Objavljeno u Nacionalu br. 356, 2002-09-11

Autor: Nacionalova redakcija

GAZETA

Izložba Mandelinih crteža

Nelson MandelaNelson MandelaU uglednoj londonskoj galeriji Belgravia Gallery otvorit će se ovog mjeseca jedinstvena izložba crteža bivšeg južnoafričkog predsjednika Nelsona Mandele, koji je posljednjih godina postao vrlo marljivi slikar. Na izložbi će biti prikazani crteži koje je Mandela posljednjih godina nacrtao o svojem boravku u zatvoru. Mandela je 1964. godine zbog navodnog pokušaja obaranja tadašnjeg rasističkog bjelačkog južnoafričkog režima osuđen na doživotni zatvor, te je u zatvoru proveo 26 godina, najvećim dijelom u zatvoru na otoku Robben Island gdje je radio u kamenolomu.

On je iz zatvora oslobođen 1993. godine, tri godine kasnije je dobio Nobelovu nagradu za mir, a 1994. godine je izabran za prvog crnog predsjednika Južnoafričke republike. On je 1999. godine otišao u mirovinu, te se tada počeo baviti slikarstvo. Otišao je ponovno na Robben Island da se prisjeti tamošnjeg ambijenta, pa je i tamo napravio neke od crteža, koji će sada biti izloženi u Londonu.
Crteže je odlučio izložiti iz humanitarnih razloga, kako bi skupio novac za svoju fondaciju za pomoć siročati i djeci žrtvama AIDS-a u njegovog domovini. Litografije, napravljene prema njegovim crtežima, prodavat će se u galeriji, a najniža cijena bit će 2500 dolara.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika