Objavljeno u Nacionalu br. 359, 2002-10-02

Autor: Nacionalova redakcija

Istraga o Nacionalovu dokumentu

Juraj Dodić protiv novinara Nacionala

Juraj DodićJuraj DodićU POA, bivšem SZUP-u, posljednjih dana vodi se intenzivna istraga o dokumentu koji je Nacional objavio prije tri tjedna. Dokument je sažetak tajno snimljenih telefonskih razgovora iz srpnja 2001.u kojem Mladen Šiškić, osuđeni ubojica i jedan od svjedoka optužbe u suđenju tzv. zločinačkoj organizaciji, instruira kriminalca Jurja Dodića da, kao svjedok u istom postupku, lažnim optužbama što više tereti poduzetnika Hrvoja Petrača, većinskog vlasnika Nacionala Ivu Pukanića i novinarku Jasnu Babić.

Kako je dokument nastao u SZUP-u, u sklopu akcije protiv organiziranog kriminala, cilj je istrage otkriti tko ga je među djelatnicima protuobavještajne službe dostavio Nacionalovoj redakciji. Istodobno, nitko ne istražuje koje su Šiškićeve pobude da svog prijatelja kriminalca nagovara na lažno svjedočenje. Još manje se istražuje koji su motivi tužiteljice Dunje Pavliček-Patak da u sudskom postupku koristi montaže Jurja Dodića. Tim aspektom suđenja u Remetincu trebao bi se baviti Mladen Bajić, glavni državni odvjetnik Republike Hrvatske. No, koliko je zasad poznato, njemu ne pada na pamet čak ni toliko: da Dodića optuži za teško kažnjivo djelo krivokletstva.

Tako se postavlja pitanje: čemu služi POA koja prikuplja dokaze o kriminalu i lažima, stavlja na njih oznaku državne tajne i onda bjesomučno traga za onima koji su pokazali da kriminal i laži postoje?

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika