sluti da je srpski nacionalni simbol “Politika” početkom ove godine osim kapitalom grupe WAZ kupljen i sa 25 posto hrvatskoga kapitala, izazvao šok u cijeloj zemlji”. U demantiju ovaj je koncern iz Essena oštro odbacio sve optužbe, čak i one koje su bile izravno upućene Hombachu. Njegovo prijateljstvo sa srpskim premijerom Zoranom Đinđićem uvijek se iznova povlači po novinama. Njih su dvojica zajedno sa svojim obiteljima dočekali Novu godinu u Dubaiu, u veoma skupom hotelu Burj Al Arab.

Sa 50 posto “joint venture” između grupe WAZ i “Politike” koja ima dugove u visini od 100 milijuna eura, Nijemci, a s njima i Hombachov štićenik Đinđić, de facto preuzimaju nadzor nad medijima u državi, kako se tvrdi u političkim krugovima oko jugoslavenskog predsjednika Koštunice, a prenosi Der Spiegel. Ipak, “strateško partnerstvo” grupe WAZ u Jugoslaviji tek je početak: krajem srpnja ovaj je koncern, prema pisanju srpskog tiska, za deset milijuna eura kupio učešće u vodećem vojvođanskom listu “Dnevnik”.

Vezane vijesti

Srbija: WAZ prodaje svoje udjele u medijskoj kući Politika

Srbija: WAZ prodaje svoje udjele u medijskoj kući Politika

Njemački medijski koncern WAZ ponudio je beogradskom poduzeću "Politika AD" svoj udio od 50 posto u zajedničkom poduzeću "Politika novine i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika