Objavljeno u Nacionalu br. 356, 2002-09-11

Autor: Nacionalova redakcija

GAZETA

Sud zabranio Leu Kirchu da WAZ-u proda svoj udjel u Axel Springer

Leo KirchLeo KirchNajveća njemačka izdavačka kuća Axel Springer Verlag uspjela je dobiti sudsku zabranu kojom je spriječila medijskog tajkuna u financijskim problemima Lea Kircha da proda svoj četrdeset postotni udio konkurentskom WAZ-u. Muenchenski sud produžio je rok do kojeg Kirch ne može prodati svoj udio, na tržištu vrijedan oko 750 milijuna eura, do 10. rujna. Novac od prodaje Kirchu treba za vraćanje dospjelog kredita na 400 milijuna eura Deutsche Banku. Međutim, Axel Sprinegerove dionice su vinkulirane i Kirch ih ne može prodati bez pristanka Springerove Uprave. Sud mu je zabranio i da ih pokuša lišiti glasačkih prava i prodati ih kroz zakladu. Ta je vijest snažno odjeknula u europskim medijima prije svega jer je to prvi značajniji WAZ-ov pokušaj da preuzme golemo njemačko medijsko tržište na agresivan način na koji to čini u Austriji, Bugarskoj, Hrvatskoj i Srbiji. Naime, WAZ-ov položaj u Njemačkoj nije toliko dominantan.

Kirchovi su glasnogovornici optužili Springera da koristi dobiveno vrijeme za pregovore s prijateljskim švicarskim izdavačem Riegerom, te najavili žalbu na sudsku presudu. Ipak, drugi izvori tvrde da sa Riegerom pregovara i Kirch, te da postoji mogućnost da će suprostavljeni koncerni naći kompromisnog kupca za dionice. WAZ će prema nekim izvorima bliskima Springeru ponuditi 800 milijuna eura za dionice, dok drugi tvrde da je zapadnonjemački koncern spreman ići i do 900 milijuna eura. S druge, strane, Financial Times tvrdi da pregovori između Riegera i Axel Springer Verlaga traju već dulje od 18 mjeseci, te da su Švicarci spremni ponuditi više nego WAZ. “Ako to bude Rieger, mogu se kladiti da će htjeti utjecati na poslovnu politiku Springera”, kazao je za taj list izvor kojeg oni imenuju kao Kirchova savjetnika.

Vezane vijesti

Srbija: WAZ prodaje svoje udjele u medijskoj kući Politika

Srbija: WAZ prodaje svoje udjele u medijskoj kući Politika

Njemački medijski koncern WAZ ponudio je beogradskom poduzeću "Politika AD" svoj udio od 50 posto u zajedničkom poduzeću "Politika novine i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika