Objavljeno u Nacionalu br. 359, 2002-10-02

Autor: Nacionalova redakcija

Austrija

Miroslav Kutle ipak neće postati Austrijanac

Miroslav KutleMiroslav KutleAustrijske vlasti ovih su dana i službeno definitivno odbile zahtjev Miroslava Kutle da mu se da austrijsko državljanstvo. Molbu za prijem u austrijsko državljanstvo Kutle je podnio početkom godine preko svog austrijskog odvjetnika Waltera Brunnera, ali je u njoj zaboravio navesti da je sudjelovao u svim većim aferama u Hrvatskoj 90-ih. Kutle je 2. veljače od Ministarstva pravosuđa zatražio potvrdu da u Hrvatskoj nije osuđivan i dobio je 27. veljače.
U molbi upućenoj Austrijancima naveo je da državljanstvo traži zato što u Austriji posjeduje tvrtke Handelsgesellschaft WELL Handelsges i RA-BAU Gesellschaft, a obećao je i preporuke iz crkvenih krugova s kojima ga vežu mutne poslovne transakcije iz vremena vlasti HDZ-a. Austrijsko državljanstvo ne može dobiti ako se prethodno ne ispiše iz hrvatskoga zato što austrijski zakoni ne poznaju institut dvojnog državljanstva. A prema hrvatskim zakonima ispis iz hrvatskog državljanstva može dobiti samo ako se protiv njega u Hrvatskoj ne vodi nikakav sudski postupak.
Kutle se stoga našao u vrlo nezgodnoj situaciji, jer se s pravom dalo zaključiti da traži austrijsko državljanstvo kako bi pobjegao iz Hrvatske i izbjegao zatvor. Tu vijest u Hrvatskoj je prvi objavio tjednik Feral Tribune, a potom ju je u Austriji prenio i tjednik Format. Kutle je pak bio uvjeren da je medijsku operaciju objavljivanja te informacije vodio njegov nekadašnji poslovni partner i suvlasnik Europapress Holdinga Ninoslav Pavić. Kutle je vjerovao da ga Pavić time želi ponovno poslati u zatvor i odgoditi razrješavanje njihovih međusobnih poslovnih odnosa.

Vezane vijesti

Bez bitnih promjena u grčkim rezovima

Bez bitnih promjena u grčkim rezovima

Čelnik euroskupine Jean-Claude Juncker je u razgovoru u utorak na austrijskom državnom radiju O1 rekao da neće biti dubinskih promjena u programu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika