Objavljeno u Nacionalu br. 356, 2002-09-11

Autor: Nacionalova redakcija

GAZETA

Okrivljeni bi mogli biti i Rohatinski i Maletić, guverner i viceguverner HNB-a

Željko RohatinskiŽeljko RohatinskiNakon pritvaranja Borislava Perožića, bivšeg člana Uprave “Riječke banke”, i Milojka Tankosića, bivšeg direktora Direkcije deviznih sredstava u banci, te policijske potrage za Ivanom Štokićem, predsjednikom Uprave “Riječke Banke”, na red bi mogao doći i viceguverner Hrvatske narodne banke Čedo Maletić, a zla kob moga bi zadesiti i Željka Rohatinskog, guvernera HNB-a. Nakon puštanja iz pritvora Eduarda Nodila, glavnog dilera banke, koji je u njemu proveo zakonom maksimalno predviđenih šest mjeseci, nedavna inicijativa Mladena Bajića, glavnog državnog odvjetnika, mogla bi dovesti do smjene viceguvernera i guvernera HNB-a. Naime, Bajić je prošlu srijedu proveo u Rijeci, gdje je tamošnjem Županijskom državnom odvjetništvu podastro nove, iako davno prikupljene dokaze o kriminalu u banci, temeljem kojih do sada nisu poduzete nikakve radnje.

Samo dva dana kasnije, u pritvor su sprovedeni Perožić i Tankosić, dok policija traga za Štokićem. Svi su oni, očigledno je, znali što je Nodilo radio i kako je izgubio stotinu milijuna, kockajući tečajnim razlikama, ali uglavnom na štetu banke. Sve je to znala i Hrvatska narodna banka, no nitko nije ništa poduzeo sve dok jedna engleska korespondentska baka Riječke banke nije izvijestila Bayerische Landesbank što čini Riječka banka, odnosno da trguje novcem s izuzetno visokim rizikom i iznad dopuštenog limita. Rasplet je poznat – banka je krahirala, dobroupućeni su spasili svoj novac i dobro prodali dionice, Bayerische Landesbank se povukla iz vlasništva Riječke banke, koja je krahirala. Ukoliko krivci napokon budu optuženi i osuđeni, bit će to samo zahvaljujući državnom odvjetniku Mladenu Bajiću i njegovoj upornosti. A upravo zbog toga strahuju i Maletić i Rohatinski.

Vezane vijesti

'Zašto ne smanjujete kamate?'

'Zašto ne smanjujete kamate?'

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski u nekoliko je navrata opominjao banke u Hrvatskoj da su djelomično same krive što gospodarstvo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika